Plen
Ședința comună a Camerei Deputaților și Senatului din 16 ianuarie 2017
Sumarul ședinței
Stenograma completă
publicată în Monitorul Oficial, Partea a II-a nr.11/19-01-2017
Video in format Flash/IOSVideo - Flash & IOS

Dezbateri parlamentare
Calendarul ședințelor
- Camerei Deputaților:
2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003 2002
2001 2000 1999
1998 1997 1996
Interoghează dezbaterile
din legislatura: 2016-prezent
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996
Monitorul Oficial
Partea a II-a:2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003 2002

Transmisii video

format Real Media
Ultimele ședințe (fără stenograme încărcate):
12-12-2019 (comună)
12-12-2019 (comună)
12-12-2019 (comună)
11-12-2019
Arhiva video:2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003
Pentru a vizualiza înregistrările video trebuie să instalați programul Real Player
Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2017 > 16-01-2017 Versiunea pentru printare

Ședința comună a Camerei Deputaților și Senatului din 16 ianuarie 2017

3. Dezbaterea și adoptarea Proiectului de Hotărâre a Parlamentului privind efectuarea de către Comisia pentru buget, finanțe și bănci a Camerei Deputaților și Comisia pentru buget, finanțe, activitate bancară și piață de capital a Senatului a unei anchete parlamentare pentru verificarea condițiilor în care s-a realizat rectificarea bugetului de stat, din lunile august și noiembrie 2016, de către Guvernul României.

   

Domnul Călin-Constantin-Anton Popescu-Tăriceanu:

    ................................................
Video in format Flash/IOS

Am să rog secretariatul ședințelor comune să întocmească buletinele de vot, timp în care noi vom trece la punctul 1 de pe ordinea de zi, Proiectul de Hotărâre a Parlamentului privind efectuarea de către Comisia pentru buget, finanțe și bănci a Camerei Deputaților și Comisia pentru buget, finanțe, activitate bancară și piață de capital a Senatului a unei anchete parlamentare pentru verificarea condițiilor în care s-a realizat rectificarea bugetului de stat, din lunile august și noiembrie 2016, de către Guvernul României.

Proiectul de hotărâre a fost afișat pe pagina de internet a celor două Camere.

Dacă sunt intervenții de ordin general? Nu sunt.

La titlul proiectului de hotărâre, dacă sunt obiecții? Nu văd cine...

Domnul Predoiu?

Vă rog, aveți cuvântul. La intervenții de ordin general, da?

Vă rog.

Video in format Flash/IOS

Domnul Marian-Cătălin Predoiu:

Domnule președinte al Senatului,

Domnule președinte al Camerei Deputaților,

Stimați colegi parlamentari,

Doar două minute doresc să vă rețin atenția, în legătură cu această propunere de a efectua o anchetă asupra rectificărilor bugetare efectuate de Guvernul anterior.

Aș vrea de la început să remarc faptul că, în Parlamentul României, ca în orice alt parlament, ar trebui să găsim eficiență și demnitate. Și aș remarca faptul că de la prima ședință a Biroului permanent al Camerei Deputaților, domnul președinte al Camerei Deputaților s-a declarat adeptul acestei eficiențe, ceea ce este de salutat.

Dar cum rămâne cu demnitatea? Pentru că nu mai târziu de zilele trecute a fost convocată o sesiune extraordinară, în termen de o oră, călcându-se în picioare și demnitatea, și dreptul la vot efectiv, al fiecărui parlamentar, inclusiv din partidul aflat la guvernare și din coaliția de partide.

Astăzi ni se propune să anchetăm o prognoză, adică să anchetăm ceea ce în Dicționarul explicativ al limbii române înseamnă o estimare probabilă a unor valori viitoare, în legătură cu parametrii prin definiție nesiguri, incerți. Ni se propune, așadar, să anchetăm ceva ce prin natura lui este incert.

Or, aceasta nu vedem deloc ca fiind nici eficiență, și nu vedem nici logic cum s-ar putea face o anchetă asupra a ceva ce nu există.

Mai mult decât atât, se propune să anchetăm de ce guvernul anterior a efectuat totuși rectificări bugetare pozitive. Dar nu erați chiar dumneavoastră, domnule președinte al Camerei Deputaților, cel care presați guvernul anterior să efectueze aceste măsuri, pentru că are bani și nu-i cheltuie?! Aceasta este curată consecvență, nu-i așa?!

Și dacă vorbim de eficiență și de consecvență, de ce nu suntem consecvenți să cerem anchetarea unor împrejurări similare, cum ar fi nerealizarea în 2013, de către Guvernul PSD, a prognozei de venituri sau nerealizarea țintei de investiții a aceluiași Guvern PSD. Sau ratarea unei anumite autostrăzi, de care un fost prim-ministru PSD își lega chiar cariera în Parlamentul României.

Față de o astfel de inconsecvență, noi propunem altceva, domnule președinte al Camerei Deputaților: în loc să ne ocupăm de lucrurile care nu există, să facem lucruri serioase, să începem să dezbatem legi importante pentru eficientizarea administrației, pentru parteneriat public-privat adevărat, pentru siguranța națională, pentru diplomație parlamentară, pentru implicarea în procesul legislativ la nivel european, așa cum ne dă dreptul Tratatul de la Lisabona.

Și, dacă tot vorbim de consecvență, de ce n-am putea să anchetăm și câteva împrejurări, remarcate de Curtea de Conturi, cum ar fi transferul unor importante sume, în 2014, de la fondul de investiții la fondul de rezervă aflat la dispoziția prim-ministrului, candidat prezidențial atunci.

Mai țineți minte cine colinda țara, pe la toți primarii opoziției, spunându-le că nu vor primi un leuț dacă nu vor trece la PSD cu ordonanța furtului de primari, domnule președinte al Camerei? Vă spun eu: dumneavoastră, domnule președinte al Camerei.

În încheiere sper, domnule președinte al Camerei, că nu ne veți propune în viitor să anchetăm și prognoza meteo, ca să nu mai plângă doamna primar general în zăpadă, în timp ce bucureștenii înoată în nămeți.

În concluzie, Partidul Național Liberal respinge această anchetă, pentru că ea nu are alt obiectiv decât să amâne momentul în care partidul și coaliția de partide de la guvernare trebuie să dea explicații în legătură cu nerealizarea unui program irealizabil.

Vă mulțumesc. (Aplauze.)

Video in format Flash/IOS

Domnul Călin-Constantin-Anton Popescu-Tăriceanu:

Mulțumesc.

Dacă mai sunt alte intervenții de ordin general?

Da, poftiți!

Video in format Flash/IOS

Domnul Claudiu-Iulius-Gavril Năsui:

Stimați colegi,

După cum știți, după cum v-au spus numeroși economiști, inclusiv de la Banca Națională a României, nu există nicio gaură în buget. La ce vă referiți dumneavoastră este un deficit, poate, și e un deficit care e chiar mai mic decât cel previzionat. A fost previzionat 2,8% și în final am avut 2,6%.

Dacă aveați vreo problemă cu vreo gaură bugetară, aceasta s-ar fi întâmplat dacă deficitul era depășit, nu dacă nu a fost depășit!

Ceea ce se va întâmpla în aceste comisii de anchetă, politice, nu este decât o mascaradă pentru a masca faptul că PSD a venit în campanie cu niște promisiuni nerealiste bugetar, cu niște venituri supraevaluate și niște cheltuieli subevaluate, pe care acum nu are cum să le țină sub control.

Mulțumesc. (Aplauze.)

Video in format Flash/IOS

Domnul Călin-Constantin-Anton Popescu-Tăriceanu:

Are cuvântul domnul deputat Liviu Dragnea, președintele Camerei Deputaților.

Video in format Flash/IOS

Domnul Nicolae-Liviu Dragnea:

Mulțumesc, domnule președinte.

Am simțit nevoia să intervin pentru că, pe de o parte, s-a tot făcut apel la mine și, pe de altă parte, am văzut și am auzit pe cineva care chiar nu înțelege absolut deloc ce înseamnă buget, ce înseamnă deficit, ce înseamnă gaură sau negaură! (Râsete.)

În ceea ce privește această anchetă, ea vizează două lucruri importante, pe care trebuie să le afle și actualul ministru al finanțelor, și actualul Guvern, și noi, ca Parlament, și opinia publică. Nu știu dacă neapărat se va lăsa și cu alte măsuri sau vor urma și alte măsuri, dar este important să vedem de ce, de la mijlocul anului veniturile au început să scadă vertiginos. Să vedem, e din cauza lipsei de absorbție a fondurilor europene, e din cauza unei colectări proaste a TVA-ului - și aici să vedem care sunt cauzele? A crescut evaziunea fiscală, a slăbit controlul ANAF-ului? A fost o țesătură de oameni pusă la ANAF care a făcut ca anumite firme să nu fie controlate, ca anumite importuri să intre mai ușor în țară, ca anumite instrumente, mecanisme și instalații de control la vamă, poate nu mai funcționează sau n-au funcționat subit? Pe de o parte.

Și a doua chestiune care trebuie lămurită, ca să nu ne mai încurcăm în deficite, că o să ne încurcăm până ne împiedicăm, discuția se poartă altfel: de ce, în condițiile în care tu vezi că lună de lună veniturile încep să scadă, tu evaluezi, nu printr-o prognoză meteo, ci prin documente asumate de instituții și de funcționari plătiți pentru asta, că la finalul anului vei avea venituri mai mari, și atunci acest lucru îți permite să faci rectificare pozitivă. Acestea sunt întrebări la care trebuie dat răspuns!

În ceea ce privește cine se plimba prin țară... Da, eu m-am plimbat prin țară cât am putut, ca să spun ce face PNDL-ul, ce face Ministerul Dezvoltării.

Dacă aveți vreun singur caz - pentru că alte instituții au căutat și n-au găsit, pentru că n-au cum să găsească - al unui primar sau a unui ales local la care eu i-am zis sau l-am condiționat că va primi fonduri doar dacă va face anumite lucruri, știți unde trebuie să mergeți, cunoașteți instituția, ați mai fost pe acolo!

Vă mulțumesc mult. (Aplauze.)

Video in format Flash/IOS

Domnul Călin-Constantin-Anton Popescu-Tăriceanu:

Vă mulțumesc.

Dacă mai sunt alte intervenții de ordin general? Da, vă rog.

De la ce grup sunteți? A fost domnul Predoiu, îmi pare rău!

La titlul proiectului de hotărâre, dacă sunt obiecții?

Dacă nu sunt obiecții, trecem la articolul 1.

La articolul 1...

Pe procedură?

Vă rog, poftiți! Dar dacă interveniți pe fond, atunci să știți că vă tai microfonul.

Video in format Flash/IOS

Domnul Corneliu Olar:

Domnilor președinți,

Stimați colegi,

Eu vreau să clarific o problemă pe care a ridicat-o domnul președinte Dragnea.

Eu am fost primar într-o comunitate din Munții Apuseni, care a beneficiat de acel program... PNDL, Programul Național de Dezvoltare Locală. Un program bun, uite, îl laud, însă...

Video in format Flash/IOS

Domnul Călin-Constantin-Anton Popescu-Tăriceanu:

Domnule deputat, asta nu este procedură!

Vă rog foarte mult, dacă aveți o chestiune de procedură...

Video in format Flash/IOS

Domnul Corneliu Olar:

Numai puțin!

Video in format Flash/IOS

Domnul Călin-Constantin-Anton Popescu-Tăriceanu:

Nu!

Video in format Flash/IOS

Domnul Corneliu Olar:

Anul trecut...

Eu vreau să știu, comisia aceasta pe cine anchetează: pe cine a încheiat contractele de finanțare sau pe cine... guvernul care a finanțat propriu-zis?

Deci domnul Dragnea a încheiat contractele de finanțare, nu mai erau bani în august, vreau să vă spun, nu mai erau bani în august și s-a făcut rectificare. Eu am beneficiat! Sunt primarul și primarii... o grămadă de primari din țară care au beneficiat de acele rectificări! Altfel țara era blocată, domnilor!

Dacă am greșit, atunci pe cine anchetăm? Pe cine a încheiat contractul de finanțare sau pe cine a făcut plata, în baza contractelor de finanțare?! (Aplauze.)

Mulțumesc.

Video in format Flash/IOS

Domnul Călin-Constantin-Anton Popescu-Tăriceanu:

Vedeți... vă mulțumesc pentru intervenția pe procedură.

Are și domnul Dragnea o intervenție, tot pe procedură. Luați-o ca drept la replică, dacă vreți, atunci!

Video in format Flash/IOS

Domnul Nicolae-Liviu Dragnea:

E o replică!

Domnule deputat,

Programul Național de Dezvoltare Locală a avut ca sume credite bugetare, adică bani efectiv reali, 3 miliarde de lei. Acești bani au fost cheltuiți într-un ritm foarte bun de către Guvernul tehnocrat, pe un motiv foarte simplu: mecanismul a fost realizat în așa fel încât nu putea fi blocat, pentru că ar fi însemnat ca și dumneavoastră, și alte câteva sute sau mii de primari să dați în judecată Guvernul și nu putea fi blocat.

Problema nu se pune că va fi anchetat cineva pentru implementarea acelui program, ci este vorba despre sumele veniturilor la bugetul general consolidat, care au scăzut, în condițiile în care Guvernul tehnocrat a preluat de la Guvernul Ponta un excedent bugetar de 5 miliarde de lei și a venit cu venituri mai mici, de 14 miliarde de lei, față de ce rectificări "pozitive" au făcut ei. Este vorba, până la urmă, de cum s-au jucat cu 20 de miliarde de lei, că poate au explicații!

Și pentru a nu mai avea discuții în spațiul public, ținute de oameni care poate știu, poate nu știu, poate vor, poate nu vor să spună, e bine ca două instituții - Comisia pentru buget din Parlamentul României și Curtea de Conturi - să facă lumină în această situație, pentru a nu-și mai da toată lumea cu părerea pe aici despre subiecte care n-au legătură cu obiectul deciziei pe care trebuie s-o luăm astăzi.

Vă mulțumesc din nou.

Video in format Flash/IOS

Domnul Călin-Constantin-Anton Popescu-Tăriceanu:

La titlul proiectului de hotărâre. Dacă sunt obiecții?

Dacă nu sunt, la punctul 1?

La art. 2. Dacă sunt obiecții? Nu.

Vă mulțumesc.

La art. 3. Dacă sunt?

La art. 2? Nu.

La art. 3? Nu sunt.

La art. 4? Nu.

La art. 5? Nu sunt.

La art. 6? Nu.

La art. 7? Nu sunt.

La art. 8? Nu sunt.

La art. 9? Nu sunt.

La art. 10? Nu sunt.

La art. 11? Nu sunt.

Anexa care cuprinde componența nominală. Dacă sunt obiecții? Nu sunt.

Supun votului proiectul de hotărâre, în ansamblul său.

Cine este pentru? 248 pentru.

Mulțumesc.

Voturi împotrivă? 102. 102 voturi împotrivă.

Abțineri? Nu sunt.

Cu 248 de voturi pentru, 102 voturi împotrivă, a fost adoptată Hotărârea de constituire a Comisiei de anchetă a modului în care a fost rectificat bugetul în anul 2016.

Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București vineri, 13 decembrie 2019, 4:44
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro