Plen
Ședința Camerei Deputaților din 20 septembrie 2016
Sumarul ședinței
Stenograma completă
publicată în Monitorul Oficial, Partea a II-a nr.132/28-09-2016
Video in format Flash/IOSVideo - Flash & IOS

Dezbateri parlamentare
Calendarul ședințelor
- Camerei Deputaților:
2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003 2002
2001 2000 1999
1998 1997 1996
Interoghează dezbaterile
din legislatura: 2016-prezent
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996
Monitorul Oficial
Partea a II-a:2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003 2002

Transmisii video

format Real Media
Arhiva video:2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003
Pentru a vizualiza înregistrările video trebuie să instalați programul Real Player
Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2016 > 20-09-2016 Versiunea pentru printare

Ședința Camerei Deputaților din 20 septembrie 2016

26. Supunerea la votul final:  
  26.3 Proiectul de Hotărâre pentru revocarea Hotărârii Camerei Deputaților nr.7/2015 din 9 februarie 2015 privind vacantarea unui loc de deputat (PHCD 79/2016) (adoptat)
 
consultă fișa PHC nr. 79/2016

   

Domnul Florin Iordache:

    ................................................
Video in format Flash/IOS

3. Proiectul de Hotărâre pentru revocarea Hotărârii Camerei Deputaților nr.7/2015 din 9 februarie 2015 privind vacantarea unui loc de deputat. Proiectul nr. 79.

Cine este pentru?

Voturi împotrivă?

Abțineri? O abținere.

Colegi care nu-și exprimă votul? Unul.

Deci, cu 216 voturi pentru, o abținere și un coleg care nu și-a exprimat votul.

Explicarea votului. Vă rog.

Video in format Flash/IOS

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Doamnelor și domnilor colegi,

Distinși colegi,

Domnule președinte de ședință, plenul este suveran.

M-am abținut la acest vot pentru că onorabilii mei colegi, în ultimii patru ani, unii mai mult de patru ani în Parlamentul României, din Comisia juridică au scris câteva lucruri care sunt neadevărate în raportul comisiei. Și nu e datoria mea și nu e treaba mea să judec aceste lucruri. Fiecare este în dreptul lui responsabil pentru ceea ce spune, ceea ce face și cum se manifestă. Noi în secolul acesta lucrăm foarte mult cu percepții. Dacă numele meu nu era pronunțat acolo ca președintele Camerei Deputaților probabil că nici nu luam cuvântul.

Dar am să vă spun trei lucruri care n-au fost făcute la momentul respectiv și pe care cei care, astăzi, sunt în Parlamentul României și care sunt și juriști, cunosc foarte bine Regulamentul, Constituția și legile țării sunt mai bine pregătiți decât mine.

1. Ordinea de zi a plenului Camerei Deputaților este făcută de Comitetul liderilor care o propune Biroului permanent, care o votează în unanimitate. Și eu, și colegii mei avem un singur vot în Biroul permanent. Acestea sunt primele două chei, dacă se dorea să nu fie introdusă pe ordinea de zi, după un an de zile de la o decizie definitivă și irevocabilă, acea chestiune pe care azi o revocăm.

2. În plen, în acest onorabil plen, sunt o grămadă de lideri ai grupurilor politice parlamentare, vicelideri ai grupurilor politice parlamentare care pot, în numele grupului parlamentar, dacă sesizează că un proiect de lege nu este acceptat de grupul politic parlamentar sau un punct al ordinii de zi, indiferent dacă el se votează sau nu, poate să ceară scoaterea de pe ordinea de zi.

În rest, totul este așa cum se scrie în Constituție, tot ce facem noi în acest plen este rezultatul unui organ colectiv. Nu am văzut nici în stenograme și nu am văzut în acea perioadă niciun lider de grup să ceară retragerea acestui punct de pe ordinea de zi, nu am văzut niciun membru al Biroului permanent să se opună, nu am văzut niciun onorabil membru, lider de grup parlamentar sau vicelider, în plen, să ceară acest lucru, dar am văzut un raport al Comisiei juridice care insinuează așa, undeva... Eu îmi asum ceea ce fac, fără nicio problemă.

