Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2015 > 10-03-2015

Ședința Camerei Deputaților din 10 martie 2015

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:  
  1.26 Andrei Dolineaschi - declarație politică cu tema "Noul Cod fiscal propus de Guvernul PSD aduce predictibilitate, locuri de muncă și încurajează investițiile antreprenoriale";

Intervenție consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedință

Domnul Andrei Dolineaschi:

"Noul Cod fiscal propus de Guvernul PSD aduce predictibilitate, locuri de muncă și încurajează investițiile antreprenoriale"

Noul Cod fiscal introduce pentru prima dată un mediu predictibil pentru oamenii de afaceri, încurajează investițiile antreprenoriale și generează o creștere a numărului locurilor de muncă cu aproximativ 145 de mii în anul 2016. Adoptarea Codului fiscal propus de actualul Guvern va da un imbold industriei, prin reducerea TVA, și diminuarea nivelului accizelor la principalele produse energetice. În același timp, va scădea presiunea fiscală pentru angajații și companiile din România, prin reducerea cotei unice de impozitare și creșterea bazei de colectare pentru asigurările sociale.

Consider că este important ca toți parlamentarii să ne implicăm activ în dezbaterile publice organizate de Ministerul Finanțelor și ANAF, în colaborare cu reprezentanții mediului de afaceri, în privința proiectului noului Cod fiscal, astfel încât fiecare cetățean din România să resimtă cât mai repede că este beneficiarul unui nivel de trai mai ridicat. În acest fel, vom putea discuta de o economie sustenabilă pe termen lung, care va conduce la o creștere substanțială a nivelului de încredere din partea investitorilor străini, în ceea ce privește imaginea mediului de afaceri din țara noastră.

Datele unui sondaj de opinie realizat la începutul acestui an de Compania KeysFin, în rândul unui eșantion reprezentativ de oameni de afaceri din România, privind percepția investitorilor asupra economiei românești pentru anul 2015 arată un optimism moderat, bazat pe încrederea că se va realiza o dezghețare a relațiilor de business, a investițiilor de stat și private, în general va avea loc o deblocare a banilor din economie. Astfel, peste 53% dintre managerii chestionați se așteaptă ca în anul 2015 evoluția economică să fie una pozitivă, în timp ce numai 34% văd o continuare a crizei, sub toate formele sale.

La întrebarea "Cum este văzută România din afară, din punct de vedere al atractivității economice, în comparație cu țările din regiune?", majoritatea celor intervievați au fost rezervați (42%), enumerând drept principală problemă lipsa de predictibilitate a mediului fiscal. În ceea ce privește măsurile pe care le-ar solicita guvernanților în 2015, pentru a asigura stabilitatea economică și a impulsiona business-ul autohton, oamenii de afaceri au vorbit în primul rând despre predictibilitate, un Cod fiscal care să nu mai sufere modificări săptămânale.

Așadar, constat că actualul proiect de Cod fiscal propus de Guvernul condus de Victor Ponta determină investitorii să aibă încredere din ce în ce mai mare în economia românească și vine în întâmpinarea cerințelor oamenilor de afaceri, prin crearea unui mediu fiscal stabil și predictibil.