Plen
Sittings of the Chamber of Deputies of December 20, 2016
Abstract of the sittings
Full-text of the sittings
Published in Monitorul Oficial no.162/22-12-2016
Video in format Flash/IOSVideo - Flash & IOS

Parliamentary debates
Calendar
- Chamber of Deputies:
2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003 2002
2001 2000 1999
1998 1997 1996
Query debates
for legislature: 2016-present
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996

Meetings broadcast

format Real Media
Video archive:2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003
You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 2016 > 20-12-2016 Printable version

Sittings of the Chamber of Deputies of December 20, 2016

    Discursul inaugural al președintelui de vârstă al Camerei Deputaților, domnul Miron Ignat.

Ședința a început la ora 12,00.

Lucrările ședinței au fost conduse de domnul deputat Miron Ignat, președintele de vârstă al Camerei Deputaților, asistat de doamna deputat Mara Mareș și domnul deputat Andrei Pop, secretari de ședință.

Video in format Flash/IOS  

Domnul Miron Ignat:

Stimați colegi,

Vă rugăm să luați loc în sală ca să putem începe lucrările noii noastre legislaturi.

Vă rugăm să fiți punctuali la ora 12, așa cum ne-am angajat să începem lucrările ședinței noastre plenare.

Se intonează imnul.

(Se intonează Imnul național "Deșteaptă-te, române!".)

Stimate doamne, stimați domni deputați,

Onorată asistență,

În conformitate cu prevederile art.63 alin.(3) din Constituția României, Camera Deputaților în componența ei rezultată în urma alegerilor din 11 decembrie 2016, la convocarea Președintelui României, se întrunește astăzi.

Declar deschise lucrările primei ședințe a Camerei Deputaților din cea de a opta legislatură.

Doresc să vă informez că, din totalul de 329 de deputați aleși și validați până în prezent, și-au înregistrat prezența un număr de 256. Rezultă că lucrările ședinței noastre sunt în cvorum.

În temeiul art.2 alin.(1) din Regulamentul Camerei Deputaților, îmi revine mie, Ignat Miron, ales deputat la nivel național din partea organizațiilor minorităților naționale, Comunitatea Rușilor Lipoveni din România, îmi revine această onoare ca până la alegerea Biroului permanent, până la alegerea președintelui, să conduc lucrările acestei ședințe plenare a Camerei Deputaților.

În această ședință sunt ajutat de cei mai tineri colegi de-ai noștri, deputate și deputați, cu care împreună vom face tot posibilul ca lucrările să se desfășoare în condiții foarte bune.

Sunt ajutat de doamna deputat Mara Mareș, (Aplauze.)de domnul deputat Andrei Pop, (Aplauze.), iar pentru ziua de mâine de alți doi colegi: Vlad-Emanuel Duruș și Apjok Norbert.

Stimați colegi,

Ales pentru cea de-a cincea legislatură a Parlamentului României și propus să conduc lucrările acestei ședințe plenare, permiteți-mi, doamnelor și domnilor, să mă adresez dumneavoastră de la această tribună a Parlamentului și să-mi expun câteva idei.

Poporul român își pune mari speranțe în noi, deputații aleși în această legislatură. Pentru că Domniile Lor au votat cu mare speranță în noi, noi, reprezentanții alegătorilor. Speranța lor constă în faptul că noi vom elabora legi care vor duce la dezvoltarea României, la creșterea bunăstării populației, la o viață mai bună, mai demnă, pentru toate categoriile populației.

Noi, cei prezenți în această legislatură, suntem rezultatul unui vot transparent, desfășurat corect, și alegătorii au votat din inimă, în cunoștință de cauză, pentru ca noi, cei prezenți astăzi, aici, să le reprezentăm cu cinste interesele.

În această campanie electorală, oamenii au votat liber, fără să fie influențați de vreo găleată verde, roșie, albastră sau portocalie, fără să fie amăgiți de o sticlă de ulei sau de un pui congelat sau de o geacă inscripționată cu un slogan electoral.

Prin aceasta, s-a demonstrat că România pășește pe calea democrației, pe calea respectului și a demnității cetățeanului.

În această legislatură de patru ani pentru care am fost aleși, noi, parlamentarii, trebuie să finalizăm legile aflate în dezbaterea precedentului Parlament, dar, în același timp, să adoptăm legi care să conducă la creștere bunăstării populației, la îmbunătățirea traiului celor care ne-au votat.

România este o țară frumoasă, are milioane de hectare de teren cultivabil. România, numită cândva grânarul Europei, trăiește acum din importuri. Nouă, deputaților, ne revine obligația să adoptăm legi care să creeze posibilitatea producătorilor, cultivatorilor, să-și dezvolte capitalul autohton, să dezvolte propriile capacități de producție, să creeze locuri de muncă și să asigure piața cu produse autohtone specific românești și să mai limităm importul de produse contrafăcute, cu multe toxine, cu multe E-uri și, uneori, chiar modificate genetic.

România este capabilă să hrănească propria populație cu propriile produse de bună calitate.

Stimați colegi,

Onorată asistență,

Avem o țară frumoasă, cu tradiții milenare. Dumnezeu a dat României bogății naturale imense, constând din câmpii, ape, păduri, Deltă, dar acest potențial natural turistic este puțin valorificat. De aceea, ne revine nouă, parlamentarilor acestei legislaturi, datoria să elaborăm legi și să propunem inițiative legislative care să conducă la valorificarea cât mai complexă a condițiilor naturale ale României, să contribuie la dezvoltarea turismului, la repunerea în funcțiune a bazelor existente cândva în România și la dezvoltarea altor baze turistice pentru populația României.

Un alt domeniu care m-a frământat și mă frământă în continuare, domeniu care în ultima perioadă nu a fost exploatat, și asupra căruia am insistat în legislaturile precedente și consider că, împreună cu dumneavoastră, stimați colegi, deputați ai noii legislaturi, vom pune un accent major pe elaborarea unei legi care să conducă la revigorarea pisciculturii și acvaculturii. Prin adoptarea unei legislații adecvate acestui domeniu, România poate să devină exportator de pește și produse piscicole, așa cum a fost odată.

În noua legislatură, mediul economic, în mod deosebit cel privat, așteaptă de la noi o legislație suplă, corectă, fără prea multă birocrație, o legislație care să permită mediului de afaceri să se dezvolte, să creeze noi locuri de muncă și să realizeze profit, pentru a fi reinvestit.

Noi, parlamentarii acestei legislaturi, trebuie să perfecționăm legislația în domeniul învățământului, în domeniul sanitar, în administrația publică, astfel ca legile ce le vom adopta în prezenta legislatură, să fie în folosul celor care ne-au ales să-i reprezentăm în acest parlament.

Vă mulțumesc. (Aplauze.)

 
Video in format Flash/IOS Aprobarea componenței Comisiei de validare.

Stimați colegi,

Continuăm lucrările.

În conformitate cu prevederile regulamentului, în această primă ședință din cea de-am opta legislatură, urmează să fie aleasă Comisia de validare a mandatelor noastre de deputat. Astfel, potrivit art.3 din regulament, pentru validarea mandatelor, Camera Deputaților alege în prima sa ședință o comisie formată din 30 de deputați, care să reflecte configurația politică a Camerei, așa cum a rezultat în urma alegerilor parlamentare din 11 decembrie 2016.

Comisia de validare funcționează pe întreaga perioadă a legislaturii Camerei Deputaților. Numărul deputaților care vor fi desemnați în Comisia de validare de către fiecare grup parlamentar se stabilește potrivit art.4 din regulament, în funcție de proporția membrilor în numărul total al deputaților.

Astfel, având în vedere rezultatul alegerilor din 11 decembrie 2016, comunicat de Biroul Electoral Central pentru fiecare partid politic sau formațiune politică, precum și a deputaților organizațiilor minorităților naționale, voi prezenta mai jos numărul membrilor pentru fiecare grup parlamentar ce se constituie în condiții regulamentare pentru Comisia de validare, având în vedere ponderea din numărul total al deputaților, precum și numărul de locuri ce-i revin Comisiei de validare.

Astfel, pentru Grupul parlamentar al PSD, care numără 154 de membri, având în vedere că ponderea din totalul de 239 de deputați este de 46,8%, numărul deputaților ce revin pentru Comisia de validare este de 14.

Pentru Grupul parlamentar al PNL, care numără 69 de membri, având o pondere de 20,9% din cei 329 de deputați, numărul de deputați care vor fi aleși în Comisia de validare este de 6.

Grupul parlamentar al USR are un număr de 30 de membri. Ponderea acestuia este de 9,1% din totalul de 329 de deputați, iar numărul deputaților ce vor fi aleși în Comisia de validare este de 3.

Grupul parlamentar al UDMR are, în urma alegerilor, un număr de 21 de membri, având o pondere de 6,3% din numărul total de 329 de deputați, iar numărul deputaților ce revin în Comisia de validare este de doi membri.

Grupul parlamentar ALDE are un număr de 20 de membri. Ponderea sa este de 6,07% din totalul de 329 de deputați, iar numărul de deputați ce vor fi aleși în Comisia de validare este de doi.

Grupul parlamentar al PMP are un număr de 18 membri. Ponderea acestuia este de 5,4% din numărul de 329 de deputați, iar numărul deputaților ce vor fi aleși în Comisia de validare este de doi.

