Plen
Ședința Camerei Deputaților din 7 iunie 2016
Sumarul ședinței
Stenograma completă
publicată în Monitorul Oficial, Partea a II-a nr.97/13-06-2016
Video in format Flash/IOSVideo - Flash & IOS

Dezbateri parlamentare
Calendarul ședințelor
- Camerei Deputaților:
2020 2019 2018
2017 2016 2015
2014 2013 2012
2011 2010 2009
2008 2007 2006
2005 2004 2003
2002 2001 2000
1999 1998 1997
1996
Interoghează dezbaterile
din legislatura: 2016-prezent
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996
Monitorul Oficial
Partea a II-a:2020 2019 2018
2017 2016 2015
2014 2013 2012
2011 2010 2009
2008 2007 2006
2005 2004 2003
2002

Transmisii video

format Real Media
Ultimele ședințe (fără stenograme încărcate):
27-10-2020
Arhiva video:2020 2019 2018
2017 2016 2015
2014 2013 2012
2011 2010 2009
2008 2007 2006
2005 2004 2003
Pentru a vizualiza înregistrările video trebuie să instalați programul Real Player
Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2016 > 07-06-2016 Versiunea pentru printare

Ședința Camerei Deputaților din 7 iunie 2016

2. Prezentarea interpelărilor adresate Guvernului.  

     

Domnul Petru Gabriel Vlase:

      ................................................
Video in format Flash/IOS  

Interpelări.

 
Video in format Flash/IOS Tamara-Dorina Ciofu

Doamna Tamara Ciofu.

Video in format Flash/IOS  

Doamna Tamara-Dorina Ciofu:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Interpelarea este adresată ministrului sănătății, domnul ministru Vlad Voiculescu.

Și ca obiect al interpelării: măsurile Ministerului Sănătății pentru creșterea nivelului de finanțare a sistemului sanitar.

Stimate domnule ministru,

Starea de sănătate a populației din România este deficitară, așa cum se știe. Speranța de viață la naștere este cu mult sub media Uniunii Europene, atât pentru bărbați, cât și pentru femei. Accesul la asistența medicală și dependența excesivă de serviciile medicale spitalicești rămân preocupări majore.

România a adoptat măsuri de îmbunătățire a accesului la asistența medicală pentru pensionarii cu venituri mici și pentru persoanele din comunitățile îndepărtate și izolate.

Vă rog să precizați ce măsuri aveți în vedere pentru România, astfel încât să creșteți nivelul scăzut de finanțare a sistemului de sănătate și să reduceți utilizarea ineficientă a resurselor publice.

Astfel, este important să prezentați ce strategie adoptați pentru lichidarea arieratelor din sectorul sănătății și pentru creșterea sustenabilității cheltuielilor farmaceutice. În același timp, este nevoie să identificați soluțiile pentru transferarea resurselor de la asistența medicală spitalicească spre asistența medicală preventivă și primară, precum și pentru implementarea unor proceduri de achiziții centralizate.

Cu toate acestea, lipsa capacității administrative întârzie punerea în aplicare a Strategiei naționale în materie de sănătate pentru perioada 2014-2020. În special eficiența sistemului de sănătate este îngreunată de întârzierile în raționalizarea sectorului spitalicesc și în trecerea de la servicii de asistență medicală acordată pacienților internați la servicii de îngrijire ambulatorie mai rentabile.

Solicit răspuns în scris.

Cu deosebită stimă, Tamara-Dorina Ciofu, deputat PSD, vicepreședinte al Comisiei pentru drepturile omului, culte și problemele minorităților naționale.

Mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS Liviu Laza-Matiuța

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Nu mai știu cum erați în ordine.

Vă rog, domnule deputat.

Video in format Flash/IOS  

Domnul Liviu Laza-Matiuța:

Mulțumesc, domnule președinte de ședință.

Doresc să adresez o interpelare domnului ministru Dan Marian Costescu, ministrul transporturilor.

Obiectul interpelării: Referitor la DN 76 Oradea-Deva.

Stimate domnule ministru,

În calitate de parlamentar al județului Bihor, am fost sesizat de situația în care se găsește DN 76 Oradea-Deva. În județul Hunedoara, județ care aparține de Direcția Regională de Drumuri și Poduri Timișoara, drumul este modernizat, iar în județul Bihor, județ care aparține de Direcția Regională de Drumuri și Poduri Cluj, lucrările au fost abandonate.

Vă rog, în acest sens, să întreprindeți măsurile ce se impun pentru schimbarea din funcție a domnului director al Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Cluj, domnul Eugen Cecan, deoarece consider că se face vinovat de situația în care se află acest drum național.

Vă rog să-mi precizați data la care considerați că acest drum poate fi modernizat.

Solicit răspuns scris.

Deputat PNL de Bihor, Laza-Matiuța Liviu.

Vă mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS  

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS Florin Gheorghe

Domnul Florin Gheorghe.

Video in format Flash/IOS  

Domnul Florin Gheorghe:

Mulțumesc, domnule președinte de ședință.

Am o interpelare către ministrul transporturilor, domnul Dan Marian Costescu.

Obiectul interpelării: Investiții CNADNR 2016, reabilitarea tronsonului București-Fundulea.

Domnule ministru,

Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale a amânat pentru al doilea an consecutiv reabilitarea tronsonului de autostradă București-Fundulea de pe A2, deși cheltuielile necesare acestei investiții au fost bugetate, iar lucrările puteau fi executate chiar până la începerea sezonului estival.

Mai mult decât atât, deși în bugetul CNADNR pentru anul 2016 s-au prevăzut cheltuieli importante pentru reabilitarea, modernizarea mai multor drumuri naționale, lucrările efective sunt izolate și extrem de reduse față de angajamentele asumate de Guvernul României.

Această situație este cu atât mai gravă cu cât perioada optimă pentru realizarea acestui tip de lucrări, martie-octombrie, este destul de scurtă, iar din ea s-au scurs deja peste trei luni.

În condițiile în care CNADNR tinde să devină cea mai ineficace și ineficientă companie publică, vă rog, domnule ministru, să aduceți următoarele precizări.

Care este motivul pentru care s-a renunțat la reabilitarea tronsonului de autostradă București-Fundulea și pentru ce alte lucrări de investiții vor fi dirijate fondurile bugetate pentru această investiție?

Când aveți în vedere să demarați o reală reorganizare la CNADNR, în condițiile în care sunt tot mai puternice criticile cu privire la deprofesionalizarea acestei companii?

De ce nu v-ați asumat încă în cadrul Guvernului Masterplanul general pentru transport și dacă anticipați că veți reuși să aveți o formă finală până la sfârșitul mandatului?

Solicit răspuns în scris.

Deputat PSD, Florin Gheorghe.

Mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS  

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS Andrei Daniel Gheorghe

Domnul Daniel Gheorghe.

Sunteți, doamnă Varga, pe listă?

Domnul Daniel Gheorghe și după aceea doamna Varga.

Video in format Flash/IOS  

Domnul Andrei Daniel Gheorghe:

Mulțumesc, domnule președinte.

Astăzi voi prezenta o interpelare din cele trei pe care le depun.

O interpelare se adresează domnului ministru al transporturilor, Dan Marian Costescu, altă interpelare domnului ministru al muncii, familiei, protecției sociale și persoanelor vârstnice, Dragoș Pîslaru și cea de a treia interpelare se adresează tot domnului ministru al transporturilor, Dan Marian Costescu.

Obiectul interpelării îl reprezintă separatorul de trafic de pe Drumul Național 1.

Domnului ministru,

Am luat recent act, dintr-un comunicat de presă al CNADNR, de faptul că, după multe insistențe venite din zona parlamentară, publică ori cea a asociațiilor civice, ați pornit demersurile la data de 22 aprilie 2016 în vederea achiziționării separatorului de trafic destinat amplasării pe DN 1 București - Ploiești.

Interpelez Ministerul Transporturilor de mai bine de un an și jumătate, perioadă în care inițial propunerea amplasării separatorului de trafic pe DN 1 s-a lovit de un refuz brutal din partea ministerului și a CNADNR, ca apoi această variantă să fie acceptată și de conducerea ministerului.

De ani de zile, lipsa acestui parapet modern a cauzat un șir de accidente tragice, soldate cu pierderi de vieți omenești. Această situație absolut revoltătoare trebuie să înceteze cât mai rapid, iar participanții la trafic să nu mai fie puși în pericol major de soluții tehnice bizare, precum bordura de pe mijlocul DN 1, aflată între Aeroportul Băneasa și Aeroportul Otopeni.

Salut decizia aleasă de a trece la montarea separatorului de trafic și doresc să fac o mențiune. În comunicatul de presă al CNADNR se spune de achiziția acestui separator de trafic pentru o distanță de 5 km, distanță ce ar corespunde între ieșirea din București, prin pasajul de la Băneasa, și coborârea de pe podul de peste Centura București, podul de la Otopeni.

Menționez necesitatea urgentă ca acest separator de trafic să fie montat și pe cei trei kilometri dintre podul Otopeni și Aeroportul Internațional "Henri Coandă", Otopeni.

Domnule ministru, doresc să vă atrag atenția că locuitorii orașului Otopeni au inițiat o petiție online în această direcție și și-au manifestat intenția de a protesta public în cazul în care după execuția acestei prime porțiuni anunțate în comunicatul CNADNR lucrările nu vor continua și pe traseul de trei kilometri anunțat mai sus.

În speranța că veți continua urgentarea amplasării separatorului de trafic pe acest tronson de trei kilometri, aflat la nord de podul Otopeni, vă transmit această interpelare. Construcția acestor primi cinci kilometri, deși vine foarte târziu și după mult prea multe accidente rutiere grave, este un pas înainte în ceea ce privește siguranța traficului în România și, în primul rând, siguranța cetățeanului.

Cer răspuns verbal și scris.

Daniel Gheorghe, deputat PNL de Ilfov.

 
Video in format Flash/IOS  

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS Lucia-Ana Varga

Doamna Varga.

Video in format Flash/IOS  

Doamna Lucia-Ana Varga:

Adresez interpelare doamnei ministru al mediului, Cristiana Pașca Palmer.

În data de 26 mai 2016, Comisia Europeană a comunicat că a transmis României un aviz motivat, prin care solicită elaborarea planurilor de prevenire a generării de deșeuri și de gestionare a deșeurilor, în conformitate cu obiectivele legislației Uniunii Europene privind deșeurile, Directiva 2008/98 a Comisiei Europene, și ale economiei circulare care constituie și o condiție pentru utilizarea fondurilor europene.

În lipsa acestor măsuri, în următoarele două luni, Comisia poate sesiza Curtea de Justiție a Uniunii Europene cu privire la această încălcare a legislației europene.

Având în vedere cele de mai sus, vă rugăm să ne comunicați care sunt măsurile pe care Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor intenționează să le întreprindă, astfel încât aceste cauze să nu ajungă la Curtea de Justiție a Uniunii Europene.

Menționez că solicit răspunsul dumneavoastră în scris și oral.

Obiectul interpelării, așa după cum reiese, este posibila condamnare a României pentru încălcarea legislației în domeniul managementului deșeurilor.

Mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS Aurelian Mihai

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Domnul Aurelian Mihai.

Video in format Flash/IOS  

Domnul Aurelian Mihai:

Bună seara, domnule președinte.

Stimați colegi,

Către Ministerul Afacerilor Externe.

Interpelare: Consulat itinerant în Bari.

Stimate domnule ministru,

Având în vedere existența unui număr impresionant de cetățeni români care trăiesc în Bari - Italia, la întâlnirea recentă cu o parte a comunității acestora una din probleme discutate a fost cea a lipsei consulatului românesc în zonă. Asupra posibilității înființării acestui consulat am transmis, până în prezent, mai multe interpelări.

Așadar, până la realizarea cât mai curând a proiectului înființării viitorului consulat la Bari, vă solicit organizarea unui consulat itinerant, tot în Bari, în următoarele săptămâni, înaintea începerii perioadei de concedii.

Solicit acest lucru, pentru că până la Consulatul din Catania sau Roma distanța este destul de mare, sunt câteva sute de kilometri bune cu mașina, iar românilor le va fi greu să găsească posibilitatea de a lipsi o zi sau două de la locul de muncă. Și, bineînțeles, cu siguranță vor exista foarte multe solicitări, inclusiv pentru obținerea certificatelor de naștere, titluri de călătorie etc., servicii pe care consulatul itinerant le poate asigura pentru acești cetățeni.

Vă anunț că acest demers nu este unul venit de a face nici imagine, nici, pur și simplu, de a transmite un mesaj doar către cei din diaspora, ci vine ca urmare a unei situații destul de grave, situație pe care eu am semnalat-o de mulți ani de zile, ca urmare a lipsei acestui consulat. Până în Catania sau până în Roma acei oameni trebuie să meargă cinci-șase ore cu mașina, încercând de la 12,00 noaptea, de la 23,00 să plece de acasă pentru a fi la 6,00-7,00 dimineața prezenți la porțile consulatului, ceea ce este umilitor pentru noi, ca români.

Faceți ceva, stimați colegi de la Ministerul Afacerilor Externe, pentru a înființa acel consulat general și, mai mult decât atât, luați în considerare ceea ce am transmis, pentru că este nevoie urgent de un consulat itinerant care să rezolve aceste probleme pentru acei români aflați departe și de Roma și de Catania, dar mai ales de România.

Vă mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS  

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Mulțumesc.

Declar închisă ședința.

 
     

Ședința s-a încheiat la ora 18,43.

 
     

Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București vineri, 30 octombrie 2020, 6:36
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro