Cosmin Necula
Cosmin Necula
Ședința Camerei Deputaților din 12 noiembrie 2015
Sumarul ședinței
Stenograma completă
publicată în Monitorul Oficial, Partea a II-a nr.205/19-11-2015
Video in format Flash/IOSVideo - Flash & IOS

Dezbateri parlamentare
Calendarul ședințelor
- Camerei Deputaților:
2020 2019 2018
2017 2016 2015
2014 2013 2012
2011 2010 2009
2008 2007 2006
2005 2004 2003
2002 2001 2000
1999 1998 1997
1996
Interoghează dezbaterile
din legislatura: 2016-prezent
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996
Monitorul Oficial
Partea a II-a:2020 2019 2018
2017 2016 2015
2014 2013 2012
2011 2010 2009
2008 2007 2006
2005 2004 2003
2002

Transmisii video

format Real Media
Arhiva video:2020 2019 2018
2017 2016 2015
2014 2013 2012
2011 2010 2009
2008 2007 2006
2005 2004 2003
Pentru a vizualiza înregistrările video trebuie să instalați programul Real Player
Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2015 > 12-11-2015 Versiunea pentru printare

Ședința Camerei Deputaților din 12 noiembrie 2015

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:  
  1.3 Cosmin Necula - declarație politică: "Niciun abuz nu poate justifica un bine general";

   

Domnul Ludovic Orban:

    ................................................
Video in format Flash/IOS

Îi dau cuvântul domnului deputat Cosmin Necula. Și nu știu cine era următorul; Virgil Guran.

Video in format Flash/IOS

Domnul Cosmin Necula:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Stimați colegi,

Declarația mea de astăzi se intitulează "Niciun abuz nu poate justifica un bine general".

Practic, prin această declarație politică vreau să vă prezint un mesaj din partea cetățenilor municipiului Bacău, a unora dintre ei, și consider că este obligatoriu să prezint cuvânt cu cuvânt ceea ce au scris acești cetățeni.

Eu, așa cum este și normal într-o democrație adevărată, voi fi purtătorul mesajului pe care acești cetățeni vor să-l adreseze instituției supreme, a democrației.

Cred cu tărie că într-o democrație și într-un stat de drept nu trebuie să existe niciun abuz care să justifice un bine general, nu există niciun interes național care să justifice vreo eroare a instituțiilor, astfel: subsemnații, așa cum au fost înscriși în tabelul anexat petiției, reprezentăm o entitate importantă din municipiul Bacău, însumând un număr de societăți comerciale mici și mijlocii care activează în cadrul Centrului comercial Romalion și Bialex din Bacău.

Solicităm sprijinul în vederea eliminării unei situații care trenează de mult timp, dar pe care am suportat-o tacit fie din lipsă de timp sau de curaj, fie din speranța că odată și odată se va schimba ceva în bine în atitudinea autorităților statului față de contribuabilii mici și mijlocii din România.

Problema pe care v-o supunem atenției este generată de nenumărate acțiuni și campanii ale ANAF, realizate în număr din ce în ce mai mare și pe perioade din ce în ce mai lungi.

Din punctul nostru de vedere, aceste controale sunt menite să denigreze sau să distrugă în totalitate acest tip de comerț, susținut în proporție covârșitoare de capitalul autohton. Ne simțim înjosiți și umiliți de modul în care se desfășoară acțiunile de control din cadrul Operațiunii "Cristal" desfășurate de ANAF, întrucât inspectorii fiscali, care se pretind a fi reprezentanți ai acestui stat de drept, par a urmări pas cu pas ruinarea noastră materială, dar și psihică.

Acești funcționari, plătiți din impozitele achitate de către noi, lună de lună, ne controlează aproape permanent doar pe noi și ne aplică sancțiuni foarte aspre, chiar dacă și în opinia dumnealor, exprimată prin viu grai cu ocazia controlului, sancțiunile aplicate sunt acordate în baza unei legislații interpretabile.

Considerăm că în cele ce ne privește, în momentul de față, ANAF este hotărâtă să facă totul în scopul determinării noastre de a renunța la activitatea comercială și să alegem, în schimb, poziția de asistați social.

Menționăm că activitatea comercială desfășurată în cadrul complexului comercial menționat mai sus, susține în prezent viața de zi cu zi a mai bine de 500 de persoane, contribuitoare la bugetul local și la bugetul general.

Nu putem să mai acceptăm eticheta de mari evazioniști, cum de multe ori am fost numiți, pentru că în realitate suntem oameni simpli, care au ales să-și ia viața în propriile mâini, să lupte cu birocrația și cu caracterul interpretabil al legilor.

Suntem, de cele mai multe ori, mangeri, vânzători, manipulanți, în același timp. Întocmim și documente primare de contabilitate, alergăm și după autorizații, iar, la finalul unei zile de muncă, se întâmplă să plecăm acasă cu autobuzul întârziat, având în buzunar câțiva zeci de lei.

Cu toate aceste greutăți, plătim o mulțime de taxe și impozite care rămân în România, nu sunt transferate în conturi din afara țării, ne plătim asigurări sociale și nu suntem o povară pentru sistemul de stat.

În această perioadă, campaniile cristaline ale ANAF nu fac decât să ne complice și mai mult viața și asta nu pentru că suntem verificați și controlați sistematic de multe ori cu urmări dezastruoase pentru bugetul fiecăruia dintre noi.

După cum știți, în Bacău, activează un număr de peste 5 lanțuri comerciale, a căror cifră de afaceri depășește de sute de ori capacitatea noastră financiară și care au acaparat piața românească. Este firească bănuiala că acestora le-ar conveni să dispărem și noi de pe harta propriei noastre țări, ca să producă ei și mai mult.

Dureros este că statul român, deși declară public prin reprezentanții săi de seamă că comercianții mici și mijlocii reprezintă un interes major pentru economia națională, ajută, practic, multinaționalele prin astfel de campanii cristaline atât de agresive, atât de distructive, desfășurate pe perioade suficient de mari și cu foarte multă consecvență, încât să poată spulbera mici comercianți locali.

Vă aducem la cunoștință faptul că, deși suntem mici, nu suntem grupați în asociații, nu avem o apărare bine pusă la punct, ca a marilor noștri concurenți, dar suntem motivați de nevoile personale și de hotărâri care ne fac să luptăm de la egal la egal și moral pentru afacerile noastre, pentru că de aici trăim și noi și familiile noastre, iar din impozitele și taxele plătite de noi trebuie să fie finanțate școlile și spitalele României.

Nu înțelegem de ce noi nu putem beneficia de prezumția de nevinovăție, ca și megaconcurenții noștri. De câte ori se pornește o astfel de campanie suntem din start catalogați și tratați ca infractori.

Nu înțelegem de ce legislația le permite lor să funcționeze într-un sistem, iar noi să fim amendați pentru că funcționăm ca ei. Nu înțelegem de ce noi facem mereu obiectul unor campanii și ei, nu. Precizăm că, pe parcursul campaniei naționale de control care, în fapt, ne vizează doar pe noi, toți clienții noștri afectați indubitabil de prezența copleșitoare a echipajelor ANAF, migrează într-un număr mare spre lanțurile megaangrosiștilor.

Așa fiind, vă solicit, în mod respectuos, ca în uzanța prerogativelor constituționale pe care le aveți și în virtutea cărora vă desfășurați activitatea, în calitate de deputat al României, să ne sprijiniți în aflarea răspunsului real la următoarele întrebări: 1. de ce nu s-au impus niciodată controale preventive, în urma cărora să ne se explice foarte clar cum trebuie să ne organizăm legal activitatea și se preferă controale cu caracter punitiv, fiind în cunoștința caracterului de imprevizibil și interpretabil al legislației românești? 2. de ce, în decursul ultimului an de zile, am fost singurii supuși operațiunilor de control tip CRISTAL din orașul nostru, deși, așa cum am menționat mai sus, în municipiul Bacău există și alte centre comerciale cu obiect similar de activitate? 3. există solicitări adresate de ANAF de către marile lanțuri comerciale care au dus la efectuarea controalelor asupra activității noastre în cadrul centrelor comerciale de tipul celor care activăm? Solicităm acest lucru, deoarece inspectorii fiscali prezenți în această perioadă în centrul nostru, au lăsat să se înțeleagă că întreaga lor acțiune e cauzată de reclamațiile făcute de către megaangrosiști. 4. au fost sau sunt efectuate activități de monitorizare a activității marilor lanțuri comerciale de tip METRO sau SELGROS, inclusiv ale clienților care cumpără de la aceștia cantități mari de produse, declarând că fac achiziția în numele persoanelor fizice? Dacă nu, din ce motiv nu s-a făcut acest lucru? Dacă da, care sunt, totuși, concluziile? 5. cum este asigurată, de către reprezentanții ANAF respectarea principiului nediscriminării noastre față de marile lanțuri comerciale de tip METRO și SELGROS, cu ocazia efectuării operațiunilor de tip CRISTAL? 6. câte controale au fost efectuate în ultimul an de zile, cu privire la activitatea lanțurilor comerciale de tip METRO și SELGROS și al clienților acestora? 7. care este actul normativ primar sau secundar, sau terțiar și care este conținutul notei de fundamentare a acestora, care stau la baza operațiunii CRISTAL? 8. inspectorii ANAF beneficiază de sporuri, prime raportate la cuantumul amenzilor acordate în timpul acțiunilor CRISTAL? 9. există vreun act oficial care să reglementeze modul de acțiune a reprezentanților ANAF pe parcursul controalelor efectuate? Și, dacă da, care este cuprinsul acestuia?

Încheiem, prin a sublinia următoarele: suntem contribuabili, muncim și luptăm pentru viața cotidiană, încercăm din răsputeri să respectăm legislația noastră interpretabilă și într-o continuă schimbare și dorim să fim respectați și tratați ca atare.

Nu suntem mari evazioniști ai României, ci simpli oameni onești, care vor să fie și mai mult susținuți, decât călcați în picioare și umiliți de organele de control plătite din taxele și impozitele achitate de noi.

Nu cerem clemență și nici iertarea greșelilor. Cerem egalitate, și nu discriminare în tratamentele aplicate. Cerem o abordare corectă și imparțială a legislației, o verificare și o monitorizare nediscriminatorie, controale clare și constructive, fără interpretări la limita legii, fără sancțiuni discutabile și excesive.

Suntem micii comercianți locali și vrem să fim tratați egal și nediscriminatoriu față de megacompetitorii noștri, măcar să pornim mereu de la aceleași premise în fața organelor de control.

Stimați colegi,

Aceasta a fost scrisoarea pe care un grup de mici comercianți din municipiul Bacău au trimis-o către noi, către Parlamentul României și ar fi bine ca indiferent de culoarea politică pe care o are Guvernul, indiferent de cine va veni să ne conducă pseudotehnocrați sau oameni politici, ar fi foarte important ca aceste organe de control ale statului să învețe că abuzul nu are culoare politică, iar abuzul distruge, într-adevăr, România.

Vă mulțumesc.

Video in format Flash/IOS

Domnul Ludovic Orban:

Mulțumesc domnului deputat Necula.

Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București miercuri, 22 ianuarie 2020, 19:01
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro