You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 2015 > 10-03-2015

Sittings of the Chamber of Deputies of March 10, 2015

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:  
  1.104 Ovidiu-Ioan Dumitru - declarație politică cu subiectul "Minerii plâng, Victor Ponta se face că nu îi aude!";

Domnul Ovidiu-Ioan Dumitru:

"Minerii plâng, Victor Ponta se face că nu îi aude!"

"Vreau să văd cât mai mulți angajați și mai puțini șefi, vreau să văd mai puține interese personale sau de partid, mai puțini șefi și mai mulți angajați în Complexul Energetic Oltenia." Așa suna declarația premierului Victor Ponta în august 2012. Este adevărat și foarte important de menționat că ne aflam în campanie electorală. La aproape 3 ani de la acea declarație, la Complexul Energetic Oltenia se anunță disponibilizări masive și tăieri de venituri. Aproape 3000 de angajați își vor pierde locul de muncă din cauza diminuării sau a încetării unor activități de producție. Victor Ponta, deputat de Gorj, refuză să poarte o discuție cu cei aproape 2000 de mineri care au protestat pentru a cincea oară de la începutul anului, nemulțumiți de faptul că le vor fi tăiate veniturile.

În timp ce mii de angajați își strigă disperarea temându-se pentru locul de muncă, administrația complexului ia decizii stranii prin care ne face să credem că nu-și doresc decât continuarea stăpânirii, fără a conta că minerii suferă. Potrivit unor informații apărute în spațiul public, în luna decembrie 2014 conducerea companiei a decis neparticiparea la o licitație la care fusese invitată de autoritățile din Serbia care doreau achiziția a două milioane de tone de lignit la un preț foarte bun, care ar fi adus combinatului aproape 100 de milioane de euro. Exportul de cărbune în Serbia a fost câștigat de un consorțiu format din două firme sârbești și o societate din Constanța, înființată cu doar 3 săptămâni înainte de organizarea licitației. Mai departe, lucrurile s-au petrecut după același tipar al jafului clasic la care asistăm de mai bine de 20 de ani și care au pus pe butuci industria românească. Astfel, după 3 săptămâni de la licitație, CE Oltenia a încheiat un contract de vânzare a 1,2 milioane de tone de lignit cu aceea societate românească la un preț de aproape trei ori mai mic decât ar fi obținut la licitația din Serbia, un preț care este sub costurile din 2014.

Acesta este doar cel mai recent contract păgubos încheiat de complexul energetic. În mai 2013, un control al Corpului de Control al Primului-Ministru a adus la lumină zecile de contracte ilegale în valoare de 350 de milioane de euro încheiate de CE Oltenia, multitudinea de sponsorizări și închirieri nejustificate de autovehicule, un raport care a ajuns și pe masa procurorilor DNA. Cu toate acestea, administrația complexului continuă managementul defectuos care va conduce această companie pe un drum fără întoarcere, iar pe minerii care lucrează pentru companie... pe drumuri.

Oare ce mai așteptați, domnule Ponta, ca să începeți a guverna și în interesul cetățenilor? Dacă nu al tuturor, măcar al celor care v-au votat ca deputat în Parlamentul României.