Plen
Ședința Camerei Deputaților din 19 aprilie 2017
Sumarul ședinței
Stenograma completă
publicată în Monitorul Oficial, Partea a II-a nr.63/27-04-2017
Video in format Flash/IOSVideo - Flash & IOS

Dezbateri parlamentare
Calendarul ședințelor
- Camerei Deputaților:
2020 2019 2018
2017 2016 2015
2014 2013 2012
2011 2010 2009
2008 2007 2006
2005 2004 2003
2002 2001 2000
1999 1998 1997
1996
Interoghează dezbaterile
din legislatura: 2016-prezent
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996
Monitorul Oficial
Partea a II-a:2020 2019 2018
2017 2016 2015
2014 2013 2012
2011 2010 2009
2008 2007 2006
2005 2004 2003
2002

Transmisii video

format Real Media
Arhiva video:2020 2019 2018
2017 2016 2015
2014 2013 2012
2011 2010 2009
2008 2007 2006
2005 2004 2003
Pentru a vizualiza înregistrările video trebuie să instalați programul Real Player
Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2017 > 19-04-2017 Versiunea pentru printare

Ședința Camerei Deputaților din 19 aprilie 2017

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:

     

Ședința a început la ora 8,31.

Lucrările au fost conduse, în prima parte, de doamna deputat Carmen-Ileana Mihălcescu, vicepreședinte al Camerei Deputaților.

A doua parte a ședinței a fost condusă de domnul deputat Petru Gabriel Vlase, vicepreședinte al Camerei Deputaților, asistat de doamna deputat Ioana Bran și de domnul deputat Corneliu-Mugurel Cozmanciuc, secretari ai Camerei Deputaților.

 
Video in format Flash/IOS  

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Bună dimineața!

Deschidem prima parte a ședinței noastre de astăzi, dedicată declarațiilor politice și intervențiilor.

 
Video in format Flash/IOS Alexandru Rădulescu - declarație politică despre Legea salarizării unitare în sistemul bugetar;

Dispozițiile regulamentare le cunoașteți deja. Vom parcurge lista alternativ, pe grupuri parlamentare.

Începem cu Grupul parlamentar al PSD, domnul deputat Ștefan Mușoiu. Dacă este? Nu.

Domnul deputat Mihăiță Găină? Nu este.

Doamna Mirela Furtună nu este, dar a depus în scris.

Alexandru Rădulescu? Nu este... Este.

Vă rog.

Video in format Flash/IOS  

Domnul Alexandru Rădulescu:

Stimați colegi,

Hristos a înviat!

Și această perioadă a Sărbătorilor Pascale să vă aducă numai bucurii în suflet, dumneavoastră și celor pe care îi reprezentați.

Doamnelor, domnilor deputați,

Aici, în Parlamentul României, suntem pe punctul de a finaliza un demers legislativ extrem de important - Legea salarizării unitare în sistemul bugetar, una dintre cele mai importante și mai așteptate legi.

La inițiativa parlamentarilor social-democrați, pentru prima dată după 1990, toți angajații din sistemul bugetar vor fi remunerați sub semnul egalității, după studii și într-o ierarhie obiectivă, după funcția și importanța muncii.

Pentru mine, ca profesor și ca reprezentant, într-o oarecare măsură, a acestei categorii socio-profesionale în Parlamentul României, este foarte important faptul că pentru prima dată după 1990, cei care lucrează în educație, ocupă în mod obiectiv o poziție corectă în această grilă de salarizare.

Astfel, putem spune că, prin această inițiativă legislativă, Partidul Social Democrat, prin locul desemnat în această ierarhie salarială și prin cuantumul veniturilor, a redat demnitatea celor care lucrează în învățământ, și mai ales a creat premisele unui învățământ de calitate, ce nu se poate realiza decât cu educatori cu stabilitate materială. Iar acest învățământ de calitate este obiectivul fundamental al Programului de guvernare al Partidului Social Democrat.

Mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS  

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Mulțumesc și eu.

 
Video in format Flash/IOS Sorin-Dan Moldovan - declarație politică referitoare la incidentul care a avut loc la meciul de handbal dintre CSM București și echipa ungară Ferencváros;

Domnul Sorin Moldovan?

Vă rog.

Video in format Flash/IOS  

Domnul Sorin-Dan Moldovan:

Mulțumesc.

Stimați colegi,

Mișcarea sportivă din România este un fenomen de tradiție. Caracteristicile acesteia s-au conturat în timp, ca urmare a succesiunii realităților sociale: diversitate, capacitate de adaptare, inventivitate, originalitate și oportunism, dar și o anumită rigoare dezvoltată în timp, din necesitate.

În decursul timpului țara noastră a cunoscut rezultate și satisfacții sportive deosebite. În mod constant, pe podiumurile europene, mondiale sau olimpice au urcat sportivi români care au făcut istorie și au rămas în istorie. Drapelul și Imnul României s-au înălțat victorioase în ciuda tuturor crizelor politice și economice.

În data de 15 aprilie 2017 s-a întâmplat inimaginabilul. La Budapesta, la meciul dintre CSM București și echipa ungară Ferencváros, o handbalistă româncă a trebuit să îndure o umilință fără precedent în competițiile europene - a fost victima unui atac cu diverse obiecte și cu urină. Da. Cineva a reușit să arunce cu urină într-o sportivă, pentru că era româncă!

Ceea ce au făcut suporterii clubului ungar putem să spunem liniștit că se numește rasism.

Dincolo de primitivismul de care au dat dovadă suporterii unguri și dincolo de complicitatea vădită a organizatorilor competiției, dincolo de faptul că cetățenilor români cu bilete valabile la meciul respectiv nu li s-a permis accesul în incinta arenei sportive, chiar și dincolo de urina aruncată pe jucătoarea noastră, există ceva ce ne doare, ne apasă și parcă se tot repetă iar și iar - suntem singuri, cetățeni fără de stat. Nicio autoritate nu ne apără, nimeni nu ne sprijină și nu avem cui să cerem ajutor.

Unde este Ambasada României din Budapesta, când cei mai apreciați dintre români sunt umiliți și batjocoriți de huligani, cu complicitatea oficialilor sportivi unguri? Ce ai tu, minister, mai important de făcut decât să fii alături de cetățenii români, mai ales că acești sportivi cresc prestigiul națiunii noastre prin victoriile lor?

Am solicitat ieri ministrului afacerilor externe clarificări, printr-o interpelare legată de acest subiect, și am cerut Comisiei pentru politică externă a Camerei Deputaților să ia în calcul audierea ambasadorului român din Ungaria.

Cred că misiunea noastră, ca parlamentari, în acest caz, este să transmitem un semnal de conlucrare către mediul sportiv și cel diplomatic. Până la urmă, sportivii sunt cei mai buni ambasadori pe care îi avem și, din păcate, îi tratăm cu indiferență.

Vă mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS  

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Mulțumesc și eu.

 
Video in format Flash/IOS Emil-Marius Pașcan - declarație politică intitulată Încotro se îndreaptă creștinii?!;

Doamna deputat Oana Bîzgan? Nu este.

Domnul deputat Marius Pașcan.

Vă rog.

Video in format Flash/IOS  

Domnul Emil-Marius Pașcan:

Bună dimineața!

Vă mulțumesc, doamnă președinte de ședință.

Distinși colegi,

Declarația mea politică se intitulează "Încotro se îndreaptă creștinii?!".

Patimile Domnului Iisus Hristos și, în general, suferința consacră în ortodoxie eliberarea de păcat. Iubirea asumată la rang de absolut, promovată până la sacrificiul pentru ceilalți, este eliberatoare pentru firea umană păcătoasă, iar omul va fi îndumnezeit în Hristos, pentru totdeauna, prin Înviere. Totodată, Patimile Domnului, în special Răstignirea Sa pe Cruce, statuează conceptual religios contradicțiile absolute și eterne dintre două lumi: cea a sfințeniei și cea a păcatului. Astăzi, confuziile acestor două lumi par tot mai profunde.

Progresul presupune ab initio deschiderea către nou, căutarea inovației, promovarea ineditului, brevetarea descoperirilor menite să ne îmbunătățească existența. Dacă în lumea materială, prin tehnologie și tehnică, evoluția este metamorfozată firesc tocmai prin dinamica, succesiunea schimbărilor rapide, în existența noastră spirituală, înnoirile sunt ceva mai complicate și conflictualizează ideologic, cultural, identitar.

Din păcate, astăzi, Paștile a devenit un fenomen comercial, fiind încărcat cu simboluri păgâne, babiloniene, care promovează mai degrabă sexualitatea - și aici este vorba de celebrul iepuraș - decât profunzimea sacrificiului lui Hristos. Iepurele - simbol religios recent importat cultural, considerat în Vechiul Testament un animal impur, chiar demonic în credințele populare, legat mai curând de magie, caracterizat ca fricos și simbol al fertilității excesive - a devenit acum un simbol al bucuriei plenare, al darurilor, îndestulării și îmbuibării.

Ce semnificație mai are oare, acum, lupta cu sinele pentru desăvârșire și mântuire?! În semnificația religioasă, desăvârșirea presupune tocmai truda de a ne purta crucea și a ne răstigni trupul împreună cu patimile și poftele. Creștinismul îndeamnă la lepădarea mândriei și egoismului, întoarcerea celuilalt obraz, iubirea vrăjmașilor și părăsirea păcatelor. Este, de fapt, cea mai grea luptă din Univers, încleștarea cu răul interior, cu propriile porniri decadente. În acest context, se cuvine să ne întrebăm dacă putem accepta cu bună știință ca Sărbătorile Pascale să devină un prilej fortuit pentru prisos de mâncare, băutură și distracții și să le transmitem această tradiție culturală, creștină, așa-zis creștină, copiilor noștri?

Vin Paștile, adică luăm o pauză de la spurcarea reciprocă pentru cuvenita și "smerita" îmbuibare, dăm tonul prin cluburi, hoteluri și cabane la distracțiile Învierii, umplem coșul Iepurașului cu ouă și daruri, pentru ca mai apoi să revenim "revigorați" spiritual la clasica luptă de gherilă cotidiană cu aproapele nostru. O fi acesta spiritul nou al creștinismului capitalist, cu marketingul său de rigoare?! Să-l fi răstignit încă o dată, fără să băgăm de seamă, Iepurașul pe mielul Domnului, adică pe Iisus Hristos?

Vă invit ca împreună să cugetăm serios încotro se îndreaptă creștinii.

Vă mulțumesc pentru atenție.

Deputat al PMP de Mureș, Marius Pașcan.

 
Video in format Flash/IOS  

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Mulțumesc și eu.

 
Video in format Flash/IOS Victoria Longher - intervenție legată de Tradiționala întâlnire de după Paști, organizată anual de Uniunea Polonezilor din România la Casa Polonă din Solonețu Nou;

Doamna deputat Longher Victoria?

Vă rog.

Video in format Flash/IOS  

Doamna Victoria Longher:

Bună ziua și Hristos a înviat!

Dragi colegi,

În prima zi de Paști, luni, 17 aprilie, la ora 13,30, am participat la o frumoasă întâlnire pe care Uniunea Polonezilor din România o organizează anual la Casa Polonă din Solonețu Nou.

"Tradiționala întâlnire de după Paști" are drept scop împărțirea cu oul sfințit, prilej pentru familia polonezilor din Bucovina pentru a se întâlni, pentru a-și face urări reciproce de sănătate, bucurie și succese.

Ceremonialul împărțirii oului sfințit este o tradiție pe care etnicii polonezi au adus-o pe meleagurile noastre, iar după 1990 a putut fi reluată în cadru lărgit și festiv. Dacă imediat după Sfânta Liturghie de Înviere a Domnului, polonezii iau masa în familie, gustând din bucatele sfințite, de această dată, membrii comunităților de polonezi din Suceava, Pleșa, Solonețu Nou, Cacica, Poiana Micului, Rădăuți, Vicșani, Moara, Păltinoasa, Gura Humorului și Iași se reunesc în "familia lărgită a polonezilor din Bucovina" pentru a gusta din alte bucate sfințite, pentru a marca bucuria unei sărbători străvechi care merită transmisă generațiilor următoare.

Ceremonialul a început cu o rugăciune de sfințire a bucatelor, a oului, în special, oficiată de Excelența Sa, Petru Gherghel - episcop de Iași. Apoi copiii Ansamblului "Solonczanka" au prezentat un program artistic de cântece și dansuri special pregătite pentru această ocazie.

Au participat: Excelența Sa, Petru Gherghel - Episcop de Iași, prefectul județului Suceava - Mirela Adomnicăi, preotul decan de Bucovina - Iosif Păuleț împreună cu toți preoții din decanat, președintele Uniunii Polonezilor din România - Ghervazen Longher, precum și toți președinții filialelor uniunii.

Vă mulțumesc.

Victoria Longher, deputat, Uniunea Polonezilor din România.

 
Video in format Flash/IOS  

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Mulțumesc și eu.

 
Video in format Flash/IOS Marius-Constantin Budăi - declarație politică: Introducerea venitului global pe gospodărie va aduce mai mulți români în clasa de mijloc;

Domnul deputat Marius Budăi?

Vă rog.

Video in format Flash/IOS  

Domnul Marius-Constantin Budăi:

Mulțumesc frumos, doamnă președinte.

Hristos a înviat!

Obiectul declarației politice de azi este "Introducerea venitului global pe gospodărie va aduce mai mulți români în clasa de mijloc".

Stimați colegi,

Având în vedere dezbaterile din spațiul public, care au avut loc în ultima perioadă, în legătură cu proiectul care prevede introducerea venitului global pe gospodărie, consider că în calitate de membru al Comisiei pentru buget, finanțe și bănci trebuie să aduc câteva clarificări și explicații.

Venitul global pe gospodărie reprezintă o declarație de venit ce se va completa în numele membrilor care locuiesc împreună într-o locuință. Așadar, nu este un impozit sau o taxă nouă, ci un mod de calcul diferit. Modelul este aplicat cu succes și în Statele Unite, Franța, Belgia, dar și în alte state dezvoltate.

De ce este nevoie de introducerea venitului global pe gospodărie?

Pe de o parte, multe dintre cheltuieli nu pot fi calculate individual. De aceea e nevoie de un calcul pe gospodărie. Pe de altă parte, e nevoie ca deducerile fiscale să se adreseze, în special, persoanelor cu venituri mici.

În funcție de nivelul veniturilor unei gospodării, Guvernul va acorda diverse deduceri fiscale din baza de impozitare.

În același timp, vor fi acordate alocări familiilor cu copii și se va încuraja natalitatea. Astfel, vor fi deduceri în valoare de 1.600 de lei, anual, pentru fiecare copil din familiile cu venituri sub 5.000 lei pe lună și 1.200 lei, anual, pentru fiecare copil din familiile cu venituri între 5.000 lei și 10.000 lei pe lună.

Cum se vor impozita veniturile în noul model?

Impozit 0 pentru toate veniturile lunare mai mici de 2.000 lei, pentru salariați, pensionari sau cei cu activități independente. Impozit 10% pentru diferența care depășește 2.000 de lei pe lună, pentru salariați, pensionari sau cei cu activități independente.

Cum se vor calcula deducerile?

Din veniturile unei gospodării se scad contribuțiile sociale aferente salariilor, iar restul vor intra într-un coș comun, care va reprezenta baza de impozitare, la care se va calcula impozitul anual. Din această bază de impozitare vor fi scăzute deducerile acordate, conform legii, pentru fiecare categorie de cheltuieli.

Impozitul pe venitul global calculat pe gospodărie se va plăti o singură dată pe an, pe baza declarației fiscale, depusă în luna mai a anului următor.

Ce beneficii au cetățenii?

Vor obține o creștere a veniturilor și o reducere a taxelor. Vor putea deduce aproape orice cheltuieli aferente persoanelor fizice, dacă acestea sunt realizate pe teritoriul României. Nu se vor mai confrunta cu birocrația.

Ce beneficii obține statul și economia?

Se va reduce semnificativ economia neagră și evaziunea, în special la TVA și la accize. Oamenii vor fi interesați să solicite bonul fiscal pentru a obține deduceri de la stat. Vor crește colectările la bugetul de stat.

În concluzie, prin introducerea impozitului pe venitul global vor fi aduși mai mulți români în clasa de mijloc, în urma scăderilor impozitelor pentru cei cu salarii mai mici.

În același timp, se elimină ghișeele și astfel se elimină birocrația pentru cetățeni, întrucât toate plățile fiscale și depunerile de declarații fiscale vor fi făcute de consultanții fiscali.

Totodată vor fi stimulate serviciile din sectorul privat, ceea ce va reprezenta un sprijin major pentru antreprenorii care vor oferi servicii de educație, sănătate, asigurări de viață sau de bunuri, construcții.

De asemenea, vor fi fiscalizate mai multe servicii din sectorul privat. Gospodăriile vor fi interesate să lucreze cu cei care eliberează facturi și bonuri fiscale.

Vor crește veniturile la bugetul de stat. Statul va obține venituri consistente din eliminarea economiei negre. Cu acești bani vor putea fi susținute în continuare creșterile de salarii, reducerile de taxe și crearea de locuri de muncă.

Vă mulțumesc.

Deputat Marius-Constantin Budăi, PSD, Botoșani.

 
Video in format Flash/IOS  

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Mulțumesc și eu.

 
Video in format Flash/IOS Pavel Popescu - declarație politică: Unde sunt vaccinurile obligatorii?;

Domnul deputat Pavel Popescu?

Vă rog.

Video in format Flash/IOS  

Domnul Pavel Popescu:

Vă mulțumesc, doamnă președinte.

"Unde sunt vaccinurile obligatorii?"

Domnule ministru al sănătății,

Încă din data de 20 ianuarie 2017, ați declarat că aveți cunoștință despre situația problematică privind vaccinarea obligatorie a copiilor, pe care ați catalogat-o drept "dezastruoasă, cu vaccinuri insuficiente sau chiar neachiziționate". Ați spus că din cele 5 vaccinuri obligatorii, cu care trebuie imunizați copiii, există doze suficiente numai în cazul vaccinului împotriva tuberculozei, adică al vaccinului BCG. În cazul celorlalte vaccinuri s-a constatat lipsa de stoc sau stocuri insuficiente, ba chiar un vaccin neachiziționat - vaccinul diftero-tetano-pertussis.

La începutul lunii aprilie, adică după 3 luni, ați afirmat că ați dispus achiziționarea, în regim de urgență, a vaccinului împotriva rujeolei, pentru că stocurile s-au epuizat în majoritatea județelor. Asta, după ce ați dispus și redistribuirea dozelor de vaccin din celelalte județe unde mai existau, ați realizat că este nevoie de achiziționarea de urgență a vaccinului, pentru că "s-a consumat mai devreme decât am previzionat". Mă întreb și vă întreb: ce înseamnă pentru dumneavoastră urgență?

Declarațiile dumneavoastră sunt lipsite de responsabilitate și confuze, având în vedere că medicii, cetățenii și presa centrală s-au plâns de luni întregi că nu mai există doze de vaccin. Mai mult, în loc să faceți toate demersurile necesare, în regim de urgență, pentru deblocarea acestei situații grave, aruncați vina pe producători, care, după ce au participat și câștigat licitațiile, sunt în imposibilitatea de a asigura vaccinul.

Vă întreb, domnule ministru Florian Bodog - având în vedere că România se confruntă cu o epidemie de rujeolă, vorbim aici de peste 4.000 de cazuri și 21 de decese din cauza acestui virus -, ce veți face în această privință?

Dumneavoastră reprezentați statul, domnule ministru, și statul nu se poate juca cu sănătatea copiilor români. Deci vă cer, pentru ultima dată de la tribuna Parlamentului, să demarați de urgență procurarea vaccinurilor pentru imunizarea copiilor.

În cadrul Comisiei pentru sănătate, reprezentanții ministerului pe care îl conduceți pur și simplu ne-au ignorat întrebările despre situația vaccinului ROR.

Această situație, în opinia mea, este incredibilă pentru o țară membră a Uniunii Europene, în secolul XXI. Și vă rog să-mi precizați data la care medicii de familie vor avea, în cabinetele lor, doze suficiente de vaccin tetravalent și vaccin ROR și ce strategie aveți pentru stoparea epidemiei de rujeolă. Aveți o strategie, domnule ministru? Aveți o celulă de criză înființată pentru această situație? Aveți câțiva oameni pregătiți care ar putea să traseze o strategie concretă? Sau doriți să încropim încă un grup de voluntari care să vă rezolve această situație imposibil de manageriat de către incompetența numită PSD?

Vă mulțumesc.

Pavel Popescu, Grupul parlamentar al PNL.

 
Video in format Flash/IOS  

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS Corneliu Bichineț - declarație politică referitoare la problemele vechi și nerezolvate ale județului Vaslui;

Domnul deputat Corneliu Bichineț.

Vă rog.

Video in format Flash/IOS  

Domnul Corneliu Bichineț:

Doamnă președinte,

Stimați colegi,

Dialogul meu săptămânal cu domnul Liviu Dragnea, președintele PSD-ului, continuă și are un scop foarte clar. Să determin o mutație atitudinală în ceea ce privește județul Vaslui, eternul și fascinantul județ Vaslui, cu care Liviu Dragnea se află în contrast din ce în ce mai accentuat.

Știți, domnule Liviu Dragnea, președintele PSD-ului, președintele Camerei Deputaților, că în județul nostru există 1.000 de kilometri de drum județean din care pe 300 de kilometri nimeni n-a pus niciodată, nici măcar cu praștia, vreo piatră? Cu sumele alocate de la Guvern, cu sumele recoltate din impozitele și taxele locale, cu banii obținuți pe proiecte europene, drumurile județene din județul Vaslui vor fi pietruite cam în 2050.

Știți, domnule Liviu Dragnea, că de la Vaslui spre Bacău, de la Negrești spre Roman, de la Vaslui spre Iași, pe drumurile naționale asfaltate de comuniști, acum se circulă pe sărite, din groapă în groapă? Dacă vreți și puteți, trimiteți pe cei de la drumuri naționale, care dacă nu vor putea așterne un covor asfaltic, măcar să astupe găurile.

De asemenea, e bine să știți, domnule Liviu Dragnea, că la Bârlad, încă din 1960 se auzise că săptămâna viitoare începe construirea șoselei de centură. Au trecut ceva ani de atunci și lumea tot așteaptă. Sunt supărați muncitorii, sunt supărați copiii care tremură în blocurile lor când pe Epureanu circulă TIR-urile și camioanele, noaptea, dar cele mai supărate sunt fetele masate la ieșirile dinspre Bârlad spre Vaslui și spre Galați, care fac semne disperate cu mâna spre gură, semnalând că astfel ele sunt la muncă și să nu le confunde nimeni cu navetistele, că n-au și ele o centură.

De asemenea, aș vrea să vă amintesc, domnule Liviu Dragnea, că în Vaslui, prin grija domnului Năstase, la momentul potrivit, prin grija lui Miron Mitrea, apoi a lui Radu Vasile, Dumnezeu să-l odihnească, și ceilalți prim-miniștri - Boc, Ponta - autostrăzile au fost rezolvate, încât tot județul este brăzdat de autostrăzi. Muncitorii ies dimineața din casă și rătăcesc pe autostrăzi, și nu mai ajung niciodată la locurile lor de muncă. Așa se explică șomajul accentuat din acest județ.

Între timp, țara noastră este plină de evenimente fericite. Domnul Sebastian Ghiță s-a predat. S-a predat vecinilor, și nu s-a predat celei ce-l aștepta cu brațele deschise, în țară.

De asemenea, paradoxal, doamna Firea, aflată la primul și ultimul mandat de primar, și de sărbători a scăpat cu viață. Dușmanii nebănuiți, mulți, periculoși, neidentificați au avut alte treburi în perioada aceasta și nimeni n-a sacrificat-o. Însă ea a inundat casele românilor cu trăirile metafizice și religioase.

De asemenea, vreau să vă spun că domnul Grindeanu, ieșit din anonimatul care-i pria, în ianuarie, a început să aibă fulgurații poetice...

 
Video in format Flash/IOS  

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Vă rog să încheiați...

 
Video in format Flash/IOS  

Domnul Corneliu Bichineț:

... și chiar ...

 
Video in format Flash/IOS  

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

... ați depășit cele 3 minute, vă rog să încheiați.

 
Video in format Flash/IOS  

Domnul Corneliu Bichineț:

... și chiar merge spre zona metafizică.

Închei prin a spune că progrese uluitoare au făcut colegii de la USR, care au înțeles că este mai bine să dormi în patul tău decât în banca neconfortabilă a Parlamentului.

Vă mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS  

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Mulțumesc și eu.

 
Video in format Flash/IOS Mihaela Huncă - declarație politică: Toate promisiunile pentru primul trimestru au fost realizate de echipa PSD-ALDE din Guvern și Parlament;

Doamna deputat Mihaela Huncă?

Vă rog.

Video in format Flash/IOS  

Doamna Mihaela Huncă:

Mulțumesc, doamnă președinte.

Stimate colege,

Stimați colegi,

Obiectul declarației politice: "Toate promisiunile pentru primul trimestru au fost realizate de echipa PSD-ALDE din Guvern și Parlament".

Pentru trimestrul I din 2017 trebuiau îndeplinite 54 de promisiuni angajate de PSD în fața cetățenilor prin programul prezentat în timpul campaniei electorale. Dintre acestea au fost realizate toate măsurile și, mai mult, au fost deja devansate anumite obiective care aveau ca termen trimestrul al II-lea.

În domeniul educației, Coaliția de guvernare, împreună cu parlamentarii social-democrați și cu cei de la ALDE au luat cele mai importante măsuri din ultimii ani privind finanțarea și dezvoltarea învățământului.

La finalul primei luni de guvernare, Executivul Grindeanu a majorat cu 700 de lei finanțarea cheltuielilor anuale pentru fiecare elev din România. De la 1 februarie, circa 300.000 de profesori au salarii mai mari. Tot de la 1 februarie, aproximativ 500.000 de studenți beneficiază de burse majorate, de la 83 de lei pe lună la 201 lei pe lună.

Aceste măsuri au fost urmate de programe concrete privind integrarea absolvenților cu studii superioare pe piața muncii și acordarea de facilități companiilor care îi angajează.

În prezent, se află în dezbatere publică proiectul de lege redactat de Guvern, prin care statul va finanța crearea de noi locuri de muncă pentru calificarea ucenicilor și pentru efectuarea stagiului de către absolvenții de învățământ superior.

Practic, după intrarea în vigoare a acestei legi, fiecare angajator, care încheie un contract de ucenicie, beneficiază lunar de 1.125 de lei pe perioada derulării acestuia. În prezent, suma primită este de 300 de lei pe lună.

În același timp, angajatorii care semnează contracte cu absolvenții ciclului universitar, pentru efectuarea stagiului primesc 1.350 de lei. Acum, aceștia primesc 750 de lei, lunar.

La începutul acestei luni, Ministerul Educației Naționale a promovat Ordinul de ministru pentru dezvoltarea învățământului profesional din țara noastră.

Cel mai important este faptul că vom avea o relație directă între operatorii economici interesați să pregătească și să angajeze forță de muncă, care trebuie să fie calificată, tinerii care își doresc să învețe o meserie, unitățile de învățământ și administrațiile publice locale.

În ceea ce privește modernizarea unităților de învățământ, vă amintesc că Ministerul Dezvoltării Regionale a demarat cel mai mare proiect de investiții pentru dezvoltarea locală din ultimii ani. Urmează Legea salarizării unitare, care este un proiect extrem de important și o inițiativă foarte curajoasă asumată de PSD și ALDE.

Vrem să stabilim un etalon echitabil de salarizare între toți funcționarii de stat, în așa fel încât dezechilibrele sistemice majore să dispară.

În viziunea noastră, a celor de la PSD, până la 1 ianuarie 2018, salariile personalului din învățământ trebuie să crească, în medie, cu 50%...

 
Video in format Flash/IOS  

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Vă rog să...

 
Video in format Flash/IOS  

Doamna Mihaela Huncă:

... pentru ca în România...

 
Video in format Flash/IOS  

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

... Vă rog să încheiați, ați depășit cele 3 minute.

 
Video in format Flash/IOS  

Doamna Mihaela Huncă:

... să se poată pregăti o forță de muncă bine calificată.

Dacă dorim să avem învățământ de calitate, este obligatoriu să arătăm respect față de profesori și să-i motivăm, pentru a ne forma tinerii să facă față provocărilor pieței muncii, aflată în continuă schimbare.

Vă mulțumesc.

Mihaela Huncă, PSD, Botoșani.

 
Video in format Flash/IOS  

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Mulțumesc și eu.

 
Video in format Flash/IOS Dumitru Oprea - declarație politică cu titlul Calculele electorale ale lui Dragnea au început să dea cu virgulă;

Doamna deputat Antoneta Ioniță? Nu este.

Domnul deputat Mugurel Cozmanciuc? Nu.

Domnul deputat Robert Boroianu și domnul deputat Bogdan Huțucă au depus declarațiile în scris.

Domnul deputat Găvrilă Ghilea? Nu este.

Următorii 3 colegi: domnul deputat Claudiu Răcuci, domnul deputat Ioan Balan și domnul deputat Dumitru Oprea au depus în scris...

O susțineți?

Vă rog.

Video in format Flash/IOS  

Domnul Dumitru Oprea:

Mulțumesc.

Declarația politică are titlul "Calculele electorale ale lui Dragnea au început să dea cu virgulă".

Într-o declarație politică anterioară, atrăgeam atenția asupra riscului adoptării Legii salarizării unitare: Executivul va da cu o mână și va lua cu mai multe. Această temere a început să prindă contur, pentru că matematica electorală a domnului Dragnea nu se potrivește cu cea bugetară.

Astfel, Legea salarizării unitare va avea impact dublu față de cel comunicat de Guvern, conducând la un deficit bugetar de 5,7% din PIB, cu mult peste cel estimat de Comisia Europeană pentru 2018. În plus, din previziunile specialiștilor rezultă că ponderea salariilor în sectorul bugetar va fi de 10% din PIB în anul 2018 și de 12% în 2020. Asta înseamnă că jumătate din sumele colectate la bugetul de stat vor fi alocate pentru plata salariilor din sectorul bugetar, în detrimentul investițiilor publice.

Liviu Dragnea, dându-și seama că toate calculele îi cam dau cu virgulă, a început să bată în retragere. Astfel, proiectul de lege nu a mai fost depus săptămâna trecută în Parlament, nici săptămâna aceasta, și, probabil, "la Paștele Cailor", "lumea să-și mai dea cu părerea", între timp.

Dar părerile nu s-au lăsat așteptate și au venit chiar de la Ministerul Muncii, care a propus, ca principală sursă pentru acoperirea creșterilor salariale, fiscalizarea generală. Așa că intenționează, alături de ministrul de finanțe, să introducă impozitul pe fumărit, pardon, pe gospodărie. În timp ce miniștrii povestesc cum milioane de români vor cere de peste tot facturi și iar facturi, și chitanțe, pentru deduceri fiscale, - na, se poartă! - pe care le vor verifica cei 30.000 de consultanți fiscali, extratereștri, că deocamdată în România nu-i avem. ANAF-ul anunță că aproape jumătate dintre marii contribuabili nu au fost verificați, din lipsa capacității de inspecție fiscală.

Și pentru a oferi garanția că pot fi susținute toate promisiunile populiste, PSD dorește să renunțe la o cotă unică, prin care se valorizează munca, și să impună impozitarea progresivă, bulversând mediul de afaceri. Na, așa spunea și domnul Iliescu, acum 25 de ani. Cu alte cuvinte, ca un adevărat haiduc, domnul Dragnea propune să ia de la cei ce muncesc și să dea la cei care așteaptă pomeni electorale și îi sunt supuși.

Domnilor din Coaliția de guvernare PSD-ALDE, ați făcut vreun calcul să vedeți cu câte sute de ani ne-ați întors în timp cu astfel de măsuri?

Vă mulțumesc.

Deputat al PNL, Dumitru Oprea.

 
Video in format Flash/IOS  

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Mulțumesc și eu.

 
Video in format Flash/IOS Petru Movilă - declarație politică intitulată Neam săturat de minciuni!;

Domnul deputat Petru Movilă.

Vă rog.

Video in format Flash/IOS  

Domnul Petru Movilă:

Bună ziua!

Stimați colegi,

Doamnă președinte,

Declarația se numește "Neam săturat de minciuni!".

Anul acesta se împlinesc 10 de ani de când Iașiul este bătaia de joc a guvernanților, 10 de ani de promisiuni neîndeplinite, de minciuni sfruntate, de neputință și, de ce nu, de prostie. Autostrada Iași - Târgu Mureș este un subiect bine cunoscut de toți cei care au habar de ce se întâmplă în România, dar mai ales de toți cei care de-a lungul anilor au fost membri ai Guvernului României. Rând pe rând, toți au practicat același ritual: au promis că investiția va deveni realitate, au identificat până și sursele de finanțare, iar mai apoi, după ce s-au instalat comozi pe scăunelele de la Guvern, au anunțat că există și alte proiecte prioritare sau că pentru tronsoanele de drum ale autostrăzii nu se găsesc bani.

Singurul sincer, stimați colegi, a fost Dan Șova, fostul ministru al transporturilor, care a dat cărțile pe față și a explicat de ce PSD nu a mișcat niciun deget pentru autostrada Iași - Târgu Mureș: "Nu sunt fanul acestei autostrăzi", a explicat ministrul PSD. Cred că această declarație este esența celor 10 ani de promisiuni. În toată decada, guvernanții nu au reușit să treacă de stadiul de hârtii. Din 2011, după ce studiul de fezabilitate a fost finalizat, nu s-a mai întâmplat nimic notabil. Niciun demers ulterior nu a arătat sprijinul Guvernului pentru investiția atât de necesară pentru zona Moldovei. Lucrurile au fost făcute superficial și fără a arăta o viziune închegată și realistă a acestui minister, Ministerul Transporturilor.

Astăzi, 10 ani de studii și zeci de milioane de euro cheltuiți pe studii de fezabilitate zac neatinse prin sertare. Oricât de mult are nevoie România de o autostradă de legătură între Moldova și Transilvania, acțiunile Guvernului denotă o totală lipsă de strategie și direcție. Acest lucru este demonstrat clar de faptul că, în urmă cu aproape 2 ani, contractul semnat pentru reactualizarea studiului de fezabilitate a fost suspendat, pentru că între momentul la care studiul ar fi fost definitivat și cel la care lucrările trebuiau să înceapă treceau nu mai puțin de 5 ani.

Stimați colegi, stimați membri ai Guvernului, ne-am săturat de minciuni! Suntem duși cu zăhărelul precum niște copii mici. Vă jucați cu soarta a milioane de români, așa cum vă vine cheful și în funcție de interesele voastre politice. Țineți-vă de cuvânt, mincinoșilor! Arătați că sunteți oameni de cuvânt și nu marionete. Arătați că va pasă de cei care vă dau votul!

Vă mulțumesc.

Deputat al PMP de Iași, Petru Movilă.

 
Video in format Flash/IOS  

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Mulțumesc și eu.

 
Video in format Flash/IOS Ștefan Mușoiu - declarație politică intitulată Fiecare primărie din județul Ialomița va beneficia de minimum doi asistenți medicali comunitari;

Doamna deputat Tamara Ciofu? Nu este.

Domnul deputat Ștefan Mușoiu.

Vă rog.

Video in format Flash/IOS  

Domnul Ștefan Mușoiu:

Mulțumesc, doamnă președinte.

Declarația mea politică se intitulează: "Fiecare primărie din județul Ialomița va beneficia de minim doi asistenți medicali comunitari".

Stimați colegi,

Ministerul Sănătății are în vedere creșterea numărului posturilor de asistenți medicali comunitari care se vor ocupa de sănătatea persoanelor vulnerabile, la nivel local.

Odată cu reglementarea asistenței medicale la nivelul comunităților locale, aprobată de Guvernul Grindeanu, este important să dezvoltăm și rețeaua de asistenți medicali comunitari, astfel încât să creștem accesul grupurilor vulnerabile de populație la serviciile de sănătate de bază.

Țin să informez că voi face toate demersurile și voi discuta cu reprezentanții Ministerului Sănătății, astfel încât fiecare primărie din Ialomița să beneficieze de minim doi asistenți medicali comunitari. De asemenea, le dau asigurări ialomițenilor că voi depune toate eforturile necesare, astfel încât să se dezvolte și o rețea a mediatorilor sanitari care se ocupă de educarea și monitorizarea stării de sănătate a persoanelor vulnerabile, la nivel local.

Ca să putem ajunge cât mai repede să avem o populație sănătoasă, am solicitat, alături de alți colegi, Ministerului Sănătății, să avem o dezbatere în Parlament pentru aplicarea Ordonanței nr. 18/2017 privind activitatea de asistență medicală comunitară.

De asemenea, se va discuta la viitoarea întâlnire și despre completarea Normelor metodologice de aplicare ale acestui act normativ, cu reprezentanții autorităților publice locale care vor fi implicate în soluționarea cazurilor medico-sociale, în cadrul serviciilor reglementate de legislația specifică și în special în cadrul centrelor comunitare integrate.

