Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2016 > 26-04-2016

Ședința Camerei Deputaților din 26 aprilie 2016

 Fragmente relevante pentru următoarea interogare: 
Vorbitor: Andrei Daniel Gheorghe

13. Dezbaterea Propunerii legislative privind modificarea și completarea Legii 550 din 29 noiembrie 2004 privind organizarea și funcționarea Jandarmeriei Române (Pl-x 47/2016). (rămasă pentru votul final)
 
consultă fișa PL nr. 47/2016

Video in format Flash/IOS

Domnul Andrei Daniel Gheorghe:

Mulțumesc, domnule președinte.

Stimați colegi,

Acest proiect cu privire la înființarea posturilor de jandarmerie în mediul rural, pe care l-am inițiat împreună cu alți 23 de colegi din Grupul parlamentar al Partidului Național Liberal, vine în ajutorul a ceea ce reprezintă ordinea, menținerea, păstrarea și apărarea ordinii publice în localitățile mici - și mă refer în primul rând la mediul rural. De ce? S-a constatat, în ultima perioadă, o creștere a infracționalității în localitățile mici și o incapacitate din pricina resurselor limitate ale poliției de a face față acestor provocări.

De aceea, Jandarmeria venind prin acest parteneriat, să-i spunem, între Inspectoratul General al Jandarmeriei și Ministerul de Interne, ca o forță de sprijin al poliției în mediul rural și în localitățile mici, unde adeseori poliția este depășită de lipsa resurselor și lipsa de oameni pe care să-i disloce pe teren, nu poate să fie decât o măsură de restabilire a ordinii publice și un factor de sprijin al activității Ministerului Afacerilor Interne. Spun acest lucru deoarece acest proiect de lege a venit și ca urmare a foarte multor sesizări primite din partea primarilor din mediul rural și a cetățenilor care nu se mai simt în siguranță și veți vedea la nivelul României, în localitățile mici, cum pe o rază de zeci de kilometri pătrați acționează doar doi, trei agenți de poliție, cum foarte multe din posturile de poliție din localitățile din mediul rural au devenit posturi fantomă, cum mica infracționalitate este scăpată de sub control, în special în localitățile mai izolate și sărace din România.

Și, de aceea, Jandarmeria, care are o bază de efective foarte voluminoasă în acest moment și pe care, din păcate, nu și le pune în valoare, deoarece nu-i permite legea, ar veni ca o forță de restabilire a ordinii, acolo unde Poliția nu mai face față. Și vorbim de o colaborare între cele două entități. Să nu uităm că această Jandarmerie rurală a existat și în România interbelică, iar România interbelică consider că era un exemplu de democrație, comparativ cu România de azi și un exemplu de civilizație.

Ceea ce m-a surprins este avizul negativ venit din partea Guvernului, dar și din partea Comisiei pentru administrație a Camerei Deputaților, un aviz negativ care spune ceva de genul: da, legea este bună, ar fi bine să facem așa, dar, știți, nu se respectă normele de legistică formală și de elaborare a proiectului legislativ. Mi se pare un lucru total fals, în condițiile în care avizul primit de la Consiliul Legislativ este unul pozitiv. Nu este în măsură Guvernul României, spre exemplu, și nici Ministerul de Interne și nici vreo altă comisie să stabilească în ce fel se elaborează aceste norme de legistică formală și de construcție a unui proiect de lege. Iar acest lucru, după cum spuneam, Consiliul Legislativ l-a considerat ca fiind bine construit în cazul prezentului proiect de lege.

Iar a doua obiecție majoră care a fost adusă o reprezintă resursa financiară. Dar, în acest proiect de lege cu privire la înființarea subunităților de jandarmerie rurală se vorbește clar de 1 ianuarie 2017. Așadar, nu există impact bugetar pe anul în curs.

De asemenea, se vorbește de logistică. Există la nivelul orașelor mici, dar mai ales la nivel local, la nivel rural există o serie de foste posturi de jandarmi, foste posturi de poliție, unități militare dezafectate care pot servi ca bază logistică înființării acestor subunități de jandarmerie rurală.

Mie personal mi se pare că este o lege pe care sistemul nu o dorește, pentru că în România vedem cu toții cum se întâmplă; ASF-ul, BNR-ul vor să-și facă ei singuri legile, la fel vedem că și instituțiile de forță, Ministerul de Interne și așa mai departe și dumnealor doresc să-și facă singuri legile, de parcă n-am avea legislativ... Aceasta este situația în România, ...

    ................................................
Video in format Flash/IOS

Domnul Andrei Daniel Gheorghe:

... țara unde structurile de forță fac legea...

    ................................................
Video in format Flash/IOS

Domnul Andrei Daniel Gheorghe:

... și nu Parlamentul, așa cum ar fi normal.

De aceea, vă rog să votați împotriva respingerii acestui proiect de lege și pentru adoptarea Proiectului de Lege cu privire la înființarea Jandarmeriei rurale.

Vă mulțumesc.