Plen
Sittings of the Chamber of Deputies of December 9, 2015
Abstract of the sittings
Full-text of the sittings
Published in Monitorul Oficial no.222/17-12-2015
Video in format Flash/IOSVideo - Flash & IOS

Parliamentary debates
Calendar
- Chamber of Deputies:
2020 2019 2018
2017 2016 2015
2014 2013 2012
2011 2010 2009
2008 2007 2006
2005 2004 2003
2002 2001 2000
1999 1998 1997
1996
Query debates
for legislature: 2016-present
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996

Meetings broadcast

format Real Media
Video archive:2020 2019 2018
2017 2016 2015
2014 2013 2012
2011 2010 2009
2008 2007 2006
2005 2004 2003
You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 2015 > 09-12-2015 Printable version

Sittings of the Chamber of Deputies of December 9, 2015

17. Dezbaterea Proiectului de Lege pentru modificarea art.27 alin.(1) din Legea nr.217/2003 cu privire la prevenirea și combaterea violenței în familie (PL-x 719/2015). (rămas pentru votul final)
 
see bill no. 719/2015

   

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

    ................................................
Video in format Flash/IOS

18. Proiectul de Lege privind modificarea art. 27 alin. (1) Legea nr. 217/2003 cu privire la prevenirea și combaterea violenței în familie.

Inițiatorii? Doamna Schelean, aveți cuvântul. Aveți cuvântul.

Video in format Flash/IOS

Doamna Valeria-Diana Schelean-Șomfelean:

Merge?

Mulțumesc, domnule președinte.

Stimați colegi,

În țara în care 8% dintre români cred că bătaia este ruptă din rai, vă rog să votăm, astăzi, pentru a oferi protecție pe pământ pentru femeile care au atâta nevoie de ea.

În țara în care 6,4% dintre români susțin că un bărbat care nu-și bate femeia n-o iubește cu adevărat, vă rog să fim cu toții un front unit și să spunem că violența nu are ce căuta în familia românească.

În țara în care la fiecare 6 minute și 42 de secunde un apel de violență în familie este raportat la numărul de urgență 112, vă invit să fiți alături de mine și să spunem nu ferm violenței în familie.

Votul nostru de astăzi are scopul să îndrepte o nefuncționalitate a sistemului juridic și să întărim încrederea justițiabilului în funcționarea instituțiilor statului român.

Legea pe care am inițiat-o, alături de alți colegi liberali și cu sprijinul susținut al societății civile, în special al Asociației "Necuvinte", cărora vreau să le mulțumesc pe această cale, vine să corecteze o eroare pe care legiuitorul n-a avut-o în vedere atunci când a introdus instituția juridică a ordinului de protecție. Din 2012 o modificare a Legii pentru prevenirea violenții în familie a introdus prevederi explicite despre cum funcționează acest ordin de protecție: faptul că judecătorii trebuie să rezolve cererile venite din partea victimelor în regim de urgență, să asigure un proces rapid, fără administrare extinsă de probe, și, dacă se poate, fără martori, iar în cazul de urgență ordinul de protecție să poată fi emis în aceeași zi. Însă practica și raportul pe care CSM-ul l-a făcut în acest sens arată că de foarte multe ori noțiunea de urgență poate să echivaleze și cu 175 de zile până când instanțele de judecată să stabilească primul termen în situația unor asemenea cereri.

De altfel, intervalul de timp mediu în care se emite un ordin de protecție de către instanță este de 33 de zile, de foarte multe ori, mult prea mare pentru victimele care se află într-o asemenea situație.

Legea pe care o votăm astăzi schimbă acest lucru radical. Am propus, iar Senatul, în unanimitate, a votat, sper ca și aici, în Cameră, să se confirme acest lucru, ca instanța să fie obligată să se pronunțe asupra cererilor de emitere a ordinului de protecție într-un termen maxim de 72 de ore de la data înregistrării acestor cereri.

PNL va vota acest proiect de lege și vă invit s-o faceți și dumneavoastră alături de mine, să le oferim femeilor, victime ale violenței în familie, siguranța că, atunci când sunt formulate aceste cereri, răspunsul din partea instanțelor de judecată vine cu promptitudine.

Mulțumesc.

Video in format Flash/IOS

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Doamnă deputat, aveți cuvântul.

Numai o secundă. Inițiatorii au dreptul.

Video in format Flash/IOS

Doamna Florica Cherecheș:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Emiterea ordinului de restricție în trei zile este un prim pas important pentru a stăvili, pentru a reduce fenomenul violenței în familie. Este o încurajare pentru femeile care sunt victime ale violenței, dar mai avem foarte multe de făcut pentru că fenomenul violenței domestice este foarte răspândit și îmbracă foarte multe forme.

Din păcate, sunt multe femei care nu cunosc care sunt drepturile lor atunci când sunt abuzate. Sunt multe femei care se tem să vorbească despre acest lucru, de eventualele repercusiuni pe care le-ar putea simți din partea agresorului sau pentru că depind financiar de partenerul lor care le agresează în mod constant, nu se duc la medicul legist să ia un certificat pentru că le este rușine sau le este teamă să facă acest lucru.

Pe de altă parte, este enorm de important să schimbăm mentalitatea cu privire la acceptarea violenței. Vă amintiți că, în urmă cu doi ani, o jurnalistă în București a fost agresată în plină stradă și nu era noaptea târziu, a fost târâtă aproape trei kilometri sub ochii trecătorilor și nimeni nu a avut vreo reacție și n-a sunat la 112. De ce? Pentru că se gândeau că o fi probabil vreun soț sau vreun partener supărat și acest lucru este acceptabil în societatea românească.

Faptul că se emite acest ordin și sper din toată inima că veți vota acest proiect legislativ este, cum spuneam, un prim pas. Avem încă multe de făcut. Avem de alocat mai mulți bani pentru a se construi noi adăposturi, pentru a se acorda consiliere victimelor, familiilor, astfel încât violența în familie să fie cât mai puțină.

Mulțumesc.

Video in format Flash/IOS

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Mulțumesc foarte mult.

Bun. Din partea Comisiei pentru egalitatea de șanse și Comisiei juridice, raportul comun.

Domnule vicepreședinte, aveți cuvântul.

Video in format Flash/IOS

Domnul Vasile Varga:

Mulțumesc, domnule președinte.

Cele două comisii au fost sesizate spre dezbatere în fond cu acest proiect de lege.

Senatul, în calitate de primă Cameră sesizată, a adoptat inițiativa legislativă. Consiliul Legislativ a dat, de asemenea, un aviz favorabil. Iar Comisia pentru sănătate și familie și Comisia pentru muncă și protecție socială au avizat favorabil proiectul de lege.

În urma dezbaterilor separate, membrii celor două comisii au hotărât cu majoritate de voturi să propună plenului Camerei adoptarea Proiectului de Lege privind modificarea art.27 alin.(1) din Legea nr.217/2003 cu privire la prevenirea și combaterea violenței în familie, cu un amendament admis prevăzut în anexă.

Video in format Flash/IOS

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Bun. Dezbateri generale. Cine dorește să ia cuvântul?

Doamnă deputat, aveți cuvântul.

Avem încă patru luări de cuvânt.

Video in format Flash/IOS

Doamna Sonia-Maria Drăghici:

Mulțumesc, domnule președinte.

Stimate colege și stimați colegi,

Partidul Social Democrat s-a pus în slujba eliminării violenței domestice, violenței împotriva femeilor, violenței financiare și de toate celelalte feluri încă de mult timp. Noi am fost pentru a vota la muncă egală, salariu egal. Noi am organizat Agenția Națională pentru Combaterea Discriminării. Noi suntem cei care am votat pentru ratificarea Convenției de la Istanbul.

De aceea, cunoscând consecințele sociale, economice și cele legate de starea de sănătate asupra femeilor, asupra copiilor și urmașilor familiilor în care se practică violența, noi suntem pentru adoptarea acestui proiect de lege.

Se știe foarte bine că violența împotriva femeilor este în cea mai mare parte ascunsă. O parte dintre femei, în special cele căsătorite sau cele aflate într-o relație de concubinaj sau de parteneriat, suferă în tăcere, fără să se plângă autorităților. De multe ori, femeile acceptă cu bună știință niște situații de compromis în care violența se manifestă sub forma violenței de limbaj, sub forma violenței fizice, sub forma agresiunilor de toate felurile.

De aceea, acest proiect de lege va aduce o armonizare și o îmbunătățire a legislației privind combaterea fenomenului și trecerea României într-o etapă nouă, în care să se elimine discriminarea dintre sexe.

Vă mulțumesc foarte mult.

Partidul Social Democrat votează pentru această inițiativă legislativă.

Video in format Flash/IOS

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Mulțumesc foarte mult.

Din partea grupurilor parlamentare, începem cu domnul deputat Petru Movilă, deputat neafiliat.

Da. Sunteți pe listă. Dar am zis să facem o alternativă, la trei-patru doamne și un domn.

Domnule deputat, aveți cuvântul.

Video in format Flash/IOS

Domnul Petru Movilă:

Mulțumesc mult, domnule președinte.

Dacă vom face un remember, vom vedea că în luna decembrie 2012, pentru prima oară în legislația românească, au fost introduse, au fost adoptate prevederile legale care instituie ordinul de restricție și ordinul de protecție, un pas extraordinar făcut de România pentru acordarea legislației naționale cu legislația europeană și, sigur, o nouă mentalitate față de violența domestică care, cum au spus și antevorbitorii, îmbracă forme diferite, de la agresiune fizică la agresiune economică și nu numai.

Propunerea legislativă de astăzi este încă un pas înainte pentru ca legislația în domeniu să fie o legislație normală, corespunzătoare pentru România, pentru că într-adevăr în vechiul text de lege pe care l-am inițiat, nu era prevăzut acest termen de 72 de ore și felicit colegii mei pentru această inițiativă, se spunea doar că aceste ordine de restricție și de protecție pot fi de maximum șase luni, după care se face o reevaluare a agresorului, de asemenea, avem clar de continuat cu amendarea acestei legi pentru că încă nu avem foarte clar stabilit care este relația în spațiul comun, justiția din România încă dă decizii de separare, dar păstrarea spațiului comun al agresorului și victimei și încă multe alte lucruri.

Eu și colegii mei din Mișcarea Populară vom susține acest proiect de lege și încă o dată îi felicit pe colegii mei parlamentari, pe Valeria Schelean care a avut această inițiativă.

Vă mulțumesc.

Video in format Flash/IOS

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Domnule deputat,

Sunt de acord cu dumneavoastră să-i susțineți în afara Parlamentului. În Parlament sunteți deputat neafiliat.

Dumneavoastră și un grup de deputați neafiliați susțineți acest proiect de lege. Aceasta este fraza corectă pe care trebuie s-o spuneți la microfon.

Video in format Flash/IOS

Domnul Petru Movilă:

Domnule președinte, mulțumesc.

În calitate de deputat neafiliat, membru al Partidului Mișcarea Populară, voi vota acest proiect de lege și vă mulțumesc.

Video in format Flash/IOS

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Vă mulțumesc și eu foarte mult.

Este o formulare corectă și o apreciez.

Doamna deputat Pocora.

Doamnă deputat, vă reamintesc că mai sunt câțiva colegi de la PNL. Aveți împreună cinci minute.

Video in format Flash/IOS

Doamna Cristina-Ancuța Pocora:

Stimați colegi,

Tot noi aici am votat o lege, o lege care în practică a demonstrat că mai are nevoie de îmbunătățiri. Or, acest proiect de lege spune concret: ordinul de protecție nu se dă... nu cu celeritate și în cel mai scurt timp, ci în 72 de ore. Este nevoie să scoatem agresorul de lângă victimă, pentru că de cele mai multe ori lângă victimă avem și victime colaterale și asta înseamnă copii, în primul rând, înseamnă eventual bătrâni și persoane aflate în îngrijirea de cele mai multe ori a femeii care, de cele mai multe ori, conform statisticilor, este victima violenței domestice.

Prin urmare, vă rog să votați acest proiect de lege.

Vă mulțumesc.

Video in format Flash/IOS

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Mulțumesc, doamnă deputat.

Are cuvântul domnul deputat Cseke.

După care se pregătește doamna deputat Mocioi.

Domnule deputat, aveți cuvântul.

Video in format Flash/IOS

Domnul Cseke Attila-Zoltán:

Mulțumesc, domnule președinte.

Stimați colegi,

Grupul parlamentar al UDMR va susține acest proiect legislativ având în vedere că în mod continuu am susținut prevederi legate de aplicarea acestei legi. Nu de mult timp, cu ajutorul dumneavoastră și cu votul dumneavoastră, s-a votat un proiect legislativ inițiat de Grupul UDMR care a devenit Legea nr. 272/2015, prin care s-a prevăzut un termen clar de comunicare a ordinului de protecție în cazul emiterii acestuia de către instanță către structurile de poliție pentru punerea în aplicare. Acel termen de 5 ore. Pentru a nu mai tergiversa aplicarea unui ordin de protecție.

Drept urmare, și acest proiect legislativ se înscrie în această tendință. Cu o singură mențiune pe care trebuie s-o facem, vă rog să o aveți în vedere și voi avea și eu o propunere în acest sens. Se face referire în expunerea de motive a inițiatorilor și la un studiu privind implementarea ordinului de protecție, întocmit de mai multe ONG-uri. Conform acestui studiu, în 2012-2013, instanțele judecătorești din România au înregistrat 2453 de cereri de emitere de ordin de protecție, din care în 972 de cazuri, adică 39,6% din cazuri, instanțele judecătorești nu au admis cererea de emitere a ordinului de protecție. Adică, avem așa: în 60% instanța consideră întemeiată acțiunea emiterii ordinului de protecție; în 40%, nu.

Ce mențiune dorim noi să facem în această dezbatere? Având în vedere acest termen de 72 de ore introdus, vă rog să aveți în vedere o situație în care, de exemplu, cererea se depune vineri dimineața asta înseamnă că până luni dimineața instanța trebuie să hotărască. Totuși, trebuie să avem în vedere că aici există niște prerogative ale dreptului de apărare al celui care este dat în judecată. Nu vrem să apărăm pe nimeni, dar, încă o dată, în 40% din cazuri, cererile nu au fost admise.

Drept urmare, rugămintea noastră, încă o dată, Grupul parlamentar al UDMR va susține acest proiect legislativ, rugămintea noastră către Ministerul Justiției este aceea ca, în cazul în care acest proiect devine lege, să urmărească aplicarea acestei prevederi legale, astfel încât, pe de altă parte, și prerogativele dreptului la apărare să fie păstrate.

Vă mulțumesc.

Video in format Flash/IOS

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Mulțumesc.

Doamna deputat Mocioi.

Domnule Firczak, apăsați pe buton unde aveți cartela și eu vă văd aici. E simplu.

Video in format Flash/IOS

Doamna Niculina Mocioi:

Mulțumesc, domnule președinte.

Eu aș pleca de la prezentarea unor date, nu înainte de a le mulțumi și domnilor colegi deputați care susțin acest proiect.

Conform datelor Agenției pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene, 91% din cererile de emitere a unui ordin de protecție în cazurile de violență domestică din ultimii doi ani sunt solicitări ale victimelor femei. Violența împotriva femeilor este una din cele mai frecvente încălcări ale drepturilor omului din întreaga lume, deși statisticile existente la nivel național sunt incomplete, pentru că numărul cazurilor raportate este mult mai mic decât cel real.

Pot fi trase concluzii cu privire la caracteristicile socio-demografice ale victimelor violenței domestice. O femeie din patru, în România, este agresată fizic sau psihic de partenerul de viață, iar 75% dintre aceste cazuri nu au fost raportate, potrivit Agenției pentru Drepturi Fundamentale. Principalul argument pentru urgentarea soluționării acestei situații este acela că violența în cadrul familiei influențează negativ copiii, contribuind astfel la asigurarea perpetuării comportamentului agresiv ori al comportamentului de victimă în viața adultă a acestor copii martori sau chiar victime ale fenomenului.

De aceea, copiii au dreptul prioritar să fie protejați. În aceste condiții, multe femei rămân într-o relație abuzivă pentru că nu au bani, susținere sau ajutor, nu au unde să meargă atunci când sunt izgonite ori fug de acasă. Iar prin ordinul de protecție se evacuează temporar agresorul din locuința familiei, indiferent dacă acesta este titularul dreptului de proprietate sau instanța poate dispune suportarea de către agresor a chiriei sau a întreținerii pentru locuința temporară unde victima, copiii minori locuiesc sau urmează să locuiască, din cauza imposibilității de a rămâne în locuința familială.

În consecință, Grupul parlamentar al PNL votează pentru adoptarea acestei propuneri legislative.

Vă mulțumesc.

Video in format Flash/IOS

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Mulțumesc, doamnă deputat.

Grupul parlamentar al PNL a depășit cinci minute de foarte mult timp.

Domnul deputat Firczak, Grupul minorităților naționale.

Domnule deputat, aveți cinci minute.

Video in format Flash/IOS

Domnul Gheorghe Firczak:

Domnule președinte,

Doamnelor și domnilor colegi,

În mod evident și Grupul parlamentar al minorităților naționale susține acest proiect de lege. Este absolut necesară combaterea violenței sub orice formă și bineînțeles că și a violenței domestice.

Vă mulțumesc.

Video in format Flash/IOS

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Mulțumesc, domnule deputat.

Intrăm pe amendamente admise.

Primul amendament. Obiecții, comentarii? Nu. Aprobat.

Cel de-al doilea amendament admis. Obiecții, comentarii? Nu. Aprobat.

Cel de-al treilea amendament admis. Obiecții, comentarii? Nu. Aprobat.

Proiectul de lege merge la votul final. Are caracter ordinar.

Postal address: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucharest, Romania sunday, 16 february 2020, 22:11
Telephone: +40213160300, +40214141111
E-mail: webmaster@cdep.ro