Grupul parlamentar al minorităților naționale numără 17 membri. Ponderea acestui grup este de 5,1% din totalul de 329 de membri, iar numărul de deputați care va fi ales în Comisia de validare este de un membru.

V-am expus, stimați colegi, numărul membrilor de la fiecare partid, de la fiecare formațiune politică, care să fie aleși în Comisia de validare.

Dacă asupra acestui număr sunt discuții sau comentarii. Dacă nu sunt, supun la vot aceste propuneri ale numărului de deputați în Comisia de validare, pe partide, și rog noii colegi secretari să numere voturile.

Cine este pentru?

Cine este împotrivă?

Cine se abține?

Colegii tineri secretari mă anunță cu zâmbetul pe buze că s-a votat în unanimitate.

Vă mulțumesc.

Doamnelor și domnilor deputați,

În urma acestui vot al dumneavoastră, prin care ați aprobat numărul total de 30 de membri, o să vă prezint și o să vă rog, pe reprezentanții partidelor și formațiunilor partidelor să nominalizați care sunt membrii pe care-i propuneți în această Comisie de validare, în limita locurilor aprobate.

Și aș invita reprezentantul Partidului Social Democrat la microfon, să prezinte lista colegilor care vor face parte din Comisia de validare.

Video in format Flash/IOS  

Domnul Florin Iordache:

Partidul Social Democrat a depus la Secretariatul tehnic lista cu cei 14 colegi.

 
Video in format Flash/IOS  

Domnul Miron Ignat:

Deci, Partidul Social Democrat și-a anunțat lista celor 14.

Dau cuvântul, în continuare, reprezentantului Grupului parlamentar al PNL.

 
Video in format Flash/IOS  

Domnul Gheorghe-Eugen Nicolăescu:

Bună ziua!

Partidul Național Liberal propune în Comisia de validare pe următorii deputați: Andronache Gabriel, Bica Dănuț, Cupșa Ioan, Gheorghe Tinel, Prișcă Răzvan, Schelean Valeria.

Și vom depune lista la secretariat.

Vă mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS  

Domnul Miron Ignat:

Vă mulțumesc, domnule Nicolăescu.

În continuare, l-aș ruga pe reprezentantul Grupului parlamentar al USR, să prezinte candidații pentru Comisia de validare.

 
Video in format Flash/IOS  

Domnul Nicușor Daniel Dan:

Grupul parlamentar al USR îi propune pe Ion Stelian-Cristian, pe Silviu Dehelean și pe Vlad Duruș.

 
Video in format Flash/IOS  

Domnul Miron Ignat:

Vă mulțumesc.

Invit la microfon pe reprezentantul UDMR-ului să prezinte candidații pentru Comisia de validare.

 
Video in format Flash/IOS  

Domnul Korodi Attila:

Domnule președinte,

Uniunea Democrată a Maghiarilor din România vă propune doi colegi: pe domnul deputat Csoma Botond și pe domnul deputat Kulcsár-Terza József-György.

 
Video in format Flash/IOS  

Domnul Miron Ignat:

Mulțumesc.

Rog să vină la microfon reprezentantul Grupului parlamentar al ALDE.

 
Video in format Flash/IOS  

Domnul Constantin Avram:

Mulțumesc, domnule președinte.

Bun găsit, tuturor!

Grupul parlamentar al Partidului Alianța Liberalilor și Democraților a nominalizat pentru Comisia de validare pe doamna deputat Grațiela Gavrilescu și pe domnul deputat Remus Borza.

Vă mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS  

Domnul Miron Ignat:

Vă mulțumesc.

Invit la microfon reprezentantul PMP-ului.

 
Video in format Flash/IOS  

Domnul Eugen Tomac:

Domnule președinte,

Din partea Partidului Mișcarea Populară: domnii deputați Octavian Goga și Adrian Todoran.

 
Video in format Flash/IOS  

Domnul Miron Ignat:

Și acum, stimați colegi, fără să-l invit, a venit singur, reprezentantul minorităților.

 
Video in format Flash/IOS  

Domnul Varujan Pambuccian:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Grupul parlamentar al minorităților naționale îl propune pe domnul Andi-Gabriel Grosaru.

Vă mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS  

Domnul Miron Ignat:

Vă mulțumesc, domnule Pambuccian.

Stimați colegi,

Dăm cuvântul reprezentantului Partidului Social Democrat.

 
Video in format Flash/IOS  

Domnul Florin Iordache:

Lista depusă de Partidul Social Democrat cuprinde: Iordache Florin, Nicolicea Eugen, Ciolacu Marcel, Căprar Dorel, Drăghici Mircea, Bucura-Oprescu Simona, Vlase Gabriel, Pană Doina, Șimon Gheorghe, Chiriac Viorel, Tudose Mihai, Mocioalcă Ion, Iancu Iulian, Dobre Mircea-Titus.

 
Video in format Flash/IOS  

Domnul Miron Ignat:

Vă mulțumesc.

Stimați colegi,

Ați auzit numele celor 30 de colegi deputați care vor face parte din Comisia de validare.

Dacă asupra colegilor care au fost propuși aveți anumite obiecții, observații. Nu sunt.

Supun la vot această nominalizare a celor 30 de colegi deputați care vor face parte din Comisia de validare.

Cine este pentru? Rog, numărați voturile.

Mulțumesc.

Cine este împotrivă?

Se abține cineva? Nu.

Colegii secretari tineri mă anunță că un număr de 256 de voturi au fost pentru. Asta înseamnă în unanimitate.

Rog membrii Comisiei de validare să se întrunească și să purceadă la validarea, la analizarea dosarelor de deputat.

Locul de întâlnire pentru comisie, pentru început, s-a stabilit a fi sala de ședințe a Comisiei pentru transporturi și infrastructură.

Rolul acestei comisii este de a analiza dosarele fiecărui deputat. Ea va trebui să aleagă președintele, vicepreședintele și secretarul comisiei, să organizeze 9 grupe de lucru compuse din câte 3 deputați, și acestea vor verifica dosarele alegerii noastre de către cetățeni.

O altă obligație a comisiei este ca, celor care alcătuiesc grupele de lucru, să le fie verificate dosarele de către biroul comisiei, verificarea alegerii deputaților, după care urmează întocmirea raportului, aprobarea raportului, care va fi multiplicat și distribuit tuturor deputaților.

Stimați colegi,

Fiind prima zi de activitate, obligația noastră este să ne constituim în grupuri parlamentare, în baza prevederilor art.13 din Regulamentul Camerei, și anume: grupurile parlamentare se pot constitui din cel puțin 10 deputați care au candidat în alegeri din partea aceleiași formațiuni politice, din partea aceluiași partid, pe listele unei alianțe..., precum și din deputați independenți... se pot constitui grupuri parlamentare, cu condiția să fie un număr de 10.

Deputații unui partid politic sau ai unei formațiuni politice pot constitui un singur grup parlamentar. Deputații care au candidat din partea unei alianțe politice sau alianțe electorale și fac parte din partide politice diferite pot constitui grupuri parlamentare proprii ale partidelor din care fac parte.

Deputații partidelor politice, formațiunilor politice, alianțelor politice sau ai alianțelor electorale care nu întrunesc numărul necesar de a forma un grup parlamentar, adică de 10 deputați, precum și deputații independenți, se pot reuni în grupuri parlamentare mixte, ori se pot afilia altor grupuri parlamentare constituite în condițiile prezentului Regulament al Camerei Deputaților.

Deputații care reprezintă organizațiile minorităților naționale care au obținut mandate de deputat în baza art.62 alin.(2) din Constituție, pot constitui un singur grup parlamentar.

Fiecare grup parlamentar, după ce se constituie, își desemnează propria conducere, alcătuită dintr-un lider, vicelideri și secretari.

Stimați colegi,

Ați votat componența de 30 de membri în Comisia de validare.

Vă propunem ca această comisie să înceapă activitatea la ora 13,30, la sala ce v-a fost anunțată, sala de ședințe a Comisiei pentru transporturi.

Deci, ora 13,30, Comisia de validare.

Stimați colegi,

Noi pentru astăzi am făcut partea inaugurală. Lucrările plenare ale Parlamentului vor continua și mâine, miercuri, 21 decembrie. La ora 9,00 vor începe lucrările în această sală.

Principala problemă care va fi analizată în ședința de mâine este prezentarea pentru fiecare grup parlamentar a denumirii, componenței numerice și nominale, precum și a conducerii acestuia, respectiv: liderul, vicelideri, secretari.

Tot mâine, în urma unui efort pe care îl face Comisia de validare, de a rezolva problemele astăzi și în cursul nopții, se va prezenta și se va dezbate raportul Comisiei de validare.

După ce am fost validați, noi, parlamentarii aleși în data de 11 decembrie 2016, vom depune în ședință solemnă jurământul de credință față de țară și popor.

După ce vom depune jurământul, lucrările în plen vor continua cu alegerea președintelui Camerei Deputaților, alegerea celorlalți membri ai Biroului permanent și constituirea de comisii parlamentare.

Și sper că mâine, după ce va fi ales noul Birou permanent și președintele, să predau cu plăcere conducerea lucrărilor.

Pentru astăzi declar închisă ședința plenară a Camerei Deputaților.

Mulțumesc.

 
     

Ședința s-a încheiat la ora 12,36.

 
     

Postal address: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucharest, Romania sunday, 25 august 2019, 10:25
Telephone: +40213160300, +40214141111
E-mail: webmaster@cdep.ro