Plen
Ședința Camerei Deputaților din 9 iunie 2016
Sumarul ședinței
Stenograma completă
publicată în Monitorul Oficial, Partea a II-a nr.101/16-06-2016
Video in format Flash/IOSVideo - Flash & IOS

Dezbateri parlamentare
Calendarul ședințelor
- Camerei Deputaților:
2020 2019 2018
2017 2016 2015
2014 2013 2012
2011 2010 2009
2008 2007 2006
2005 2004 2003
2002 2001 2000
1999 1998 1997
1996
Interoghează dezbaterile
din legislatura: 2016-prezent
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996
Monitorul Oficial
Partea a II-a:2020 2019 2018
2017 2016 2015
2014 2013 2012
2011 2010 2009
2008 2007 2006
2005 2004 2003
2002

Transmisii video

format Real Media
Ultimele ședințe (fără stenograme încărcate):
22-09-2020 (comună)
Arhiva video:2020 2019 2018
2017 2016 2015
2014 2013 2012
2011 2010 2009
2008 2007 2006
2005 2004 2003
Pentru a vizualiza înregistrările video trebuie să instalați programul Real Player
Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2016 > 09-06-2016 Versiunea pentru printare

Ședința Camerei Deputaților din 9 iunie 2016

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:  

     

Ședința a început la ora 8,25.

Lucrările au fost conduse de domnul deputat Petru Gabriel Vlase, vicepreședinte al Camerei Deputaților.

 
Video in format Flash/IOS  

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Bună dimineața!

Declar deschisă ședința consacrată declarațiilor politice.

 
Video in format Flash/IOS Ion Eparu - declarație politică cu titlul Alegeri locale;

Vă rog, domnule deputat Eparu.

Video in format Flash/IOS  

Domnul Ion Eparu:

Vă mulțumesc, domnule președinte de ședință.

Stimați colegi,

Bună dimineața!

Declarația mea politică de astăzi am intitulat-o în mod simplu "Alegeri locale".

Astăzi am să fac o excepție de la regula pe care eu însumi mi-am impus-o, aceea de a aborda în cadrul acestor intervenții numai subiecte care țin de domeniul educației, cercetării și sportului, adică acelea care constituie obiectul de lucru al comisiei din care fac parte.

Indiferent dacă ne place sau nu ne place, noi, cei care suntem aici, suntem și oameni politici, iar evenimentul de duminică, 5 iunie 2016, alegerile locale, constituie un punct de reper mult prea important și m-am lăsat și eu atras de suculența lui.

Astăzi, 9 iunie 2016, întâmplător, sau poate că nu, se împlinesc 104 ani de la moartea dramaturgului Ion Luca Caragiale. Cu siguranță, dacă ar fi să pun alegerile de duminică sub o siglă, cred că cea a dramaturgului care ne-a desfătat cu scene memorabile din și despre politică și alegeri, ar fi cea mai potrivită. Dincolo de actualitatea temelor și de zâmbetul amar din umbra umorului său, rămâne în prim plan speranța că societatea se poate însănătoși.

Duminică a fost prima rundă de alegeri locale la care nu am fost candidat, începând din 2000. Este adevărat, sunt membru de partid și i-am sprijinit în limita posibilităților pe colegii de partid care au candidat. Cred, însă, că nefiind eu însumi candidat, am avut o doză de obiectivitate superioară altor campanii, deci cred că observațiile mele pot fi măcar demne de atenție.

În consecință, vă aduc în atenție câteva aspecte:

  1. A fost cu adevărat o companie altfel decât până acum. Noua lege electorală, fără să fie perfectă, a produs efecte pozitive, spun eu.
  2. Am analizat întrucâtva programele electorale ale candidaților, în special ale celor din Ploiești, și în toate am regăsit tema "Terminarea proiectelor cu fonduri europene începute și accesarea de fonduri pentru proiecte noi." Am văzut aici un semn de însănătoșire a societății românești, un semn că cei care și-au propus să conducă administrațiile locale au înțeles nevoia modernizării și oportunitatea folosirii fondurilor europene în acest scop.
  3. Nu pot, din nefericire, să nu remarc faptul că, prin prestația sa de după alegerile prezidențiale, actualul președinte al țării îmi dovedește că expresia "ghinion", când a vorbit despre nivelul scăzut de salarizare al profesorilor, nu a fost nici pe departe o scăpare. Seria acestor nefericite intervenții continuă, pentru că nu cred că este altceva intervenția președintelui cu privire la modul în care a votat poporul niște candidați. Au fost și de data aceste atacuri la persoană, a candidaților sau/și a familiilor acestora. Au fost aruncate din nou pe piață materiale denigratoare, ofensatoare și neasumate. S-au exacerbat iarăși conflicte mocnite, s-au pierdut prietenii și, cred unii, s-au câștigat altele.
  4. Nu sunt chiar așa naiv să cred însă că aceste alegeri au marcat o cotitură serioasă în atitudinea celor care au fost aleși. Îmi exprim, totuși, speranța că măcar o parte dintre preferații, câștigătorii de duminică, se vor strădui să transforme promisiunile din programele electorale cât mai curând în obiective realizate. Nu de alta, dar parcă este nevoie mai mult ca oricând de responsabilitatea asumată pentru a reuși să schimbăm percepția nefericită, la grămadă, despre aleși.

În sfârșit, astăzi, după cum știm cu toții, se prăznuiește și Înălțarea și în același timp sărbătorim astăzi și cinstim Ziua eroilor. Rămânem iar singuri noi, oamenii. Poate că a venit vremea să ne respectăm semenii pentru a ne respecta pe noi înșine.

Hristos s-a înălțat!

Vă mulțumesc pentru atenție.

Ion Eparu, deputat Colegiul nr. 10, Prahova.

 
Video in format Flash/IOS  

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Adevărat s-a înălțat, domnule deputat.

 
Video in format Flash/IOS Andrei Daniel Gheorghe - declarație politică despre principiile și valorile de dreapta;

Domnul Daniel Gheorghe.

Video in format Flash/IOS  

Domnul Andrei Daniel Gheorghe:

Mulțumesc, domnule președinte.

Și Hristos s-a înălțat!

Astăzi voi vorbi despre ceva care în România ocupă prima pagină a comentariilor, a dezbaterii politice, respectiv despre această obsesivă clamare a principiilor și valorilor de dreapta. Și spun asta pentru că, în calitatea mea de deputat al Partidului Național Liberal, cel mai mare și mai reprezentativ partid politic de dreapta din România, moștenitorul unei tradiții istorice de 141 de ani, plus încă vreo 40 și mai în spate de atât, cred că ar trebui să înțelegem că în România este nevoie, în sfârșit, de o clarificare doctrinară, o clarificare sub aspectul ideilor.

Deseori, în calitate de pretinși oameni de dreapta, vorbesc oameni care în realitate, după părerea mea, ar putea să se revendice mai curând de la neo-marxism sau de la curente extremiste, curente exclusiviste și revanșarde.

Este nevoie în România de o dreaptă fermă, de o dreaptă puternică și de o dreaptă profund conservatoare, dar și liberală în același timp, iar Partidul Național Liberal are această obligație de a pune în practică ideile și, mai ales, o politică concretă în favoarea și în sprijinul oamenilor, pornind de la aceste poziții de dreapta.

În plan economic, în România, întreprinzătorii autohtoni, capitalul românesc au fost profund marginalizate de guvernările pe care le-am avut până acum, indiferent dacă ele au fost de stânga sau de dreapta. Avem de-a face și cu un stat după părerea mea supradimensionat, cu o politică asupra taxării și asupra impozitării. Micii întreprinzători, dar și cei mai mari, proprietarii mici și mari sunt toți laolaltă sugrumați într-un mecanism birocratic, într-un mecanism de represiune financiar-politică, mecanism care nu face decât să avantajeze permanent o serie de mari monopoluri transnaționale străine care-și impun regulile discreționar în România.

Dreapta înseamnă competiție, dreapta înseamnă egalitate de șanse, dar nu egalitate între persoane. Noi credem în libertatea persoanei și în capacitatea ei de a se exprima plenar, în personalism, iar nu în colectivism. De aceea, libertatea individuală și demnitatea umană sunt valorile de la care trebuie pornită orice politică de dreapta, indiferent că ea este de natură economică, de natură socială, ori de ordin cultural.

De asemenea, România suferă de statism, suferă de un exces de birocrație, de un exces de reglementare, fiind un stat deosebit de puternic. România este o țară în care statul nu doar că s-a întărit, ci statul a covârșit, să spunem așa, întreaga societate, o țară în care înalții funcționari publici și angajații marilor companii de stat aproape că exced oricărui control, o țară în care sistemul de represiune și control al statului a devenit aproape o supraputere.

De aceea, e nevoie să ne întoarcem la politici centrate pe individ, politici centrate pe persoană, și la o reducere a rolului statului în societatea românească. Această reducere a rolului statului, care la noi s-a dezvoltat absolut discreționar și a ajuns aproape să sufoce atât mediul economic privat, cât și societatea civilă, nu poate să vină decât încurajând libera inițiativă, încurajând demersul privat, susținând politicile capitaliste fără niciun fel de teamă și fără frustrări și obsesii și temeri și, mai ales, ținând cont de un principiu fundamental al democrației, parlamentarismul. Pentru că dacă nu ai un Parlament puternic, dacă nu ai niște aleși demni și capabili să-și apere cetățenii în numele cărora au fost aleși, vei avea un stat care controlează, un stat care sugrumă. Iar acest mecanism nu trebuie să mai funcționeze în acest fel, deoarece cunoaștem foarte bine că nu cetățeanul și societatea sunt puse în slujba statului, ci statul este pus în slujba cetățenilor și a societății.

De asemenea, este foarte necesar în acest moment să revenim la ceea ce înseamnă patriotismul, la ceea ce înseamnă valorile identitare. Europa traversează o criză identitară nemaiîntâlnită până acum. Ne aflăm practic în pragul unui proces de islamizare a Europei. Acest lucru nu poate fi neglijat. Acest lucru trebuie asumat, iar valorile identitare iudeo-creștine ale Europei trebuie puse în valoare și trebuie enunțate inclusiv în România, o țară unde, din fericire, relativismul moral și multiculturalismul nu au reușit să distrugă încă fibra națională.

Mă gândesc la tradiție, mă gândesc la armată, mă gândesc la familie, și eu, în calitate de semnatar al petiției pentru modificarea art. 48 din Constituția României, consider că familia creștină trebuie să reprezinte o temelie a societății românești. De aceea avem nevoie de o politică întemeiată pe patriotism, pe valori, pe libertate personală și pe o economie liberă.

Vă mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS  

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Mulțumesc și eu, domnule deputat.

 
Video in format Flash/IOS Steluța-Gustica Cătăniciu - declarație politică intitulată Stanciu Livia, demisia!;

Doamna Steluța-Gustica Cătăniciu.

Video in format Flash/IOS  

Doamna Steluța-Gustica Cătăniciu:

Bună dimineața, domnule președinte.

Declarația mea de astăzi se intitulează "Stanciu Livia, demisia!"

Este o declarație prin care înțeleg să-i solicit public demisia doamnei președinte a Înaltei Curți de Casație și Justiție pentru modul în care se comportă, pentru modul în care acționează și pentru modul în care împarte justiție în România.

Stimați colegi,

În aceste zile, în spațiul public din România au apărut o serie de comentarii cu privire la faptul că rezultatele alegerilor locale au invalidat lupta împotriva corupției, pentru că mulți candidați au câștigat, deși erau vizați de instituțiile de forță. Din punctul meu de vedere, ce s-a întâmplat după votul de duminică este reacția naturală a cetățenilor din România la anchetele pornite de DNA cu o puternică conotație politică. Dar ce mai contează în statul de drept al doamnei Stanciu Livia părerea unui ales al cetățenilor? Dacă am fi asistat doar la reacții venite din partea unor analiști, atunci nu ar fi fost ceva dramatic. Erau comentarii făcute de observatori. Însă, în momentul în care șefa Înaltei Curți de Casație și Justiție iese public și critică votul românilor, atunci este cu adevărat o problemă.

Ceea ce este mult mai grav este faptul că declarația respectivei doamne reflectă modul în care dânsa gândește și împarte justiție în România. Din nefericire, șefa Înaltei Curți de Casație și Justiție continuă, nestingherită de nimeni, să facă politică de pe scările CSM. Aceasta rămâne ancorată în logica pe care a promovat-o în ultimii ani, aceea ca reprezentanții justiției să-și dea cu părerea referitor la subiecte ce țin de spațiul politic. Ce nu înțelege doamna Stanciu Livia este faptul că justiția nu are legătură cu votul cetățenilor și cu modul în care aceștia înțeleg să-l exercite. Sunt două lucruri total diferite. Justiția trebuie să se facă în sălile de judecată în favoarea cetățenilor și nu a instituțiilor de forță, iar democrația funcționează pe baza principiilor fundamentale ale acesteia.

Suveranitatea poporului și domnia majorității nu sunt un lux. Oamenii au dreptul să voteze pe cine doresc, iar votul este încă liber și nu poate fi îngrădit de nimeni. Stanciu Livia, din poziția sa de președinte al Înaltei Curți, ar trebui să cunoască foarte bine principiile care guvernează un stat de drept și o democrație.

Poporul este suveran, puterea este a poporului, iar votul este vocea cetățeanului. Românii sunt liberi să aleagă ce doresc, este un drept pe care l-am câștigat în decembrie 1989. Nu poate absolut nimeni să le facă cetățenilor României procese de intenție pentru modul cum au votat, pentru că votul este un drept fundamental al cetățenilor și nimeni nu îl poate contesta, nici măcar partenerul de nădejde al DNA.

Mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS  

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Mulțumesc, doamnă deputat.

 
Video in format Flash/IOS Ana Birchall - declarație politică cu titlul 5 iunie - Ziua învățătorului!;

Doamna Ana Birchall.

Video in format Flash/IOS  

Doamna Ana Birchall:

Mulțumesc mult, domnule președinte de ședință.

Hristos s-a înălțat!

În declarația politică din această săptămână doresc să vă vorbesc despre cei care aprind pentru prima dată scânteia cunoașterii în sufletele copiilor, și anume învățătorii noștri dragi. În fiecare an, pe 5 iunie, îi sărbătorim pe toți dascălii din România care, prin munca lor neobosită, împrumută copiilor câte puțin din lumina sufletelor lor.

Stimate colege,

Stimați colegi,

Este greu de explicat în doar câteva cuvinte ce înseamnă să fii astăzi învățător. Munca învățătorilor are o atât de mare însemnătate pentru dezvoltarea individuală a copiilor, cu atât mai mult cu cât sistemul românesc de educație a fost supus la grele încercări în ultimii zeci de ani.

Învățătorii nu sunt simpli furnizori de informații, ei sunt primele călăuze ale tinerelor minți pe drumul cunoașterii. Ei sădesc primele semințe de dragoste pentru lectură, pentru știință, pentru educație, iar primii pași pe care ei îi ghidează pe calea învățăturii sunt definitorii pentru evoluția copilului în viitor.

Sunt sigură că, la fel ca mine, nici dumneavoastră nu veți uita nicicând prima zi de școală, mândria de a fi în sfârșit elev, curiozitatea și nerăbdarea de a afla lucruri noi și întâlnirea cu cea care a reușit să îmi aline teama unui nou început și să sporească în mine și mândria de școlar și dorința nestinsă de învățătură. Cu măiestrie și cu multă blândețe a hrănit toate curiozitățile mele și dragostea mea pentru cărți și pot spune că o parte din omul care sunt astăzi i se datorează și doamnei învățătoare Dumitrescu de la Școala generală din comuna Fulga de Jos, județul Prahova.

Cred că trebuie să ne amintim mereu să le mulțumim dascălilor pentru perseverența lor, pentru dedicația cu care ghidează drumul copiilor către lumina cunoașterii, pentru abilitatea de a face mințile copiilor să depășească granițele impuse de paginile cărților, pentru tandrețea cu care scot la lumină acele resurse nebănuite din interiorul fiecăruia și pentru grija și dragostea lor pentru copii.

Dascălii merită mai mult decât recunoștința noastră rostită în discursuri, câteodată pompoase, la finalul sau începutul anului școlar. Ei merită salarii care să le asigure un trai decent, ei merită școli moderne, cu mijloace de acces în care să își poate desfășura activitatea, ei merită un sistem educațional stabil, care să nu se schimbe de la un an la altul și care să vină în completarea abilităților lor pedagogice, ajutându-i astfel să modeleze sufletele și caracterele copiilor noștri.

Cu toate lipsurile din sistemul nostru de educație, de pe băncile dascălilor noștri au ieșit generații de copii extraordinari, cu performanțe deosebite la învățătură, olimpici internaționali cu care ne-am mândrit mereu atunci când au reprezentat România la competiții renumite.

Puterea de muncă și voința cu care învățătorii au inspirat aceste performanțe trebuie însă răsplătite și susținute. Cu școli moderne și un sistem educațional solid, sunt sigură că dascălii și profesorii noștri, alături de elevii lor, susținuți de părinți și de bunici, ar putea face adevărate minuni.

Stimate colege,

Stimați colegi,

Investiția în învățători și profesori este o investiție în educația copiilor noștri, iar educația este piatra de temelie pe care ne clădim prezentul, dar mai ales viitorul. Am susținut și voi susține mereu că este extrem de important pentru viitorul nostru ca națiune să facem tot ce ne stă în putință pentru a crește standardele sistemului de educație. Și unde poate fi mai potrivit să intervenim, dacă nu tocmai în debutul parcursului educațional, prin sprijinirea dascălilor noștri.

Cu prilejul Zilei învățătorului, pe care am sărbătorit-o cu toții pe 5 iunie, chiar dacă a fost o zi specială de alegeri locale în acest an, vreau să le mulțumesc, inclusiv de la tribuna Camerei Deputaților, cu mândrie, cu onoare, vreau să le mulțumesc încă o dată pentru dibăcia și răbdarea de care dau dovadă în formarea generațiilor prezente și viitoare.

Le doresc tuturor dascălilor mult succes, multă putere de muncă și îi asigur că, eu, personal, voi rămâne un fidel susținător al consolidării sistemului de învățământ din România și al școlii românești care trebuie să se concentreze, din punctul meu de vedere, din ce în ce mai mult pe formarea și nu numai pe informarea copiilor.

La mulți ani, dragi dascăli, și tot ce este mai bun și mai frumos pentru dumneavoastră și pentru cei dragi dumneavoastră!

Vă mulțumesc.

Ana Birchall, Colegiul nr. 5, Vaslui.

 
Video in format Flash/IOS  

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS Virgil Guran - scurte considerații referitoare la implementarea unui proiect viabil pentru agricultori;

Domnul Virgil Guran.

Video in format Flash/IOS  

Domnul Virgil Guran:

Mulțumesc.

Ieri s-a votat o lege foarte importantă, Legea privind produsele românești de bază, care în proporție de 51% trebuie să existe în hipermarketuri. Este un pas înainte pentru producătorii români, dar mă gândesc de ce pentru cei aproximativ două milioane de români care trăiesc din agricultură nu se găsește o soluție viabilă, un proiect care să vină nu doar să-i ajute să-și vândă produsele, ci să-i ajute să se dezvolte, să crească productivitatea, să crească eficiența muncii.

Cu alte cuvinte, ar fi atât de simplu dacă s-ar gândi un proiect prin care acești oameni să aibă venituri mai mari. Asta ar însemna ridicarea nivelului de trai, asta ar însemna la un moment dat venituri mai multe, atât pentru ei, cât și pentru stat. Dar un astfel de proiect nu s-a discutat, un astfel de proiect nu îl văd de atâția ani și nici în acest moment nu întrevăd că se va găsi vreo soluție.

Mă întreb, în momentul în care se stabilesc miniștrii, se stabilește un guvern, oare de ce în general partidele nu se uită la calitatea acelui om, nu se uită la programul pe care dorește să-l dezvolte acel om, la puterea de a schimba ceva, și se uită de regulă dacă este om de partid, dacă știe să servească interesele acelui partid și nici măcar interesele acelui partid, ci interesele celor care conduc acele partide.

Din păcate, până nu ne vom desprinde de acest sistem și până nu vom merge doar pe competență, calitate, atât în interiorul partidelor, cât și în privința arcului guvernamental, nu vom realiza mare lucru.

Sper, și-mi doresc, să se ajungă la un moment dat în România să vină un guvern care să aibă un program foarte clar pe care să-l înțeleagă tot românul, unde să fie trecute obiectivele pe priorități, pe date, unde să fie trecute unde vin banii și ce se poate dezvolta și ce se poate întâmpla, nu un simulacru de program în care sunt trecute de-a valma o grămadă de obiective care seamănă cu cele de la Congresul al XIV-lea al Partidului Comunist Român și care nu se materializează niciodată.

Oare vom reuși în următorii 10, 15, 20 de ani să facem acest lucru? Eu sper că da. Dar trebuie să ne trezim toți cei care avem o responsabilitate și cred că trebuie să apelăm un pic și la latura noastră naționalistă și să ne gândim că această țară este importantă și foarte important este să facem ceva pentru ea.

Vă mulțumesc.

Deputat al PNL, Guran Virgil.

 
Video in format Flash/IOS  

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS Florica Cherecheș - declarație politică cu tema: Vrem asfalt pe DN 76 Oradea-Deva, nu panseluțe și maci!.

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Poftiți, doamnă Cherecheș.

Video in format Flash/IOS  

Doamna Florica Cherecheș:

Vă mulțumesc, domnule președinte de ședință.

Declarația mea politică de astăzi se intitulează "Vrem asfalt pe DN 76 Oradea - Deva, nu panseluțe și maci!".

Ieri, 8 iunie, în municipiul Beiuș, în orașul Ștei și în comuna Rieni din județul Bihor au avut loc mitinguri de protest față de nepăsarea directorilor din Ministerul Transporturilor și din Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România, precum și față de reprezentanții Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Cluj, în ceea ce privește starea catastrofală a Drumului Național Oradea - Deva.

De peste 10 ani, acest drum în lungime totală de 192 de kilometri este în reabilitare, dar ani întregi a fost abandonat, cu cratere mari pe câte un sens de drum, cu semafoare la tot pasul și cu porțiuni cu pământ și gropi care pun la grea încercare nervii șoferilor și mașinile pe care aceștia le conduc.

Întreaga zonă are de suferit din cauza stării drumului, pentru că agenții economici care își desfășoară activitatea aici au probleme în a-și continua dezvoltarea, în timp ce unii au ales chiar să-și transfere activitatea în altă parte. Mărturie în acest sens poate să depună AJOFM Bihor, care confirmă faptul că firmele au ajuns să plece din zonă și să disponibilizeze angajați, din cauza stării drumului și a faptului că atâția ani nu s-a reușit reabilitarea lui.

De asemenea, acest drum asigură accesul la destinații turistice de o frumusețe deosebită, cu peșteri, pârtii de schi, pensiuni agroturistice, trasee montane pentru toate gusturile. Toate, sabotate de starea proastă a drumului.

Astfel, un potențial turistic uriaș, o adevărată mină de aur, care atrage turiști nu doar din România, dar și din Ungaria și alte țări, atât pe perioada de iarnă, cât și de vară, nu e fructificat la maximum, pentru că turiștii evită acest drum care le provoacă mult răbdarea și le distruge mașinile.

La protestele de ieri au participat mai multe sute de cetățeni care au purtat pancarte cu mesaje prin care acuzau oficialitățile din CNADNR și Ministerul Transporturilor că au distrus turismul și economia zonei, că de 10 ani aceștia le oferă doar minciuni, și că au dat în permanență dovadă de nepăsare, deși Bihorul ocupă un loc fruntaș în ceea ce privește contribuția la bugetul național.

De altfel, la proteste au fost invitați și reprezentanți din CNADNR, dar aceștia nu au răspuns invitației.

La ultima vizită făcută în zonă de directorul CNADNR, domnul Cătălin Homor, acesta a declarat într-un mod complet neprofesionist că: "DN 76 nu a avut noroc". Este aberantă o asemenea afirmație venită de la cel care ar trebui să rezolve lucrurile, pentru că nu de noroc e nevoie pentru ca lucrarea să fie finalizată, ci de o evaluare realistă a situației și de măsuri ferme de îndreptare a ei.

De-a lungul anilor au fost organizate studii, licitații, rezilieri, au fost conflicte, întreruperi nejustificate, promisiuni mincinoase, dar drumul e departe de a fi finalizat.

O porțiune din drumul Oradea - Beiuș a fost finalizată în acest an, dar, cu câțiva kilometri înainte de Beiuș, începând cu Dealul Bitii, drumul e într-o stare dezastruoasă și se poate parcurge cu doar 10 km/h.

Mai mult decât atât, unele porțiuni au trebuit complet refăcute după doar două săptămâni, pentru că după câteva zile au apărut gropi în asfalt. Din păcate, nimeni nu-și asumă responsabilitatea pentru acest eșec și nu am auzit de vreo demitere pe această temă.

Între timp, au avut loc accidente grave în zonă, potențialul turistic e grav afectat, atractivitatea economică e mult redusă, iar multe vieți sunt puse în pericol, pentru că și mașinile de intervenție au dificultăți în parcurgerea acelor tronsoane nereabilitate, pe care au crescut în această primăvară macii.

Mă alătur protestatarilor și miilor de șoferi nemulțumiți care cer demisia directorului CNADNR și cer Ministerului Transporturilor să ia urgent măsuri pentru finalizarea acestui drum - o rușine națională și un eșec total în atragerea de finanțări europene.

Dacă ministrul transporturilor nu are cum să intervină, probabil că ar fi mai bine să plece și să lase pe altcineva, care să aibă tăria de a interveni energic și a face dreptate acestei zone atât de afectate de dezastrul drumului pe care cresc panseluțe și maci.

Florica Cherecheș, deputat PNL de Oradea.

 
Video in format Flash/IOS  

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Mulțumesc, doamnă deputat.

 
     

Ședința s-a încheiat la ora 9,45.

 
     

Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București joi, 24 septembrie 2020, 17:02
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro