You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 2015 > 15-10-2015

Sittings of the Chamber of Deputies of October 15, 2015

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:  
  1.2 Virgil Guran - declarație politică despre Agenția de recuperare a prejudiciilor din infracțiuni;

   

Doamna Rodica Nassar:

    ................................................
Video in format Flash/IOS

Îi dau cuvântul în continuare domnului deputat Virgil Guran.

Video in format Flash/IOS

Domnul Virgil Guran:

Vă mulțumesc.

Despre Agenția de recuperare a prejudiciilor din infracțiuni.

Am văzut declarația DNA-ului care, pe bună dreptate, afirmă că acest grad de recuperare este scăzut, dar, în același timp, am văzut o reacție tipic românească. În momentul în care vrei să îngropi un lucru în România, este foarte bine știut, mai facem o comisie, mai organizăm ceva, și acum este mare discuție că Partidul Național Liberal s-ar fi opus în Senat constituirii acestei agenții.

Eu cred că lucrurile trebuie privite pragmatic. Noi avem organisme care trebuie să recupereze acești bani. S-a făcut o analiză. De ce nu s-au recuperat, ce se întâmplă? Poate oamenii aceștia mai au nevoie de câteva posturi, poate au nevoie de o modificare a legislației, pentru că se lovesc de anumite lucruri. Și vă dau un exemplu foarte scurt: când ai de executat un bun, un teren și nu se vinde, acel angajat al statului, acel funcționar se teme să vină să stabilească un preț de vânzare la care să se vândă bunul. De ce? Pentru că peste două, trei săptămâni poate să dea cu subsemnatul că a facilitat vânzarea terenului pentru nu știu cine.

Eu cred că mai avem nevoie de niște reglementări, în primul rând, pentru că dacă vom continua, când nu merge ceva, să mai creăm un organism care să consume mulți bani, pentru că o astfel de agenție ce înseamnă, încă un șef de agenție cu rang de secretar de stat, încă vreo cinci subsecretari de stat, încă vreo sută de directori generali, însemnând și la județe, și la nivel de agenție, încă 200 de directori adjuncți, încă 700-800 de funcționari, deci probabil vreo mie de oameni, cu sedii, cu telefoane, cu mașini și când tragi linie cât costă toate aceste lucruri ajungi la concluzia că jumătate din ceea ce recuperezi se duce înspre aceste cheltuieli.

Eu cred că trebuie întotdeauna să privim foarte clar și să vedem ce este eficient, ce trebuie făcut, pentru că avem oameni deja care trebuie să facă acest lucru. În același timp, dacă îi luăm doar pe acei oameni și îi poziționăm într-o nouă agenție, mai bine structurată, e altceva, înseamnă că nu vom avea cheltuieli în plus, doar foarte mici cheltuieli în plus.

Deci lucrurile trebuie foarte bine gândite, nu mai trebuie făcute în pripă, în grabă, doar să demonstrăm oamenilor că noi vrem, ci să avem eficiență, să terminăm cu pierderile și cu banii aruncați pe geam, pentru că într-adevăr avem o situație privilegiată în momentul de față, există o mică creștere economică și trebuie să drămuim foarte bine acest lucru.

Aceasta este poziția noastră, nicidecum nu dorim să impietăm bunul mers al acestor recuperări.

Mulțumesc.

Deputat PNL, Guran Virgil.

Video in format Flash/IOS

Doamna Rodica Nassar:

Vă mulțumim și noi. Urmează doamna deputat Natalia Intotero.