Și ceea ce este mai grav este că astăzi facem un lucru care creează un precedent pentru România. Tot respectul meu pentru fostul ministru al României, eram tânăr, îl respect, este un orator foarte bun, onorabil membru al Partidului Național Liberal, dar n-are nicio legătură cu chestia asta. Pentru că sunt vreo 4-5 decizii ale Curții Constituționale care spun că odată ce ai trecut de partea de 15 zile după ce-ai depus jurământul, Camera Deputaților, onorabili colegi, nu judecă sub nicio formă incompatibilități. Camera Deputaților pune în aplicare o decizie definitivă a Curții. Toate aceste lucruri am vrut să vi le spun pentru că în ultima perioadă și în ultimii ani s-au spus foarte multe lucruri la microfon și în spațiul public, dar s-au omis aceste chestiuni. Sunt și alte foarte multe lucruri care s-au omis.

Președintele Camerei sau președintele de ședință care semnează ia act, el nu votează și nici plenul nu votează. Răspunderea este, așa cum scrie în Constituție, colectivă. Atunci când vrem să căutăm vinovați pentru deciziile noastre, e bine câteodată, așa cum spunea și doamna Gorghiu, cu tot respectul, și am apreciat-o, să ne uităm și noi în oglindă fără să facem pe cineva din această sală vinovat. Eu nu spun că noi suntem de vină. Eu spun un singur lucru: Camera Deputaților, ca și Senatul, pune în aplicare o decizie cerută de cel care se judecă cu unul dintre noi care are o problemă de incompatibilitate sau conflict de interese. Iar cei care fac acest lucru, așa cum scrie în decizia Curții, și sunt foarte mulți care au citit deciziile Curții în această sală, sunt cei de la Agenția Națională pentru Integritate.

Vă mulțumesc foarte mult.

Video in format Flash/IOS

Domnul Florin Iordache:

Doamna Alina Gorghiu, domnul Nicolicea și domnul Mate.

Vă rog.

Video in format Flash/IOS

Doamna Alina-Ștefania Gorghiu:

Mulțumesc, domnule președinte.

Vreau să vă spun un singur lucru, că nu cred că e momentul să găsim vinovați. Domnul Zgonea făcea o pledoarie, nu știu, simțeam, așa, nevoia de disculpare, nu cred că e cazul. Am greșit cu toții. Dar atunci când o instituție cum este Parlamentul României, atunci când ea greșește cred că e onorabil și decent să spună c-a greșit și să-și repare această greșeală. Suntem exact în acea situație în care Parlamentul României, în majoritatea sa, a spus: am greșit, luăm astăzi decizia de a repara prejudiciul pe care l-am făcut unui om. Și cred că cu asta suntem cu toții de acord.

Vă mulțumesc. (Aplauze.)

Video in format Flash/IOS

Domnul Florin Iordache:

Domnul Nicolicea.

Video in format Flash/IOS

Domnul Eugen Nicolicea:

Cred că domnul Zgonea mai bine nu vorbea, că s-a autoincriminat.

Deci vreau să vă spun că nu există nicio decizie a Înaltei Curți de Casație și Justiție prin care să rămână acest raport ANI definitiv. S-o prezinte aici dacă există. Or, statutul este foarte clar: președintele ia act dacă raportul ANI a rămas definitiv, fie prin neatacare, fie printr-o hotărâre, deci respingerea sesizării. Respingerea sesizării nu există. La vremea respectivă a fost o încurcătură dacă s-a atacat sau nu. Deci e fals că ne-am opune cumva unei hotărâri a Înaltei Curți de Casație și Justiție.

De asemenea, am auzit că n-a auzit pe nimeni care nu știu ce să zică. Eu îl învederez: Comisia juridică a solicitat date suplimentare de la ANI prin care să reiasă dacă este sau nu definitiv raportul. Și domnul președinte a blocat în mod sistematic adresele către ANI. Ba, mai mult, când ANI a amendat deputații doar pentru că cereau lămuriri, încălcând prevederile art.72 alin.(1) care spune că nu poți să fii tras la răspundere juridică pentru voturi, președintele Camerei, care trebuia să apere instituția, a dat dreptate, instituind și sintagma "acesta nu este un vot politic, este un vot administrativ". Cine a mai auzit chestia asta?

Deci, asta cu vinovăția... cred că mai bine nu vorbea.

2. Conform statutului, și-l avem aici pe domnul președinte al Comisiei de statut, președintele ia act. Și, prin faptul că președintele a luat act, încetează mandatul doar când anunță. Deci cel care face ceva este președintele, el ia act. Anunțul în plen poate fi făcut oricând după aceea. Plenul nu interacționează cu absolut nimic, doar ascultă de ce a luat act președintele.

A face confuzia dintre încetarea mandatului și vacantarea locului este un lucru foarte grav de la nivelul acesta. Vacantarea locului nu înseamnă decât pornirea procedurilor de alegeri, nu înseamnă nimic altceva. Și vacantarea locului se face întotdeauna când e pus pe ordinea de zi și când un mandat a încetat. Faptul că plenul a dat vot pentru vacantarea locului, acest vot s-a dat prin faptul că președintele luase act anterior că a încetat mandatul. Ca să ne lămurim.

Una peste alta, nu numai că atunci când greșim trebuie să recunoaștem și să îndreptăm, cred că e mai bine să mai și învățăm din ce am greșit. Deci, dacă există o hotărâre definitivă prin care se respinge contestația, deputatului i-a încetat mandatul, pentru că în Constituție spune "Pentru incompatibilitate încetează mandatul deputatului".

În momentul de față nu există nicio hotărâre a Înaltei Curți sau a altei instanțe prin care să respingă contestația domnului Roman. El este în faza de judecată și până nu se termină faza de judecată practic nu trebuia să-și piardă mandatul.

Asta... cred că acum toată lumea este lămurită care este procedura. Este simplă, este clară, doar dacă cineva nu are interes să forțeze și să fie abuziv.

Video in format Flash/IOS

Domnul Florin Iordache:

Mulțumesc.

Domnul Máté. Și apoi domnul Ciprian Nica, vicepreședintele Comisiei juridice.

Video in format Flash/IOS

Domnul Máté András-Levente:

Mulțumesc, domnule președinte.

Stimați colegi,

Grupul UDMR din Cameră nu a greșit atunci când s-a votat Proiectul de Hotărâre privind vacantarea postului de deputat, funcției de deputat în cazul domnului Petre Roman. Grupul UDMR nu a greșit pentru că nu a votat acel proiect de hotărâre. Și-mi cer scuze, dar pentru a împrospăta ce am spus atunci când s-a adoptat, și-mi cer scuze încă o dată, citez din stenograma acelei ședințe. Și am spus așa: "Dar, stimați colegi, îmi pun o singură întrebare în prisma art.175 din Codul penal actual unde toți deputații sunt considerați funcționari publici și întreb: să-mi spuneți și mie ce se întâmplă în situația în care domnul Petre Roman câștigă contestația și Curtea de Apel va spune: «Domnule Petre Roman, Agenția a greșit și dumneavoastră sunteți în regulă.» Ce va face dumnealui? Pentru că astăzi vacantăm acest post de deputat, cine va plăti, din ce buget, indemnizația care i-ar reveni dumnealui și ce va plăti, eventual, dacă CEDO va hotărî că statul român a greșit din nou?".

