Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2017 > 07-03-2017

Ședința Camerei Deputaților din 7 martie 2017

10. Dezbaterea Propunerii legislative privind transmiterea unor bunuri imobile dezafectate din domeniul privat al statului și administrarea autorității publice centrale în proprietatea privată a autorităților administrației publice locale (Pl-x 285/2014). (rămasă pentru votul final)
 
consultă fișa PL nr. 285/2014

   

Domnul Petru Gabriel Vlase:

    ................................................
Video in format Flash/IOS

19. Propunerea legislativă pentru transmiterea unor bunuri imobile dezafectate din domeniul privat al statului și administrarea autorității publice centrale în proprietatea privată a autorităților administrației publice locale.

Inițiatori? Nu.

Comisia juridică.

Video in format Flash/IOS

Domnul Vasile Varga:

Mulțumesc, domnule președinte.

Comisia a fost sesizată cu această propunere inițiativă, dar avem și un raport suplimentar la propunerea legislativă privind transmiterea acestor bunuri.

Senatul, în calitate de primă Cameră, a respins inițiativa.

Consiliul Legislativ, și Comisia pentru administrație publică și amenajarea teritoriului, și Comisia pentru apărare, ordine publică și siguranță de asemenea au avizat negativ.

Guvernul, prin punctele de vedere, nu susține adoptarea inițiativei legislative, care, supusă dezbaterii, are ca obiect de reglementare transmiterea unor bunuri imobile dezafectate din domeniul privat al statului și administrarea autorității publice centrale, în proprietatea privată autorităților administrației publice locale.

Membrii Comisiei de disciplină și imunități, în urma reexaminării propunerii legislative, au hotărât în unanimitate să propună plenului Camerei respingerea propunerii.

Video in format Flash/IOS

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Dezbateri generale.

Domnule Pașcan, v-ați înscris la cuvânt? Vă rog.

Domnule Giugea, ați rămas de data trecută, cred.

Video in format Flash/IOS

Domnul Emil-Marius Pașcan:

Mulțumesc, domnule președinte de ședință.

Stimați colegi,

Sigur, acest proiect legislativ are o problemă, în primul rând de legalitate, întrucât există un aviz negativ din partea Consiliului Legislativ. Însă problema de la care pornește este una cât se poate de actuală, respectiv, foarte multe proprietăți, bunuri imobile care aparțin sau țin de diverse ministere sau de agenția națională a domeniilor statului, fostă, sunt într-o stare de degradare nepermisă.

În momentul de față, fie din cauza problemelor care țin de Direcția Națională Anticorupție, fie din alte cauze, aceste bunuri nu pot fi preluate de administrațiile publice locale. Unele le solicită de decenii. Nu se reușește promovarea unei hotărâri de Guvern, deși Guvernul este competent în această privință.

Prin urmare, eu cred că s-ar cuveni să ne preocupe o astfel de lege, să o clarificăm, sigur, in integrum, așa la grămadă nu se poate accepta să fie transferate toate către administrațiile publice locale. Dar în actuala formulă în care totul depinde de Guvern, iar funcționarii Guvernului, aparatul de specialitate se ferește, se sfiesc, se tem să semneze aceste proiecte, nu se va întâmpla nimic, nimic bun.

Vă spun că astfel de proiecte s-au aflat pe masa de lucru a Senatului României în mod repetat. S-a ajuns ca parlamentari reprezentând diverse județe ale țării, fie din Brașov, fie cazul subsemnatului de la Mureș, fie din alte județe, au ajuns să promoveze punctual, pe obiective, pentru a putea dezvolta și a coparticipa la dezvoltarea comunităților locale pe care le reprezintă, legi pentru transferul acestor bunuri către administrațiile publice locale, câtă vreme Guvernul nu își asumă această responsabilitate.

Prin urmare, problema este de maximă actualitate și cred că într-un fel sau altul, cu toții, la nivel de comisie de specialitate, trebuie să găsim o soluție validă în care să promovăm un astfel de proiect normativ, sigur, într-o altă formă acceptabilă și cât se poate de legală.

Vă mulțumesc pentru atenție.

Video in format Flash/IOS

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Mulțumesc.

Domnul Márton Árpád.

Video in format Flash/IOS

Domnul Márton Árpád-Francisc:

Domnule vicepreședinte,

Doamnelor și domnilor deputați,

Antevorbitorul meu are perfectă dreptate. Ne luptăm de ani de zile cu această problematică. Într-adevăr au existat multe legi. Unele au vizat imobile care nu au mai avut funcționalitatea lor, pentru că armata a fost restructurată, pentru că Ministerul de Interne a fost restructurat etc.

Și într-adevăr rezolvarea acestor probleme trenează. A existat, zic eu, o inițiativă de descentralizare reală în această țară, care, din păcate, s-a blocat de Curtea Constituțională, și judecătorii de acolo au crezut că am făcut un prea mare pas făcând această descentralizare peste tot și ar fi trebuit să facem pas cu pas distinct.

Eu cred că ar fi bine și util, într-un timp cât mai scurt, ca toți cei care sunt interesați, din Comisia pentru administrație, din Comisia juridică, de rezolvare a acestei probleme, să ne punem la o masă toate grupurile parlamentare, fără confruntări politicianiste, și să punem pe picioare un proiect de lege pe care să-l trecem repede prin cele două camere, ca să rezolvăm această problemă. Fiecare dintre noi, are în circumscripția lui "n" astfel de clădiri care se dărâmă. Sunt la autorități, sunt la regii autonome și în centrul orașului se dărâmă, clădirea nu se ocupă nimeni de ea, nu are cum să intre în posesia autorității publice locale. Trebuie să rezolvăm această problemă cât mai urgent. Este adevărat, această formă nu este cea salutară.

Ca atare, încă o dată, mă alătur inițiativei de a avea o discuție cu toate grupurile parlamentare și o inițiativă în acest sens.

Vă mulțumesc.

Video in format Flash/IOS

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Alte intervenții dacă mai sunt la dezbateri generale? Nu sunt.

Cu propunere de respingere, legea merge la votul final.