Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2015 > 22-10-2015

Ședința Camerei Deputaților din 22 octombrie 2015

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:  
  1.17 Andrei Daniel Gheorghe - declarație politică referitoare la politica energetică națională;

Video in format Flash/IOS

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Domnul Andrei Daniel Gheorghe.

Video in format Flash/IOS

Domnul Andrei Daniel Gheorghe:

Mulțumesc, domnule președinte.

Astăzi voi aborda o chestiune ce ține de politica energetică națională, mai precis, la finalul acestui an, Guvernul ar trebui să vină în Parlament cu proiectul de lege cu privire la noua cotă a redevențelor provenite din exploatarea resurselor naturale, fie că vorbim de hidrocarburi, fie că vorbim de zona mineralelor.

Din păcate, acest lucru, care întârzie de doi ani, nu pare să se găsească prea la orizontul activității parlamentare. Guvernul continuă să ignore această problemă, problema recorelării redevențelor la un nivel real, raportat la necesitățile României și raportat la cota de producție din industria extractivă. Acest nivel al redevențelor care astăzi la noi în țară se găsește undeva între 3,5% și 13,5%, ca să luăm exemplul industriei de petrol și gaze, trebuie readaptat la o cotă diferențiată, bineînțeles, care să țină cont de mecanismul de producție, care să țină cont de sursa exploatării - mă refer aici pe țărm ori marin - și care mai ales să facă în așa manieră încât să nu mai pună presiune suplimentară, prin taxe și impozite, pe agentul comercial, pe producător și mai ales pe consumatorul român.

Spun acest lucru deoarece la noi de foarte multe ori există o confuzie, o confuzie mare între impozite, între taxe, accize, pe de o parte, și redevențele provenite din exploatarea resurselor naturale.

Redevența nu este o formă de impozit, așa cum ar crede foarte multă lume, ci este o chirie provenită din exploatarea unei resurse care, conform Constituției României, aparține de drept națiunii române, iar statul o are doar în administrare, în folosul națiunii române.

Nu mai spun că în baza acestui contract, cu OMV Petrom, de exemplu, pe care Guvernul României se ferește, nu înțeleg de ce, să-l renegocieze, aceste resurse au fost trecute în patrimoniul companiei austriece. Practic, noi avem de-a face cu un guvern al României care este complice la spolierea de resurse naturale a țării noastre de către un stat, vezi Doamne, partener.

În realitate, interesele economice austriece și în primul rând interesele din această zonă a petrolului și a gazelor sunt total diferite de interesele națiunii române. Și aici aș da ca exemplu o altă situație controversată, respectiv ordonanța de guvern prin care s-a oferit o finanțare nerambursabilă de 90,8 milioane de euro către OMV Petrom. Practic, Guvernul devine un fel de asistent social al acestui OMV Petrom, față de care evită să ia măsuri de echilibrare a cotelor de redevențe pe care le are de încasat.

Nu doar că evită să facă acest lucru, dar statul român, pe de altă parte, prin consultanță, comisia care este îndreptățită să elaboreze legal această finanțare obține încă o cotă de 1% din suma respectivă. De aceea, vreau să spun că actualul Guvern Victor Ponta este total dezinteresat de ceea ce înseamnă o politică energetică națională și o politică energetică care să țină cu adevărat cont de interesele românilor, și nu de interesele unor băieți de la Viena, ori ale unor băieți de pe la Gazprom și de prin alte părți, de pe la Moscova sau Petersburg, care stau în spatele acestui OMV și altor companii care, pe filieră austriacă ori de alt fel, vin, vezi Doamne, să investească în România, de fapt, să preia resursele naturale ale României. Pentru că PSD-ul acest lucru l-a făcut, a externalizat resurse, nu a investit.

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Daniel Gheorghe, deputat PNL de Ilfov.