Acest lucru am spus atunci când am adoptat hotărârea de vacantare. Atunci inclusiv colegii noștri liberali n-au ieșit să-și apere propriul coleg, deși domnul Petre Roman spunea: "Am depus contestație și încă nu există o hotărâre definitivă prin care se spune că da, există acea incompatibilitate." Dar noi ne-am grăbit. Și de ce ne-am grăbit? Pentru că unora dintre noi le e frică de Agenție. De ce să-ți fie frică când ai adevărul în mână? Dacă nu luăm deciziile atunci când trebuie ajungem în asemenea situații, cu demagogia înainte și spunem numai ce auzim sau ce vrem să citim. Greșim. Și uite, iată că am greșit. Ați greșit enorm cei care ați votat atunci. Și subliniez: am votat și acum pentru acest proiect de hotărâre pentru că reparăm o greșeală a dumneavoastră care ați vota pentru. Și țin minte, eram singurul grup cu câțiva colegi din alte grupuri care au spus nu. Și domnul Petre Roman, țin minte, a solicitat de nenumărate ori să ia cuvântul să se apere, să spună că: "Da, am depus contestație", dar nimeni nu a vrut să-l audă. Și am votat ca trenul accelerat, repede înainte. Asta e greșeala când ne e frică să spunem adevărul de la microfon și asta va duce, din păcate, să greșim, greșim, greșim în continuare. (Aplauze.)

Video in format Flash/IOS

Domnul Florin Iordache:

Domnul Ciprian Nica. Vă rog.

Video in format Flash/IOS

Domnul Nicolae-Ciprian Nica:

Mulțumesc frumos, domnule președinte.

Stimați colegi,

Nu am vrut să iau cuvântul, pentru că în expozeul de astăzi de la susținerea raportului mi-am spus punctul de vedere, o parte dintre idei au fost susținute și de domnul Eugen Nicolicea și de colegul meu, Máté András.

Dar vreau să spun ceva că ne-a ridicat mingea la fileu colega noastră, doamna președinte Alina Gorghiu. Nu a greșit Comisia juridică. Comisia juridică a dat un punct de vedere corect din textul de lege. La data respectivă nu era obligatoriu ca Comisia juridică să aducă plenului un raport în vederea susținerii unei anumite problematici care era expusă în Legea nr. 96, Statutul aleșilor și deputaților. Nu au greșit nici colegii noștri deputați în plen, pentru că nu a fost supusă votului. Conform textului din Legea nr. 96, art.7, se citește pur și simplu că raportul a rămas definitiv. Și s-a luat act. Așa cum s-a întâmplat și în cazul colegului nostru Adăscăliței, când s-a citit într-o luni după-amiază că raportul a rămas definitiv, neluându-se și neținându-se cont că de fapt era o acțiune la Curtea de Apel București, dacă nu mă-nșel.

Prin urmare, are dreptate colegul nostru Máté András, că trebuie să fim mult mai atenți și trebuie să ne batem pentru drepturi, nu ale noastre, ci ale tuturor. Pentru că acest stufăriș de legi... poate va veni timpul în mandatul următor al parlamentarilor să-l supunem dezbaterii și să facem o lege clară, așa cum este în Occident, nu să ajungem pentru faptul că ai o societate, un SRL particular, în care nu ai desfășurat activitate, să fii declarat incompatibil. Și nu mai spun cum se iau aceste hotărâri judecătorești și te trezești dat afară și spui că nu știi de unde-ți vine lovitura.

Prin urmare, noi nu am greșit, stimați colegi, nici plenul Camerei Deputaților și nici Comisia juridică. Și va trebui să ținem cont de această poziție, să ne schimbăm unghiul de vedere și să adoptăm altfel problemele.

Vă mulțumesc.

Video in format Flash/IOS

Domnul Florin Iordache:

Mulțumesc.

Domnul Ludovic Orban.

Vă rog, domnule deputat.

Video in format Flash/IOS

Domnul Ludovic Orban:

N-am mai vorbit de mult și trebuie să-mi recapăt obiceiurile.

Vreau să fac o singură rectificare privitoare la o informație prezentată în plen de domnul deputat Máté. Domnule Máté, dacă veți citi stenogramele ședinței sau dacă veți face apel la memorie, aduceți-vă aminte faptul că Grupul Partidului Național Liberal nu a acceptat fără luptă să se încheie mandatul domnului Roman. Citind stenogramele veți vedea intervenția mea ca lider de grup și poziția exprimată în numele Grupului parlamentar al Partidului Național Liberal. Nu contează poziția în ceea ce privește votul de vacantare. Pentru că votul de vacantare nu mai avea nicio relevanță din punct de vedere juridic, ci importantă e poziția față de încetarea mandatului.

Grupul parlamentar al PNL nu a fost de acord cu introducerea pe ordinea de zi a punctului privind încetarea mandatului. Mai mult decât atât, am solicitat să i se dea cuvântul domnului Petre Roman și, mai mult decât atât, am prezentat faptul că Petre Roman a pus la dispoziția Biroului permanent și a Comisiei juridice din partea instanței un document prin care reieșea clar că i se află încă pe rol și că urmează să se decidă dacă se dă termen pe fond sau nu pentru cauza respectivă, adică faptul că nu exista o hotărâre definitivă în privința declarării incompatibilității domnului Roman. Ăsta e adevărul istoric. Îmi pare rău că a trebuit să fac această rectificare, dar vreau să ținem cont de ce s-a întâmplat cu adevărat, și nu de impresii și păreri.

Video in format Flash/IOS

Domnul Florin Iordache:

Drept la replică, domnul Zgonea.

Domnule Zgonea, drept la replică.

Sunt două drepturi la replică, domnul Máté și domnul Zgonea.

Vă rog.

Video in format Flash/IOS

Domnul Máté András-Levente:

Stimați colegi,

Eu cred și sper din tot sufletul că viitorul Parlament va fi format din oameni de stat, și nu din politicieni demagogi. Atunci când spui un singur lucru, dar la vot iese altceva, dovedește că ești un politician, dar nu poți să ajungi om de stat.

Eu vreau ca toți care vor fi aici în viitor să fie oameni de stat, adică, ceea ce spun... în vot să rezulte același lucru. Pentru că vacantarea postului nu se face printr-o opinie, vacantarea postului s-a făcut printr-un vot, atunci când s-a adoptat acea hotărâre.

Video in format Flash/IOS

Domnul Florin Iordache:

Domnule Zgonea, vă rog.

Video in format Flash/IOS

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Doamnelor și domnilor colegi,

Ca și atunci, și acum eu am venit să-mi exprim... să motivez prezența mea fără să votez la această decizie aproape în unanimitate a Camerei, și fiecare dintre colegii mei, în dreptul lor, cu argumentele lor, foarte puține dintre ele bazate pe realitate, mai mult pe percepții și pe emoție și pe faptul că aparțin unei comisii sau alteia, au venit și au spus aici... m-au criticat pe mine.

Eu n-am nicio problemă să-mi asum ceea ce am făcut în viața asta. Cum spunea Oscar Wilde: "Nu ai nicio sumă de bani ca să-ți plătești vreodată greșelile trecutului sau deciziile din trecut." Câteodată ai vrea să faci acest lucru.

Ceea ce este important când vii la acest microfon este să nu... când un coleg de-al tău te-a rugat frumos să nu denaturezi adevărul, să nu-l denaturezi. Cred că asta este cel mai important, dacă vrei să fii credibil ca parlamentar. Ca om, am tot respectul și sunt de acord cu dumneavoastră pentru ceea ce i s-a întâmplat domnului Petre Roman, dar vreau să vă spun încă o dată, așa cum spunea și domnul Máté, eu știu cum funcționează ordinea de zi și cum se constituie o ordine de zi a plenului Camerei Deputaților. O mică majoritate de 51% putea să facă oricare partid politic, dacă voia. N-am văzut-o! Eu știu că fiecare dintre cei 13 membri ai Biroului permanent are un singur vot, nu 13 voturi. N-am văzut ceilalți 12 sau măcar 7 care să scoată această decizie transmisă de către ANI, conform Legii Camerei Deputaților, pentru a lua act. Ceea ce mă uimește este că cel care a făcut amendamentul la statut în 2012 a venit aici la microfon și ne-a spus că președintele Camerei, adică domnul Iordache, astăzi, mâine alt coleg, și așa mai departe, este vinovat pentru o decizie colectivă. Și eu asta am vrut să spun, nimic altceva.

Am adus trei argumente care sunt baza, fundamentul Regulamentului Camerei Deputaților. Niciun membru al Biroului permanent și niciun lider politic parlamentar al unui grup politic, dacă nu are 50%, nu poate să facă ordinea de zi singur. În rest, ce venim și spunem aici, ce spunem în altă parte, în mass-media, sunt pure declarații politice și vrem să judecăm oamenii, câteodată, cu percepții, ca să ne scăpăm noi de greutatea pe care o avem.

Domnule președinte de ședință, eu atât am avut de spus. Este important când venim la acest microfon să nu denaturăm adevărul, pentru că mai devreme sau mai târziu el va ieși la suprafață.

Video in format Flash/IOS

Domnul Florin Iordache:

Mulțumesc.

Nemaifiind alte intervenții, mergem mai departe.

Proiectul de Hotărâre privind adoptarea opiniei referitoare la Comunicarea...

A, domnul Vainer. Vă rog.

Video in format Flash/IOS

Domnul Aurel Vainer:

Stimate colege,

Stimați colegi deputați,

Nu aveam nimic de spus special cu procedura, cu tot ce-a fost. Dar de mai multă vreme mă macină chiar conștiința. Am să vă spun de ce. Am asistat la acea dezbatere când domnul președinte Zgonea a condus și ne-a anunțat hotărârea renunțării sau excluderii sau cum vreți să spuneți, a renunțării la postul de mandat al domnului Petre Roman. Domnul Petre Roman a cerut insistent de câteva ori să i se dea cuvântul. Domnul președinte Zgonea, cu toată considerația, eu nu vorbesc formal, îi spun sincer, m-a mâhnit teribil prin atitudinea Domniei Sale atunci. Și care e lecția mea pentru mine? Trebuie să ne comportăm și ca oameni chiar când avem regulamente foarte stricte. Petre Roman a fost un deputat. Petre Roman a fost pe baricada de la Intercontinental. Și dacă noi suntem aici este și datorită lui și, măcar atât, dă-i dreptul să spună două vorbe. Am dat dreptul și așa se procedează cu tot ceea ce ne vine de la DNA, de la Comisia juridică, tuturor le dăm dreptul. Lui Petre Roman domnul președinte Zgonea nu a vrut și nu a vrut. M-a mâhnit teribil.

Și ceea ce cred eu, dați-mi voie și cu vârsta mea, să fim în continuare și oameni. Oameni care să înțeleagă situații... Și se dă un drept și ultimului condamnat la moarte să spună ultimul cuvânt, dar unui deputat care... M-a mâhnit teribil. N-am spus atunci și mi-am reproșat mereu. Acum m-am descărcat. Luați-o cum doriți. După părerea mea, e bine să respectăm legi, regulamente, dar să nu uităm niciodată omenia, nevoia de a ne simți aproape de celălalt, dându-i măcar un drept de a vorbi.

Mulțumesc foarte mult. (Aplauze.)

Video in format Flash/IOS

Domnul Florin Iordache:

Vă mulțumesc, domnule Vainer.

Continuăm, stimați colegi.

Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București joi, 21 noiembrie 2019, 2:39
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro