Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2017 > 07-03-2017

Ședința Camerei Deputaților din 7 martie 2017

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.5 Nicolae-Miroslav Petrețchi - despre recunoașterea aportului femeilor în viața socială;

   

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

    ................................................
Video in format Flash/IOS

Domnul deputat Miroslav Petrețchi?

Vă rog.

Video in format Flash/IOS

Domnul Nicolae-Miroslav Petrețchi:

Bună dimineața!

Mulțumesc, doamnă președinte de ședință.

Stimați colegi,

Ne-am obișnuit să marcăm ziua de 8 Martie inclusiv prin declarații politice. N-am să mă refer însă la omagierea femeii și a rolului ei în societate. Simplul fapt că putem menționa 8 Martie, fără să mai precizăm ce sărbătorim în acea zi, reflectă că prețuirea recunoscută față de locuitoarele planetei a acumulat destule elogii.

În numele Uniunii Ucrainenilor din România și al celor peste 30.000 de membri ai comunității noastre etnice, folosesc prilejul festiv pentru a aborda trei perspective concrete pentru activitatea noastră de parlamentari, astfel încât să confirmăm prin fapte recunoașterea aportului femeilor în viața socială.

Un sondaj recent, efectuat la nivelul Uniunii Europene, situează din nou România pe unul dintre locurile codașe, de data aceasta, privind șansele femeilor la locul de muncă. Clasamentul poate nedumeri, pentru că în jurul nostru constatăm progrese în această privință, iar într-o serie de domenii, cum ar fi justiția, sănătatea, învățământul, femeile par să dețină ponderea chiar și în funcțiile de conducere. Este clar însă că rezultatul sondajului trebuie analizat cu profunzime.

Avem o comisie permanentă a Camerei Deputaților, Comisia pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați. Sesizez pe această cale Comisia să inițieze o dezbatere serioasă a sondajului european amintit, cu largă participare a societății civile, a specialistelor și specialiștilor, finalizată printr-un raport difuzat tuturor deputaților, astfel încât să se poată iniția reglementări sau alte măsuri care să conducă la ameliorarea situației.

Ca lider al organizației reprezentative a minorității etnice ucrainene, a treia sub aspectul numeric din România, cunosc că în comunitățile etnice rolul femeilor este chiar mai intens manifestat decât în restul populației. Aceasta pentru că scopul principal al asociațiilor pe criterii etnice este menținerea și afirmarea identității spirituale, ceea ce înseamnă zeci și sute de acțiuni cultural-artistice, concursuri, festivaluri ale căror principale promotoare și organizatoare sunt, cel puțin în cazul U.U.R., în primul rând, femeile.

De aceea, mi s-ar părea firesc ca un post de secretar de stat, din Ministerul Culturii și Identității Naționale, a cărui denumire cuprinde, credem, și identitatea specifică minorităților naționale, să fie atribuit unei femei provenind din comunitățile etnice.

Femeia este liantul familiei, iar U.U.R. crede în rolul familiei de celulă de bază a societății. Parlamentul României este sesizat cu inițiativa legislativă a cetățenilor, validată de Curtea Constituțională, de precizare a definiției familiei consacrate prin art. 48 din legea fundamentală. Sunt informat că traseul parlamentar al inițiativei cantonează în fața nevoii de a se completa Regulamentul celor două Camere.

Ca semn de respect real față de mamele, soțiile și fiicele noastre, inseparabil asociate noțiunii de familie, rog comisiile de specialitate competente să parcurgă cât mai operativ etapele procedurale. Personal mă angajez să propun amendamentele cuvenite.

Vă mulțumesc.

Deputat Nicolae-Miroslav Petrețchi.

Video in format Flash/IOS

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Mulțumesc.