Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2016 > 27-09-2016

Ședința Camerei Deputaților din 27 septembrie 2016

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.15 Gheorghe Udriște - declarație politică intitulată "Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 54/2016 privind RCA - măsură necesară, dar nu și suficientă";

   

Domnul Mihai Alexandru Voicu:

    ................................................
Video in format Flash/IOS

Are cuvântul domnul deputat Gheorghe Udriște, din partea Grupului parlamentar al UNPR.

Video in format Flash/IOS

Domnul Gheorghe Udriște:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Declarația mea politică de astăzi se intitulează: Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 54/2016 privind RCA - măsură necesară, dar nu și suficientă.

În ședința reunită a comisiilor de buget, finanțe și transporturi și infrastructuri din data de 26 septembrie 2016, ar fi urmat să fie definitivate amendamentele propuse în cadrul mai multor întâlniri preliminare ale diverselor grupuri de lucru - transportatori, asiguratori, parlamentari etc., la Proiectul de Lege privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii aduse terților prin accidente de vehicule și tramvaie, inițiativa aparținând unui grup de senatori ai Partidului Social Democrat. Și asta în condițiile în care Guvernul României a emis Ordonanța de urgență nr. 54 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii aduse terțelor persoane prin accidente de vehicule și tramvaie.

Trecând și peste faptul că denumirea ambelor acte normative este similară și conform zicalei "Cine a fost întâi, oul sau găina?", nu cunoaștem care dintre cele două documente a fost mai întâi, în ambele acte normative este neclară sau confuză sintagma "accidente de vehicule și tramvaie", pentru că, nu-i așa, tramvaiele sunt tot vehicule, iar vehicule sunt mai multe decât cred cei ce propun legi.

Graba de a legifera un proiect de lege cu impact economic și social puternic ce va fi resimțit în mod direct de peste 6 milioane de șoferi și indirect de către întreaga populație a țării nu este o măsură potrivită în actualul context de instabilitate economică și politică în domeniu.

Reamintim faptul că Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 54/2016 privind RCA a fost publicată în Monitorul Oficial în cursul serii de 19 septembrie anul curent, timp insuficient pentru a ne putea edifica asupra impactului în societate, asigurați, asiguratori și consumatori, în general.

De mai bine de două săptămâni, mai mulți parlamentari ai partidului majoritar din Parlamentul României sunt "siluiți" pur și simplu cu o grabă suspectă să dea raport pozitiv pentru proiectul de lege deja aprobat de Senat. Observăm, așadar, cum un partid politic extrem de grăbit, în goana după capital electoral, dorește ca Legea RCA, izvorâtă din puțul gândirii politice a membrilor săi, să fie adoptată rapid, indiferent de consecințe, creând astfel impresia că în ultimii ani parlamentarii români nu au trăit în România și, vezi, Doamne, nu au auzit de problemele din piața de asigurări până în urmă cu două săptămâni.

Ieri, însă, cu votul majoritar al membrilor Comisiei pentru transporturi și infrastructură, al cărui membru sunt, a fost luată decizia de a nu se discuta și propune raport de adoptare a proiectului de lege menționat, generat de eventuala confuzie care s-ar putea crea prin discutarea în Parlament a două acte normative similare, între care unul produce deja efecte și care ar putea crea confuzie în piața de asigurări.

Așadar, Ordonanța de urgență nr. 54/2016, deși s-a dorit a fi o măsură bună într-un moment de criză, a rezultat a fi necesară, dar nu suficientă. Greul de abia acum începe, iar parlamentarilor, în general, și celor ce reprezintă Partidul Mișcarea Populară, în special, le revine o sarcină importantă în demersul de ratificare prin lege a ordonanței mai sus menționate.

Vă mulțumesc.

Gheorghe Udriște, deputat de București.

Video in format Flash/IOS

Domnul Mihai Alexandru Voicu:

Mulțumesc, domnule deputat.