Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2016 > 27-09-2016

Ședința Camerei Deputaților din 27 septembrie 2016

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.6 Virgil Guran - considerații pe marginea câtorva subiecte asupra cărora trebuie să reflectăm;

   

Domnul Mihai Alexandru Voicu:

    ................................................
Video in format Flash/IOS

Domnul deputat Virgil Guran, din partea Grupului parlamentar al PNL.

Video in format Flash/IOS

Domnul Virgil Guran:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

În ultimele luni am auzit foarte mult în spațiul public discutându-se despre lucrări de doctorat, despre plagiat, despre lucrări scrise în închisoare și reducerea termenului de detenție și cred eu că cei care hotărăsc în Ministerul Justiției, sau cel puțin au încercat să hotărască ce se întâmplă, atât ei, cât și cei din Ministerul Învățământului, comisiile respective, cred eu că, de multe ori, nu gândesc bine. Vorbim despre plagiat.

Eu cred că o lucrare de doctorat trebuie, în primul rând, să aibă un caracter științific. Nu stai să te uiți cine după cine a scris. Te uiți dacă acel om a venit cu o noutate științifică, dacă a ajutat cu ceva dezvoltarea economică, dezvoltarea științifică a țării. Stăm, ne tot uităm cine după cine a scris. Din păcate, am văzut că la unele doctorate se dau și bani lunar. Dar nu ne uităm, măi, aduce un plus pentru țara noastră, pentru dezvoltarea societății noastre? Facem ceva cu aceste doctorate?

Vedem de multe ori doctori în diverse domenii, pe bandă rulantă, vedem de multe ori oameni care nu-și etalează acest doctorat, dar, dacă-i scuturi bine, dacă-i pui în câte o funcție, habar nu au ce trebuie să facă, habar nu au ce au adus nou în domeniul lor.

Referitor la cei din detenție, am mai văzut un stil. Păi, decât să lăsăm omul să greșească, mai bine îi interzicem. Și în loc să te uiți, să analizezi, omul acela a scris ceva care ajută, așa cum spuneam, dezvoltarea societății? Pentru că, din păcate, ajung în închisoare și oameni care sunt chiar profesori universitari, oameni deștepți care ar putea să scrie ceva. Păi, interzicem la toată lumea, pentru că nu știu ce om care are 3 clase și a ajuns acolo s-a apucat să scrie cărți peste noapte, interzicem la toată lumea. Nu este logic. Deci luăm niște măsuri lipsite total de logică, de multe ori, iar rolul nostru, al Parlamentului, este să oprim astfel de miniștri sau un guvern care vine cu ordonanțe de toate felurile, sau cu ordine de toate felurile, care nu au o logică și nu ajută deloc dezvoltarea.

Cred eu că, din păcate, de multe ori, este o caracteristică a noastră, să fim sau să părem ceea ce nu suntem.

Cred că dacă ne evaluăm corect, ne uităm ce știm să facem, ce putem să facem și fiecare să facem exact ceea ce ne pricepem, am ajunge mult mai departe. Este un subiect la care trebuie să reflectăm.

Vă mulțumesc. Deputat PNL de Prahova, Guran Virgil.

Video in format Flash/IOS

Domnul Mihai Alexandru Voicu:

Vă mulțumesc, domnule deputat.