You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 2015 > 15-10-2015

Sittings of the Chamber of Deputies of October 15, 2015

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:  
  1.4 Andrei Daniel Gheorghe - declarație politică cu referire la locul și rolul României în Uniunea Europeană;

   

Doamna Rodica Nassar:

    ................................................
Video in format Flash/IOS

Îi dau cuvântul, în continuare, domnului deputat Daniel Gheorghe.

Video in format Flash/IOS

Domnul Andrei Daniel Gheorghe:

Vă mulțumesc, doamnă președinte.

Declarația mea politică de astăzi vizează locul și rolul României în Uniunea Europeană.

Recent am observat o serie de declarații ale domnului președinte al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, care pe mine și pe mulți alți români n-au făcut altceva decât să mă surprindă. Dumnealui vorbește despre relații pragmatice cu Rusia, vorbește despre dezvoltarea unor relații practice, motivate de interese, și nu de valori între Comunitatea Europeană și Rusia. Acest lucru mi se pare oarecum o formă de dublă măsură pe care domnul Juncker, ca și doamna Merkel, ca și mulți alți lideri europeni o folosesc în relația cu Rusia, în raport cu țările est-europene și în special mă gândesc la cazul României. Mă gândesc la cazul României deoarece, așa cum era de așteptat, și de această dată România a fost amânată de la aderarea la spațiul Schengen, deși îndeplinește deja de multă vreme toate condițiile tehnice, toate condițiile politice și toate condiționalitățile impuse de către Uniunea Europeană.

Ceea ce ar fi interesant de spus este faptul că, de cele mai multe ori, România a fost exceptată de la aderarea în spațiul Schengen strict pe motive politice, iar aceste motive au fost în special impuse de anumite interese economice și interese geopolitice ale țărilor occidentale. Și aici mă gândesc în special la Germania, care permanent duce o politică prin care vrea să-și satisfacă o serie de cerințe economice proprii, neținând cont de ceea ce înseamnă respectul mutual între țările europene, indiferent de dimensiunea lor și indiferent de interesele pe care le au acestea, și mai ales de Olanda. Olanda pune bețe în roate aderării României la spațiul Schengen de atâta vreme, dintr-un motiv foarte material, nu dintr-unul care să țină de reguli, de legi, de valori, de principii. Pur și simplu olandezii se tem de faptul că principala poartă de intrare a mărfurilor extracomunitare în Europa va fi portul Constanța din România, iar nu portul Rotterdam din Olanda, așa cum se întâmplă în acest moment. De aceea, fac tot ce pot ca să împiedice aderarea României la spațiul Schengen.

În tot acest context, al prăbușirii spațiului Schengen, al căderii în inoperabilitate a Tratatului de la Dublin cu privire la azil și azilanți, în contextul crizei miganților, în contextul crizei economice și a recesiunii pe care încă o traversăm la nivel european, eu cred că România ar trebui să aibă o politică mult mai proactivă și n-ar mai trebui să fetișizeze prezența sa în spațiul Schengen. Spațiul Schengen nu mi se pare a fi o prioritate pentru România în acest moment. Cred că prioritatea pentru noi, românii, este de acum încolo să devenim o forță în Uniunea Europeană și să devenim o voce activă și o voce capabilă să își poată spune punctul de vedere și să-și pună în valoare atuurile sale politice, geopolitice, economice, umane, pe care le deține la nivel european și chiar internațional.

De aceea, părerea mea este că România trebuie să gândească locul său în Uniunea Europeană, pornind de la propriul interes național, și nu pornind de la o formă de obediență în fața Bruxelles-ului, în fața Berlinului ori în fața altor mari capitale unde se decid destinele Europei.

Nu mă miră deloc declarația domnului Juncker, mai ales că vine în contextul în care politica europeană, raportată la Rusia, trece strict prin interesele egoiste ale anumitor puteri occidentale și trece mai puțin prin filtrul democrației, prin filtrul rațiunii și mai ales prin filtrul respectării drepturilor și libertăților individuale, o problemă pe care europenii, de cele mai multe ori, se fac că nu o văd în Rusia, la fel cum se fac că nu o văd nici în alte părți ale lumii. Europa nu poate să balanseze așa, la infinit, într-un joc de ping-pong între Statele Unite și Rusia, Europa trebuie să aibă un proiect de dezvoltare pe termen mediu și lung și să nu mai țină anumite legături de-a dreptul bolnăvicioase cu grupuri de interese și cu forțe care o împing spre a tolera abuzurile care se petrec pe plan internațional, indiferent că abuzurile acestea apar în Rusia, apar în Orientul Mijlociu, apar în alte zone ale lumii.

În încheiere mi s-ar părea foarte important ca românii să-și conștientizeze propriile lor obiective și să înțeleagă o dată pentru totdeauna că atâta timp cât interesele anumitor puteri europene, precum Germania, precum Luxemburgul domnului Juncker, precum chiar Franța domnului Hollande, trec prin Moscova, niciodată nu ne vom putea aștepta la un răspuns afirmativ, la o cerere de unire a României cu Republica Moldova de peste Prut, deoarece pur și simplu geopolitica ne spune cu totul și cu totul alt lucru în acest moment.

În continuare, cam aceasta cred că ar fi de spus pe această temă și pur și simplu sper ca decidenții noștri să înțeleagă, să aibă mai multă coloană vertebrală și să aibă mai multă tărie de caracter în relația cu aliații noștri occidentali, deoarece spațiul euroatlantic este fundamental pentru viziunea de dezvoltare geopolitică a României și mai ales și pentru viziunea de securitate națională și dezvoltarea economică pe termen mediu și lung, spațiul euroatlantic marcat de aceleași valori ale demnității umane, ale pluripartitismului, ale democrației și ale libertății.

Vă mulțumesc.

Daniel Gheorghe, deputat PNL de Ilfov.

Video in format Flash/IOS

Doamna Rodica Nassar:

Vă mulțumim, domnule deputat.