Plen
Ședința Camerei Deputaților din 3 mai 2017
Sumarul ședinței
Stenograma completă
publicată în Monitorul Oficial, Partea a II-a nr.72/10-05-2017
Video in format Flash/IOSVideo - Flash & IOS

Dezbateri parlamentare
Calendarul ședințelor
- Camerei Deputaților:
2020 2019 2018
2017 2016 2015
2014 2013 2012
2011 2010 2009
2008 2007 2006
2005 2004 2003
2002 2001 2000
1999 1998 1997
1996
Interoghează dezbaterile
din legislatura: 2016-prezent
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996
Monitorul Oficial
Partea a II-a:2020 2019 2018
2017 2016 2015
2014 2013 2012
2011 2010 2009
2008 2007 2006
2005 2004 2003
2002

Transmisii video

format Real Media
Arhiva video:2020 2019 2018
2017 2016 2015
2014 2013 2012
2011 2010 2009
2008 2007 2006
2005 2004 2003
Pentru a vizualiza înregistrările video trebuie să instalați programul Real Player
Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2017 > 03-05-2017 Versiunea pentru printare

Ședința Camerei Deputaților din 3 mai 2017

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:

     

Ședința a început la ora 08,30.

Lucrările au fost conduse, în prima parte, de doamna deputat Carmen-Ileana Mihălcescu, vicepreședinte al Camerei Deputaților.

A doua parte a ședinței a fost condusă de doamna deputat Carmen-Ileana Mihălcescu, vicepreședinte al Camerei Deputaților, asistată de domnul deputat Georgian Pop și de domnul deputat Corneliu-Mugurel Cozmanciuc, secretari ai Camerei Deputaților.

Ultima parte a ședinței a fost condusă de domnul deputat Petru Gabriel Vlase, vicepreședinte al Camerei Deputaților, asistat de doamna deputat Ioana Bran și de domnul deputat Cristian Ghinea, secretari ai Camerei Deputaților.

 
Video in format Flash/IOS  

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Bună dimineața, stimați colegi!

Declar deschisă prima parte a ședinței noastre de astăzi, dedicată declarațiilor politice și intervențiilor.

Dispozițiile regulamentare le cunoașteți cu toții. Timpul alocat unei intervenții nu poate să depășească 3 minute. Ordinea luărilor de cuvânt este alternativă.

 
Video in format Flash/IOS Camelia Gavrilă - declarație politică: Dezvoltarea durabilă - de la concept teoretic la realități și strategii concrete. Politici responsabile pentru un mediu sănătos;

Începem cu doamna deputat Camelia Gavrilă, Grupul parlamentar al PSD.

Vă rog.

Video in format Flash/IOS  

Doamna Camelia Gavrilă:

Mulțumesc, doamnă președinte.

Declarația mea politică de astăzi se referă la conceptul de dezvoltare durabilă și la politicile responsabile pentru un mediu sănătos, în domeniul ecologic.

Pornind de la recentele rapoarte, analize și studii referitoare la calitatea aerului în județul Iași, prezentate de Agenția pentru Protecția Mediului și Garda Națională, în cadrul Comisiei pentru dialog social a Instituției Prefectului, context în care s-au făcut referiri și la notificările primite de la Comisia Europeană, referitoare la neîndeplinirea obligațiilor ce ne revin ca stat membru, privind limitele la oxid de sulf, oxid de azot, particule de plumb, și impunerea unor măsuri responsabile și consistente. Dacă pentru județul nostru, în privința indicatorilor oxizilor de azot, monoxid de carbon, benzen, plumb, lucrurile stau relativ acceptabil, pe de altă parte, specialiștii apreciază că pentru municipiul Iași sunt semnificative depășirile la particulele de praf, la particulele în suspensii, cunoscute sub numele de PM 10.

Situația și sursa pentru datele pe care le prezint sunt date de datele preluate și validate de operatorul local al rețelei naționale de monitorizare a calității aerului.

Pe lângă măsurile locale ce se impun, legate de monitorizarea operatorilor de salubritate, de gestionarea corespunzătoare a deșeurilor, de verificarea șantierelor, importante sunt însă și măsurile, la nivel național, legate de alinierea cu recomandările europene, compatibilizând normele juridice naționale cu legislația Uniunii Europene, dar și alocarea de resurse necesare în zonele cu risc de mediu, precum și măsuri de investiție într-o infrastructură rutieră de calitate.

Pentru municipiul Iași este vitală, în acest sens, finalizarea șoselei de centură, care ar putea prelua traficul greu ce tranzitează în continuare orașul, fiind o sursă importantă de poluare. În acest sens, la nivelul abordărilor guvernamentale, o atenție sporită pentru această finalizare a centurii ocolitoare se impută în cadrul unor politici de mediu responsabile.

Aș aprecia că, în cadrul Programului de guvernare al PSD, conceptul de dezvoltare durabilă se regăsește extrem de responsabil, analizând și implicând măsuri ce vizează raportul de tipul om-mediu, fie că e vorba de mediul înconjurător, de mediul economic sau de mediul social.

În acest context, apreciem și faptul că România a semnat, a adoptat Agenda 2030 pentru Dezvoltare Durabilă, cu componentele economie, societate și mediu, și dintre cele 17 obiective extrem de importante, reunite sub denumirea de "Obiective de Dezvoltare Durabilă", aș sublinia, în contextul speței pe care am relatat-o, capitolele, temele referitoare la sănătate și bunăstare, educație de calitate - pentru că și educația tinerilor sau chiar a persoanelor adulte este un element important pentru sensibilitatea ecologică -, dar și orașe și comunități durabile, dezvoltarea orașelor, în sensul unor oportunități economice, dar și, cu siguranță, curățenie, reziliență și durabilitate.

Vă mulțumesc.

Deputat al PSD de Iași, Camelia Gavrilă.

 
Video in format Flash/IOS  

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Mulțumesc și eu.

 
Video in format Flash/IOS Marilen-Gabriel Pirtea - declarație politică referitoare la Situația investițiilor în proiecte majore de infrastructură în județul Timiș;

Domnul Cozmanciuc?

Domnul Marilen Pirtea? Vă rog.

Video in format Flash/IOS  

Domnul Marilen-Gabriel Pirtea:

Bună dimineața, doamnă președinte!

Dragi colegi,

Declarația mea politică se referă la "Situația investițiilor în proiecte majore de infrastructură în județul Timiș".

Timișul se află în topul județelor în ceea ce privește contribuția la bugetul statului, prin impozitele pe care angajatorii și angajații le plătesc anual. Defalcările din TVA sunt extrem de importante, care merg în întreaga țară, și vin într-o măsură mult mai mică spre județul Timiș.

Cu toate acestea, printre ultimele județe la capitolul investiții în infrastructură este nominalizat județul Timiș.

Refuz să cred că un sfert de centură ocolitoare pentru Timișoara și o autostradă aflată la o distanță de 10 km de municipiu reprezintă tot ceea ce poate face Guvernul pentru acest județ.

Ritmul extrem de lent al alocărilor pentru lucrări majore în infrastructură conduce la o limitare a potențialului economic. Menționez aici inexistența unei autostrăzi care să lege capitala Serbiei, Belgradul, de Timișoara. Din acest punct de vedere, cele două aglomerații urbane, legate printr-o astfel de autostradă, ar aduce o valoare adăugată extrem de importantă țării atât prin forța de muncă, cât și prin numărul turiștilor și companiilor care vor învesti în această parte.

De asemenea, centrul intermodal din apropierea Timișoarei a fost doar un subiect de dezbatere electorală, iar în cazul infrastructurii feroviare, lucrurile stau chiar mai rău.

De asemenea, în cazul în care contribuția semnificativă la bugetul central oferită de județul Timiș nu este considerată a fi un argument solid, iar dezvoltarea celui mai important pol economic din vestul țării nu este considerată a fi o strategie economică viabilă de către coaliția guvernamentală actuală, îi îndemn pe decidenții Guvernului să reflecteze asupra faptului că în anul 2021 Timișoara va fi Capitală Culturală Europeană. Modul în care ne pregătim pentru acel moment va fi extrem de important și definitoriu pentru ceea ce va avea de câștigat țara de pe urma acestui titlu și, evident, Timișoara și județul Timiș, prin numărul de turiști, prin afluxul acestora, care vor alege Timișoara ca destinație de vacanță, dar și prin imaginea europeană pe care o vom avea.

Consider că Ministerul Transporturilor, prin Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere, este dator să comunice cetățenilor din Timiș care este planul său de dezvoltare infrastructurală, atât în domeniul rutier, cât și în cel feroviar, în acest județ. Este esențial să se înainteze obiective investiționale, cu termene clare, care să fie asumate public de către conducerile celor două instituții.

Vă mulțumesc frumos.

 
Video in format Flash/IOS  

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Mulțumesc și eu.

 
Video in format Flash/IOS Iulian Bulai - declarație politică intitulată Libertatea presei înseamnă libertatea noastră, a tuturor;

Domnul deputat Adrian Dohotaru, USR?

Doamna Lavinia Abu-Amra?

Domnul Iulian Bulai?

Vă rog.

Video in format Flash/IOS  

Domnul Iulian Bulai:

Mulțumesc, doamnă președinte de ședință.

Dragi colegi,

Declarația politică de astăzi se numește "Libertatea presei înseamnă libertatea noastră, a tuturor."

Albert Camus spunea că "libertatea este dreptul de a nu minți". Această afirmație se potrivește perfect cu profesia de jurnalist și cu ziua de astăzi, Ziua Mondială a libertății presei.

Libertatea presei este consecința și, totodată, condiția unei democrații sănătoase. Acolo unde presa este respectată, acolo nu există îngrădiri editoriale din partea patronilor de presă, acolo unde jurnaliștii respectă deontologia profesională, acolo unde adevărul reprezintă scopul final al exercitării acestei profesii și toată lumea înțelege acest aspect, acolo există și o societate sănătoasă.

Din păcate, vedem în jurul nostru că există situații în care libertatea presei nu mai este respectată și presa a devenit inamicul nr. l al liderilor politici care suferă de cultul personalității și nu acceptă să fie contraziși și criticați. Vă dau doar două exemple.

Octombrie 2016, Ungaria: cel mai important ziar de opoziție, Nepszabadsag, a fost închis, oficial, din cauza situației economice, dar peste 2000 de oameni au ieșit în stradă pentru a-i susține pe jurnaliști, în condițiile în care multe voci au zis că ziarul nu mai apare din cauza criticilor pe care i le-a adus premierului Viktor Orbán.

Iulie 2016, Turcia: Human Rights Watch (HRW) a acuzat Turcia că "a redus la tăcere" mass-media independentă, pentru a împiedica orice critică la adresa epurărilor declanșate după lovitura de stat eșuată din 15 iulie. Informația se află într-un raport al organizației, publicat în decembrie 2016. Conform HRW, după decretarea stării de urgență, 169 de edituri au fost închise, iar 168 de jurnaliști și colaboratori ai mass-media au fost arestați.

Sunt doar două exemple, dar, din păcate, nu sunt singurele. Majoritatea parlamentară din Polonia ar fi vrut ca jurnaliștii să nu aibă acces în plenul Parlamentului, iar jurnaliști ruși au fost asasinați, pentru că au fost critici la adresa puterii.

În raportul său pe 2017, Organizația "Reporteri fără Frontiere" clasează România pe locul 46 în ceea ce privește libertatea presei, mai sus cu trei poziții față de anul 2016. Cu toate acestea, se precizează în raportul Organizației că "politizarea excesivă a mijloacelor de informare în masă, mecanismele de finanțare corupte, politicile editoriale subordonate intereselor proprietarului și infiltrarea personalului de către agenția de informații - acesta a fost impactul transformării mass-media în instrumente de propagandă politică, ceea ce a fost deosebit de vizibil în anii electorali".

Societatea românească trebuie să se dezvolte și să se maturizeze, iar presa nu trebuie doar să țină pasul, ci să dea exemplu. La fel ca și în alte sectoare...

 
Video in format Flash/IOS  

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Ați depășit cele trei minute regulamentare. Vă rog.

 
Video in format Flash/IOS  

Domnul Iulian Bulai:

Mă scuzați.

Închei cu un îndemn la adresa jurnaliștilor.

Dragi jurnaliști de bună-credință, fiți curajoși și apărați democrația românească mai bine decât o putem face noi de aici, din Parlament!

Vă mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS  

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Mulțumesc și eu.

 
Video in format Flash/IOS Constantin Codreanu - declarație politică referitoare la prevederile Legii nr. 299/2007;

Domnul Constantin Codreanu? Vă rog.

Video in format Flash/IOS  

Domnul Constantin Codreanu:

Doamnă președinte de ședință,

Stimați colegi,

Mă voi referi, punctual, la o problemă veche, rușinoasă, greu de explicat și imposibil de înțeles sau justificat.

Legea privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni nr. 299/2007 prevede în art.10 următoarele:

"(1) Se înființează Muzeul Românilor de Pretutindeni.

(2) Sediul muzeului va fi în municipiul București.

(3) Organizarea și funcționarea acestuia, inclusiv alocarea unui sediu corespunzător, vor fi stabilite prin hotărâre a Guvernului."

În cei 10 ani care s-au scurs de la intrarea în vigoare a legii, la București s-au succedat 14 guverne și niciunul nu a întreprins absolut nimic pentru executarea acestor prevederi imperative ale legii.

Art. 10 al Legii românilor de pretutindeni rămâne a fi "literă moartă", o plăsmuire frumoasă, sabotată deschis de Guvernul României. Muzeul Românilor de Pretutindeni nu există decât în legea votată de Parlament acum un deceniu. În rest, el este absolut fictiv, nu are sediu, adresă, director, cercetători, personal sau buget, expoziții, obiecte, documente și alte materiale de valoare istorică, etnografică, artistică, tehnologică sau științifică.

Muzeul Românilor de Pretutindeni ar trebui să fie o instituție permanentă de primă importanță, pusă în serviciul societății, deschisă publicului, specializată în păstrarea, identificarea, catalogarea, analizarea, menținerea, cercetarea și conservarea diverselor documente și materiale muzeistice, care să provină din zonele extrafrontaliere locuite de români.

De ce nu se conformează Guvernul nostru prevederilor imperative ale legii și nu se achită exemplar de obligațiile care îi revin potrivit legii?

Câte decenii vor trebui să treacă până când românii de pretutindeni vor simți că sunt luați în serios de noi, ca stat național și de drept?

Eschivarea Guvernelor României de la îndeplinirea prevederilor legale în vigoare și sabotarea lor deschisă fac dovada concretă a adevăratei atitudini a Executivului țării față de milioanele de români de pretutindeni și problematica lor.

O asemenea stare rușinoasă nu mai poate fi tolerată.

Fac apel către conducerea Camerei Deputaților și către întregul corp legiuitor să se implice în soluționarea acestei chestiuni, luându-se eventual în calcul posibilitatea ca Muzeul Românilor de Pretutindeni să fie trecut sub autoritatea Camerei Deputaților, iar spațiul pentru sediul acestei instituții muzeistice să fie alocat chiar în această clădire.

Mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS  

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Mulțumesc și eu.

 
Video in format Flash/IOS Nicolae-Miroslav Petrețchi - comentarii pe marginea constituirii unei comisii parlamentare speciale privind alegerile prezidențiale din 2009;

Domnul Nicolae Petrețchi? Vă rog.

Video in format Flash/IOS  

Domnul Nicolae-Miroslav Petrețchi:

Mulțumesc, doamnă președinte de ședință.

Stimate colege,

Stimați colegi,

În ultimele două săptămâni s-a dezbătut intens problema constituirii unei comisii parlamentare speciale de anchetă. Este urmarea dezvăluirilor șocante privind culisele alegerilor prezidențiale din 2009.

Desigur, importanța temei, gravitatea celor sugerate prin dezvăluiri și atenția pe care trebuie să o acordăm oricăror derapaje de la democrație face obligatorie implicarea Parlamentului. În același timp, există și riscul ca respectiva comisie să fie încă o nereușită în continuarea nereușitei altor inițiative anterioare, care să sporească neîncrederea, decepția populației, pe lângă efectul negativ major al perpetuării unor practici anormale.

Am urmărit și eforturile unor colegi de a pregăti lucrările comisiei printr-o mai bună reglementare, dar le consider insuficiente.

Prin această intervenție parlamentară doresc să expun care sunt, în opinia mea, principalii factori ai unui posibil eșec, dar și cum poate fi prevenit un asemenea eșec.

Principalii factori de risc sunt:

 • Iluzia că s-ar putea stabili un alt rezultat al scrutinului;
 • Părerea greșită că stabilirea unui alt rezultat ar produce efecte legale asupra mandatului care între timp a și expirat;
 • Iluzia că s-ar putea stabili, la nivelul comisiei, responsabilități personale care să ducă în mod direct la repercusiuni administrative sau penale;
 • Speranța că anumite perfecționări aduse Regulamentului Camerei Deputaților ar fi opozabile și persoanelor din afara Parlamentului;
 • Acceptarea, ca alternativă la previzibila ineficientă a Comisiei, a tentației de arenă pentru confruntări retorice aprinse și pentru lovituri de imagine.

Cu gândul la responsabilitatea uriașă pe care o avem față de păstrarea democrației, în numele alegătorilor pe care îi reprezentăm, consider că obiectivul Comisiei trebuie să fie identificarea, din perspectiva ordinii de drept, a practicilor oculte care viciază activitatea politică, transparența specifică statului de drept, care denaturează voința electoratului, subminând esența democrației.

Practic, apreciez că trebuie inițiate de urgență modificări ale Legii nr. 96/2006 privind Statutul deputaților și al senatorilor, în litera și spiritul Constituției, desigur, iar pe această bază legislativă să fie făcute modificările regulamentelor.

Consider că noile soluții legislative pot transforma comisiile speciale de anchetă în instrumente parlamentare de mare prestigiu și eficacitate, dacă vom ține seama de următoarele principii:

 • Scopul comisiilor să fie clarificarea unor situații sau fenomene în vederea luării măsurilor legislative corespunzătoare;
 • Comisiile să nu se rezume la amplificarea retoricii politice și a duelurilor de imagine, ci să urmărească onest clarificarea problemelor, cât mai independent de viziunile, inerent antagonice, ale formațiunilor politice;
 • Prestigiul comisiilor să fie asigurat prin însăși componența lor, care să se constituie nu numai pe algoritmul rezultat din alegeri, ci și pe criterii precise de imparțialitate și obiectivitate;
 • Principiul separației și echilibrului puterilor în stat să fie respectat cu sfințenie, evitându-se orice paralelism ori suspiciune de paralelism cu activitatea autorității judecătorești, în condițiile rezolvării conceptuale a confuziilor pe această temă, însăși prevederea că lucrările comisiilor speciale de anchetă nu se pot desfășura în paralel cu proceduri judiciare devine fără obiect;
 • În virtutea principiului transparenței pe care se bazează activitatea parlamentară și întreaga democrație, lucrările comisiilor parlamentare speciale de anchetă trebuie să fie publice;
 
Video in format Flash/IOS  

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Ați depășit cele trei minute regulamentare.

 
Video in format Flash/IOS  

Domnul Nicolae-Miroslav Petrețchi:

OK.

Dilema prezenței obligatorii a celor chemați de comisie și a obligației de a spune adevărul trebuie rezolvată prin recunoașterea caracterului de procedură asimilată procedurilor jurisdicționale al lucrărilor comisiilor speciale de anchetă.

Depun astăzi propunerile legislative complementare celor adoptate sau existente. Vă rog să le analizați și să le susțineți!

Apelez și la sprijinul societății civile, să facem un pas înainte, hotărât către democrație autentică!

Mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS Laura-Mihaela Moagher - declarație politică: Și copiii din casele de copii sunt ai noștri!;

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Doamna Laura Moagher? Vă rog.

Video in format Flash/IOS  

Doamna Laura-Mihaela Moagher:

Mulțumesc, doamnă președinte de ședință.

"Și copiii din casele de copii sunt ai noștri!" - conform art. 32 din Constituția României - dreptul la învățătură.

Dreptul la învățătură este asigurat prin învățământul general obligatoriu, prin învățământul liceal și prin cel profesional, prin învățământul superior, precum și prin forme de instrucție și de perfecționare.

Orice copil are dreptul să primească o educație prin învățământ, indiferent de forma pe care aceasta o îmbracă.

Dacă copiilor care trăiesc într-o familie li se asigură acest drept, prin grija părinților, pentru copiii instituționalizați din casele de copii sau din centrele de plasament suntem răspunzători ca și aceștia să primească, în aceeași măsură, educația convenită prin învățământ. Mulți dintre acești copii nu pot urma cursuri școlare din diferite motive - lipsa locurilor sau lipsa datelor personale -, însă și aceștia pot fi ajutați și pot fi susținuți prin asigurarea învățăturii unei meserii.

Un aspect îngrijorător în ceea ce privește situația copiilor din centrele de plasament, îl reprezintă faptul că aceștia sunt internați în secții de psihiatrie, aproximativ 10% dintre copiii aflați în centrele de plasament ajungând în această situație.

Numărul ridicat de internări este determinat și de faptul că în centre nu există suficienți specialiști care să asigure îndrumarea personalului de îngrijire directă, iar internările se fac cu foarte mare ușurință. În lipsa procedurilor de lucru, în ceea ce privește diminuarea comportamentelor dificile, personalul preferă să apeleze numărul de urgență 112 pentru rezolvarea situației de criză.

Chestionați cu privire la ce cred că le-ar schimba viața în bine, cei mai mulți dintre acești copii își doresc să fie împreună cu familia sau pur și simplu să aibă o familie. De asemenea, își doresc lucruri care țin de confortul personal, de intimitate, de o viață independentă, precum o casă, un loc de muncă și o sursă de venit.

Actuala legislație nu prevede măsuri sociale de integrare a copiilor din centrele de plasament, care la vârsta majoratului, pur și simplu, sunt lăsați pe stradă, la voia întâmplării. Nesiguranța, lipsa de experiență, lipsa educației și a elementelor necesare pentru a putea subzista sunt factori determinanți care, pur și simplu, împing acești tineri către lumea infracțională sau aleg să-și petreacă viața în canal.

De aici reiese faptul că tinerii care ies din sistemul de protecție sunt o categorie extrem de vulnerabilă, aceștia neavând practic nicio șansă de integrare, neavând nicio altă alternativă de a-și construi propria viață, de a avea propria sursă de venit și de a se integra astfel în societate.

Pentru asigurarea unui minim de educație pentru toți acești tineri sunt posibilități reale, existând școli unde aceștia pot studia pentru pregătirea lor, având în vedere marile încercări la care viața îi va expune la împlinirea vârstei de 18 ani.

Tocmai de aceea, înființarea unor ateliere sau centre de ucenicie care să funcționeze pe lângă centrele de plasament este o măsură care poate ajuta acești tineri, aflați în pragul excluderii din centrele de plasament, să învețe o meserie tradițională, o meserie pe care să o practice după excluderea din centrul de plasament. În acest fel, tinerii vor fi atrași să identifice potențiale surse de venit, bazate pe practicarea meseriei învățate, putând să-și construiască propria viață în care să se simtă confortabil.

Asigurarea unui pachet de măsuri de sprijin pentru acești tineri va duce la stimularea lor, să-și deschidă propria lor afacere, bazată pe meseria învățată în atelierele meșteșugărești.

Tocmai de aceea, am să propun un proiect de lege care are ca scop, în principal, educarea și integrarea tinerilor care împlinesc vârsta de 18 ani în casele de copii sau în centrele de plasament, susținerea acestora în societate, pentru a-și asigura o sursă de venit, prin încadrarea într-o unitate economică sau prin înființarea unei societăți comerciale, prin asigurarea unor facilități fiscale pentru aceștia, în situația în care își deschid propria afacere sau pentru angajatorii lor, în situația în care aceștia sunt încadrați după terminarea cursurilor.

Vă mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS  

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS Laurențiu-Dan Leoreanu - declarație politică intitulată Impozitul pe gospodării sau cum să împovărezi românii cinstiți și harnici;

Domnul deputat Laurențiu Leoreanu? Vă rog.

Video in format Flash/IOS  

Domnul Laurențiu-Dan Leoreanu:

Mulțumesc.

Bună dimineața tuturor!

Stimați colegi,

Declarația mea politică se intitulează "Impozitul pe gospodărie sau cum să împovărezi românii cinstiți și harnici".

De câteva zile mai mulți miniștri din Guvernul Grindeanu au anunțat că vor să modifice sistemul de impozitare și să introducă impozitul pe venitul global pe gospodărie. Deși au de gând să facă acest lucru, nu au fost capabili să explice clar avantajele acestui tip de impozit, pentru că la momentul actual, potrivit specialiștilor, nu există beneficii care să surclaseze dezavantajele.

Mai mult chiar, există bănuiala - și sperăm să rămână la nivel de bănuială - că cei de la putere se pregătesc astfel pentru înlăturarea cotei unice de impozitare, una dintre cele mai bune măsuri economice pentru țara noastră.

Există o serie de probleme pe care le ridică introducerea impozitului pe venitul global. Încă nu există clarificări cu privire la criteriile care vor fi folosite pentru a statua o gospodărie. Totodată, cel care va fi desemnat conducătorul gospodăriei are automat o foarte mare responsabilitate atunci când va fi vorba de completarea declarațiilor. În caz contrar, s-ar putea trezi ca, în urma unei erori nevinovate, să fie acuzat de evaziune fiscală.

De asemenea, introducerea impozitului pe gospodărie va însemna cheltuieli în plus pentru stat, pentru a pune la punct sistemul de colectare a acestor impozite, în condițiile în care acum cred că țara noastră are nevoie de bani pentru investiții făcute cu cap pentru a ajuta economia să se dezvolte.

Oare de ce vor cei de la putere să birocratizeze și mai mult relația cetățean-stat? Pentru că asta se va petrece, dacă noul sistem de impozitare va fi pus în aplicare.

Totodată, noul sistem de impozitare va îngreuna modul de colectare a impozitelor, iar asta va duce la creșterea economiei negre. După cum vedeți, nu este momentul pentru a face schimbări doar de dragul schimbării sau din dorința de a scoate cota unică de impozitare cu orice preț.

Domnilor de la guvernare și din coaliția de la putere, ar trebui să vă gândiți mai mult la cetățenii care v-au ales, să luați măsuri corecte, fundamentate, care să ne îmbunătățească nivelul de trai, nu să ne complice existența și mai mult. Așa încât, vă cer să luați în considerare părerile specialiștilor și să gândiți pentru binele țării, nu pentru a avantaja un anumit grup de interese!

Ca deputat liberal, susțin și voi susține cu toată tăria menținerea cotei unice de impozitare, pentru că este dovedit deja că este o măsură bună, care ajută economia.

Vă mulțumesc.

V-a vorbit Laurențiu-Dan Leoreanu, deputat de Neamț.

 
Video in format Flash/IOS Adrian-Octavian Dohotaru - declarație politică cu titlul: Muncă decentă și protecție socială vs. inepțiile domnului Tăriceanu;

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Domnul Adrian Dohotaru? Vă rog.

Video in format Flash/IOS  

Domnul Adrian-Octavian Dohotaru:

Vă mulțumesc.

Aș dori să vorbesc despre "Muncă decentă și protecție socială vs. inepțiile domnului Tăriceanu".

Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a anunțat săptămâna trecută că ALDE, partidul pe care îl conduce, vrea eliminarea venitului minim garantat pentru cei care pot munci. O asemenea declarație, venind din partea unui membru al actualei coaliții de guvernare, este alarmantă și ridică numeroase semne de întrebare și numeroase probleme în contextul social și economic al țării noastre.

Criza forței de muncă este o problemă reală, așa cum observă și domnul Tăriceanu.

Câteva date. În 2016, România se afla pe locul trei în clasamentul global, după Japonia și Taiwan, în privința dificultăților cu care se confruntă angajatorii în ocuparea posturilor. Dar motivul acestei probleme nu este lipsa apetenței românilor pentru a munci sau politica venitului garantat, catalogată de președintele ALDE drept o invitație la nemuncă. Numărul beneficiarilor de venit minim garantat era de 250.000 în 2016, nici pe departe atât de mare încât să explice criza structurală a forței de muncă. În plus, în condițiile în care venitul minim garantat este de doar 141 de lei pentru o persoană singură, ridicându-se la maxim 527 de lei pentru o gospodărie cu 5 membri, este nici mai mult, nici mai puțin decât o dovadă de rea-credință, să susții, așa cum face domnul Tăriceanu, că acest ajutor din partea statului e o invitație la nemuncă.

România este o țară care se confruntă cu un deficit tot mai mare al forței de muncă, din cauza politicilor greșite duse de guvernele anterioare de-a lungul a mai bine de 25 de ani. Aceste politici au menținut în mod deliberat un nivel jos de salarizare în toate sectoarele economiei, încercând să facă din costul redus al forței de muncă principalul avantaj competitiv al României. Salariile de mizerie au impulsionat o migrație masivă a românilor în alte state, fenomen care, pe lângă dramele personale și problemele sociale provocate, are un efect negativ asupra dezvoltării. Se estimează că, pe termen lung, impactul migrației forței de muncă asupra României este de -8,5% din PIB.

Rețeta preferată de aproape toate Guvernele României, după 1989 și până în prezent, care au mizat pe costul mic al forței de muncă, este responsabilă pentru deficitul de forță de muncă de azi. Competitivitatea bazată pe salarii mici duce la subdezvoltare, la sărăcie, la crize sociale și la golirea țării de resursa cea mai valoroasă, adică forța de muncă. Nu ne putem bucura de integrarea în UE având salarii mai mici decât în unele state asiatice și de prețuri similare cu cele din UE. Subliniez că în timp ce convergența prețurilor din România cu media UE era de 52% în 2015, conform Eurostat, convergența salariilor era de numai 20%.

Și reamintesc câteva lucruri factuale. 44% din contractele de muncă din România sunt pe salarii minime. Doar 12% dintre contracte...

 
Video in format Flash/IOS  

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Ați depășit cele trei minute regulamentare. Vă rog. Din respect pentru colegi, vă rog.

Mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS  

Domnul Adrian-Octavian Dohotaru:

Doar 12% dintre contracte sunt peste salariul mediu național.

În concluzie, este o inepție să propui eliminarea venitului garantat, în condițiile în care acest tip de ajutor este o practică consacrată în majoritatea statelor europene, iar nevoia pentru asemenea instrumente în România este imensă.

Vă mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS  

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Vă mulțumesc și eu.

 
Video in format Flash/IOS Emil-Marius Pașcan - declarație politică intitulată Provocările și instigările etnice ale UDMR sunt inacceptabile!;

Domnul Marius Pașcan? Vă rog.

Video in format Flash/IOS  

Domnul Emil-Marius Pașcan:

Bună dimineața!

Vă mulțumesc, doamnă președinte de ședință.

Distinși colegi,

Declarația mea politică se intitulează "Provocările și instigările etnice ale UDMR sunt inacceptabile!"

Săptămâna trecută, în plenul Camerelor reunite ale Parlamentului, am fost martori ai unei atitudini grotești, provocatoare, inacceptabile. Parlamentarii UDMR au boicotat cinic, in corpore, absentând miercuri de la ședința comună solemnă a Camerei Deputaților și a Senatului, dedicată Centenarului "Iași - Capitala României 1916-1918 și Oraș al Marii Uniri". De altfel, UDMR a fost singura formațiune politică parlamentară care nu a adresat niciun mesaj la acest eveniment solemn.

Constat că, în ultima vreme, mesajele și acțiunile politice ale UDMR se îndreaptă către o periculoasă extremă etnică. Această atitudine coincide cu acțiunile penale instrumentate de procurori sau aflate pe rolul justiției, în care sunt implicați politicieni și demnitari ai Uniunii, care ocupă funcții în administrația publică locală.

În această privință, în mod repetat, liderii UDMR au declarat public că sunt victimele unor abuzuri din partea procurorilor, în mod special, că sunt vizați premeditat de către DNA. Scandalos de neadevărat.

La începutul lunii martie, Uniunea Democrată a Maghiarilor din România a trimis o sesizare către Consiliul Superior al Magistraturii, în care solicită verificarea modului în care au acționat judecătorii și procurorii care anchetează situația de la Liceul Romano-Catolic din Târgu Mureș, al cărui director, etnic maghiar, este cercetat de DNA, sub control judiciar.

Consiliul Superior al Magistraturii a verificat speța și a concluzionat că nu s-au săvârșit abuzuri. Adică "nu a fost ilegal să fie audiați părinții elevilor de la Liceul Teologic Romano-Catolic din Târgu-Mureș". Este evident că statul român nu prigonește părinții și elevii maghiari, așa cum dau de înțeles și cum reclamă printr-o deliberată dezinformare UDMR-iștii fie pe la Bruxelles și oriunde li se ivește ocazia în plan internațional.

Este lesne de constatat că presiunea politică pe care, fie prin declarații, fie prin manifestări publice de protest, au încercat să o pună asupra justiției, nu funcționează. Prin urmare, se pare că liderii UDMR au decis, în consecință, să-și radicalizeze mesajele și acțiunile politice. Parlamentarii Uniunii provoacă în mod premeditat reacții politice ostile la nivelul Parlamentului României, dorind poate să dea impresia că sunt oprimați și izolați, elaborând inițiative legislative discriminatorii etnic, chiar neconstituționale.

Nu ține provocarea și manipularea, stimați colegi de la UDMR! Pledați și acționați responsabil pentru concordie și armonie în relațiile dintre cetățenii români, indiferent de naționalitate sau etnie. Respectați Constituția României, cultura și istoria poporului român! Respectați-ne și veți avea parte de același respect! România este patria noastră, a tuturor.

Vă mulțumesc pentru atenție.

Deputat al PMP de Mureș, Marius Pașcan.

 
Video in format Flash/IOS  

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Mulțumesc și eu.

 
Video in format Flash/IOS Elvira Șarapatin - declarație politică cu tema: Școli închise în Gorj, populație școlară în scădere;

Doamna Elvira Șarapatin?

Vă rog.

Video in format Flash/IOS  

Doamna Elvira Șarapatin:

Doamnă președinte de ședință,

Doamnelor,

Domnilor,

Declarația mea politică se numește "Școli închise în Gorj, populație școlară în scădere".

Guvernul Grindeanu consideră că investiția în copii reprezintă cea mai importantă investiție în viitor, misiunea sa fiind de a asigura pentru toți copiii o viață mai bună și prosperă. Respectarea Programului de Guvernare PSD are legătură însă cu educația care se face în școli, din păcate tot mai puține de la an la an, în special în mediul rural, urmare a scăderii drastice a populației școlare. Cum pot fi astfel ajutați copiii, în ciuda bunelor intenții ale Guvernului, în condițiile în care, în comuna Bălănești, din județul Gorj, s-au închis, în ultimii ani, 5 unități de învățământ, ca urmare a scăderii numărului de elevi care ar fi format viitoarele clase. Situația este alarmantă și în comuna Vladimir, unde s-au închis două școli, dar și în comuna Bălești, tot din județul Gorj, unde populația școlară este în scădere drastică. Și fără să fiu rău intenționată, spun că în această comună școala este asigurată doar de populația romă.

Vreau să specific un lucru. Consiliile locale și primarii din județul Gorj au găsit soluții la implementarea Programului de Guvernare. Astfel, prin hotărâri ale Consiliului local s-au aprobat anumite sume pentru mamele care aduc copii pe lume.

Cred astfel că un program de guvernare complex, cum este cel pus pe roate acum de actualul Guvern, nu poate fi altfel aplicat, decât prin găsirea acestor soluții, prin aprobări în consiliile locale, prin voința comună a primarilor de a ajuta și a anunța la centru problemele care sunt la nivel local. Astfel, Programul de Guvernare poate să fie pus în aplicare, cu ajutorul comunităților locale.

Mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS  

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Mulțumesc și eu.

 
Video in format Flash/IOS Andrei Daniel Gheorghe - declarație politică despre impactul simbolic și geopolitic al aniversării celor 100 de ani de la Marea Unire din 1918;

Domnul Daniel Olteanu?

Domnul Daniel Gheorghe.

Vă rog.

Video in format Flash/IOS  

Domnul Andrei Daniel Gheorghe:

Mulțumesc, doamnă președinte.

Astăzi voi vorbi despre importanța politică a ceea ce înseamnă Centenarul Marii Uniri.

Chiar astăzi avem pe ordinea de zi Legea Centenarului, inițiată de parlamentarii PNL. Dar dincolo de acest aspect, trebuie să înțelegem impactul simbolic și geopolitic al acestei aniversări de 100 de ani de la Marea Unire.

Și spun acest lucru deoarece aici, lângă noi, statul maghiar, vecina noastră, Ungaria, se pregătește să creeze o diversiune de proporții europene cu privire la comemorarea celor 100 de ani de la Tratatul de la Trianon, în anul 2020. În acest program, pe care îl susține Guvernul de la Budapesta, condus de Viktor Orbán, sunt trecute și o serie de elemente care vin să conteste realitățile istorice, vin să conteste deplinătatea și importanța Unirii de la 1918 și, totodată, vin să readucă în prim-plan problema falsă a unei așa-zise persecuții a comunității maghiare din România și a unor așa-zise promisiuni neîndeplinite de statul român, după 1 Decembrie 1918.

Totodată, vom avea de-a face cu un mare plan de propagandă, pe care statul ungar și prim-ministrul de la Budapesta îl vor pune în aplicare în Europa, cu direcția de a discredita România, și nu doar de a o discredita, ci și de a se contura ca un lider regional, în antiteză cu o Românie care nu reușește să se regăsească pe sine și care nu reușește să se impună în planul politicii internaționale din Europa de Sud-Est și Europa Centrală.

De aceea, cred că este nevoie de unitate. Este nevoie de demnitate națională. Și cred că proiectele de asemenea anvergură, precum este acesta al Centenarului Marii Uniri de la 1918, cei 100 de ani de Mare Unire trebuie sărbătoriți în deplină armonie politică între toate forțele politice și fără a se încerca vreun profit electoral din partea unui partid sau a altuia, și fără a se stimula, prin aceasta, o dispută între putere și opoziție, în planul politicii interne.

Mi se pare foarte important ca noi, românii, să avem grijă ce facem și cum ne plasăm în contextul acesta, al geopoliticii europene. Un context tot, tot mai tulbure și un context în care tot felul de pretenții autonomiste sau pretenții ale unor țări din jurul nostru se pot contura într-un proiect care să ducă, chiar în perspectivă, la anumite forme de federalizare...

 
Video in format Flash/IOS  

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Ați depășit cele 3 minute regulamentare...

 
Video in format Flash/IOS  

Domnul Andrei Daniel Gheorghe:

... și secesiune pe care, bineînțeles, noi nu putem să le încurajăm.

E foarte important ca noi, toți, să conștientizăm importanța Marii Uniri și să nu lăsăm ca aceasta să fie umbrită de propaganda niciunui stat de lângă noi. Pentru că 100 de ani de la Marea Unire reprezintă un reper fundamental pentru noi, toți românii.

Vă mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS  

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS Lavinia-Corina Abu-Amra - declarație politică referitoare la necesitatea implementării în școli a unui sistem de consiliere în carieră;

Doamna Lavinia Abu-Amra?

Vă rog.

Video in format Flash/IOS  

Doamna Lavinia-Corina Abu-Amra:

Declarația mea politică de astăzi se referă la necesitatea implementării unui sistem de consiliere în carieră, în școli.

În momentul de față, România cheltuiește foarte mulți bani pentru școlarizarea unor tineri. Aceștia se specializează în niște domenii în care nu vor ajunge să profeseze niciodată.

Mai mult decât atât, aceștia își mai petrec câțiva ani din viață, după terminarea unei facultăți, pentru a descoperi ce anume le place cu adevărat, care le sunt abilitățile și competențele și ce ar trebui să facă cu viața lor.

În tot acest timp, acești tineri nu sunt integrați pe piața muncii, iar statul român le plătește indemnizații de șomaj sau pur și simplu stau acasă pe banii părinților.

Care este soluția? Soluția este să implementăm în școala românească un sistem de consiliere în carieră, astfel încât elevii și studenții să fie sprijiniți în a lua decizii informate cu privire la traseul lor profesional.

Din păcate, în prezent, un consilier școlar are în grijă aproximativ 800 de elevi. Este foarte mult.

Este imperios necesar ca activitatea de consiliere în carieră să se facă în momentele cheie ale vieții școlare, respectiv în clasele a VIII-a și a XII-a. Pentru a putea realiza acest lucru avem nevoie, în primul rând, de o lege a consilierii. Aceasta va reglementa cadrul de funcționare a tipurilor de consiliere, forma de specializare necesară urmată de fiecare persoană care dorește să profeseze ca și consilier, astfel încât să nu mai existe diferențe atât de mari în pregătirea consilierilor în carieră. De exemplu, un curs de două-trei luni, față de un masterat de doi ani.

Stimați colegi, vă rog, pe această cale, să conștientizați importanța consilierii în carieră, în sistemul de învățământ românesc, și să susțineți Legea consilierii.

Rog, de asemenea, reprezentanții Guvernului să considere consilierea în carieră o soluție la a avea tineri pregătiți pentru a se integra pe piața muncii.

Tinerii noștri sunt bulversați și rătăciți în procesul de luare a deciziei, având astfel nevoie de sprijin din partea unor profesioniști care activează, sub o formă sau alta, în toate țările europene.

Așa cum se spune, este mai ieftin să previi decât să tratezi.

Lavinia Abu-Amra, deputat al USR, Mureș.

Mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS  

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Mulțumesc și eu.

 
Video in format Flash/IOS Nicoleta-Cătălina Bozianu - declarație politică: Legea vaccinării obligatorii - un apel la responsabilitate;

Doamna Nicoleta Bozianu?

Vă rog.

Video in format Flash/IOS  

Doamna Nicoleta-Cătălina Bozianu:

Bună dimineața!

Declarația mea politică se intitulează "Legea vaccinării obligatorii - un apel la responsabilitate".

Stimați colegi,

Din perspectiva cetățenilor, cel mai important subiect al acestor zile este dezbaterea publică asupra Proiectului de Lege privind vaccinarea obligatorie. Și nu are cum să fie altfel, câtă vreme privește cel mai important lucru pentru un părinte - sănătatea copiilor săi. De aceea, consider că este datoria fiecăruia dintre noi, cei învestiți de oameni cu încredere și cu autoritate, să ne implicăm în această dezbatere și, prin efortul nostru comun, să generăm cea mai bună soluție. Nu pentru stat, nu pentru companiile farmaceutice, ci pentru români și pentru copiii lor.

Am luat act de insistența cu care actualul ministru al sănătății, domnul Florian Bodog, promovează necesitatea obligării părintelui la vaccinarea copilului, sub sancțiunea legii penale. Fără a avea vreo pretenție de specialist în domeniu, nu pot să nu remarc divergențele apărute chiar în sânul comunității medicale pe această temă. Ideea ministrului Bodog este susținută de o mare parte a medicilor epidemiologi, dar puternic contestată de alții, cu argumente atât medicale, cât și etice. Or, câtă vreme nu există nici pe departe un consens științific privind, de exemplu, efectele pe termen lung ale tuturor vaccinurilor, punctul central al dezbaterii privește probleme de principii morale și de drept. Pe scurt, este o chestiune politică.

Proiectul de lege al ministrului Bodog stabilește, în esență, rolul statului, de unic decident asupra sănătății copilului, precum și rolul părintelui, de executant al dispozițiilor acestuia. Dacă nu execută, părintele s-ar face vinovat de rele tratamente aplicate minorului, infracțiune pedepsită cu închisoarea. Aceasta, în condițiile în care statul nu este capabil să evalueze cu exactitate efectele adverse ale unor vaccinuri. La nivel de principiu, această abordare este inacceptabilă, la fel cum inacceptabilă este și poziția celor care se opun vaccinării copiilor.

Stimați colegi, atât ca mamă a doi copii, care au depășit, ce-i drept, vârsta vaccinării, cât și ca parlamentar, consider că am obligația să afirm un adevăr dovedit: statul nu poate fi un părinte mai bun decât părinții naturali ai copilului. Pe de altă parte, am fi cu toții mult mai mulțumiți dacă statul s-ar îngriji, cu prioritate, de procurarea vaccinurilor care lipsesc de pe piață, dacă i-ar informa pe oameni atât cu privire la riscurile refuzului vaccinării, cât și la efectele unor vaccinuri și, în general, dacă ar înceta să-i mai considere pe părinți niște subordonați ai săi.

Fac, de aceea, un apel la responsabilitate către fiecare dintre cei implicați în procesul de legiferare. Să avem grijă să nu transformăm părintele în sclavul statului, iar copilul în cobaiul acestuia.

Vă mulțumesc.

Cătălina Bozianu, deputat al PMP, Prahova.

 
Video in format Flash/IOS  

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Mulțumesc și eu.

 
Video in format Flash/IOS Maricela Cobuz - declarație politică: Ziua de 1 Mai, Ziua Muncii în România;

Doamna Maricela Cobuz?

Vă rog.

Video in format Flash/IOS  

Doamna Maricela Cobuz:

Bună dimineața!

Doamnă președinte,

Stimați colegi,

Declarația mea politică se numește "Ziua de 1 Mai, Ziua Muncii în România".

Luni am sărbătorit cu toții Ziua Muncii, sărbătorită încă din anul 1890, în timpul Domniei lui Carol I. Pe lângă tradiționala zi liberă, cred că este timpul ca noi, parlamentarii, să oferim tuturor românilor și un trai mai decent, venind în sprijinul acestora. În vederea creării unor locuri de muncă și de stimulare a dezvoltării economiei, Guvernul Grindeanu a lansat Programul "Start-up Nation", prin care se finanțează 10.000 de afaceri, anual.

În Programul de Guvernare, PSD și-a îndeplinit anumite promisiuni electorale care deja au fost puse în practică, și unele urmează a fi implementate. Indiferent de grupul parlamentar din care facem parte, trebuie să susținem sistemul de salarizare din România. Am avut tăieri salariale și nu cred că mai este cazul. Poporul român trebuie să conștientizeze faptul că PSD a venit mereu cu propuneri și promisiuni care au ajutat la dezvoltarea economiei naționale și la creșterea nivelului de trai.

Pentru a putea avea un sistem economic bine dezvoltat, trebuie să continuăm să încurajăm și să susținem Guvernul PSD-ALDE pentru a pune în aplicare toate măsurile prevăzute în Programul de Guvernare și să spunem cu toții: "Și eu cred în Guvernul Grindeanu".

Închei cu citatul lui Nicolae Iorga: "Țara noastră are, înainte de toate, o datorie: aceea de a munci. Munca, adevărată și spornică, nu se poate face decât prin solidaritate națională.".

Deputat al PSD, Suceava, dr. Maricela Cobuz.

Mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS  

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS Corneliu-Mugurel Cozmanciuc - declarație politică ce vizează situația negativă a investițiilor din județul Neamț și din regiunea Moldovei;

Domnul Robert Boroianu? A depus în scris. Domnul Bogdan Huțucă a depus în scris. De asemenea, domnul Florin Roman, domnul Găvrilă Ghilea, în scris. Doamna Florica Cherecheș, de asemenea, în scris.

Doamna Antoneta Ioniță? Nu este.

Domnul Sorin Moldovan?

Doamna Mara Mareș?

Domnul Mugurel Cozmanciuc.

Video in format Flash/IOS  

Domnul Corneliu-Mugurel Cozmanciuc:

Bună dimineața, stimați colegi!

Doamnă președinte de ședință,

Declarația politică de astăzi vizează situația negativă a investițiilor din județul Neamț și din regiunea Moldovei.

Dragi colegi,

Doresc să vă supun atenției una din problemele cu care se confruntă, la momentul actual, județul Neamț, de 27 de ani. Este vorba despre o lipsă acută a investițiilor autohtone, dar și străine. Lucru care se reflectă în economia reală.

Privind retrospectiv, profilul economic al județului a cunoscut câteva transformări și șocuri care au determinat această situație negativă.

După 1990 a avut loc un transfer de la economia socialistă la cea capitalistă, însă a fost eronat înțeleasă și acest lucru s-a concretizat în privatizări eșuate. În economia județului au apărut astfel activități terțiare, cum ar fi cele comerciale și cele turistice. Acestea însă au fost afectate de criza economică.

Nu putem vorbi despre o dezvoltare durabilă, în contextul în care motoarele economice ale județului sunt comerțul, turismul, dar acestea sunt insuficient dezvoltate.

Ce facem și unde ne aflăm în prezent? Sunt două din întrebările la care trebuie să răspundem.

Dacă este să analizăm statisticile oferite de Comisia Națională de Prognoză, principalii indicatori economici și sociali în profil teritorial, până în anul 2018, ne arată că județul Neamț se situează pe locul 4 în calitate de contributor la Regiunea de Nord-Est, după județele Iași, Bacău, Suceava, având un procent de 13% ca și contribuție.

La fel, dacă ar fi să analizăm, conform acelorași surse, creșterea PIB-ului, observăm că nici aici nu avem o situație îmbucurătoare.

Cred că fiecare dintre noi, cei care suntem aleși în Parlamentul României ca să reprezentăm comunitățile locale, dorim să avem un trai mai bun atât pentru noi, cât și pentru cei care îi reprezentăm.

Consider că este suficient să analizăm aceste analize și să luăm niște măsuri. Consider că este un moment în care trebuie să punem municipiul Piața Neamț pe un pol de dezvoltare urbană.

Dacă toate acestea ar fi puse în practică, atunci putem vorbi de primii pași făcuți.

Trag un semnal de alarmă; că trebuie făcuți pași fermi, în sensul atragerii investitorilor, în sensul stimulării prezenței acestora în piață și protejării celor existenți.

Vă mulțumesc.

V-a vorbit Mugur Cozmanciuc.

 
Video in format Flash/IOS  

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Mulțumesc și eu.

 
Video in format Flash/IOS Corneliu Bichineț - declarație politică: Liviu Dragnea - președintele PSD-ului, președintele Camerei Deputaților - aflat în contrast accentuat cu județul Vaslui, cu Moldova, țara, Europa, planeta, galaxia;

Domnul Corneliu Bichineț.

Vă rog.

Video in format Flash/IOS  

Domnul Corneliu Bichineț:

Doamnă președinte de ședință,

Stimați colegi,

Declarația mea politică are același titlu: "Liviu Dragnea - președintele PSD-ului, președintele Camerei Deputaților - aflat în contrast accentuat cu județul Vaslui, cu Moldova, țara, Europa, planeta, galaxia".

N-ați ținut cont, domnule președinte, de sugestia înțelepților Renașterii: aceea de a te feri a doua zi după succes. După succesul din decembrie 2016, ați pășit pe un teren minat și ați intrat din dandana în dandana, încât aproape toți norii negri par a se fi strâns deasupra capului dumneavoastră încoronat.

Domnule Liviu Dragnea,

În primul rând, ați gafat cu propunerea Shaidehh. Apoi ați reușit performanța uluitoare să-i îndreptați pe toți cei adunați în Piața Universității - cum n-a mai reușit niciun om politic - împotriva dumneavoastră.

Când păreau lucrurile aranjate, a intrat în transă și fostul dumneavoastră prieten, Ponta, care a dat-o în naționalism și nepriindu-i anonimatul, vă critică de dimineața până seara.

Noroc cu domnul Grindeanu care tace. Dar dacă îl mai luați mult la pescuit, și Domnia Sa o să se umfle și va începe să lase icrele, pentru că își va face prozeliți.

Nu vă rămâne decât un singur lucru, domnule Dragnea, să vă apucați de treabă, ca un adevărat prim-ministru, ceea ce și sunteți în această țară. Înlocuitorii dumneavoastră neridicându-se la așteptările electoratului.

1. Investiții masive, pentru că am pășit, în luna mai, în toate județele țării. Iar în Bârlad, Huși, Vaslui, Negrești e nevoie mai mult decât oriunde. Și din cele 64 de spitale, închise în România, cu ani în urmă, măcar unul deschideți-l. Pe cel din Negrești-Vaslui.

2. Nu mai încurajați nemunca, puturoșenia. Nu mai împărțiți ceea ce nu există, avuția națională, că veți recurge la împrumuturi care vor fi devastatoare. Dacă liberalii au mers pe lozinca "Luați de la fiecare câte ceva și nu dați la nimeni nimic!", dumneavoastră dați tot. Dați tot. Și ceea ce nu aveți.

Înțeleg că aveți și mici probleme juridice. Nu vă temeți, că deasupra dumneavoastră veghează Dumnezeu. Și cum spun cei din Teleorman: "Vrei să scapi de «Mititica»? - atenție! - te salvează Bombonica!".

Mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS  

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Mulțumesc și eu.

 
Video in format Flash/IOS Silviu Nicu Macovei - declarație politică intitulată Social-democrația - egalitate de șanse și egalitate în drepturi;

Domnul deputat Silviu Macovei.

Vă rog.

Video in format Flash/IOS  

Domnul Silviu Nicu Macovei:

Doamnă președinte,

Stimați colegi parlamentari,

Vă prezint astăzi declarația politică intitulată "Social-democrația - egalitate de șanse și egalitate în drepturi".

Stimați colegi,

Declarația politică de astăzi, deși pare că ar avea un caracter doctrinar-filosofic, vă asigur că își are originea în realități crude, dramatice, serioase.

Spre deosebire de alte doctrine politice, care pun în centru fie capitalul, fie sistemul bancar, iar omul este considerat o simplă resursă materială, doctrina social-democrată are în centrul său omul și principiul solidarității între oameni. Motivul pentru care sunt membru al acestui partid, și am fost întotdeauna doar al acestui partid, este că doctrina social-democrată este singura care își asumă principiul fundamental al drepturilor omului: egalitatea de șanse. Mă refer, aici, desigur, la dreptul fiecărui om de a avea șanse egale cu un altul în ceea ce privește dreptul la educație, la sănătate, dar și dreptul de a munci și de a fi plătit pentru munca sa. Totodată, doctrina social-democrată se interesează cu precădere și asupra ajutorării celor care fie nu pot munci, fie nu reușesc să câștige suficient pentru subzistență.

Însă realitățile economice și sociale din România reprezintă o constantă provocare vizavi de respectul, în primul rând, față de oameni și față de drepturile lor. Dorința României de a progresa economic, de a face cât mai rapidă tranziția către o țară democratică și un stil de viață occidental a dus, poate involuntar, la deprioritizarea intereselor oamenilor. Este suficient să amintim tristul Guvern PDL, care a tăiat 25% din salariile oamenilor pentru a devaliza apoi sute de milioane de euro prin scheme dubioase și penale.

Actualul Guvern PSD este singurul care și-a propus ca prioritate bunăstarea românilor și este singurul care urmărește acest obiectiv pas cu pas. Însă dificultățile lăsate în urmă de mulți ani de confuzie ridică multe obstacole și necesită atenție pentru fiecare caz particular. Aici îmi vine în minte cazul salariaților de la "FORTUS" S.A. din Iași, care sunt captivi într-un proces nesfârșit de insolvență, fără a-și primi drepturile salariale de peste 4 ani. Am speranța, și pentru acești oameni, că Guvernul PSD va găsi înțelepciunea de a rezolva și aceste aspecte punctuale legate de drepturile fundamentale ale românilor.

Vă mulțumesc.

Silviu Macovei, PSD; Iași.

 
Video in format Flash/IOS  

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS Dumitru Oprea - declarație politică cu titlul Adevărata față a guvernării PSD-ALDE;

Domnul Claudiu Răcuci? A depus în scris. De asemenea, domnul Ioan Balan, în scris.

Domnul Dumitru Oprea. Domnul Glad Varga.

Vă rog.

Video in format Flash/IOS  

Domnul Dumitru Oprea:

Mulțumesc.

Declarația de astăzi are titlul "Adevărata față a guvernării PSD-ALDE".

De la învestirea Guvernului Grindeanu au trecut 4 luni și ne-am așteptat la câteva semne de creștere economică pe care le promovează colegii parlamentari, dar fără suport în realitate.

De profesie sunt omul care crede în cifrele atestate financiar-contabil, nu în statistici închipuite.

În realitate, singura preocupare reală a Executivului a fost așa-zisa reformă în justiție, doar în sensul dorit de liderii coaliției PSD-ALDE, sfidând cetățeanul de rând.

Pentru a distrage atenția privind nerealizările, actuala putere a început să lanseze o mulțime de teme ciudate: dublarea salariilor, creșterea cu 40%, imediat, la o lună, la două - impozitul pe gospodărie, fraudarea alegerilor din 2009, greaua moștenire a Guvernului Cioloș și multe altele, implicit multinaționalele, după protestele vizând Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 13.

În măsurile populiste și intențiile de a slăbi justiția, efectele externe au întârziat să apară. România a trecut de la un rating pozitiv de țară la unul stabil, pentru că se schimbă politica fiscală, crește deficitul bugetar și se înregistrează o deteriorare a competitivității.

Conform specialiștilor, nivelul estimat al datoriei publice va obliga Guvernul să se împrumute din ce în ce mai mult, iar România devine tot mai vulnerabilă la șocurile financiare externe.

După cum se știe, pentru un stat, degradarea ratingului se traduce imediat prin scăderea încrederii investitorilor, dar și prin creșterea dobânzilor la care statul se împrumută.

Dacă luăm în calcul și atacul din ultima vreme asupra companiilor multinaționale, ajungem să credem că liderii coaliției PSD-ALDE își doresc decredibilizarea economiei românești, izolarea de investiții străine și menținerea ei în captivitatea baronilor autohtoni.

Din câte știm, românii nu au votat cu PSD pentru un astfel de program de guvernare.

Vă mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS  

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Mulțumesc și eu.

 
Video in format Flash/IOS Robert-Nicolae Turcescu - declarație politică intitulată Academii fără academicieni;

Domnul Cornel Sămărtinean a depus în scris. Urmează domnul Robert Turcescu.

Vă rog.

Video in format Flash/IOS  

Domnul Robert-Nicolae Turcescu:

Bună dimineața, stimați colegi!

În ultimele săptămâni, în calitate de secretar al Comisiei pentru învățământ, știință, tineret și sport, am cerut reprezentanților Ministerului Educației să îmi comunice sumele cu care sunt finanțate Academiile pe care le are în subordine ministerul.

Astfel, am aflat că vestita Academie de Științe ale Securității Naționale primește în acest an, din bugetul Ministerului Educației Naționale, suma de 892.000 de lei, iar Academia de Științe Tehnice din România va beneficia de 3.788.000 de lei de la bugetul de stat.

Personal nu pot să nu mă întreb ce produc aceste Academii. E adevărat, majoritatea acestor sume se duc către salarii, însă un salariu trebuie meritat. Am și propus, în cadrul Comisiei pentru învățământ, să îi chemăm pe reprezentanții acestor instituții să ne dea niște explicații în acest sens. Vă mărturisesc că aștept cu nerăbdare ședința respectivă.

Trist este însă că, așa cum am aflat, în repetate rânduri, din presă, aceste Academii reprezintă doar niște surse de venit suplimentar pentru niște personaje controversate. Și în acest timp, în timp ce acestor așa-ziși academicieni statul le oferă rente consistente, cercetătorii României se zbat să muncească pe salarii mizere, fără condiții optime de muncă. În același timp, în aceeași Românie, sute de școli au toaleta în fundul curții și duc o lipsă acută de lemne pentru iarnă, iar guvernanții se plâng că nu există bani pentru decontarea navetei elevilor. Despre asta este vorba, doamnelor și domnilor.

Statul dă bani către tot felul de sinecuri, însă uită fix de problemele reale ale țării, pe care le ascunde sub preș, în același mod viclean în care Ministerul Educației Naționale a ascuns în bugetul său banii pentru Academiile menționate. Pentru că da, sumele nu au fost la vedere. Poate nu ar strica să fim mai atenți și să alocăm mult mai timp atunci când votăm bugetul, așa încât să nu mai avem parte de astfel de paradoxuri.

Vă mulțumesc.

Deputat al PMP, Robert-Nicolae Turcescu, Circumscripția nr. 14, Constanța.

 
Video in format Flash/IOS  

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Mulțumesc frumos.

 
Video in format Flash/IOS Marius-Constantin Budăi - declarație politică cu tema Barometrul Industrial din luna martie confirmă creșterea economică a României;

Domnul deputat Marius Budăi? Vă rog.

Video in format Flash/IOS  

Domnul Marius-Constantin Budăi:

Mulțumesc frumos, doamnă președinte.

Obiectul declarației politice: "Barometrul Industrial din luna martie confirmă creșterea economică a României".

Stimați colegi,

Datele Barometrului Industrial pentru luna martie confirmă avansul puternic al industriei. Activitatea din acest sector a crescut, în martie, pentru a doua lună consecutiv, pe fondul comenzilor solide de la export, iar producția a atins un nivel maxim al ultimelor 12 luni.

Concret, indicatorul pentru volumul producției a crescut la 64 de puncte procentuale în martie, de la 53 de puncte, în februarie, și 35 de puncte, în ianuarie. Creșterea este semnificativă, în condițiile în care depășirea pragului de 50 de puncte înseamnă expansiunea activității industriale.

Industria reprezintă un sector-cheie al economiei românești, cu o contribuție de circa 23% la formarea produsului intern brut. La fel de important, creșterea activității industriale reprezintă un indicator concludent pentru tendința generală a economiei.

Potrivit datelor Institutului Național de Statistică, producția industrială din România a crescut, în primele două luni din acest an, cu 5,4%, față de aceeași perioadă a anului trecut. De asemenea, în primele două luni din acest an, cifra de afaceri din industrie a crescut cu 8,7%, comparativ cu perioada similară din 2016.

Producția industrială a crescut la început de an, fiind susținută de majorarea solidă a exporturilor.

Performanțele guvernării PSD se văd în dezvoltarea industriei și în creșterea exporturilor. După un an 2016 dezastruos, industria românească începe să se dezvolte, iar creșterea exporturilor va duce automat la creșterea economiei.

Cu toate că FMI critică proiectul noului model de impozitare analizat de Ministerul Finanțelor Publice, proiectul de modificare a sistemului de impozitare este încă în lucru și conține și măsuri care vor aduce venituri suplimentare la bugetul de stat, exemplu în acest sens fiind fiscalizarea economiei prin deducerile acordate celor care solicită bonuri fiscale.

Din acest motiv, evaluarea FMI nu este foarte exactă și nu ține cont de multe alte măsuri care vor fi luate începând cu anul 2018, cum ar fi impozitarea în țară a veniturilor companiilor europene, așa cum prevede o directivă a Uniunii Europene. Această măsură nu a putut fi luată de la 1 ianuarie 2017, pentru că domnul președinte Iohannis nu a numit un prim-ministru înainte de această dată, iar modificările Codului fiscal nu se pot aplica decât în următorul an fiscal.

Cu siguranță, FMI își va modifica estimările în favoarea Guvernului României, așa cum a făcut-o de mai multe ori, în ultimii ani și chiar recent.

Am încredere că actualul Guvern împreună cu echipa de parlamentari ai PSD și ai ALDE va implementa în totalitate Programul de guvernare care a fost legitimat prin votul acordat de români, anul trecut, în decembrie.

Vă mulțumesc frumos.

Deputat de Botoșani, Marius-Constantin Budăi.

 
Video in format Flash/IOS  

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Mulțumesc și eu.

 
Video in format Flash/IOS Eugen Tomac - declarație politică Cum se adoptă măsuri de austeritate împachetate într-un ambalaj populist;

Domnul Constantin Șovăială a depus în scris.

Domnul Eugen Tomac.

Vă rog.

Video in format Flash/IOS  

Domnul Eugen Tomac:

Doamnă președinte de ședință,

Stimați colegi,

Declarația mea politică se referă la măsurile de austeritate împachetate într-un ambalaj populist, pe care le-a adoptat Parlamentul, săptămâna trecută.

Camera Deputaților, în data de 25 aprilie 2017, a adoptat Legea pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 9/2017 privind unele măsuri bugetare în anul 2017, prorogarea unor termene, precum și modificarea și completarea unor acte normative. Au fost 212 voturi pentru și 33 de voturi împotrivă. În Senat, Legea a fost adoptată, în data de 6 martie, cu 64 de voturi pentru și 41 de voturi împotrivă, deci nu a existat o majoritate atâta de largă, precum în Camera Deputaților.

Deoarece această lege cuprinde măsuri de austeritate împachetate într-un ambalaj populist, am considerat că se impune o scanare serioasă a acestui ambalaj.

Astfel, în ceea ce privește măsurile populiste, într-adevăr, legea a introdus câteva modificări benefice pentru câteva categorii socio-profesionale - majorări salariale de aproape 40% pentru personalul militar și civil din cadrul instituțiilor publice din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională. Alte modificări privesc primarii, viceprimarii, președinții și vicepreședinții consiliilor județene - în esență, majorări salariale de 30%.

Cu toate acestea, este important să devoalăm măsurile mai puține vizibile din legea adoptată, pe care PSD le-a omis din prezentări, tocmai pentru că sunt neatractive.

Astfel, pe de o parte, în baza Legii adoptate în anul 2017, nu mai există obligația legală de a înscrie creditele de angajament în buget, respectiv în conturile anuale de execuție, iar ordonatorii de credite încheie angajamente legale, fără a mai fi ținuți să respecte limita creditelor de angajament. Totodată, Parlamentul nu mai aprobă programele bugetare ca anexe la bugetele ordonatorilor principali de credite.

Consecința acestor suspendări este, din perspectivă administrativă, lipsirea de eficacitate a procesului de monitorizare a execuției programelor bugetare și, în final, slăbirea calității politicilor publice.

Actualul Guvern și, bineînțeles, președintele PSD, domnul Dragnea, au suspendat cele mai importante articole din Legea finanțelor publice nr. 500/2002 care asigură transparența și corectitudinea procesului bugetar.

Practic, s-a votat posibilitatea cheltuirii banilor publici fără limite și s-a suspendat implicit și răspunderea celor ce procedau la încălcarea acestor prevederi. Astfel, creditele de angajament din 2017 vor presa anual asupra bugetelor următoare. De aici rezultă și posibile derapaje în planul deficitului bugetar. Însă, dincolo de problema deficitului, se ridică problema capacității de plată a bugetelor locale, având în vedere că orice primar sau președinte de consiliu județean va putea semna contracte fără limită și fără asumarea răspunderii penale.

Pe de altă parte, legea adoptată mai suspendă aplicarea și a altor prevederi care vizează măsuri sociale - de exemplu, prevederile legale privind acordarea de miere de albine, ca supliment nutritiv pentru preșcolari și elevii din clasele I-IV din învățământul de stat și confesional.

Mai mult, legea adoptată suspendă aplicarea prevederii potrivit căreia se alocă anual din bugetul de stat și din bugetele autorităților publice locale minimum 6% din produsul intern brut pentru finanțarea educației naționale. De asemenea, suspendă dreptul instituțiilor și autorităților publice de a acorda prime de vacanță și vouchere de vacanță.

Legea anunță și disponibilizări în administrație, deoarece numărul maxim de posturi din autoritățile și instituțiile publice urmează a se stabili astfel încât să se asigure plata integrală a drepturilor de natură salarială, cu încadrarea în cheltuielile de personal.

În acest sens, tocmai pentru că actul normativ conține măsuri populiste, electorale, Partidul Mișcarea Populară a votat împotriva acestei legi, în ambele Camere.

În schimb, nu la fel au procedat colegii din PNL și USR care, dacă la nivel declarativ au combătut poziția Guvernului, la votul final au votat alături de PSD, o lege care practic dă cu o mână și ia cu zece...

 
Video in format Flash/IOS  

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Ați depășit cele 3 minute regulamentare. Vă rog...

 
Video in format Flash/IOS  

Domnul Eugen Tomac:

Imediat.

...o lege care permite administrației publice locale profund PSD-izată să angajeze fără limite contracte populiste care vor atrage voturi, dar care însă vor trebui finanțate în anii următori de aceeași administrație.

Pentru aceste motive, legea adoptată nu este nimic altceva decât un cadou otrăvit, oferit de Guvernul PSD administrației publice locale.

Mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS  

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS Costel Lupașcu - declarație politică cu titlul Salarizarea unitară intră în linie dreaptă;

Domnul Costel Lupașcu?

Vă rog.

Video in format Flash/IOS  

Domnul Costel Lupașcu:

Mulțumesc, doamnă președinte.

Obiectul declarației politice: "Salarizarea unitară intră în linie dreaptă".

Stimați colegi,

Proiectul de Lege a salarizării unitare a fost depus în timp util, exact așa cum am promis. Ar fi de dorit ca dezbaterile din Parlament să nu fie dominate de orgolii politice personale sau de partid. Chiar dacă avem o majoritate stabilă, cred că este important ca proiectul să fie votat de toți parlamentarii din opoziție. Ar fi foarte greu de explicat un vot împotriva creșterii veniturilor și a ierarhizării pe merit a salariaților din sistemul bugetar.

Dezbaterea publică a început încă de dinainte să fie depus proiectul. Toți cei interesați au putut studia proiectul și au putut să-și formuleze propunerile de amendamente pe care acum le pot adresa parlamentarilor.

Garanția aplicării pentru prima dată a unei legi de salarizare, care a fost realizată având în vedere 3 principii de bază - egalitate, ierarhizare și unitate - este reprezentată de măsurile adoptate în primele 3 luni de guvernare, care au condus la o creștere economică sănătoasă și la crearea de locuri de muncă în toate regiunile țării.

Astfel, pentru funcții egale, studii egale și muncă egală, se va plăti un salariu egal; salariul șefului va fi mai mare decât cel al subalternului; salariul pentru studii superioare va fi mai mare decât cel pentru studii medii, cu aceeași vechime și gradație; și toate salariile din sistemul bugetar vor fi reglementate printr-o singură lege.

În prezent, salariul personalului medical sau din educație, din sistemul de stat, este la nivelul venitului mediu din sectorul privat și la jumătate din salariul specialiștilor din domeniul IT.

În urma adoptării Legii salarizării unitare, un medic va câștiga între 5.700 și 16.672 de lei/lună.

Actuala coaliție de guvernare, împreună cu parlamentarii PSD-ALDE își doresc să trateze cu respect toate categoriile profesionale din România, astfel încât să se îmbunătățească nivelul serviciilor care pot fi oferite cetățenilor.

Este obligatoriu să mergem în tandem, în ceea ce privește modernizarea sistemului serviciilor publice asigurate de stat și creșterea venitului personalului care activează în domeniul sanitar, educațional, apărare și ordine publică, administrație și cultură.

Nu putem să le cerem cetățenilor noștri să aibă performanță și să rămână să muncească în România, dacă nu le oferim salarii decente, comparabile cu cele din alte state europene.

Atât Guvernul, cât și Parlamentul au obligația să asigure o perspectivă fiecărui român, pentru a-și întemeia aici o familie, pentru a avea siguranța unui loc de muncă bine plătit, acces la servicii sanitare și de învățământ de calitate, și să se simtă protejat și respectat permanent de instituțiile de pe plan central și local.

Vă mulțumesc.

Deputat al PSD Botoșani, Costel Lupașcu.

 
Video in format Flash/IOS  

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Mulțumesc și eu.

 
Video in format Flash/IOS Vasile Cîtea - declarație politică intitulată Iașiul, între piscinele de cartier și Bazinul Olimpic;

Domnul deputat Vasile Cîtea?

Domnul deputat Vasile Cîtea.

Vă rog.

Video in format Flash/IOS  

Domnul Vasile Cîtea:

Cu îngăduința dumneavoastră, astăzi voi prezenta declarația politică intitulată "Iașiul, între piscinele de cartier și Bazinul Olimpic".

Dragi colegi parlamentari,

Dragi guvernanți,

A doua disciplină ca importanță din programul Jocurilor Olimpice de Vară, natația, are de ceva timp "interzis" la Iași. Deși această disciplină olimpică a adus de-a lungul timpului 9 medalii olimpice, dintre care 3 de aur, nu se poate practica în condiții optime, la Iași, din cauza lipsei unei infrastructuri necesare.

Nu avem un bazin olimpic de dimensiuni omologate de Federația Internațională de Natație. Acest lucru este cu atât mai ciudat, cu cât Iașiul este al doilea centru universitar din țară, deci cu potențial foarte crescut în ceea ce privește practicarea acestui sport, precum și descoperirea de noi talente.

La începutul anilor ’90, autoritățile au înțeles importanța unei astfel de investiții strategice și au încercat construirea unui bazin olimpic, cu ajutorul Universității Tehnice din Iași, pe un teren oferit de Primăria Municipiului Iași, cu finanțare de la Ministerul Educației Naționale.

Finanțarea a întârziat inițial, fiind oferite sume care acopereau aproximativ 4% din valoarea investiției.

În perioada 2004-2009, alocările au crescut, astfel încât a putut fi realizată 40% din structura exterioară a acestui obiectiv strategic. Din păcate, în anul 2011, în plin moment de guvernare Băsescu-Udrea-Boc, deși comisiile de specialitate ale Parlamentului aprobaseră alocarea unor sume suplimentare, în valoare de 12,8 milioane de lei, Parlamentul a respins această inițiativă, preferând să definitiveze la Cluj-Napoca două bazine certificate ca fiind olimpice, de dimensiuni regulamentare, cu 8 culoare, unde se pot găzdui competiții internaționale de natație.

Între timp, au intervenit diferite procese în instanță, având ca obiect terenul pus la dispoziție de municipalitatea ieșeană, astfel încât lucrarea concepută inițial a început să sufere importante procese de degradare. Deoarece au trecut foarte mulți ani de la documentația inițială, aceasta trebuie revizuită cu tot cu planul tehnic inițial, care nu mai corespunde pentru calificarea bazinului ca fiind unul olimpic.

În realitate, Iașiul a rămas, după mai bine de 20 de ani, cu un schelet de construcție care aduce aminte că în locul respectiv ar fi trebuit să existe un bazin olimpic în care să se poată perfecționa sportivii profesioniști, dar care putea servi și amatorilor îndrăgostiți de acest sport.

Avem credința că actualul Guvern se va ocupa de această problemă a Iașiului, pe lângă proiectul unei noi săli polivalente, deoarece Iașiul a demonstrat, de-a lungul timpului, potențial pentru disciplinele olimpice, aducând numeroase medalii delegațiilor României prezente la Jocurile Olimpice.

Vă mulțumesc.

Deputat de Iași, Vasile Cîtea.

 
Video in format Flash/IOS  

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Mulțumesc frumos.

 
Video in format Flash/IOS Andreea Cosma - declarație politică cu tema Execuția bugetară, după primele 3 luni din 2017, dovedește că măsurile asumate prin Programul de guvernare al PSD dau rezultate;

Domnul deputat Florin Manole?

Doamna deputat Andreea Cosma.

Vă rog.

Video in format Flash/IOS  

Doamna Andreea Cosma:

Mulțumesc, doamnă președinte.

"Execuția bugetară, după primele 3 luni din 2017, dovedește că măsurile asumate prin Programul de guvernare al PSD dau rezultate".

Ministerul Finanțelor Publice a publicat, în urmă cu câteva zile, pe 26 aprilie, execuția bugetară aferentă primului trimestru al anului 2017. În condițiile în care nici nu s-au aplicat încă toate măsurile propuse de PSD, cifrele arată extraordinar. Veniturile bugetare au crescut, în primele 3 luni, cu 7,1% față de aceeași perioadă din 2016. Vorbim de un plus de aproximativ 4 miliarde de lei, numai în perioada ianuarie-martie, față de ce reușise precedentul Guvern.

Defalcat, încasările din bugetul pe profit și salarii au crescut cu 7,6%, ceea ce sugerează că și firmele fac profituri mai mari, dar și românii câștigă mai bine, lucru care se reflectă, de altfel, și în creșterea consumului.

Cea mai importantă schimbare în bine apare atunci când vorbim de absorbția fondurilor europene. În primele 3 luni din 2016, fostul Executiv a atras 298 de milioane de lei. Guvernul Grindeanu a adus o creștere de 884%, până la 2,98 miliarde de lei, pe primul trimestru din 2017.

De asemenea, și la capitolul cheltuieli bugetare, lucrurile s-au îmbunătățit. Așa se face că s-a reușit o economie de 3,1% în cheltuielile cu bunuri și servicii, echivalentă cu 253 de milioane de lei - aproape 60 de milioane de euro.

S-a vorbit foarte mult despre depășirea cifrei de 3% deficit bugetar. În realitate, nu avem minus. Dimpotrivă, primul trimestru a adus chiar un excedent de 1,5 miliarde de lei, adică aproape 350 de milioane de euro.

Toate aceste date statistice nu ar însemna nimic, dacă nu s-ar putea constata și o îmbunătățire în viața românilor. Guvernarea PSD înseamnă cel mai scăzut nivel al șomajului din ultimii 20 de ani. Nici măcar în perioada de boom economic, din mandatul de prim-ministru al lui Călin Popescu-Tăriceanu, România nu a avut un șomaj de 5,3%, așa cum s-a întâmplat în martie 2017. Această îmbunătățire este rezultatul măsurilor fiscale luate și de creșterea salariului minim pe economie, la 1.450 de lei, care îi motivează și pe cei care beneficiază de asistență socială să meargă să se angajeze. Prin comparație, în 2016, șomajul era de 6,4%, iar în 2004, 8,6%.

Și asta nu este tot. Salariul mediu net a ajuns, în februarie, la 2.236 de lei, cu 15% mai mult decât în aceeași lună a anului trecut. Dacă raportăm asta la inflație, vorbim de o creștere reală de peste 14%, ceea ce demonstrează deopotrivă încrederea mediului privat în bunul mers al economiei românești în timpul guvernării PSD, dar și justețea măsurilor asumate prin Programul de guvernare realizat sub coordonarea președintelui Liviu Dragnea și implementat de Guvernul Grindeanu.

Vă mulțumesc.

Deputat al PSD, Cosma Andreea.

 
Video in format Flash/IOS  

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Mulțumesc și eu.

 
Video in format Flash/IOS Alexandra Presură - declarație politică intitulată Ziua de 2 mai - Ziua națională a tineretului;

Domnul deputat Ștefan Mușoiu? Nu este.

Doamna deputat Alexandra Presură? Vă rog.

Video in format Flash/IOS  

Doamna Alexandra Presură:

Mulțumesc, doamnă președinte.

Declarație politică.

"Ziua de 2 mai - Ziua națională a tineretului".

Începând cu anul 2004, când Parlamentul României a adoptat Legea nr. 425 din 25 octombrie, la 2 mai este celebrată Ziua națională a tineretului. Cu acest prilej sunt organizate activități sociale, culturale, artistice și sportive, în domeniile de interes ale tinerilor din toate județele României, iar Societatea Română de Radiodifuziune și Societatea Română de Televiziune, în perioada 26 aprilie - 2 mai, difuzează prioritar emisiuni axate pe problematica tinerilor. Inițiativa a aparținut unui număr de 15 deputați, iar actul legislativ a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 991 din data de 28 octombrie 2004.

Deși aleasă întâmplător și fără a avea o semnificație istorică deosebită, ziua de 2 mai a devenit un bun prilej pentru organizarea unor activități sociale și culturale, menite să asigure implicarea tinerilor în viața socială și să dezvolte proiectele dedicate acestei categorii de vârstă. Implicarea civică îi aduce pe aceștia împreună, cu scopul de a lucra pentru un țel comun, dar și creează un cadru propice pentru incluziunea socială, în vederea consolidării unor atribute vitale.

Tinerii reprezintă prezentul, dar și viitorul acestei țări. Ei sunt militanți ai schimbării pozitive și fac parte dintre aceia care nu doar plănuiesc, ci și acționează. Sunt implicați în procesul de transformare a societății românești în mod activ, competent și asumat. Atunci când se investește în tineret, se creează premisele necesare pentru dezvoltarea de noi piețe economice sau de capital, pentru un comerț echitabil, locuri de muncă decente, dezvoltarea turismului, oportunități de care România poate beneficia în mod constructiv.

Doctrina social-democrată pune în centrul acțiunii sale comunitatea, iar PSD desfășoară o politică cu oameni și pentru oameni. În acest context, rolul tinerilor social-democrați în societatea actuală, prin încurajarea comunicării și incluziunii sociale, este esențial. Aceștia participă activ la dezbaterile publice pe domenii de interes, fiind și inițiatori ai unor subiecte importante în contextul actual.

Prin Programul de guvernare actual, Partidul Social Democrat a reușit să recâștige încrederea românilor, prin includerea unor serii de măsuri sociale și legislative, care încurajează dezvoltarea economică și socială, în general. Între acestea, un loc important este ocupat de inițiativele ce vizează acordarea alocațiilor și burselor pentru tinerii interesați de pregătirea lor în școlile profesionale.

Pași importanți au fost făcuți în direcția scăderii ratei șomajului, a pragului de sărăcie, dar mai ales pentru creșterea numărului tinerilor care au acces la educație.

Importantele acțiuni legislative vin în sprijinul tinerilor antreprenori, al IMM-urilor, dar și al micilor întreprinzători.

Angajatorii români sunt motivați de stat în acțiunea de angajare a tinerilor, prin acordarea de subvenții de până la 200 de euro pentru fiecare angajat sau pentru organizarea stagiilor de perfecționare a acestora. Importante subvenții sunt acordate și angajatorilor care au în program și încadrarea tinerilor cu risc de marginalizare.

Un capitol important în preocupările Partidului Social Democrat îl reprezintă încurajarea tinerilor care își deschid propriile afaceri. În acest sens, menționăm Programul "Start-up Nation", cu efecte importante în această direcție, precum și Programul "Hope" care susține antreprenoriatul pentru tinerii cu risc de sărăcie și excluziune socială.

O direcție care a căpătat o importanță tot mai mare în ultimii ani o reprezintă acțiunile de încurajare a copiilor și tinerilor să participe la activități sportive, culturale și educative. Astăzi, tinerii români se implică din ce în ce mai mult în măsurile ce vizează creșterea eficienței eco, în scăderea gradului de poluare, în creșterea gradului de folosire a materialelor biodegradabile și de protejare a mediului înconjurător, în vederea consolidării unei societăți moderne la nivel european.

Vă mulțumesc.

Deputat al PSD, Alexandra Presură, Circumscripția electorală nr. 17, Dolj.

Mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS  

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Mulțumesc și eu.

 
Video in format Flash/IOS Gheorghe-Dinu Socotar - declarație politică intitulată Impozitul pe venitul global pe gospodărie - între dezbatere și manipulare;

Domnul deputat Gheorghe Socotar?

Vă rog.

Video in format Flash/IOS  

Domnul Gheorghe-Dinu Socotar:

Mulțumesc, doamnă președinte.

Stimați colegi,

Declarația mea politică se cheamă "Impozitul pe venitul global pe gospodărie - între dezbatere și manipulare".

Asistăm în ultima vreme la multă agitație pe scena politică, și nu numai, referitoare la dezbaterea publică din jurul reformei fiscale anunțate prin introducerea impozitului pe venitul global pe gospodărie.

Faptul că tema este aprins dezbătută îl apreciez ca pe un aspect pozitiv. Să nu uităm că inițiativa de reformă este în faza care nu degeaba se numește dezbatere publică. De aici încolo sesizăm toate caracteristicile formei autohtone de dezbatere, în care criticii cei mai acizi ai temei sunt cei care nu au citit textul propunerii lansate în dezbatere, sau, dacă l-au citit nu l-au înțeles, sau, în cazul cel mai grav, și, după părerea mea, destul de răspândit, al celor care l-au citit, l-au înțeles, dar încearcă să îl prezinte în mod fals, ciuntit, deformat, sperând ca în acest fel să stârnească o masă critică de opozanți ai reformei fiscale, după un model de manipulare deja cunoscut în cazul faimoasei Ordonanțe nr. 13.

Lăsând criticii să își vadă de treburile lor, cred că e de datoria mea, și a noastră, de aleși în Parlamentul României, să aducem în discuție esența proiectului de reformă și să spunem că:

 1. Înainte de toate este un pas spre modernitate, prin adoptarea unui sistem fiscal similar cu cel folosit în cele mai dezvoltate state din Europa;
 2. Prin sistemul fiscal propus, în sfârșit, sunt efectiv stimulate domenii deficitare ale economiei naționale, precum sănătatea, învățământul, cultura și sportul;
 3. O cotă parte din cheltuielile de întreținere și reparație a locuințelor devine deductibilă;
 4. Stimulează disciplina fiscală, încurajând solicitarea și păstrarea documentelor fiscale pentru obținerea deducerilor;
 5. Va stimula îmbunătățirea relației dintre contribuabil și stat, prin intermediul consultantului fiscal care, nefiind un reprezentant al autorității, va putea avea o relație de mai mare onestitate cu contribuabilul.

În încheiere, aș dori să amintesc că actualul cor de bocitoare a avut o reacție similară și față de măsurile de relaxare fiscală ale Guvernului Ponta, ale căror efecte benefice, astăzi, sunt indiscutabile. Așa că, parafrazând o cunoscută vorbă românească, aș spune: despre critici și manipulatori, numai de bine.

Vă mulțumesc.

Gheorghe-Dinu Socotar, deputat ales în Circumscripția nr. 28, Mureș.

 
Video in format Flash/IOS  

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS Tudor Ciuhodaru - semnal de alarmă S.O.S. institutul «Cantacuzino»!;

Domnul deputat Tudor Ciuhodaru.

Vă rog.

Video in format Flash/IOS  

Domnul Tudor Ciuhodaru:

Mulțumesc, doamnă președinte.

Doamnelor și domnilor,

Vreau să mă ascultați cu mare atenție, pentru că voi trage un semnal de alarmă: "S.O.S. Institutul «Cantacuzino»!".

Suntem pe un teren minat. O dovedesc cele 24 de morți legate de rujeolă. Nu mai putem să ne jucăm cu sănătatea epidemiologică a României. Propun redeschiderea Institutului «Cantacuzino». Din nou. Am și depus un proiect de lege în acest sens.

Altfel, de fiecare dată când vorbim despre rujeolă sau tetanos, vom depinde de bunăvoința altora.

Mai țineți minte miile de copii ce așteptau în maternități importurile de vaccinuri BCG?

Din pământ, din iarbă verde, avem datoria să rezolvăm această problemă extrem de importantă.

Și, uitați-vă și dumneavoastră, de-a lungul timpului, plimbarea de la un minister la altul n-a făcut decât rău acestui institut. Dacă în 1989 avea 1.600 de angajați, acum au mai rămas 500. Institutul de la Iași a fost desființat. Iar din cele... produse importante, din cele 7 vaccinuri, 11 seruri, nu se mai produce nimic.

Prin proiectul meu de lege se precizează foarte clar că finanțarea acestuia este de importanță națională și strategică. Se precizează foarte clar că este răspunderea Ministerului Sănătății în a desemna un sistem integrat de management al vaccinării. Și, mai mult decât atât, finanțarea acestuia va fi realizată integral.

Nu uitați că acest institut rămâne printre cele mai importante din această lume, în rețeaua institutelor Pasteur. Că asigură vaccinarea antigripală la nivel mondial. Că sunt produse unice, făcute în România. Că aveam anual peste 800.000 de doze de vaccinuri BCG și un milion și jumătate de doze de vaccin antigripal. Că în situații de criză, cum este cea de acum, nu-ți dă nimeni vaccinurile de care ai nevoie. Trebuie să le ai oricând la dispoziție.

În plus, dacă vorbim despre vaccinuri sigure și ieftine, ele nu pot fi asigurate decât de Institutul «Cantacuzino».

Sper că m-ați ascultat astăzi. Pentru că vă rog, din nou, să aveți acest lucru în vedere. Și să votați pentru redeschiderea Institutului «Cantacuzino».

Vă mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS  

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Mulțumesc și eu.

Domnul deputat Vasile Axinte? A depus în scris.

Domnul deputat Nicolae Georgescu a depus în scris.

Domnul deputat Găină Mihăiță? A depus în scris.

Domnul deputat Mihai Weber? A depus în scris.

Doamna deputat Mihaela Huncă? A depus în scris.

Am epuizat lista colegilor care au prezentat declarațiile politice și încheiem aici prima parte a ședinței noastre de astăzi.

Mulțumesc.

 
     

(Următoarele declarații politice și intervenții au fost consemnate conform materialelor depuse de deputați la președintele de ședință.)

 
    Bogdan-Iulian Huțucă - declarație politică intitulată Ce faceți cu mediul de afaceri, domnilor guvernanți?!;

Domnul Bogdan-Iulian Huțucă:

"Ce faceți cu mediul de afaceri, domnilor guvernanți?!"

Deși domnul Dragnea a prezentat opiniei publice, zilele trecute, o economie ca-n povești, "poleită" în vremea guvernării Grindeanu, cifrele expuse de domnul Dragnea sunt departe de datele din teren.

Astfel, un exemplu în acest sens îl reprezintă investițiile străine directe, care în realitate nu au crescut, ci chiar au scăzut în primele două luni ale anului 2017, raportat la aceeași perioadă din 2016, fiind vorba de 655 de milioane euro veniți din investiții directe în 2017, față de 661 de milioane de euro în urmă cu un an.

Mai mult decât atât, cheltuielile de capital, investițiile, sunt în prezent sub cota de avarie, cu 31,5% mai mici față de 2016, dacă ne raportăm la sumele concrete: 1 miliard de lei în 2017 față de 1,5 miliarde de lei în 2016. Deci cheltuielile de capital sunt de fapt la jumătate, prin raportare la PIB (0,1% - 2017 vs. 0,2% - 2016).

Cu alte cuvinte, nu-i prea mai arde nimănui de investiții în astfel de vremuri instabile și fără perspective. Este clar faptul că acest lucru reprezintă o consecință a lipsei de predictibilitate pentru mediul de afaceri din România, dar și a faptului că împovărarea excesivă a acestuia a culminat cu creșterea salariului minim impusă de Guvernul Grindeanu, fără a veni la pachet și cu alte măsuri care să contrabalanseze aceste efecte pentru întreprinzători.

România nu poate redeveni atractivă pentru investitori dacă noua putere PSD-ALDE atacă în mod constant mediul privat, în loc să-l susțină cu măsuri concrete, cu efecte benefice pe termen mediu și lung!

Mai trebuie spus faptul că devine îngrijorătoare și creșterea vertiginoasă a gradului de îndatorare a României, care a atins cel mai mare nivel istoric - datoria publică a ajuns în februarie la 41,4% din PIB, iar datoria guvernamentală la 39,5% din PIB - , fiind de remarcat aici și faptul că numai în luna aprilie Ministerul Finanțelor Publice s-a împrumutat cu 12,4 miliarde de lei. În plus, cred că ar trebui foarte repede lămurită și "dilema" colectării slabe a TVA în primele 3 luni ale anului în curs, sau a amânării rambursării banilor către sectorul privat, pentru a aranja astfel cifrele printr-o metodă care să ascundă realitatea și să creeze aparența unei situații favorabile...

Toate aceste tertipuri PSD-iste, cu rol de cosmetizare a datelor statistice, coroborate cu instaurarea unui cadru ostil pentru mediul de afaceri, nu fac altceva decât să îndrepte economia României spre un drum total greșit, cu consecințe nefaste pentru anii următori.

    Cornel-Mircea Sămărtinean - declarație politică cu tema Accesarea fondurilor europene - șansa dezvoltării României;

Domnul Cornel-Mircea Sămărtinean:

"Accesarea fondurilor europene - șansa dezvoltării României"

Accesarea de fonduri europene, utilizând mecanismele naționale, este șansa dezvoltării României prin investiții consistente în toate sectoarele importante. România are cea mai scăzută rată de utilizare a fondurilor europene și este pe ultimul loc în Uniunea Europeană la investiții în educație, sănătate și infrastructură. Este adevărat că superbirocratizarea, hățișul legislativ în procedurile de accesare a fondurilor europene, precum și schimbarea regulilor în timpul jocului sunt doar câteva cauze care au determinat ca România să nu fie performantă în acest domeniu. Guvernul României are obligația și datoria de a maximiza accesul românilor la informații legate de oportunitățile de atragere de fonduri europene în exercițiul financiar de până în anul 2020, fie că vorbim de axe pentru zona de Grupuri de Acțiune Locală, GAL-uri, fie fonduri destinate zonei de tineret din bugetul de stat, ca de exemplu Programul "Start-Up Nation".

În prezent, Uniunea Europeană gestionează direct aproximativ 24% din fondurile europene, ceea ce reprezintă 35 de miliarde de euro anual, sumele fiind distribuite sub formă de granturi și contracte europene, pe bază de competiție europeană între aplicanți din toate statele membre, pe baza calității proiectelor primite. De la aderare și până în acest moment, România a beneficiat de peste 40,5 miliarde de euro fonduri nerambursabile, iar contribuția la Bugetul Uniunii Europene a fost de 13,6 miliarde, ceea ce înseamnă un flux net pozitiv pentru țara noastră, de 26,9 miliarde de euro, de când România este stat membru al UE. În anul 2017 România este ultima țară în ceea ce înseamnă accesarea fondurilor europene în cadrul Planului Juncker, în condițiile în care există în momentul de față peste 350 de miliarde de euro care pot să fie cheltuiți pentru diverse proiecte de infrastructură și nu numai, la nivelul statelor membre.

Bugetul Uniunii Europene face apel la ceea ce unii lideri europeni au numit "responsabilitate europeană". Fondurile europene trebuie să constituie gura de oxigen pentru România. Dacă vrem ca economia României să se salveze și să beneficieze de pe urma fondurilor europene, este nevoie de disciplină, de performanță profesională, de stoparea risipei, de investiții care aduc plus valoare, iar toate acestea ne vor permite să demarăm către o "responsabilitate românească". Realitatea ne demonstrează însă că de la începutul anului și până în prezent se conturează un eșec de proporții al Guvernului României în ceea ce privește absorbția fondurilor Uniunii Europene, un eșec de care actuala guvernare este responsabilă și pe care trebuie să și-l asume.

    Florica Cherecheș - declarație politică Tineretul, încotro?;

Doamna Florica Cherecheș:

"Tineretul, încotro?"

La 2 mai s-a sărbătorit Ziua națională a tineretului, prilej cu care am evaluat situația tinerilor din țara noastră. Știm că România este într-un proces accelerat de depopulare, pierzând în fiecare an echivalentul unei localități cu aproximativ 80.000 de locuitori, adică un oraș ca Reșița sau Bistrița-Năsăud. Cauzele sunt multiple și cunoscute: migrația; sporul negativ al populației care a dus la îmbătrânirea populației; cauze sociale ce țin de emanciparea femeii și amânarea momentului întemeierii unei familii; cauze economice care descurajează familiile să aibă mai mulți copii etc.

Tinerii doresc să aibă un loc de muncă bine plătit, în care să fie respectați și să se considere valoroși pentru societate, să își poată permite o locuință proprie, să își poată permite vacanțe anuale, să poată călători, să poată să își întrețină o familie.

Îndeplinirea acestor deziderate depinde de situația economică a României și de politicile sociale adresate tinerilor. Din păcate, la noi se vorbește mult mai mult de programe adresate vârstnicilor, de asistență socială și nu de măsuri care să încurajeze afirmarea potențialului propriu, reducerea abandonului școlar, antreprenoriatul sau sprijinirea tinerilor și a familiilor active. Este dificil pentru tineri să ocupe locuri de muncă bine plătite, fie pentru că nu au experiență, dar nici nu li se oferă posibilitatea de a o dobândi, fie pentru că ele sunt rezervate pentru cei aflați în preajma celor de la putere. Rata sărăciei la copii și tineri este de 4 ori mai mare decât la vârstnici ș, totuși, nu încurajăm suficient munca, cea care produce plus valoare și venituri la bugetul de stat, suficiente pentru a acoperi și cheltuielile sociale.

Din păcate, nu sunt semne că Guvernul Grindeanu ar contribui la menținerea tinerilor în țară, pentru că aceștia au dificultăți reale în a-și găsi un loc de muncă, dacă nu au pregătirea corespunzătoare cerințelor de pe piața muncii. Iar asta nu se întâmplă, pentru că sistemul de învățământ se încăpățânează să producă absolvenți în domenii care nu au căutare pe piața muncii sau tineri fără niciun fel de experiență în domeniul absolvit, pentru că la noi se predă doar teorie și accentul pe practică e foarte scăzut, pentru că vorbim de învățământul profesional, dar nu îl sprijinim concret, și nici pe cei care doresc și pot să o facă, adică pe agenții economici. Mulți tineri au probleme să se angajeze în sectorul privat, unde contează mai mult experiența practică și mai puțin diploma.

Continuând seria erorilor, Guvernul Grindeanu se împrumută pentru a plăti salarii mărite la stat și pensii, iar pentru investiții în infrastructură sau contribuții la proiecte europene nu sunt bani, deși acestea ar duce la crearea de locuri de muncă și ar produce dezvoltare și prosperitate generală. Cu deficit la încasări și venituri, cu minus la atragerea de fonduri europene, cu investiții minuscule în infrastructură, dar cu cheltuieli salariale și de asistență socială în creștere, România nu va fi mai atractivă pentru tinerii săi, ci dimpotrivă. Deja se înregistrează un deficit acut de forță de muncă și măsurile populiste ale Guvernului PSD îl vor accentua, gonindu-i pe cei mai întreprinzători și adaptabili, adică exact pe cei de care avem cea mai mare nevoie.

În această zi cu o semnificație deosebită, cer Guvernului Grindeanu-Dragnea, să vină urgent cu măsuri concrete pentru integrarea tinerilor români în România, pentru sprijinirea familiilor active, să dezvolte Programul național de construire de locuințe pentru tineri, să nu adopte legi care să blocheze lupta împotriva corupției, îi cer să atragă, prin măsuri concrete, investitori care să creeze locuri de muncă, oferind un mediu favorabil investițiilor, predictibil și mai puțin sufocant decât în prezent.

Astfel, copiii noștri vor rămâne acasă, în țara lor, și familiile nu vor avea de suferit durerea despărțirii, cu toate consecințele ei nefaste.

    Florin-Claudiu Roman - declarație politică cu titlul 1 Decembrie la Alba Iulia - primul moment important care ar trebui să dea startul festivităților legate de celebrarea Centenarului Marii Uniri;

Domnul Florin-Claudiu Roman:

"1 Decembrie la Alba Iulia - primul moment important care ar trebui să dea startul festivităților legate de celebrarea Centenarului Marii Uniri"

Pentru că mai sunt doar 7 luni până la 1 decembrie, țin să le reamintesc guvernanților PSD-ALDE că nu au făcut nimic până în prezent pentru celebrarea Centenarului Marii Uniri, de anul viitor, în condițiile în care acest moment de o importanță deosebită ar trebui să fie marcat de autoritățile statului român, pe o perioadă de cel puțin un an, pe măsura însemnătății lui istorice unice.

Mai mult decât atât, pregătirea aniversării Centenarului României (1918-2018) și a Primului Război Mondial ar trebui să reprezinte, pentru toate partidele politice și, implicit, pentru puterea PSD-ALDE, un moment de respect pentru trecut, pentru actul Unirii, înfăptuit de către cei care au luptat în numele idealurilor naționale, și prin sacrificiul lor imens au realizat România Mare!

De aceea, solicit Guvernului României să nu mai tergiverseze nicio zi demararea proiectelor pentru aniversarea, așa cum se cuvine, a Centenarului. Un prim pas în acest sens consider că ar trebui făcut prin alocarea, în regim de urgență, a fondurilor necesare susținerii acelor proiecte pe care le are cel mai implicat județ în acest demers istoric și anume, județul Alba.

De asemenea, cer Guvernului Grindeanu să stabilească foarte clar că în acest an festivitățile de 1 decembrie vor avea loc la Alba Iulia, moment care ar trebui să reprezinte și deschiderea celebrării Centenarului Marii Uniri și, pentru acest lucru, solicit Guvernului să bugeteze în mod corespunzător aceste festivități.

Până în prezent, Guvernul PSD-ALDE nu și-a demonstrat în niciun fel preocuparea pentru a veni în sprijinul pregătirii, organizării și desfășurării manifestărilor, acțiunilor și proiectelor de aniversare a Centenarului României, dar, în schimb, a dat dovadă de o lipsă desăvârșită a voinței de a se implica cu adevărat în acest proiect național!

Prin acțiunile sale incoerente referitoare la Centenar, Guvernul Grindeanu a reușit doar "performanța" de a se face remarcat printr-un nearticulat joc de ping-pong, de pasare a responsabilităților de la o instituție la alta, refuzând în mod sistematic și categoric a da explicații publice referitoare la inexistența unei strategii coerente privind Centenarul Marii Uniri, ceea ce denotă doar nepăsarea și disprețul actualei puteri pentru un moment unic în istoria românilor.

    Găvrilă Ghilea - declarație politică intitulată Produsele alimentare românești cu originea certificată se pot număra pe degetele de la două mâini;

Domnul Găvrilă Ghilea:

"Produsele alimentare românești cu originea certificată se pot număra pe degetele de la două mâini"

Avantajele economice ale producătorilor români care dețin mărci protejate conform standardului european de etichetare sunt incontestabile, iar eligibilitatea pentru accesarea de fonduri europene nerambursabile în vederea promovării produselor este doar unul dintre acestea. Nemaivorbind că, fără clasificare la nivel național, în țara de origine, mărcile cu indicație geografică sau denumirile de origine nu pot beneficia de protecție europeană.

Am aflat cu surprindere că o perioadă destul de lungă România nu a avut un organism de inspecție și certificare, deși politicile promovate în sectorul agriculturii vizau ca obiectiv creșterea calității produselor autohtone agricole și alimentare. Motivul? Regulamentele europene recomandau Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale delegarea atribuțiilor specifice unui organism privat, acreditat conform standardului EN 45011 sau ISO/CEI 65 de către Asociația de Acreditare din România, RENAR, recunoscută ca autoritate națională în domeniu.

Mai mult împinși de la spate de rigorile Politicii Agricole Comune a Uniunii Europene, oficialii agriculturii românești au acceptat în cele din urmă utilitatea unui asemenea demers, delegând competențele specifice de organism național de inspecție și certificare către SC Certind S.A, care a primit în anul 2013 acreditarea din partea RENAR și certificatul de recunoaștere din partea Direcției Generale de Industrie Alimentară din cadrul MADR.

Cu toate acestea, numărul produselor românești incluse în Sistemul de protecție al indicațiilor geografice și denumirilor de origine ale produselor agricole și produselor alimentare este extrem de mic, acestea putând fi numărate pe degetele de la două mâini.

Dar și mai trist este faptul că doar trei dintre acestea sunt omologate și la nivel european, în timp ce Italia are 290 de asemenea produse, iar Franța, peste 260.

    Ioan Balan - declarație politică intitulată România din beznă, care nu se vede de la București!;

Domnul Ioan Balan:

"România din beznă, care nu se vede de la București!"

Nu este nici prima dată și, se pare că nu va fi nici ultima dată când o parte dintre români sunt nevoiți să trăiască în umilință și în beznă, mai rău ca în Evul mediu, deși cu toții plătesc cu vârf și îndesat prețuri mari, ca să trăiască în condiții decente. De parcă nu ar fi suficient că acești români s-au născut și trăiesc în zone în care drumurile sunt proaste, locurile de muncă puține și prost plătite, școlile sunt sărăcăcioase, spitalele sunt situate la kilometri distanță și cu medici puțini, mai trebuie să îndure și frigul iernilor în beznă.

Cum despre cine este vorba? Despre românii din Bucovina, despre românii nevăzuți niciodată de la București. Da, bucovinenii nu s-au văzut niciodată de la București, de niciun Guvern, pentru că sunt mereu lăsați în beznă, or, prin beznă se vede mai greu!

În urmă cu doar câteva săptămâni, iarna și-a arătat ultimele puteri, nu înainte însă să aducă cu ea și ultimele ninsori firave, însoțite, pe alocuri, și de vânt, mai degrabă primăvăratic. Consecința o știm cu toții: 320.000 de consumatori din toată Moldova și din Bucovina au rămas în beznă. Oricine ar putea spune că de vină sunt condițiile meteo...! Nu te pui, domnule, cu ele! Nu te pui cu natura!

Nimic mai fals! Acest argument s-a invocat și continuă să se invoce de autoritățile de reglementare și supraveghere în domeniul energiei și de distribuitorii de energie, pentru a-și acoperi serviciile proaste și lipsa totală a investițiilor. Rețelele de distribuție din Bucovina cedează ori de câte ori soarele intră între nori. Rețelele de distribuție din acest colț al României, uitat de Guvern, au o vechime de peste 50 de ani și chiar de 60 de ani. În Bucovina, distribuția de energie a fost în toată perioada postdecembristă o vacă bună de muls, căreia nu i s-a dat niciodată de mâncare și, într-un final, și-a dat duhul. Distribuitorii de energie și-au umflat cu hărnicie profiturile, în vreme ce utilizatorilor li se furnizează servicii de calitate tot mai proastă.

Mai mult, disprețul acestor furnizori ajunge să fie suprem atunci când vine vorba despre reluarea furnizării după ce rețelele cedează. Își imaginează cineva ca după o săptămână de la întreruperea furnizării operatorii să nu remedieze problemele și să nu reia furnizarea? Mai putem să contrazicem Uniunea Europeană când ne spune cu subiect și predicat faptul că Bucovina este săracă din cauza disprețului pe care îl are propriul Guvern pentru această regiune a țării? Nu cred că mai are nimeni argumente să-i contrazică pe specialiștii de la Comisia Europeană!

Din anul 2008 și până în prezent, m-am adresat constant prim-miniștrilor, miniștrilor, secretarilor de stat și autorităților de reglementare, atrăgându-le atenția că operatorii economici care se ocupă de distribuția de energie electrică în Bucovina nu au realizat niciun fel de investiție, așa cum se angajaseră în contractele de privatizare. Am mai explicat faptul că niciun bucovinean nu plătește o factură mai mică ca urmare a serviciilor proaste, ci, dimpotrivă, chiar dacă serviciile sunt proaste, facturile sunt mai mari. Am primit răspunsuri foarte evazive, într-o limbă de lemn funcționărească, din care am înțeles că nici măcar autorităților române nu le pasă de soarta consumatorilor din Bucovina.

Recent, am văzut că Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei s-a trezit și ea din amorțeală și a constatat ceea ce se vedea cu ochiul liber și toată lumea știa și anume, că toate companiile de distribuție a energiei nu și-au respectat programele de investiții, în condițiile în care infrastructura de distribuție este depășită moral și fizic de zeci de ani de zile. Mai mult, acolo unde operează E.ON, din rețeaua de 2.691 de Km de rețea de înaltă tensiune, în ultimele decenii, numai 0,78% a fost modernizată, adică vreo 20 de km. Cred că alte comentarii sunt de prisos!

Bucovinenii nu sunt români de mâna a doua și nu merită acest tratament discriminatoriu din partea autorităților guvernamentale de la București. Dacă întreruperile de energie ar fi fost la București sau prin cartierele selecte ale Capitalei, atunci am fi avut un mare deranj național. Dacă, în schimb, se întâmplă în Bucovina, nimeni nu se deranjează să ia atitudine! Personal am adresat întrebări, interpelări autorităților guvernamentale, însă speranța mea că Guvernul și-ar schimba atitudinea devine tot mai mică. Cert este că nu voi ceda și voi încerca, fie pe cale legislativă, fie prin demersuri la autoritățile europene din domeniul energiei, să pun capăt unei situații de netolerat într-un stat membru al Uniunii Europene de peste 10 ani de zile.

    Nicolae Georgescu - declarație politică despre Ziua națională a tineretului;

Domnul Nicolae Georgescu:

"Ziua națională a tineretului"

Începând cu anul 2004, ziua de 2 mai a fost stabilită ca fiind Ziua națională a tineretului. Cu ce asociez eu cuvântul "tineret"? Cu energie, forță, dinamism, dar și cu puterea de a schimba lumea. Astăzi este ziua în care vă propun să ne gândim mai mult la tinerii noștri, pentru că ei reprezintă viitorul României, un viitor de care trebuie să avem grijă, dacă vrem să fie unul strălucit.

Tinerii noștri cu vârste cuprinse între 15 si 29 de ani reprezintă 18,8% din populația rezidentă a României, conform datelor de la cel mai recent recensământ. Ne referim astfel la o mare parte din populația țării. O populație care, așa cum o arată realitatea, este dezamăgită de principalele instituții politice din țară, dar și de politicieni. Iar asta se vede atât în ceea ce privește participarea la vot, cât și în interesul scăzut acordat politicii.

Totuși, tinerii speră ca vor avea o viață mult mai bună, iar noi suntem cei care trebuie să le concretizăm aceste speranțe, să le creionăm un viitor frumos copiilor noștri.

Cred că în acest demers totul începe de la educație. Tinerii au nevoie nu doar de mentori de la care să învețe, ci și de modele de carieră și de sfaturi practice. Au nevoie să fie motivați, încurajați și recunoscuți pentru munca lor.

Avem potențial, iar asta se vede prin numărul mare de olimpici pe care România îi dă în fiecare an, în tot mai multe domenii, de la matematică, română, chimie și până la sport. Nu de puține ori tinerii noștri reușesc să se remarce pe plan internațional, în fața altora care au avut poate condiții mai bune decât cele pe care statul român le oferă.

Vreau să vă atrag atenția asupra unor statistici. Aproximativ 40% dintre tineri își doresc să plece în altă țară, pentru a studia sau pentru a munci. Aș vrea ca împreună cu dumneavoastră să schimbăm această realitate, să valorificăm imensul potențial uman și intelectual de care România dispune.

E adevărat că Ministerul Educației Naționale se străduiește să schimbe încetul cu încetul fața învățământului românesc, prin proiectele sale: masa caldă oferită în școli, acordarea de bani olimpicilor, manualele digitale sau crearea unor programe școlare adaptate nevoilor elevilor. Dar cred că este nevoie de mai mult decât atât. Este nevoie de îndrumare și de exemple pozitive, de reforme care să dea tinerilor motive puternice pentru a-și pune în practică talentul în România, nu peste hotare.

Cred cu tărie că generația acestor ani nu este o generație pierdută ci, dimpotrivă, este o generație capabilă să dea naștere multor valori și să schimbe fața României. Și sper ca noi, prin efortul colectiv, să o putem sprijini.

Astăzi vreau să vă spun că sunt mândru de tinerii noștri! Și îmi doresc să-i putem ajuta, să ne dea motive să fim mândri de ei în fiecare zi!

    Claudiu-Vasile Răcuci - declarație politică intitulată Nu vă răzbunați pe asistații social! Voi ați creat anomaliile!;

Domnul Claudiu-Vasile Răcuci:

"Nu vă răzbunați pe asistații social! Voi ați creat anomaliile!"

Este halucinant modul în care coaliția de guvernare PSD-ALDE a intrat în panică totală, deoarece la bugetul de stat au colectat bani puțini, foarte puțini, mai puțin chiar ca în anul 2016, iar acum dau din colț în colț și nu știu de unde să reducă o parte dintre cheltuieli. Am înțeles că doamna Olguța se pregătește cu hărnicie să taie unele dintre salariile bugetarilor și cred că va avea și succes, deși prin Programul de guvernare al PSD nu am găsit acest angajament asumat.

M-a mirat și surprins modul în care, atât domnul Tăriceanu, cât și doamna Vasilescu s-au năpustit asupra așa-numiților asistați social și îi amenință cu virulență că sunt puturoși, că nu muncesc și că le va lua și fărâma de sprijin social care venea din partea statului.

Păi acest lucru are mai multe definiții: ipocrizie, demagogie, dispreț față de cei pe care statul român i-a ținut în sărăcie, cruzime față de cei care nu pot munci, pentru că sănătatea lor nu le dă voie!

Dar o trecere în revistă a ultimilor ani de politică și guvernare nu cred că face rău nimănui și nici celor din coaliția PSD-ALDE. PSD cu Adrian Năstase la cârmă și apoi Guvernul Tăriceanu au fost cei care au creat beneficii sociale nejustificate pentru cei care puteau munci și nu o făceau. În același timp, mânați de scopuri politico-electorale, au tăiat fără milă din beneficiile sociale ale celor îndreptățiți sau ale persoanelor excluse social, ale persoanelor cu dizabilități grave, ale copiilor care ar fi trebuit să meargă la școală, nu la munca câmpului. PSD și președintele ALDE sunt cei care au dus la nivel de artă șantajarea populației sărace cu tăierea ajutorului social, sub condiția că, dacă nu votează primarul sau partidul lor, atunci să-și ia adio de la asistența socială. Înțeleg că alegerile au trecut, PSD-ALDE le-a câștigat, iar înțelegerea cu alegătorii captivi, dependenți de asistența socială, a căzut? Ghinion, dragi alegători ai PSD-ALDE! Așa au procedat mereu!

Declarațiile liderilor PSD și ALDE jignesc nu numai inteligența cetățenilor, dar îi jignesc și pe cei care chiar au nevoie de sprijinul și solidaritatea societății românești, pentru a nu fi condamnați definitiv la excluziune de pe piața muncii și la sărăcie cruntă. Știți la fel de bine ca și mine, că ori de câte ori un politician aflat la guvernare promite marea reformă, se iau din drepturile celor îndreptățiți și se pune cu grijă la cei care vor fi alegători de credință ai partidului. Pe ce îmi bazez spusele!? Pe realități! Astăzi, persoanele sărace trebuie să demonstreze cu acte că sunt sărace, persoanele cu dizabilități definitive sunt umilite și trebuie să meargă periodic în fața autorităților arogante să demonstreze că nu cumva handicapul definitiv s-a vindecat între timp. Nu este oare acesta disprețul suprem al autorităților statale față de cei aflați în nevoie? Mai trebuie alte demonstrații?

Dacă liderii PSD-ALDE chiar se preocupă de șomaj, de lipsa forței de muncă bine calificate, atunci să nu-și mai bată joc de școala românească! Asta ar fi una dintre propunerile mele pentru ipocrizia celor de la guvernare. Apoi, dacă tot vor să stimuleze pe cei care pot să muncească și nu vor, pentru că PSD-ALDE îi ține aproape cu ajutoare sociale, atunci să sprijine economia privată, să genereze locuri de muncă bine plătite și să nu o mai jupoaie cu tot felul de măsuri fiscale și bariere administrative. Vă garantez că dacă asistatul social va avea acces la formare profesională, la școală, și va avea de ales între un loc de muncă bine plătit și captivitatea socială în care îi ține PSD-ALDE, va alege locul de muncă și nu ajutorul social! Chiar credeți povestea că PSD-ALDE va pierde acei alegători captivi?

Se spune că în decembrie anul trecut s-a ales un Parlament nou, cu parlamentari, în mare parte noi, care vor face o politică nouă, onestă, diferită de cea făcută în primii douăzeci și șase de ani de la Revoluția română.

Speranța este în fiecare dintre noi să demonstrăm acest lucru și vreau să cred că tot mai mulți vă veți desprinde de metehnele vechii politici pe care o promovează cu sârguință liderii PSD și ALDE. Nu uitați că veți merge acasă, la voi în județ, și cetățenii vă vor privi în ochi pe voi, pe aleșii lor, nu pe Dragnea, nu pe Tăriceanu! Sper să aveți puterea să-i priviți în ochi pe cetățeni și să spuneți NU soluțiilor păguboase adoptate de Guvernul Grindeanu. Vă garantez că putem găsi cu toții consensul politic asupra temelor majore care îi preocupă în mod real pe români.

    Aurel-Robert Boroianu - declarație politică cu titlul PNL a inițiat și votat creșterea salariilor aleșilor locali cu 30%;

Domnul Aurel-Robert Boroianu:

"PNL a inițiat și votat creșterea salariilor aleșilor locali cu 30%"

Grupul parlamentar al PNL a votat pentru adoptarea OUG nr. 9/2017, având în vedere că la dezbaterea sa a fost acceptat un amendament deosebit de important, inițiat de noi, parlamentarii liberali, prin care era îndeplinit un angajament al PNL asumat dinaintea alegerilor parlamentare.

Astfel, potrivit acestui amendament, salariile aleșilor locali vor crește cu 30%. În acest fel, se repară o nedreptate făcută aleșilor locali prin excluderea lor de la majorările salariale prevăzute inițial în actul normativ privind unele măsuri bugetare în anul 2017.

Consider că era absolut firesc ca noi, liberalii, să propunem majorarea indemnizațiilor aleșilor locali cu 30%, în condițiile în care, în urma unei "degringolade" în privința creșterii veniturilor din sistemul public, primarii, viceprimarii, președinții și vicepreședinții de consilii județene au ajuns să fie mai prost plătiți decât proprii angajați.

În viziunea PNL, e nefiresc ca angajații unei primării să aibă salarii mai mari decât primarul, având în vedere faptul că cea mai mare responsabilitate revine edilului ales de comunitate.

Această creștere a remunerațiilor pentru aleșii locali aflați în funcție are totodată scopul de a stimula integritatea și performanța acestora în slujba comunităților locale pe care le reprezintă.

Considerăm că este nevoie de politici coerente și de un sistem echilibrat de salarizare, iar propunerea PNL se înscrie în acest demers. Dacă coaliția guvernamentală PSD-ALDE ar fi fost într-adevăr preocupată de soarta aleșilor locali, ar fi trebuit să nu-i uite pe primari ?i pe președinții de Consilii Județene atunci când s-au operat celelalte majorări salariale în sistemul bugetar și să nu încerce să îi păcălească în mod repetat cu unele promisiuni legate de acordarea unor pensii speciale, dovedite oricum neconstituționale.

    Vasile Axinte - declarație politică privind Noua politică a C.F.R. Călători S.A. - «Filarea» călătorilor!;

Domnul Vasile Axinte:

"Noua politică a C.F.R. Călători S.A - «Filarea» călătorilor!"

Deși nu are personal care să preîntâmpine sau care să împiedice efectiv furturile cablurilor din rețelele de electrificare sau furturile din ce în ce mai dese de componente ale infrastructurilor cu specific feroviar, C.F.R. Călători S.A are timp și personal pentru... ce credeți dumneavoastră? "Filarea" călătorilor care apelează la serviciile acestei companii. Cel puțin așa reiese dintr-un răspuns primit de la Ministerul de resort, cu privire la faptul că unele perechi de trenuri de pe relația București Nord-Suceava nu mai opresc în stația Pașcani.

C.F.R. Călători S.A ne-a informat, în mod direct, că această acțiune a fost justificată de faptul că în stația Pașcani - stație care deservește întreg județul Iași - nu există suficienți călători, numărul de aproximativ 20 de călători care ar tranzita zilnic stația fiind considerat de companie insuficient, în contextul luptei într-un mediu concurențial cu alte companii private de profil. Ba mai mult, studiile plătite din bani publici au condus oficialii C.F.R. Călători S.A la concluzia că un număr de maximum 3 călători pe fiecare tren în parte "ar alege" să folosească stația Pașcani ca stație de destinație.

Curioasă a fost și argumentarea noii politici manageriale a companiei. Astfel, am fost înștiințați oficial de faptul că există o cerere mare de călători ce preferă o durată de transport redusă, dar și că 90% dintre cei care călătoresc pe distanțele mari își doresc timpi mai reduși de călătorie. Și cum infrastructura feroviară nu ar permite nici măcar o viteză egală garniturilor trase de locomotivele cu aburi, Compania C.F.R. Călători S.A s-a gândit să scoată de pe harta stațiilor C.F.R. trei municipii și alte trei localități, obținând o reducere a timpului de deplasare pe distanța București Nord - Suceava de o oră și șase minute.

Concluzia răspunsului este de-a dreptul surprinzătoare, reprezentând "cireașa de pe tort", cu alte cuvinte. Deși au trecut sute de ani de la marea revoluție industrială, se pare că motoarele diesel ale C.F.R.-ului nu reușesc să ajungă la performanțele motoarelor cu abur descoperite de James Watt, astfel încât suntem înștiințați de faptul că au rămas totuși disponibile alte servicii InterRegio cu oprire în stația Roman, dar cu o durată de parcurs suplimentară de aproximativ o oră.

Nu știm dacă acest răspuns este unul serios sau doar un scenariu premiat cu trofeul "zmeura de aur", însă informăm pe această cale pe oficialii C.F.R. Călători S.A că distanța între Roman, municipiu din județul Neamț, și Pașcani, municipiu din județul Iași, este de 42 de km, distanță care necesită aproximativ o oră prin intermediul garniturilor puse la dispoziție de C.F.R. Călători S.A.

Considerăm acest răspuns disprețuitor față de cetățenii județului Iași și, pe această cale, atragem atenția oficialilor C.F.R. Călători S.A că strategia Domniilor Lor este contrară MasterPlanului General de Transport al României, care prevede pentru municipiul Pașcani poziția privilegiată de nod feroviar și rutier. Or, o astfel de abordare a problemei, ca cea oferită de oficialii C.F.R. Călători S.A, este de-a dreptul inacceptabilă.

    Mihaela Huncă - declarație politică despre Ziua națională a tineretului;

Doamna Mihaela Huncă:

"Ziua Națională a Tineretului"

În această săptămână sărbătorim Ziua națională a tineretului, conform Legii nr. 425 din 25 octombrie 2004. În acest act normativ se precizează că în ziua de 2 mai se organizează activități sociale, culturale, artistice și sportive și se difuzează, prin mijloacele de informare în masă, materiale care vizează domeniile de interes ale tineretului.

Ce a făcut coaliția de guvernare PSD-ALDE pentru tineri în primele 100 de zile de la instalare?

Studenților, noul Executiv le-a crescut alocarea la fondul de burse de 2,5 ori de la 83 lei/lună la 201 lei/lună și a oferit gratuitate tuturor studenților la călătoriile pe calea ferată, indiferent că e perioadă de cursuri, sesiune sau vacanță. În prezent, se află în dezbatere publică Proiectul de Lege prin care statul va finanța crearea de noi locuri de muncă pentru calificarea ucenicilor și pentru efectuarea stagiului de către absolvenții de învățământ superior.

Cea mai mare confruntare a societății românești, din punct de vedere politic, o reprezintă problema absenteismului tinerilor de la urnele de vot și neimplicarea lor în politică. Participarea și implicarea tinerilor în procesul de elaborare, de luare și de implementare a deciziilor este una dintre condițiile funcționării și consolidării democrației. Prin participarea tinerilor la elaborarea politicilor publice, acestea vor fi mai ușor înțelese de cetățeni.

PSD este singurul partid din România care a susținut și a promovat cei mai mulți tineri în politică. Este obligația noastră să îi facem pe tinerii din România să își dorească se implice în politică și să își exprime opiniile politice.

În momentul de față avem o discrepanță între intenția participării și participarea efectivă la evenimentele și la acțiunile de interes pentru tineri. Cel mai mare efect asupra participării și implicării politice îl are interesul de a rezolva problemele cu care se confruntă tinerii. Este o misiune extrem de importantă pe care noi, toți politicienii, trebuie să o conștientizăm și să ne-o asumăm în mod responsabil și anume, răspunderea schimbării clasei politice. Altfel, riscăm ca toți tinerii să nu mai participe deloc la procesul democratic.

Vă spun eu ce așteaptă tinerii de la noi care suntem reprezentații lor în structurile politice: perseverență, să avem abilitatea de a ne face glasul celor pe care îi reprezentăm, să exprimăm părerile și opiniile lor, să nu ne lăsăm dominați de interese personale, să îi ascultăm, să le acceptăm și să le preluăm ideile, să avem capacitatea de a comunica cu ei permanent. Dacă fiecare dintre noi din această sală va încerca să facă câte puțin din toate aceste lucruri, atunci vom reuși să îi atragem pe tineri lângă noi și să schimbăm într-adevăr clasa politică din România.

    Ștefan Mușoiu - declarație politică intitulată Trebuie să ne protejăm copiii și prin vaccinare!;

Domnul Ștefan Mușoiu:

"Trebuie să ne protejăm copiii și prin vaccinare!"

Voi vorbi, astăzi, nu doar în calitate de politician, ci și de tată îngrijorat și preocupat de ceea ce se întâmplă cu copiii ai căror părinți refuză să-i imunizeze din diverse motive.

Proiectul Legii vaccinării, lansat recent în dezbatere publică de Ministerul Sănătății, nu este doar un real succes al Cabinetului Grindeanu pentru că ne pune copiii la adăpost de diverse pericole, ci și pentru că va institui un anumit tip de disciplină a conduitei aparținătorilor minorilor.

Câtă vreme vaccinurile sunt demonstrate științific că protejează împotriva unor boli foarte grave, părintele nu are niciun motiv să expună copilul la riscul de a se îmbolnăvi de boli cu o rată de mortalitate foarte mare, cum este difteria, cum este tetanosul sau poliomielita.

Mai mult decât atât, conform ultimului sondaj realizat de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie, IRES, percepțiile publice față de prevederile Proiectului Legii vaccinării supus dezbaterii sunt favorabile imunizării obligatorii. 87% dintre cei intervievați consideră că afirmația - "beneficiile vaccinării sunt mai mari decât riscurile reacțiilor adverse" - este reală. Faptul că în unele state europene admiterea copiilor într-o unitate de învățământ se realizează doar cu dovada vaccinării complete, conform schemei naționale, este perceput drept un lucru bun de 83% dintre respondenți și drept un lucru rău de unul dintre zece intervievați.

Așadar, aplicarea acestor îngrijiri sunt puse în concordanță nu doar cu dorința majorității românilor, ci și cu Carta Drepturilor Copilului, care a fost adoptată de România în 1990 prin Legea nr. 18. Noi, cei de la PSD, demonstrăm încă o dată că suntem responsabili și punem deasupra oricărei opinii personale interesul suprem al copilului și anume, acela de a obține cea mai bună stare de sănătate posibilă. Îngrijindu-ne de copii, ne îngrijim de viitorul națiunii!

    Mihai Weber - declarație politică cu tema Scăderea populației - o gravă problemă a României;

Domnul Mihai Weber:

"Scăderea populației - o gravă problemă a României"

Constat cu îngrijorare că pentru al 27-lea an consecutiv populația României a înregistrat o scădere.

Datele publicate de INS pentru anul 2016 arată că cea mai numeroasă generație, cea a românilor care au acum între 46 și 48 de ani, este dublă față de generațiile tinere. România a pierdut în ultimii 15 ani, potrivit statisticilor oficiale, peste 1,5 milioane de locuitori, responsabile fiind scăderea natalității și plecarea românilor în alte țări, odată cu intrarea României în Uniunea Europeană. O treime din această pierdere provine din reducerea masivă a natalității, cu o scădere de aproximativ 100.000 de nașteri de la un an la altul.

Trebuie urgentate măsurile pe care PSD le-a prevăzut în Programul de guvernare, măsuri menite să stimuleze natalitatea, dar nu trebuie să uităm nici de măsurile de stimulare pentru întoarcerea în țară a românilor plecați la muncă în străinătate.

Ținând cont de acest context, toate forțele politice trebuie să înțeleagă că proiectele propuse de PSD sunt vitale și pot reprezenta o soluție la această problemă a scăderii populației, un fenomen care, dacă nu va fi stopat, poate pune în pericol chiar și securitatea națională.

Creșterea veniturilor, creșterea indemnizațiilor pentru mame, măsuri suplimentare de sprijinire a mamelor pentru a-și crește copiii, stimulente economice pentru stoparea migrației sunt doar câteva dintre măsurile necesare, măsuri pe care PSD le are cuprinse în Programul de guvernare și pe care deja a început să le aplice.

Trag acest semnal de alarmă pentru a-i îndemna la responsabilitate pe toți colegii parlamentari, indiferent de culoarea politică, care ar trebui să înceteze campania electorală prelungită și să pună umărul la construcția pe care PSD o are în vedere pentru România.

    Mihăiță Găină - declarație politică cu titlul PSD și ALDE și-au îndeplinit promisiunile încă din primele 3 luni de guvernare;

Domnul Mihăiță Găină:

"PSD și ALDE și-au îndeplinit promisiunile încă din primele 3 luni de guvernare"

Bilanțul primelor trei luni de guvernare și al activității noastre, a deputaților și a senatorilor PSD și ALDE, în Parlament, demonstrează că ne-am îndeplinit promisiunile față de români, făcute în campania electorală de toamna trecută. Oricine poate constata că ne-am ținut de cuvânt și am pus în aplicare proiectele din Programul de guvernare, fie că vorbim de actele normative aprobate de Executiv, fie că luăm în considerare legile adoptate de Parlament.

În primele trei luni de exercitare a mandatului Cabinetului condus de Sorin Grindeanu s-au mărit salariile și pensiile. Pe lângă măsurile sociale, s-au luat și multe decizii importante pentru mediul de afaceri. Mai exact, au fost eliminate 102 taxe, dintre care o mare parte erau la Registrul Comerțului, dar și altele importante pentru mediul de afaceri. Țin să menționez și taxa pe timbru pentru înmatricularea vehiculelor.

De asemenea, s-a adoptat Programul "Start-up Nation", care va acorda ajutoare pentru începerea unei noi afaceri, în special de către tineri, s-a redus impozitul la IMM-uri la 1% pe cifra de afaceri, s-a renunțat la impozitul pe venit pentru angajații sezonieri, s-a eliminat plata CAS pentru veniturile suplimentare obținute din venituri independente. Nu în ultimul rând, trebuie să menționez și aprobarea actului normativ prin care Guvernul alocă peste 74 de milioane de euro pentru finanțarea Programului Operațional Inițiative pentru întreprinderile Mici și Mijlocii și multe altele.

Vreau să-i asigur pe toți românii, în special pe ialomițenii pe care îi reprezint în Parlament, că vom continua să ne facem treaba bine! PSD Ialomița și-a asumat misiunea de a promova măsuri prin care să crească nivelul de trai al ialomițenilor, iar măsurile adoptate în primele 3 luni de guvernare demonstrează clar că PSD este interesat de problemele reale ale oamenilor!

    Constantin Șovăială - declarație politică: PSD-ALDE lovește în cei un milion de bolnavi de cancer!.

Domnul Constantin Șovăială:

"PSD-ALDE lovește în cei un milion de bolnavi de cancer!"

Pe site-ul Agenției Naționale a Medicamentului, producătorii a 11 dintre cele mai importante medicamente care tratează cancerele au informat că renunță la autorizația de punere pe piață. Acest lucru afectează un milion de bolnavi care sunt dependenți de acele medicamente pentru cancer. Din păcate, medicamentele care fac parte din toate schemele de tratare a cancerelor părăsesc România, din cauza ignoranței de care au dat dovadă până acum cei din PSD-ALDE. Ambiția de a implementa Programul de guvernare ne va duce într-o criză din care cu greu vom mai ieși.

Motivul pentru care s-a ajuns în această situație? Simplu, scrie negru pe alb în notificările producătorilor, că motivul pentru care renunță să mai aducă aceste medicamente în România e cel comercial. Guvernul PSD-ALDE a anunțat cu mândrie la începutul lunii aprilie că a scăzut prețul medicamentelor cu 35%, așa cum a promis în campania electorală, în ciuda faptului că pacienții, medicii și producătorii au încercat din răsputeri să-i convingă pe liderii PSD, respectiv pe ministrul sănătății, Florian Bodog, că măsura e ucigașă, că noțiunea "medicamente și mai ieftine" va însemna pentru pacientul român "fără medicamente".

Dragi guvernanți, vă gândiți că impactul va fi devastator, că vă jucați cu viețile a celor un milion de oameni? Toți pacienții cu cancer iau cel puțin unul dintre aceste medicamente. Tratamentele standard nu vor mai putea fi făcute, pentru că medicamentele astea sunt standardul terapeutic oriunde în lumea asta, nu ai cu ce să le înlocuiești. Standardul înseamnă tratament testat care si-a dovedit eficiența.

Și asta nu e totul! Urmează retragerea medicamentelor pentru cancerul la copii. Cine are bani, copii, relații să cumpere medicamentele din străinătate, va supraviețui. Cine nu, adică marea majoritate, peste 85%, renunță la tratament, renunță la viață.

Cine sunt vinovații pentru ceea ce se întâmplă? Ministerul Sănătății, împreună cu majoritatea PSD-ALDE! Ce putem deduce din toată această situație? Aflăm că bolnavii de cancer nu intră în prioritățile Guvernului PSD-ALDE.

     

Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București vineri, 10 aprilie 2020, 13:11
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro