Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2016 > 03-03-2016

Ședința Camerei Deputaților din 3 martie 2016

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:  
  1.4 Mihai Deaconu - declarație politică intitulată "Responsabilitate în sănătate";

   

Domnul Petru Gabriel Vlase:

    ................................................
Video in format Flash/IOS

Vă rog.

Video in format Flash/IOS

Domnul Mihai Deaconu:

Mulțumesc, domnule președinte.

Declarația politică de astăzi se intitulează "Responsabilitate în sănătate".

Stimați colegi,

Vorbeam, săptămâna trecută, de la această tribună, despre importanța familiei și situațiile prin care trec membrii acesteia, în special, copiii. Astăzi vreau să vorbesc despre bebeluși, a căror viață se află cu totul în mâinile doctorilor și ale părinților.

Fiind deputat de Argeș, am urmărit cu și mai multă atenție cazul copiilor diagnosticați cu Sindrom hemolitic uremic din județ, încă de la declanșare, la 1 februarie. Am fost surprins neplăcut să văd parcursul acestui caz atât de controversat, din cauza faptului că, după ce diagnosticarea târzie a dus la pierderi de vieți omenești, cauza bolii nu este nici acum demonstrată în mod concludent.

Nici nu-și are rostul să fac apologia vinei, cui îi aparține, cine trebuie să răspundă pentru consecințele incompetenței, însă nici nu trebuie să uităm de responsabilitatea pe care fiecare dintre noi trebuie să o demonstreze în timpul exercitării muncii sale, fie că vorbim de un antreprenor, de un medic sau de un ministru.

În acest moment, gândurile noastre trebuie să se îndrepte spre cei 45 de copii internați încă în spitalele din Argeș, cei 6 copii internați la Spitalul Marie Curie din Capitală și către toți copiii țării noastre, pentru ca astfel de cazuri să nu se mai repete.

După câteva teste eșuate, specialiștii de la ANSVSA au descoperit că bacteria E.coli se regăsește într-un sortiment de brânză de vaci, produs de o firmă locală din județul Argeș, din care a consumat un copil, deja decedat.

Dacă este o coincidență sau cauza efectivă, specialiștii nu au reușit să spună, însă ministrul agriculturii a făcut deja public numele firmei locale, provocându-i acesteia prejudicii majore, pe baza unor rezultate parțiale.

Nu mă voi alătura celor care cer demisia ministrului sănătății, pentru că demisia acestuia nu va conduce la o îmbunătățire a situației dramatice prin care trec familiile acestor copii, nici nu va produce o schimbare radicală în abordarea responsabilă a sistemului de sănătate. Însă fac apel la o evaluare serioasă a competențelor cadrelor medicale, a dotărilor la care acestea au acces, pentru exercitarea în condiții optime a muncii lor, a capacității de management a conducerii spitalelor și ministerului.

Fac apel la responsabilitate în sistemul de sănătate, pentru că viața fiecăruia dintre noi depinde de aceasta.

Deputat Mihai Deaconu, Colegiul nr.3, Circumscripția nr. 3, Argeș.

Vă mulțumesc.

Video in format Flash/IOS

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Mulțumesc.