Ana Birchall
Ana Birchall
Ședința Camerei Deputaților din 1 noiembrie 2016
Sumarul ședinței
Stenograma completă
publicată în Monitorul Oficial, Partea a II-a nr.156/07-11-2016
Video in format Flash/IOSVideo - Flash & IOS

Dezbateri parlamentare
Calendarul ședințelor
- Camerei Deputaților:
2020 2019 2018
2017 2016 2015
2014 2013 2012
2011 2010 2009
2008 2007 2006
2005 2004 2003
2002 2001 2000
1999 1998 1997
1996
Interoghează dezbaterile
din legislatura: 2016-prezent
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996
Monitorul Oficial
Partea a II-a:2020 2019 2018
2017 2016 2015
2014 2013 2012
2011 2010 2009
2008 2007 2006
2005 2004 2003
2002

Transmisii video

format Real Media
Ultimele ședințe (fără stenograme încărcate):
22-09-2020 (comună)
Arhiva video:2020 2019 2018
2017 2016 2015
2014 2013 2012
2011 2010 2009
2008 2007 2006
2005 2004 2003
Pentru a vizualiza înregistrările video trebuie să instalați programul Real Player
Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2016 > 01-11-2016 Versiunea pentru printare

Ședința Camerei Deputaților din 1 noiembrie 2016

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.10 Ana Birchall - declarație politică referitoare la președinția română a Consiliului Uniunii Europene în primul semestru al anului 2019.  

   

Doamna Steluța-Gustica Cătăniciu:

    ................................................
Video in format Flash/IOS

Urmează la cuvânt, din partea Grupului parlamentar al Partidului Social Democrat, doamnă deputat Ana Birchall.

Video in format Flash/IOS

Doamna Ana Birchall:

Vă mulțumesc mult, doamnă președinte de ședință.

În declarația politică de astăzi vreau să vă vorbesc despre președinția română a Consiliului Uniunii Europene în primul semestru al anului 2019, în contextul lansării procesului de reflecție instituțională și publică, cu privire la Agenda de priorități pe care o vom urmări pe durata mandatului României.

Stimate colege,

Stimați colegi,

Țara noastră va avea o președinție care, foarte probabil, nu va fi lipsită de provocări, întrucât contextul se anunță mai complex și imprevizibil decât astăzi.

Dificultățile cu care ne confruntăm în prezent reclamă un răspuns pe termen lung, care să limiteze efectele nefaste, dar, în egală măsură, să reducă vulnerabilitățile Uniunii Europene și ale Europei, în general, față de aceste amenințări.

Euroscepticismul, criza migrației, fenomenul terorist, menținerea unor poli de instabilitate în vecinătatea Uniunii sau perpetuarea amenințărilor din sfera războiului cibernetic și informațional au potențialul de a fi la fel de actuale în 2019, exact așa cum sunt și astăzi.

Succesul președinției române a Consiliului va depinde de capacitatea noastră de a defini o agendă realistă de obiective și de a proiecta imaginea unei Uniuni Europene solidare, atât în plan intern, cât și în plan extern.

Știm cu toții că pasul relansării, reenergizării proiectului european este absolut necesar în această perioadă și cred că subiectul legat de viitorul construcției europene va fi cu atât mai important în 2019 cu cât este foarte posibil ca ieșirea efectivă a Marii Britanii din Uniunea Europeană să se producă în timpul președinției române. Va fi imperios necesar ca România să demonstreze în continuare că este alături de marea familie europeană și că valorile europene sunt impregnante și asumate în mod ireversibil de întreaga noastră societate.

În același context, devine un obiectiv de prim rang să consolidăm dialogul intercomunitar, solidaritatea și coeziunea, pentru a putea oferi un răspuns unitar, solid și adaptat la provocările deopotrivă interne și externe ce se profilează la orizont.

Uniunea Europeană este în primul rând un proiect de solidaritate în continuă evoluție.

România va trebui să-și asume obiectivul de a promova abordarea oricărei probleme de natură internă sau externă în baza principiului solidarității indivizibile la nivelul Uniunii Europene și în cel mai pur spirit european.

Totodată, consider că un rol esențial în pregătirea președinției române a Consiliului Uniunii Europene din 2019 îi revine Parlamentului.

Prioritățile președinției Consiliului Uniunii Europene sunt legate de problemele majore ale momentului, elementele de reformă, reenergizarea proiectului european, reconstrucția leadership-ului european și apropierea deciziei de fiecare cetățean european.

De asemenea, eu cred că este extrem de important să reclădim acea încredere atât în viabilitatea proiectului european, cât, mai ales, în încrederea care trebuie să fie menținută și consolidată între statele membre.

În aceste condiții, trebuie să atribuim un rol tot mai important reprezentanților cetățenilor, respectiv parlamentelor naționale, în elaborarea politicilor europene.

Din acest punct de vedere, pot afirma, astăzi, că avem atât la nivelul Parlamentului, în general, cât și în ce privește activitatea comisiilor pentru afaceri europene, o situație ce ne permite o perspectivă cuprinzătoare asupra acțiunii parlamentare, atât la nivelul statelor membre, cât și în relația cu Parlamentul European, și, nu în ultimul rând, o capacitate de negociere considerabilă în acest domeniu.

În egală măsură, tot acest complex de factori va juca un rol important în pregătirea organizării unuia dintre cele mai importante evenimente incluse în calendarul președinției Consiliului Uniunii Europene, respectiv Conferința Organelor Parlamentare Specializate în chestiunile Uniunii ale parlamentelor naționale, așa-numitul COSAC.

Stimate colege,

Stimați colegi,

Într-un discurs ținut la Oradea, ambasadorul Statelor Unite ale Americii la București a afirmat că "România este un model de democrație și guvernare deschisă pentru statele din regiune".

Consider că o astfel de apreciere spune multe despre rolul pe care îl avem și îl putem avea, ca un pol de securitate și de stabilitate și ca exportator de practici democratice și de valori europene în regiunea Mării Negre. Și consider că trebuie să ținem cont de acest rol în mod special pe durata exercitării mandatului nostru la președinția Consiliului Uniunii Europene în 2019.

Nu trebuie să uităm totodată că momentul președinției române a Consiliului Uniunii Europene are și o puternică încărcătură simbolică, venind în contextul aniversării unui secol de la Marea Unire din 1918.

Semnificația momentului este relevantă pentru statutul României ca stat democratic și exemplu de stabilitate în regiunea Mării Negre, dar și în raport cu rolul jucat de țara noastră în contextul european și euroatlantic la 100 de ani de la înfăptuirea statului român.

Din acest motiv, eu consider că, și cu această ocazie, este important să ne promovăm tradițiile românești, să promovăm frumusețile acestei țări, să promovăm tot ceea ce are mai bun și mai frumos România, atât de frumos numită, și pe bună dreptate, "Grădina Maicii Domnului".

Și cred că este momentul ca fiecare dintre noi să începem să credem mai mult în România, să începem să valorificăm mai mult acest potențial al acestei țări atât de frumoasă și cu oameni atât de frumoși. Și este important ca niciodată să nu uităm aceste lucruri, indiferent unde pașii vieții ne poartă. Și eu cred că, și cu această ocazie, este un moment de mare mândrie pentru fiecare dintre noi, să arătăm întregii lumi cât de frumoasă și cât de bogată este această țară. Și cred că, în ultima perioadă, de multe ori am asistat cu toții la mult prea multe lupte, în care am uitat esența, câteodată, și anume, să ne uităm la ce înseamnă această țară, să ne uităm la ceea ce a fost această țară și, mai ales, să fim încrezători în ceea ce poate să fie această țară, dacă fiecare dintre cei care gândim la fel ținem unii de alții și nu mai rămânem, așa, insule izolate, cum spun eu.

Și vreau să închei prin a sublinia încă o dată cât de important este ca fiecare dintre noi, fiecare instituție să fie implicată și în acest proces de pregătire a acestui moment extrem de important pentru România, și anume, președinția pentru prima dată, președinția Consiliului Uniunii Europene.

Noi, la Comisia pentru afaceri europene - fiind ultima declarație politică din acest mandat, nu vreau să laud neapărat activitatea comisiei noastre, dar sunt mândră că împreună cu colegele și colegii mei din Comisia pentru afaceri europene am avut grijă să promovăm interesele României - am avut grijă să ne spunem punctele de vedere, am avut grijă să spunem, acolo unde nu am fost de acord cu anumite prevederi venite de la Bruxelles, să ne facem auzită vocea și, în felul acesta, în această perioadă, comisia noastră s-a acreditat ca una dintre vocile puternice din parlamentele naționale, într-un clasament fiind chiar și pe locul doi.

Noi, la nivelul Comisiei pentru afaceri europene, în ultima perioadă, am început deja dialogul și consultarea cu alte parlamente naționale, tocmai pentru a pregăti, din punctul de vedere al Comisiei pentru afaceri europene și din punctul de vedere al Parlamentului, al Camerei Deputaților, care are deja câteva protocoale semnate cu diverse parlamente naționale care au deținut președinția Consiliului Uniunii Europene în trecut, pentru a învăța din bunele practici, pentru a pune umărul fiecare dintre noi, acolo unde ne este locul, ca această oportunitate pentru România, această onoare pentru România și această sarcină pentru România, în sensul bun al cuvântului, să fie, într-adevăr, un mandat de succes și să arate exact ceea ce poate România.

Tocmai de aceea, închei prin a spune și fac un apel la fiecare dintre noi, inclusiv la societatea civilă, ca fiecare să ne aducem contribuția și în această perioadă de dialog instituțional, astfel încât să identificăm care sunt cele mai bune priorități pe care inclusiv România să le promoveze pe mandatul său, sigur că acționând în acel rol pe care și-l asumă, de honest broker, dar, în același timp, a nu uita să promoveze și ceea ce interesează România.

Eu vă mulțumesc și vă doresc ca fiecare dintre noi să putem să fim mândri, la sfârșitul anului 2019, că am avut o președinție a României la Consiliul Uniunii Europene de succes.

Vă mulțumesc.

Ana Birchall, deputat, Colegiul nr. 5, Vaslui.

Video in format Flash/IOS

Doamna Steluța-Gustica Cătăniciu:

Vă mulțumesc, doamnă deputat.

Mai sunt înscriși, din partea Grupului parlamentar al PNL, următorii deputați: Gheorghe Dragomir, Carmen Hărău, Radu Zlati, Daniel Gheorghe, Mugur Cozmanciuc; Marioara Nistor, din partea Grupului parlamentar al UNPR.

Având în vedere că nu sunt prezenți în sală, o parte dintre ei au anunțat că nu mai susțin declarațiile, închidem prima parte a ședinței dedicate declarațiilor politice.

În continuare, plenul va fi condus de domnul președinte Florin Iordache.

Vă mulțumesc.

Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București vineri, 25 septembrie 2020, 13:03
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro