Plen
Sittings of the Chamber of Deputies of March 2, 2016
Abstract of the sittings
Full-text of the sittings
Published in Monitorul Oficial no.32/11-03-2016
Video in format Flash/IOSVideo - Flash & IOS

Parliamentary debates
Calendar
- Chamber of Deputies:
2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003 2002
2001 2000 1999
1998 1997 1996
Query debates
for legislature: 2016-present
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996

Meetings broadcast

format Real Media
Video archive:2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003
You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 2016 > 02-03-2016 Printable version

Sittings of the Chamber of Deputies of March 2, 2016

29. Dezbaterea Proiectului de Lege privind instituirea zilei de 16 octombrie - Ziua națională a alimentației și a combaterii risipei alimentare (PL-x 802/2015). (rămas pentru votul final)
 
see bill no. 802/2015

   

Domnul Petru Gabriel Vlase:

    ................................................
Video in format Flash/IOS

28. Proiectul de Lege privind instituirea zilei de 16 octombrie - Ziua națională a alimentației și a combaterii risipei alimentare.

Inițiatorul? Nu.

Comisia?

Domnul Munteanu.

Video in format Flash/IOS

Domnul Ioan Munteanu:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

În conformitate cu prevederile art. 95 din Regulamentul Camerei, Comisia pentru agricultură a fost sesizată spre dezbatere în fond cu Proiectul de Lege privind instituirea zilei de 16 octombrie - Ziua națională a alimentației și a combaterii risipei alimentare.

Proiectul de lege este de competența decizională a Camerei Deputaților.

Senatul, în calitate de primă Cameră sesizată, a adoptat proiectul de lege în ședința din 3 noiembrie 2015.

La întocmirea raportului, comisia a avut în vedere avizul favorabil al Consiliului Legislativ.

Proiectul de lege reglementează declararea zilei de 16 octombrie drept Ziua națională a alimentației și a combaterii risipei alimentare.

Anual, cu prilejul sărbătoririi Zilei naționale a alimentației și a combaterii risipei alimentare, ar urma să fie organizate de către autoritățile publice centrale și locale manifestări și acțiuni publice dedicate acestui eveniment, luând în considerare culoarea galbenă drept culoarea specifică a zilei.

La lucrările comisiei au fost prezenți 33 de deputați din totalul de 35.

În urma dezbaterilor, membrii comisiei au hotărât, cu majoritate de voturi, înregistrându-se două abțineri din cele 33 de voturi, să supună spre dezbatere și adoptare plenului Camerei raportul de adoptare în forma prezentată de Senat.

Proiectul de lege supus dezbaterii face parte din categoria legilor ordinare.

Vă mulțumesc.

Video in format Flash/IOS

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Mulțumesc.

Dezbateri generale?

Vă rog, domnule deputat Cernea.

Video in format Flash/IOS

Domnul Nechita-Stelian Dolha:

Mulțumesc, domnule președinte de ședință.

Stimați colegi,

România e a doua țară din Uniunea Europeană la capitolul sărăcie. E trist, dar e adevărat.

În schimb, în ceea ce privește risipa alimentară, suntem pe un loc fruntaș. Acolo ne asemănăm cu țări precum Franța, Germania, Polonia, Marea Britanie.

De ce? Pentru că, în fiecare an, 2,2 milioane de tone de alimente le risipim, în timp ce 225.000 de copii români merg la culcare în fiecare seară flămânzi.

16 octombrie e, într-adevăr, deja, o zi internațională a risipei alimentare. E bine că reușim s-o facem astăzi, s-o validăm și aici, în Parlamentul românesc.

Dar să știți că, din punctul meu de vedere și al partidului pe care îl reprezint, e prea puțin. Trebuie să mergem mai departe, trebuie să vorbim de o legislație clară în domeniu, ca această risipă alimentară s-o diminuăm.

Ministerul Agriculturii, cam din 2013, ne-a spus atunci prin vocea fostului ministru, Daniel Constantin, că o să vină cu un proiect, un plan național pe termen mediu și lung privind această risipă alimentară. Nu s-a întâmplat nimic până astăzi.

Sper ca actualul ministru, domnul Achim Irimescu, să-și ia foarte în serios această sarcină și în perioada imediat următoare să vină cu măsuri clare pentru a diminua risipa alimentară în România.

Mulțumesc mult.

Video in format Flash/IOS

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Alte intervenții?

Domnul Iacoban.

Video in format Flash/IOS

Domnul Sorin-Avram Iacoban:

Mulțumesc, domnule președinte.

Iată că astăzi suntem aici să votăm un proiect de lege privind risipa alimentară. Poate în viitor ne vom hotărî să stabilim o zi a combaterii sărăciei în România, cred că ar fi bine-venit lucrul acesta.

Dar revenind la proiectul de lege. Da, fenomenul risipei alimentare se găsește din ce în ce mai des în discuțiile din cancelariile europene, chiar și mondiale, e un fenomen care îngrijorează.

Și revenind la România. Să știți că după statisticile Uniunii Europene, 5 milioane de tone de alimente se risipesc, în România, într-un an de zile. De asemenea, trebuie spus că românii, în general, alocă o sumă importantă din veniturile lunare pentru alimentație.

Această propunere corespunde cu Ziua mondială a alimentației, declarată de Organizația pentru Alimentație și Agricultură a ONU o zi mondială pentru a crește gradul de conștientizare asupra combaterii sărăciei.

Vă mulțumesc.

Grupul PSD din Camera Deputaților va vota această lege.

Video in format Flash/IOS

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Domnul Cernea.

Video in format Flash/IOS

Domnul Remus-Florinel Cernea:

Vă mulțumesc foarte mult.

Și eu voi vota în sprijinul acestui proiect de lege.

Este un proiect de lege util, important, mai ales că, sper, instituirea unei astfel de zile va ajuta foarte mult la conștientizarea cât mai multor aspecte legate de alimentație. O alimentație deficitară evident că are consecințe asupra sănătății, iar o alimentație bazată pe produse alimentare din carne animală generează, pe de o parte, emisii de CO2 în cantități uriașe. Or, eu cred că trebuie să construim o agricultură și o economie cu cât mai puține astfel de emisii.

De asemenea, pentru sănătate, consumul din carne - studiile recente o arată tot mai clar - este periculos, generând numeroase boli cardiovasculare.

Recomandarea mea este, evident, aceea de a trece cu toții, dacă se poate și cât mai repede, la o alimentație vegană, care exclude orice fel de alimente bazate pe carne. De altfel, acum două zile am și organizat la Palatul Parlamentului o conferință prin Comisia pentru drepturile omului, în care invitaților li s-au oferit exclusiv produse alimentare vegane, fără a utiliza așadar în niciun fel produse de origine animală.

Video in format Flash/IOS

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Mulțumesc, domnule deputat.

Video in format Flash/IOS

Domnul Remus-Florinel Cernea:

Mulțumesc și eu.

Video in format Flash/IOS

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Domnul Daea.

Video in format Flash/IOS

Domnul Petre Daea:

Mulțumesc, domnule președinte de ședință.

M-am văzut obligat să vin la microfon pentru că, în raportul prezentat de comisie, s-a spus foarte clar și real că au fost două abțineri.

Poziția mea în comisie a fost de abținere, dat fiind faptul că se suprapune pe data de 16 octombrie, care este Ziua mondială și, dacă-i Ziua mondială, m-am gândit că și noi suntem tot acolo.

Vă mulțumesc frumos.

Video in format Flash/IOS

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Domnul Zisopol.

Video in format Flash/IOS

Domnul Dragoș Gabriel Zisopol:

Vă mulțumesc, stimate domnule președinte.

Doamnelor și domnilor deputați,

Stimați invitați,

Membrii Grupului parlamentar al minorităților naționale vor vota acest proiect legislativ. Și nu o facem întâmplător. O facem crezând și sperând că, în viitorul apropiat, vom reuși să introducem industria aditivă în România și astfel România va deveni a cincea națiune în lume, o națiune de vârf în ceea ce ne dorim, pentru a ajunge la creșterea productivității, în contextul creșterii locurilor de muncă.

Ne dorim foarte mult acest lucru. Ne dorim să fim aproape de dezvoltarea durabilă prin tehnologizare, dar și prin existența tehnologiilor curate sau a ecotehnologiilor.

Vă mulțumesc foarte mult.

Video in format Flash/IOS

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Mulțumesc.

Domnul Iane, un minut.

Video in format Flash/IOS

Domnul Ovidiu-Cristian Iane:

Vă mulțumesc, domnule președinte, că mi-ați dat cuvântul.

Stimați colegi,

Nu știu în ce măsură este utilă celebrarea unei zile a risipei alimentare, dar vreau să vă spun altceva, pentru că s-au spus de la acest microfon niște lucruri care nu sunt reale.

Sunt deja modificări în legislație care combat această risipă alimentară.

Sunt deja prevederi în legislație - și le-am făcut la Comisia pentru industrii - care obligă comercianții ca, în ultimele trei zile de valabilitate a produsului, să-l pună pe niște rafturi cu reducere de preț.

Sunt deja prevederi legislative la Cameră, care urmează să fie puse și băgate în plen, prin care se vor introduce două termene de valabilitate la alimente: termenul până la care poate fi vândut și un alt termen de valabilitate, prin care alimentul este încă consumabil - că așa spune producătorul - și va putea fi vândut la jumătate de preț, donat sau, eu știu, o altă întrebuințare. Pentru că, într-adevăr, se aruncă foarte multă mâncare în România și, într-adevăr, avem foarte mulți copii care se culcă flămânzi.

Vă mulțumim.

Video in format Flash/IOS

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Mulțumesc.

Nefiind amendamente, legea merge la votul final.

Postal address: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucharest, Romania tuesday, 19 november 2019, 0:29
Telephone: +40213160300, +40214141111
E-mail: webmaster@cdep.ro