Vă mulțumesc.

Deputat, Circumscripția nr. 23, Ialomița, Ștefan Mușoiu.

 
Video in format Flash/IOS Mihăiță Găină - intervenție despre eroii României căzuți în Primul Război Mondial;

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Domnul deputat Mihăiță Găină?

Video in format Flash/IOS  

Domnul Mihăiță Găină:

Doamnă președinte,

Stimați colegi,

Declarația mea politică de astăzi este de fapt un elogiu adus eroilor României, în special celor căzuți în Primul Război Mondial.

Stimați colegi,

Scriitorul american Bernard Malamud spunea: "Fără eroi suntem toți niște oameni simpli, fără să avem habar până unde putem ajunge!".

Istoria greu încercată a neamului românesc ne-a făcut să ajungem unde suntem și să fim cine suntem datorită tuturor eroilor români, de la Decebal, Mihai Viteazul, până la eroii căzuți astăzi în Afganistan, eroi ai secolului XXI, care și-au găsit drumul spre nemurire în condițiile cerute acum de structurile de securitate din care facem parte.

Consider ca o datorie de onoare să vorbim mai mult despre eroii noștri, fie ei din istoria îndepărtată, fie aparținând celei recente.

Guvernul României a declarat, printr-o hotărâre, anul 2017 drept "Anul Mărăști-Mărășești-Oituz", dedicat comemorării a 100 de ani de la sacrificiul ostașilor români în luptele care au avut loc în aceste localități.

Țin să salut de la această tribună, a Parlamentului, faptul că Ministerul Apărării Naționale va organiza manifestări cultural-artistice cu caracter simbolic, precum și acțiuni cu tematică specifică, prilejuite de acest eveniment.

În acest fel, va fi continuată seria manifestărilor și acțiunilor dedicate Centenarului Marelui Război, prin marcarea principalelor evenimente istorice ale anului 1917: Bătăliile de la Mărăști-Mărășești-Oituz și comemorarea eroilor români care și-au pierdut viața în aceste lupte.

Victoriile ostașilor români din vara anului 1917 au avut o importanță deosebită, cu prețul a nenumărate jertfe, fiind realizată Marea Unire de la 1 Decembrie 1918.

Elogiindu-ne eroii, ne apărăm identitatea națională și ne menținem uniți în credința celor al căror sânge ne curge prin vene, că sacrificiul lor nu a fost în zadar.

Vă mulțumesc. (Aplauze.)

 
Video in format Flash/IOS  

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Mulțumesc și eu.

Domnul deputat Răzvan Rotaru? Nu este.

Domnul deputat Tudor Ciuhodaru? Nu.

Următorii 3 colegi: Angel Tîlvăr, Costel Lupașcu și Natalia Intotero au depus declarațiile în scris.

Dacă mai sunt colegi care vor să susțină declarații?

Dacă nu, am epuizat lista deputaților înscriși pentru a prezenta declarațiile politice și declar prima parte a ședinței noastre de astăzi, închisă.

Mulțumesc.

 
     

(Următoarele declarații politice și intervenții au fost consemnate conform materialelor depuse de deputați la președintele de ședință.)

 
    Corneliu-Mugurel Cozmanciuc - declarație politică intitulată Centrele de excelență în domeniul IT - prioritate strategică a învățământului românesc;

Domnul Corneliu-Mugurel Cozmanciuc:

"Centrele de excelență în domeniul IT - prioritate strategică a învățământului românesc"

Înainte de a da citire declarației politice doresc să vă transmit ca Sărbătoarea Învierii Domnului să vă găsească în pace alături de familie și de cei dragi. Sfintele Paști să ne aducă încrederea și puterea de a merge mai departe.

Astăzi am ales să vă supun atenției un subiect care nu ar trebui politizat, un subiect frumos, un subiect care este de fapt despre trecut, prezent și viitor, și acel subiect se numește educația.

Educația trebuie să fie o prioritate națională pentru țara noastră într-un context al globalizării accelerate. Sistemul interdependențelor și interconexiunilor între state, procesul de tehnologizare, viteza cu care circulă informația sunt repere clare că România trebuie să aibă un răspuns ferm într-un mediu al schimbărilor și transformărilor permanente. Răspunsul poate fi construit în jurul educației, și nu oricum, ci în jurul unei educații performante, care să corespundă realităților curente și viitoare.

O analiză critică și pertinentă a societății românești relevă existența unor fenomene negative pentru evoluția țării, între care cele mai relevante mi se par: neînțelegerea impactului pe care globalizarea îl are în dezvoltarea comunităților, incapacitatea de adaptare la societatea bazată pe informație și, cel mai important, degradarea sentimentului de apartenență la poporul și națiunea română.

Susțin viziunea lui Jacques Delors privind sistemul educațional bazat pe cei patru piloni: a învăța să cunoști, a învăța să faci, a învăța să trăiești alături de ceilalți și a învăța să exiști, acestea fiind condiții sine qua non pentru o societate prosperă și puternică.

Reiterez că educația nu poate evolua fără segmentul vital al cercetării - inovării - dezvoltării. Nu ne putem permite să facem la nesfârșit experimente, de cele mai multe ori nereușite, în domeniul educației, cum nu ne putem permite ca de fiecare dată resursele financiare alocate educației să fie precare. Nutresc convingerea că este necesar să trecem la o nouă etapă, cea a faptelor concrete de construcție și performanță, în care întregul sistem de învățământ să fie fundamentat pe mai multe axe strategice, cu perspective performante.

Una dintre axele strategice o reprezintă domeniul IT. Îmi susțin această ipoteză pe argumentul că România este un mediu favorabil dezvoltării domeniului IT, prin resursele umane care dovedesc calități intelectuale și profesionale excepționale. La nivel național, există suficiente unități de învățământ preuniversitare axate pe domeniul IT, care sunt adevărate baze de recrutare deopotrivă pentru mediul universitar și chiar pentru marile companii cu competențe în domeniu.

Etapa concretă despre care aminteam anterior este de dorit să fie caracterizată de eforturi conjugate și o abordare comprehensivă la nivel local și central, pentru constituirea unor centre de excelență în acele unități de învățământ preuniversitare. Mergând mai departe, centrele de excelență trebuie să vizeze excelența în învățare, predare și excelența instituțională. Statul român, prin instituțiile de resort, are responsabilitatea principală în stimularea învățării.

De pildă, în calitate de reprezentant al zonei Moldovei istorice în Parlamentul României, vă aduc la cunoștință că nord-estul țării are capacitatea de a dezvolta sistemul educațional în segmentul IT, datorită platformelor educaționale deja existente. Acestei situații îi este subsecventă și întreaga activitate a Colegiului Național de Informatică din Piatra Neamț. Cu o tradiție de profil în domeniul matematică - informatică de 27 de ani, Colegiul Național de Informatică din Piatra Neamț este o unitate de învățământ de elită care are ca misiune educarea tinerilor în spiritul egalității de șanse într-o lume dinamică. Întreaga activitate a Colegiului este caracterizată de profesionalism, performanță și obiectivitate.

Unitățile de învățământ cu tradiție în domeniul IT pot fi instrumente viabile pentru dezvoltarea economică a zonei. Problemele noastre vor fi cum îi vom educa și cum îi vom păstra acolo? Nu putem face educație pe criterii economice, prilej cu care acest impediment este necesar să fie eliminat. Moldova își poate găsi o potențială salvare economică prin investiții și inovații în domeniul educațional IT.

Am convingerea că acest deziderat poate fi realizat dacă, în primul rând se dorește și, în al doilea rând, se muncește. Cred că dezvoltarea centrelor de excelență în IT sunt un proiect de viitor, proactiv și prospectiv, ce poate genera creștere economică.

    Ioan Balan - declarație politică având titlul PSD și farsa creșterii salariilor;

Domnul Ioan Balan:

"PSD și farsa creșterii salariilor"

Am spus deseori faptul că cinismul PSD-ALDE este nemărginit și credeți-mă că nu mi-am schimbat părerea! În plus, prin acțiunile lor din ultimul timp, cele două partide nu fac decât să îmi confirme că am dreptate - tratează cu cinism și aroganță întreaga populație! Nu trebuie decât să facem efortul și să ne amintim cum a reușit alianța PSD-ALDE să câștige alegerile parlamentare: păcălind populația cu promisiunea creșterii spectaculoase a salariilor și a pensiilor, peste noapte, deși știau foarte bine că nu există resurse bugetare pentru aceste creșteri, iar mai devreme sau mai târziu românii vor trebui să plătească cumplit prețul acestor promisiuni.

În primul rând, cinismul PSD-ALDE se vede cu ochiul liber în modul în care împarte românii, discriminatoriu, între angajați la stat și angajați la privat, deși ambele categorii muncesc din greu pentru salariul obținut la sfârșit de lună și își plătesc în mod corect impozitele către stat. Mai mult, în numai câteva luni de guvernare haotică și populistă au reușit să învrăjbească diferite categorii profesionale, prin dimensionarea incorectă a drepturilor salariale. Acesta este rezultatul unei propuneri legislative, croită pe ascuns, fără dezbateri, fără consultări, în aceeași logică și în același mod cu Ordonanța nr. 13.

De parcă nu ar fi îndeajuns, cei din PSD-ALDE, înainte chiar de a majora veniturile populației, au reușit deja să taie din puterea de cumpărare a pensionarilor și salariaților, deoarece piețele au reacționat prompt la minciunile guvernamentale și au majorat prețurile alimentelor. Ar fi bine să ne spună liderii PSD-ALDE dacă știu cu cât a crescut prețul unei pâini, a unui kilogram de cartofi, a unui kilogram de brânză sau de lapte de la 1 ianuarie și până sfârșitul lunii martie a acestui an. Dacă dumnealor nu știu, ar fi bine să meargă și să constate singuri cât de puternic a fost afectat coșul zilnic al românilor, doar pentru că Domniile Lor se joacă de-a guvernarea și își bat joc cu cinism de speranțele oamenilor.

Săptămâna trecută opinia publică a fost scandalizată de zvonurile legate de unele potențiale măsuri care ar afecta interesele populației României pe termen mediu și lung! Înțeleg că reacția oamenilor i-a făcut pe cei din Guvernul Grindeanu să nu le mai treacă prin cap să fure banii de la Pilonul II de pensii pentru a alimenta cheltuielile curente ale anului 2017. Mai înțeleg faptul că forța opiniei publice i-a dat înapoi și de la alte tentative odioase pe care ar fi fost tentați să le implementeze.

Cu toate acestea, nu pot să nu remarc faptul că, alianța PSD-ALDE, deși încă nu a majorat venituri, se pregătește de luat bani din buzunarul tuturor românilor prin așa-numitul impozit pe venitul global. Oricine vrea să înțeleagă ce va însemna acest nou sistem fiscal va ajunge la concluzia că guvernarea PSD-ALDE va da, dacă va da, probabil, cu o mână și va lua din buzunarul românilor cu cel puțin două mâini!

Impozitul pe venitul global pe care îl vrea coaliția PSD-ALDE nu este acel impozit pe care îl cunoaștem cu toții și a cărui eficiență economică s-a demonstrat deja a fi extrem de scăzută și care este extrem de nociv pentru mediul de afaceri și pentru conformarea fiscală voluntară. Impozitul pe venitul global în varianta PSD-ALDE este un impozit pe gospodărie! Așa ne-a spus marele expert fiscal, doamna Lia Olguța Vasilescu, asigurându-ne că este preluat modelul după cel american! Serios? Chiar după cel american! Să sperăm că doamna Vasilescu nu a studiat modelul fiscal american de aceeași manieră cum l-a citit pe Vilfredo Pareto. Păi dacă noul impozit este preluat după cel american, stimată doamnă Vasilescu, înseamnă că gospodăria este fiscalizată și asupra activelor sale, nu doar asupra veniturilor! Se pare că totuși doamna Vasilescu nu a greșit, ci doar a devoalat planul ascuns al Guvernului de a fiscaliza totul! Așadar, românii să se aștepte să le fie impozitate sub pretextul impozitului pe gospodărie și ouăle de sub cloșcă, căci și acelea sunt generatoare de venituri, sub formă de pui.

Aș încheia această declarație cu un citat al unuia dintre liderii actuali ai coaliției de guvernare: "Stânga are un plan foarte clar de câștigare a alegerilor, dar nu are niciun plan de guvernare a României! (Călin Popescu-Tăriceanu, 2008)

Din păcate, prețul degringoladei guvernamentale va fi plătit în scurt timp de toți angajații români, indiferent unde lucrează, la stat sau în privat, de pensionari, de elevi și de toți antreprenorii de bună-credință.

    Claudiu-Vasile Răcuci - declarație politică intitulată Ai îndrăznit să crezi că PSD va aduce bunăstarea? Ghinion!;

Domnul Claudiu-Vasile Răcuci:

"Ai îndrăznit să crezi că PSD va aduce bunăstarea? Ghinion!"

Au trecut doar patru luni de la momentul în care coaliția PSD-ALDE a înșelat cetățenii cu promisiuni electorale, cu râuri de lapte și miere, cu munți de cozonaci, obținuți, dacă se poate, și fără muncă, promisiuni care ar face invidios orice lider al lumii. Din păcate, chiar după aceste patru luni care au părut la fel de grele ca patru ani de povară, putem deja spune că guvernarea PSD-ALDE a făcut mai mult rău decât bine și că economia este asemenea unui tren care stă să deraieze după șine. Ca să nu mă acuze cineva că aș spune aceste lucruri doar de dragul de a face declarații politice împotriva adversarilor politici, vă rog să faceți efortul și să luați singuri, așa cum sunt, datele pe care le dau instituțiile abilitate asupra evoluțiilor economice din ultimele luni, de când guvernează nociva coaliție PSD-ALDE. Veți constata și dumneavoastră faptul că stabilitatea prețurilor, atât de greu obținută, a fost spulberată în mai puțin de două luni, că trăim pe baza importurilor și mai puțin pe baza producției autohtone, agravându-se de la o zi la alta balanța comercială a țării, că investitorii străini au spus deja adio planurilor investiționale pe care le-ar fi avut în gând pentru România, că numărul firmelor care intră în insolvență sau care se radiază a reînceput să crească, că nu există nici cea mai mică speranță că în România s-ar face vreo investiție publică semnificativă, un drum național, o autostradă sau o cale ferată care să ducă România mai aproape de Uniunea Europeană, și nu mai departe de aceasta.

Așadar, de făcut bine coaliția PSD-ALDE nu a reușit să facă, însă răul deja produs este plătit cu vârf și îndesat de către toți românii. Mai mult, dintr-o dorință extrem de crudă și cinică de a îngreuna viața cetățenilor și speriați de nivelul mic al încasărilor bugetare după primul trimestru, mințile luminate ale Guvernului Grindeanu au născocit o contrarevoluție fiscală "impozitul pe gospodărie", cunoscut în rândul populației din vremuri străvechi drept "impozitul pe fum"!

"Impozitul pe gospodărie", anunțat cu mare veselie inconștientă de ministrul muncii, și nu de cel al finanțelor publice, ne întoarce, din punct de vedere fiscal, în urmă cu aproape două decenii! Da! Ne întoarce în epoca lui Adrian Năstase, atunci când calculul și plata impozitelor erau un calvar greu de descris atât pentru firme, cât și pentru angajați sau alte persoane care plăteau impozite! În ciuda apăsării uriașe a acestui sistem, bugetul nu încasa mai mulți bani, pentru că toți contribuabilii căutau căi de scăpare pentru a declara venituri mai mari, deoarece statul le lua tot surplusul! Este păcat că unii au uitat la ce cote ajunsese evaziunea fiscală, munca la negru și lipsa de performanță a afacerilor!

De ce vrea PSD-ALDE să ne întoarcă la începutul anilor 2000? Fie din inconștiență, fie din pur cinism, fie dintr-o disperare cumplită pentru că au realizat și ei dimensiunea impresionantă a minciunilor cuprinse în programul de guvernare și nu știu cum să o dreagă!

România a fost campionul Uniunii Europene din punctul de vedere al convergenței economice, al creșterii productivității muncii, al creșterii economice, tocmai pentru că în ultimii doisprezece ani sistemul fiscal bazat pe cotă unică este unul atractiv, simplu, echitabil pentru cei care muncesc mai mult, corect față de cei care sunt mai performanți! Renunțare la sistemul de impozitare bazat pe cota unică va avea efecte devastatoare asupra mediului de afaceri din țară!

Văd că de câteva zile, miniștrii PSD se bâlbâie când vorbesc despre intențiile Guvernului de a mutila politica fiscală. Unii spun că nu "umblă" la cota unică, alții spun că în paralel cu această cotă unică vor mai funcționa alte cote, mai mici sau mai mari! Păi, atunci, cât de "unică" mai este această cotă! Tot miniștrii PSD, dar și liderii lor, sar ofensați și se scuză că nu au nicio intenție de a renunța la cota unică! Dragi guvernanți, la fel ați spus și despre OUG nr. 13/2017, că nu aveți de gând să o dați, și ați dat-o, la fel ați spus și despre pensiile private, că este o minciună că ați avut în plan să le naționalizați, la fel ați spus și despre salarii, că le creșteți substanțial din 2017...

Cine vă mai crede ori este naiv, ori încă nu s-a ars suficient cu efectele nocive ale guvernării voastre!

    Aurel-Robert Boroianu - declarație politică având titlul Aprobarea Programului-pilot «Masă la școală» reprezintă un prim pas pentru combaterea abandonului școlar;

Domnul Aurel-Robert Boroianu:

"Aprobarea Programului-pilot «Masă la Școală» reprezintă un prim pas pentru combaterea abandonului școlar"

Săptămâna trecută am votat în plenul Camerei Deputaților, împreună cu mai mulți colegi parlamentari, Ordonanța de urgență a Guvernului nr.72/2016 privind aprobarea Programului-pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preșcolarii și elevii din 50 de unități de învățământ preuniversitar de stat.

Astfel, potrivit prevederilor adoptate, pentru anul școlar 2016-2017 copiii din cele 50 de grădinițe și școli prevăzute în ordonanța de urgență vor beneficia în mod gratuit, pe perioada anului școlar în curs, de un pachet alimentar sau o masă caldă, zilnic, în valoare de 7 lei.

Pentru derularea programului, unităților administrativ-teritoriale de care aparțin școlile și grădinițele incluse în proiect le vor fi acordate sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pentru bugetele locale. Sumele pot fi suplimentate din veniturile proprii ale bugetelor locale ale comunelor și municipiilor, dacă se stabilește prin hotărâre de consiliu local creșterea valorii mesei zilnice sau dacă numărul de elevi sau copii crește într-una din școli sau grădinițe în cursul anului școlar. Procedura de atribuire a contractelor pentru furnizarea alimentelor se organizează la nivelul fiecărei unități administrativ-teritoriale, mai prevede ordonanța.

Aș vrea să menționez faptul că în urma unei întrebări pe care am adresat-o ministrului educației naționale, referitoare la unitățile de învățământ din județul Constanța care au fost selectate pentru a face parte din acest program-pilot, mi s-a precizat că anul acesta sunt incluși aproximativ 1.800 de elevi și preșcolari de la Școala Gimnazială nr. 1, sat Văleni, de la Liceul Tehnologic "Radu Prișcu"/UAT Dragomir și de la Colegiul Național Pedagogic "Constantin Brătescu"/UAT Constanța, dar cred că în județul Constanța mai sunt foarte multe școli care au nevoie să fie incluse în acest program.

Ca liberal, consider că Programul "Masă la Școală" trebuie să fie generalizat și trebuie să devină funcțional în toate școlile din țară, în cel mai scurt timp cu putință, pentru a putea astfel utiliza un instrument eficient de combatere a abandonului școlar.

În viziunea noastră, a parlamentarilor PNL, această ordonanță reprezintă un prim pas în privința implementării unor măsuri rapide și coerente de intervenție integrată pentru diminuarea riscului de excluziune și de abandon școlar existent în rândul populației școlare din medii dezavantajate geografic, economic sau social, dar demersul trebuie extins în toate școlile, pentru asigurarea accesului echitabil și nediscriminatoriu la o educație de calitate a tuturor copiilor și tinerilor din România.

    Bogdan-Iulian Huțucă - declarație politică având subiectul Ce se întâmplă cu investițiile, domnilor guvernanți?;

Domnul Bogdan-Iulian Huțucă:

"Ce se întâmplă cu investițiile, domnilor guvernanți?"

Atunci când, în anii 2014-2015, Guvernul Ponta tăia banii de la investiții, am spus cu toții că nu se poate și mai rău! Iată că astăzi, realitatea ne contrazice și putem să exclamăm, din păcate, că se poate și mai rău! Cheltuielile pe care Guvernul PSD-ALDE le-a făcut cu investițiile sunt în marja de eroare a statisticii bugetare, la 0,1-0,2% din PIB. Atâta valorează astăzi modernizarea României și stimularea creșterii sănătoase a economiei pentru actualul Guvern.

Semnalele din economia reală au început să vină, și ele dau impulsuri negative doar pentru cine vrea să le descifreze și să acționeze responsabil. Săptămânile trecute, INS ne-a avertizat că ritmul consumului și-a atins limitele de creștere și începe să-și tempereze viteza. Tot economia reală ne arată faptul că populația resimte deja scăderea puterii de cumpărare, deoarece toate măsurile luate de Guvernul Grindeanu s-au transferat brusc și în cea mai mare parte, prin creșterea costurilor, direct în prețuri!

Ne-am fi dorit ca atunci când domnul Viorel Ștefan, ministru al finanțelor, a venit în Parlament, să ne fi asigurat că 2017 va fi anul cu cele mai mari investiții publice, cu cei mai mulți kilometri de autostradă construiți... nu construiți de alții și inaugurați de PSD. Sunt deputat de Constanța și vă rog să vă gândiți la efectele economice favorabile pe care le-a avut finalizarea autostrăzii A2, București-Constanța, asupra PIB-ului județului Constanța, care a crescut de două ori mai repede decât media națională. De ce oare nu putem să ne luptăm cu decalajele de dezvoltare tot mai prezente la nivel național, tocmai accelerând procesul investițional?

Personal, aș fi așteptat de la Guvernul Grindeanu să vină cu răspunsuri profesioniste și să ne explice cum intenționează să crească productivitatea muncii și a capitalurilor românești prin măsuri stimulative pentru mediul de afaceri și pentru exportatori. Nu am auzit vreun membru al guvernului, ori de câte ori s-a vorbit despre creșteri salariale, să aducă în discuție și fundamentul creșterilor salariale - productivitatea, performanța și creșterea calității serviciilor.

După mai bine de două luni de când se vorbește despre explozia salariilor în sectorul public, încă nu am aflat de unde va asigura Guvernul toate resursele financiare, în condițiile în care bugetul pe anul 2017 gâfâie, neavând resurse suficiente să plătească salariile actuale nici până în noiembrie. Ar fi fost bine să aflăm și prin ce minune se va stopa creșterea prețurilor, proces care va steriliza cea mai mare parte a majorărilor salariale.

Chiar dacă personal nu sunt un mare amator al celor care distrează lumea cu acte de iluzionism, voi fi tare curios să aflu cum va reuși Guvernul Grindeanu această minune sau marea scamatorie prin care, în următoarele 8 luni din acest an, va face ceea ce încă nu a demarat, și anume să atragă, prin decontare de la Comisia Europeană, peste 20 de miliarde de lei din fondurile europene.

Închei prin a vă spune că ne îngrijorează politica PSD de a încuraja în prezent și mai mult consumul, în detrimentul investițiilor în viitor. În acest sens, doresc să vă reamintesc unul din principiile politicii fiscal-bugetare, principiul echității, care stabilește că guvernul va derula politica fiscal-bugetară luând în calcul impactul financiar potențial asupra generațiilor viitoare, precum și impactul asupra dezvoltării economice pe termen mediu și lung.

Mă simt dator să vă mai atrag atenția asupra faptului că datoriile contractate astăzi nu se șterg singure, ci sunt purtătoare de dobânzi, tot mai mari de la o zi la alta, iar utilizarea acestui tip de credite doar pentru a da satisfacții politice de moment, ne va costa extrem de mult în viitor!

    Mirela Furtună - declarație politică având tema Trebuie să apărăm principiul european al solidarității și al echității;

Doamna Mirela Furtună:

"Trebuie să apărăm principiul european al solidarității și al echității"

Zvonurile privind decizia unor state membre ale Uniunii Europene legate de anularea plății integrale sau parțiale a alocațiilor pentru copiii români ai căror părinți lucrează în spațiul comunitar s-au înmulțit îngrijorător în ultima perioadă. Această problemă a mai fost pe agenda mai multor state și anii trecuți, dar până la urmă s-a renunțat la o astfel de măsură discriminatorie.

Până acum, când din nou mai mulți reprezentanți ai unor guverne din țări ale Uniunii Europene, respectiv Germania, Austria, Danemarca și Irlanda, au repus pe tapet intenția pentru reducerea alocațiilor copiilor lucrătorilor imigranți din state europene, în situația în care aceștia locuiesc în afara țării unde părinții lor muncesc.

Din fericire, autoritățile din Germania și Austria au hotărât să amâne luarea unei asemenea decizii. Cele două state au ținut cont de poziția Comisiei Europene, a comisarului european pentru ocuparea forței de muncă, afaceri sociale, competențe și mobilitatea forței de muncă, Marianne Thyssen, și a majorității țărilor membre care s-au opus măsurii.

O asemenea decizie ar însemna o gravă încălcare a principiului european al solidarității și echității și a unor drepturi fundamentale. Dreptul la muncă și cel la liberă circulație, de care românii se bucură în calitate de cetățeni europeni, ar fi fost flagrant nerespectate. Cel mai probabil s-ar fi creat și un precedent mai mult decât periculos, pentru că o astfel de măsură s-ar putea constitui drept sursă de inspirație și pentru alte state membre.

Cetățenii români care muncesc în celelalte state ale Uniunii Europene și care își plătesc toate obligațiile prevăzute de lege pentru veniturile salariale trebuie să primească, în integralitate, alocațiile pentru copiii lor. Orice altă abordare ar crea o nedreptate și ar pune munca unui român care desfășoară, în condiții legale, activități lucrative în anumite țări ale Uniunii Europene, într-o nemeritată și nejustificată poziție de inferioritate și vulnerabilitate.

Îmi exprim speranța că, acum, ca și pe viitor, poziția guvernelor comunitare se va menține în zona respectării tuturor drepturilor cetățenilor români, oriunde s-ar afla aceștia în Europa.

    Natalia-Elena Intotero - declarație politică intitulată Educația unui copil este responsabilitatea întregii societăți;

Doamna Natalia-Elena Intotero:

"Educarea unui copil este responsabilitatea întregii societăți"

Anul 2017 marchează împlinirea a 30 de ani de programe educaționale de succes la nivelul Uniunii Europene. În ultimii 10 ani, de când suntem membri ai UE, instituțiile de învățământ din țara noastră au făcut eforturi constante prin care au aplicat pe diverse programe de finanțare, programe care au venit în sprijinul elevilor și studenților noștri.

În paralel cu aceste proiecte, procesul de dezvoltare al educației din România a fost sprijinit constant și prin măsuri legislative aplicate. De altfel, chiar săptămâna trecută a fost adoptată Ordonanța de urgență ce prevede aprobarea Programului-pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preșcolarii și elevii din 50 de unități de învățământ. La acest program participă școli și grădinițe din medii geografice izolate și din comunități sărace, precum și licee și colegii pedagogice care au un procent ridicat de elevi din mediul rural. Copiii din cele 50 de grădinițe și școli vor beneficia, în mod gratuit, pe perioada anului școlar în curs, de un pachet alimentar sau o masă caldă, zilnic, în valoare de 7 lei.

Acest proiect a fost o prioritate pentru PSD, în contextul creșterii alarmante a procentului de copii și tineri care abandonează școala în România - respectiv - 19,1%. Scopul acestui act normativ este ca fiecărui copil din România să i se ofere posibilitatea de a primi educație în mod egal și nediscriminatoriu, indiferent de mediul din care provine.

Educația reprezintă cunoaștere, experiență, responsabilitate. În opinia mea, copiii crescuți într-un mediu în care fiecare se străduiește să fie corect, să își respecte semenii, să îi ajute sunt copii care cresc sănătos. Noi toți trebuie să fim conștienți că fiecare acțiune a noastră se va reflecta asupra generațiilor viitoare. Este foarte important să nu uităm acest lucru, deoarece educarea unui copil nu este doar treaba școlii, a părintelui sau a unui profesor - este responsabilitatea întregii societăți.

    Tudor Ciuhodaru - declarație politică intitulată Pentru mulți copii e singura;

Domnul Tudor Ciuhodaru:

"Pentru mulți copii e singura"

Adoptat! Din această toamnă, preșcolarii și școlarii vor beneficia de o masă caldă. Pentru mulți copii e singura. Proiectul meu de lege s-a concretizat într-un Program-pilot adoptat de Camera Deputaților (decizională). Legea merge azi spre promulgare. Dacă lucrurile merg bine, Programul ,,Masă Caldă" pentru preșcolari și școlari va continua și va fi extins.

Pentru ,,Masa Caldă" sunt avizate 25 de variante de meniu de Institutul Național de Sănătate. Data-limită de consum a produselor distribuite către unitățile școlare în regim de catering va fi în ziua producerii.

Pentru pachetul alimentar sunt prevăzute produse de panificație, produse din carne și/sau brânzeturi/derivate din lapte, legume, la care se adaugă un fruct.

Sper ca acest program să fie și una din căile prin care să putem acorda importanța cuvenită unei alimentații echilibrate și să-i învățăm pe toți copiii, prin diferite metode și într-un mod plăcut și ușor de înțeles, să mănânce cât mai sănătos.

    Angel Tîlvăr - declarație politică intitulată România - prezență activă în acordarea de asistență la frontierele externe ale Uniunii Europene, în gestionarea fenomenului imigrației și în controlul traficului de persoane.

Domnul Angel Tîlvăr:

"România - prezență activă în acordarea de asistență la frontierele externe ale Uniunii Europene, în gestionarea fenomenului imigrației și în controlul traficului de persoane"

Inspectoratul General al Poliției de Frontieră a făcut publice, recent, informațiile legate de misiunea din 12 aprilie 2017 a navei de patrulare MAI 1102 a Gărzii de Coastă, aflată în misiune FRONTEX în cadrul Operațiunii Maritime Comune "EPN POSEIDON SEA". Polițiștii de frontieră români au salvat 46 de persoane - 22 de bărbați, 13 femei și 11 copii - care se aflau pe o ambarcațiune precară și supraaglomerată care risca să se scufunde în apele Mării Egee. Din datele oferite de IGPF, persoanele salvate, cetățeni sirieni, au primit asistență și hrană, apoi au fost transportate în Portul Chios și predate autorităților elene, pentru efectuarea procedurilor specifice.

Este de reținut faptul că, începând cu luna ianuarie 2017, nava maritimă de patrulare MAI 1102, cu un echipaj de 23 de polițiști de frontieră la bord, a desfășurat misiuni de supraveghere la frontierele maritime externe ale Uniunii Europene, în Marea Egee. În această perioadă relativ redusă, de doar 4 luni, polițiștii de frontieră români de pe nava Gărzii de Coastă, alături de echipajele celorlalte nave detașate de Agenția FRONTEX în Grecia, au salvat 624 persoane care se aflau în pericol, la bordul unor ambarcațiuni de mici dimensiuni, în apele teritoriale elene.

Dincolo de profesionalismul și eficiența polițiștilor de frontieră români, pentru care aceștia trebuie felicitați, detaliile legate de această misiune sunt relevante pentru că arată, încă o dată, cât de prezentă și implicată este țara noastră în activitățile pe care FRONTEX le desfășoară la granițele externe ale Uniunii Europene.

Într-un climat geopolitic complex și delicat, România își onorează cu dedicație și seriozitate angajamentele și reafirmă, prin acest gen de participare, adeziunea sa la principiile și valorile europene fundamentale. Misiunea exemplar efectuată de către polițiștii de frontieră români în Marea Egee, în afara aspectelor sale umanitare și de securitate, se înscrie între numeroasele prezențe românești de succes în cadrul proiectelor comune europene.

Pornind de la primul Acord-cadru de Parteneriat, semnat în anul 2007, ca membru cu drepturi depline al FRONTEX, și bazându-se pe experiența sa extrem de valoroasă în managementul frontierelor externe, atât în ceea ce privește securizarea acestora, cât și gestionarea unor fenomene precum imigrația sau traficul de persoane, România demonstrează că este o voce puternică și limpede a Europei unite, un contributor valoros la activitățile comune și un stat european pregătit să facă față prompt și eficient tuturor provocărilor cu care Europa se confruntă în prezent.

    Costel Lupașcu - declarație politică având ca obiect Dezvoltarea învățământului tehnic și profesional prin organizarea de școli de meserii în funcție de specificul socio-economic al fiecărui județ din țară.

Domnul Costel Lupașcu:

"Dezvoltarea învățământului tehnic și profesional prin organizarea de școli de meserii în funcție de specificul socio-economic al fiecărui județ din țară"

Principalul obiectiv al Guvernului condus de Sorin Grindeanu și de majoritatea parlamentară PSD-ALDE în ceea ce privește piața muncii constă în oprirea urgentă a exodului tinerilor din țara noastră. În același timp, ne-am luat angajamentul că în cei patru ani de guvernare vom crea șanse reale pentru tinerii români de a face parte din clasa de mijloc.

De aceea, consider că avem nevoie de dezvoltarea unui învățământ tehnic și profesional de calitate în fiecare județ din țară.

Prioritatea pentru fiecare unitate administrativ-teritorială din România trebuie să fie programele pentru tineri în vederea însușirii unei profesii. Cu toate că am inclus în programul de guvernare alocarea de finanțări de la bugetul de stat și din fonduri europene pentru realizarea de programe de ucenicie pentru învățarea unei meserii și stagii pentru obținerea de experiență profesională dedicate absolvenților de studii superioare cu vârsta între 20-24 ani, avem nevoie și de organizarea școlilor de meserii. Astfel, în fiecare oraș din țară trebuie să includem în strategia de dezvoltare locală aceste tipuri de unități prin care fiecare tânăr să aibă șansa de a se califica într-o meserie și apoi de a dobândi un loc de muncă.

În prezent, capacitatea unităților de învățământ de pe plan local din anumite zone ale țării de a furniza forță de muncă calificată este limitată. Piața locală a muncii a cunoscut modificări majore în ultimul deceniu, pe fondul apariției a noi investitori și a declinului ramurilor industriale tradiționale. În acest sens, oferta educațională nu este integral adaptată la cerințele mediului de afaceri local.

Proiectul pe care îl propun, în legătură cu școlile de meserii, are în vedere asigurarea corelării dintre oferta educațională și cerințele mediului de afaceri local, prin adaptarea curriculei, înființarea de noi specializări și sprijinirea activităților de ucenicie, mentorat și practică ale elevilor din învățământul tehnic și profesional în unitățile economice din fiecare județ și oraș.

Consider că administrația publică locală, împreună cu inspectoratele școlare județene și agențiile pentru ocuparea forței de muncă trebuie să colaboreze pentru a integra cât mai mulți tineri pe piața muncii la nivel local.

De aceea, consider important ca fiecare administrație publică locală să realizeze un studiu privind necesarul de forță de muncă pe piața locală, astfel încât să sprijine dezvoltarea unei școli de meserii administrată de primărie.

Școala se va baza pe un parteneriat între primărie și diverși agenți economici care sunt în căutare de forță de muncă calificată pe un anumit domeniu.

În cadrul acestei școli, primăria va asigura calificarea corespunzătoare, pe pozițiile vizate de agentul economic. Agentul economic își va asuma menținerea locurilor de muncă nou create pentru o anumită perioadă de timp. În caz contrar, va fi obligat să achite costurile primăriei privind calificarea persoanelor.

Această propunere pe care v-am făcut-o astăzi, stimați colegi, am transmis-o și Ministerului Educației Naționale și Ministerului Muncii și Justiției Sociale. După primirea răspunsurilor de la autoritățile centrale vă solicit sprijinul pentru a colabora la instituirea cadrului legal prin care să creștem nivelul de integrare al tinerilor pe piața muncii. Acest proiect va completa măsurile din programul de guvernare al PSD, care au început să fie puse în practică de fiecare minister în parte: programele de internship, subvenționate de stat cu 1.000 de euro pentru fiecare angajat prin care aceste stagii se transformă în contracte de muncă pe o perioadă minimă de 2 ani; programe tip pasarelă, care presupun realizarea de locuri de muncă temporare în sectorul public pentru dobândirea de competențe profesionale, prin care se urmărește realizarea de 10.000 de joburi în următorii 2 ani; acordarea de ajutoare de stat în valoare de 500 de euro pe an pentru fiecare ucenic, pentru realizarea tranziției de la școală la muncă pentru firmele care au sub 50 de salariați și angajează minim cinci ucenici pentru o perioadă de 2 ani.

     

Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București vineri, 10 aprilie 2020, 12:35
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro