Plen
Sittings of the Chamber of Deputies of June 21, 2016
Abstract of the sittings
Full-text of the sittings
Published in Monitorul Oficial no.108/24-06-2016
Video in format Flash/IOSVideo - Flash & IOS

Parliamentary debates
Calendar
- Chamber of Deputies:
2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003 2002
2001 2000 1999
1998 1997 1996
Query debates
for legislature: 2016-present
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996

Meetings broadcast

format Real Media
Video archive:2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003
You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 2016 > 21-06-2016 Printable version

Sittings of the Chamber of Deputies of June 21, 2016

5. Prezentarea interpelărilor adresate Guvernului.  

     

Domnul Mihai Alexandru Voicu:

      ................................................
Video in format Flash/IOS  

Trecem la lista deputaților înscriși pentru a prezenta interpelări.

 
Video in format Flash/IOS Sorin-Avram Iacoban

Începem cu domnul deputat Sorin-Avram Iacoban. Aveți 13 interpelări depuse. Vă rog, în conformitate cu procedura, să selectați una singură pentru a o citi. Vă mulțumesc.

Video in format Flash/IOS  

Domnul Sorin-Avram Iacoban:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Adresez o interpelare Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, domnului viceprim-ministru Vasile Dîncu, cu subiectul "Locuințe pentru tineri în municipiul Iași".

Domnule viceprim-ministru,

Municipiul Iași este în continuă dezvoltare și expansiune, pentru că este un oraș universitar important, al doilea oraș universitar al țării.

După terminarea studiilor, foarte mulți dintre tineri pot opta să-și continue activitatea profesională în Iași, însă lipsa soluțiilor pentru obținerea unei locuințe îi face să opteze pentru exodul în străinătate sau în alte orașe ale țării.

Iașiul are resurse limitate în ceea ce privește dezvoltarea și finanțarea unor programe care să aibă ca scop principal construirea de locuințe pentru tineri și am cerut sprijinul ministerului pe care îl conduceți. Astfel, municipalitatea a identificat mai multe locații în care se pot face astfel de investiții și a trimis ministerului adrese cu locațiile identificate, documentațiile necesare, cât și costurile aproximative ale investiției. A fost identificată astfel și individualizată zona Grădinari A și zona Grădinari B, ambele cu un potențial de peste 300 de apartamente.

Municipalitatea a solicitat ministerului pe care îl conduceți și includerea în programele ANL a locațiilor individualizate, fără să existe, însă, nici până la momentul acesta, un punct de vedere al ministerului.

Având în vedere toate cele precizate, vă rog să aveți amabilitatea să ne răspundeți la următoarele întrebări: ce investiții prin programul ANL sunt în derulare în municipiul Iași, până la sfârșitul anului 2016? Câte apartamente sunt vizate pentru a fi construite, unde anume și la ce schemă de costuri? 2. Care este punctul de vedere al ministerului pe care îl conduceți cu privire la propunerea municipalității Iași în ceea ce privește cele două locații precizate în prezenta și dacă ele sunt fezabile a fi prinse în programul ANL?

Solicit răspuns scris și oral, în termenul prevăzut de lege.

Cu deosebit respect, deputat Colegiul nr. 10 Iași, Sorin-Avram Iacoban.

Vă mulțumesc, domnule președinte.

 
Video in format Flash/IOS  

Domnul Mihai Alexandru Voicu:

Vă mulțumesc și eu, domnule deputat. Vă doresc o zi bună!

 
Video in format Flash/IOS Florin Gheorghe

O să citesc lista parlamentarilor înscriși în ordinea care mi-a fost prezentată. Vă rog să-mi semnalați. Domnul Șcheau, Gheorghe Udriște, Marioara Nistor, Cristian Buican, Florin Gheorghe, Ionel Arsene.

Florin Gheorghe, vă rog, domnule deputat, aveți cuvântul.

Video in format Flash/IOS  

Domnul Florin Gheorghe:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Am o interpelare către ministrul apărării naționale, domnul Mihnea Motoc.

Obiectul interpelării: "Salarizarea nestimulativă determină plecări din sistemul de apărare".

Domnule ministru,

Prin aplicarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 57/2015, privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, prorogarea unor termene, precum și unele măsuri fiscal-bugetare, aproximativ 70% din personalul instituțiilor din sistemul național de apărare, ordine publică și securitate națională va beneficia de o măsură reparatorie.

Astfel, în Ministerul Apărării Naționale, potențialii beneficiari în număr de aproximativ 33 de mii vor primi începând cu luna august 2016 50% din cuantumul sumei compensatorii corespunzătoare soldei de merit aflate în plată la nivelul anului 2009, respectiv diferența de 50% începând cu luna august 2017.

Chiar dacă măsurile par a fi extrem de satisfăcătoare, în practică ele înseamnă majorări de până în 60 de lei pentru soldați, motiv pentru care plecările din sistemul de apărare sunt tot mai frecvente. Trebuie subliniat faptul că veniturile nete ale unui caporal cu vechime de circa 20 de ani nu depășesc nici în prezent valoarea de 1220 lei net.

S-a ajuns astfel la situația în care, cel puțin la nivelul județului Constanța, majoritatea unităților militare au cel mult 70% din efective, iar unele chiar sub 50%.

De exemplu, la forțele navale, când o fregată trebuie să execute un exercițiu, se iau militari și maiștri de marină de la alte două fregate pentru a completa nivelul de personal. Iar dacă este nevoie să iasă două fregate în larg pentru exerciții, nu se pot constitui două echipaje complete.

La fel s-a întâmplat, de pildă, la exercițiile cu partenerii NATO de la Smârdan sau de la Cincu, atunci când militarii din Galați sau Focșani au fost completați cu militari din alte unități din țară, pentru că și în aceste unități efectivele sunt sub 65% din necesar.

Față de această situație extrem de îngrijorătoare, prin care se demonstrează, împotriva obiectivelor asumate la summitul din Țara Galilor că nu ne îndeplinim angajamentele de stat membru NATO, vă rog, domnule ministru, să precizați cum intenționați să reluați atractivitatea salarială pentru angajații din sistemul național de apărare, în special pentru categoriile cele mai prost plătite - soldați, caporali și maiștri.

Solicit răspuns în scris și oral.

Deputat PSD de Constanța, Florin Gheorghe.

Mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS  

Domnul Mihai Alexandru Voicu:

Și eu vă mulțumesc, domnule deputat.

 
Video in format Flash/IOS Ioan Benga

Următorul deputat pe listă este domnul deputat Ioan Benga.

Vă rog, aveți cuvântul, domnule deputat.

Video in format Flash/IOS  

Domnul Ioan Benga:

Domnule președinte de ședință, vă mulțumesc.

Interpelarea mea este adresată domnului ministru Vasile Dîncu, Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice.

Încep cu următoarea afirmație: singurul bine este cunoașterea, singurul rău este ignoranța.

La Reșița, orașul de pe Bârzava, în care am slujit ca dascăl vreme de mai bine de 35 de ani, se impunea realizarea unei școli cu renume în conștiința învățământului cărășan și bănățean. O școală care să poată accesa proiecte europene și care să fie recunoscută în anunțatul program de regionalizare din spațiul carpato-danubiano-pontic. Și chiar dacă evidențele demonstrau această necesitate, doar un proiect serios și bine argumentat ar fi putut face ca acest lucru să fie realizabil, lucru pe care l-am înțeles și de la care nu am făcut rabat.

Ca inițiator și principal susținător al acestui deziderat educativ m-am bucurat să am alături o echipă formată din mai mulți colegi profesori, peste 120, și dăruiți țelului nostru.

Proaspătul Colegiu Național Mircea Eliade și-a deschis porțile pentru prima dată la începutul anului școlar 2013-2014, înglobând peste 1700 de copii în 12 grupe de grădiniță, trei clase pregătitoare, 18 clase pentru învățământul primar, 16 pentru gimnazial, 16 clase de liceu și șase clase de învățământ postliceal și am speranța că nu ne vom opri aici.

De aceea, vă rog cu respect să reanalizați oportunitățile finanțării obiectivului sală de sport la Colegiul Național Mircea Eliade, obiectiv care se află în evidența Companiei Naționale de Investiții în cadrul Programului Săli de Sport. Construcția sălii va ridica gradul estetic de urbanism din această zonă, care, în momentul actual, este ocupată de un teren neamenajat și total inestetic. În această sală de sport se vor putea pregăti peste 5000 de elevi din cartierul respectiv.

Doi. Într-o altă ordine de idei, revin cu rugămintea de a sprijini modernizarea și dotarea cinematografului Dacia din municipiul Reșița, județul Caraș-Severin.

Menționez faptul că cinematograful deține cel mai mare ecran de proiecție din țară după București.

Subliniez că Primăria municipiului Reșița a depus la Compania Națională pentru Investiții în vederea finanțării prin programul național de construcții de interes public sau social subprogramul săli de cinema, proiectul cu titlul Reabilitare, extindere, modernizare și dotare cinematograf Dacia, municipiul Reșița, județul Caraș-Severin.

Cu speranța că ne veți sprijini aceste două demersuri, vă rog, domnule ministru, cu întreaga mea considerațiune, să ne ajutați.

Solicit răspuns oral și scris.

Ioan Benga, deputat, Partidul Social Democrat, Colegiul nr.1, Reșița.

Mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS  

Domnul Mihai Alexandru Voicu:

Vă mulțumesc și eu, domnule deputat.

 
Video in format Flash/IOS Ioan Tămâian

Ultima prezentare, domnul deputat Ioan Tămâian.

Vă rog, domnule deputat, aveți cuvântul.

Video in format Flash/IOS  

Domnul Ioan Tămâian:

Mulțumesc, domnule președinte.

Interpelarea mea este adresată domnului prim-ministru Dacian Cioloș.

Obiectul interpelării: Necesitatea elaborării unui ghid de bune practici și comunicare pentru autoritățile publice în relația cu cetățenii și firmele, în special cele private.

Majoritatea cetățenilor, persoane fizice și juridice, s-a lovit de lipsa de comunicare din partea instituțiilor statului sau chiar de limbaj și comportament agresiv în cazul în care s-au confruntat cu expirarea unor avize, autorizații, permise sau de scadența unor obligații de natură fiscală.

Actualmente legislația românească în vigoare nu reglementează obligativitatea de înștiințare din partea instituțiilor publice a persoanelor fizice și juridice pentru a preîntâmpina problemele inerente, rezultate din cauza expirării actelor, ci doar sancțiuni din partea acestora, care se aplică dacă nu sunt respectate anumite termene care pot fi de lungă durată.

Considerăm, totuși, că aceste autorități ar trebui să informeze cetățeanul sau firma asupra aspectelor problematice și abia după să stabilească și să aplice sancțiunea în cazul în care persoana fizică sau juridică nu-și reglementează situația din rea-voință.

De foarte multe ori, pentru a colecta bani, reprezentanții instituțiilor care au atribuții de verificare, control și sancțiune practică un fel de vânătoare pentru persoanele fizice sau juridice în vederea aplicării amenzilor.

Astfel de situații se întâlnesc frecvent la neplata obligațiilor fiscale, impozite și taxe, la care se aplică penalități sau chiar amenzi dacă nu sunt achitate la timp, nedepunerea declarațiilor fiscale la termenul stabilit, solicitarea unui permis nou sau nesolicitarea unui permis nou în cazul expirării celui vechi, aspect care se transformă în faptă penală dacă titularul conduce autovehiculul după expirare, expirarea actului de identitate, expirarea permisului de portarmă, aspect care se transformă, de asemenea, în faptă penală, expirarea certificatului de urbanism sau de autorizație de construcție sau demolare etc.

În toate aceste cazuri sunt prevăzute sancțiuni cu amendă sau chiar de natură penală, chiar dacă persoana în cauză a omis fără intenție să depună o declarație fiscală sau să își înnoiască actul de identitate sau permisul.

Stimate domnule prim-ministru,

Având în vedere că cetățenii români și firmele contribuie la bugetul de stat, nu considerați că trebuie să aibă parte de mai mult respect și de o mai bună comunicare din partea instituțiilor publice abilitate, așa cum se întâmplă în majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene?

Credeți că ar fi oportună elaborarea unui ghid de bune practici și comunicare pentru autoritățile publice în relația cu cetățenii și firmele, care să cuprindă norme specifice pentru ca autoritățile să aibă și rol de prevenție pentru măsuri de control și de informare?

Aștept răspuns în scris. Cu deosebit respect, Ioan Tămâian, PNL Sibiu.

Mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS  

Domnul Mihai Alexandru Voicu:

Mulțumesc, domnule deputat.

Am epuizat ordinea de zi.

Închid ședința de astăzi a Camerei Deputaților.

Vă mulțumesc.

 
     

Ședința s-a încheiat la ora 18,37.

 
     

Postal address: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucharest, Romania sunday, 17 november 2019, 7:25
Telephone: +40213160300, +40214141111
E-mail: webmaster@cdep.ro