Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2017 > 14-11-2017

Ședința Camerei Deputaților din 14 noiembrie 2017

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.36 Eugen Tomac - declarație politică privind reforma fiscală în România;

Intervenție consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedință

Domnul Eugen Tomac:

Niciodată în istoria postrevoluționară a României, țara noastră nu a fost supusă unor convulsii economice și financiare de o asemenea anvergură ca acum, fără altă logică decât cea de a vopsi un partid social-democrat în partid populist. Așa-zisa revoluție fiscală, inițiată de PSD, nu este altceva decât o rupere de reguli, bazată pe înșelătorie, un plan de generare a haosului, care nu creează noi opțiuni.

În timp ce alte partide de centru-stânga din Europa încearcă să se reinventeze, vorbind despre nevoia de reformă a sistemelor de taxe, pentru a încuraja o mai corectă distribuție a bunăstării și pentru a reduce inechitățile, PSD intervine brutal în sistemul de taxe din România, amplificând inechitățile, sărăcindu-i, în egală măsură, pe cei bogați și pe cei săraci.

Dacă partidele social-democrate de pe bătrânul continent vorbesc despre nevoia de a investi în infrastructură și despre politici economice care ajută la diversificarea economiilor locale, PSD aproape că a desființat investițiile publice și, în plus, a reușit să înăbușe orice apetit de investiții private în țara noastră.

Din păcate pentru noi toți, reforma fiscală bazată pe înșelătorie, inițiată de PSD, este o reformă originală, având trei caracteristici care îi determină unicitatea:

  1. Modificările aduse Codului fiscal au reușit să nemulțumească, în egală măsură, pe toată lumea - și pe salariați, și pe angajatori; și pe micii întreprinzători, dar și marile corporații; și persoanele fizice autorizate, pe cei organizați în asociații familiale, mulți din agricultură, precum și pe cei care obțin venituri din chirii sau din cedarea drepturilor intelectuale, și enumerarea poate continua.
  2. În loc să rezolve probleme structurale, reforma originală creează altele noi. De exemplu, creșterile salariale din sectorul bugetar, cu mult peste creșterea productivității, în contextul în care salariile din administrația publică sunt mai mari ca cele din sectorul privat, au creat haos pe piața forței de muncă, o piață a forței de muncă deja afectată de migrația din ultimii ani, care este bulversată de promisiuni salariale cu creșteri de până la 100% în sectorul public.
  3. Consecințele înșelătoriei fiscale și-au arătat pe loc roadele nefaste. În timp ce aproximativ șase milioane de angajați și angajatorii lor sunt în plin proces de modificare a tuturor contractelor individuale de muncă din România, au crescut prețurile la bunuri și servicii de larg consum, la combustibili, energie electrică și gaze, au crescut dobânzile, euro și dolarul față de leu, deficitul bugetar, deficitul comercial, deficitul de cont curent și datoria publică.

Românii s-au săturat de experimentele făcute de PSD în ultimii 27 de ani pe pielea lor, s-au săturat de democrația originală a lui Ion Iliescu și de reformele fără noimă lansate de noua gardă social-democrată, inclusiv în economie și finanțe.

O economie fără investiții este ca o plantă fără apă, ca un motor fără combustibil. PSD trebuie să se trezească la realitate și să revină pe drumul cel bun. Sau să facă un pas înapoi și să lase guvernarea pe mâna celor care se pricep, până nu e prea târziu.