Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2017 > 14-11-2017

Ședința Camerei Deputaților din 14 noiembrie 2017

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.70 Oana-Silvia Vlăducă - declarație politică intitulată "Podul de flori peste Prut s-a transformat în «Podul faptelor»";

Intervenție consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedință

Doamna Oana-Silvia Vlăducă:

"Podul de flori peste Prut s-a transformat în Podul faptelor"

Vicisitudinile istoriei au făcut ca poporul român să aibă parte de multe încercări de-a lungul veacurilor. Nu este colț de țară care să nu fi fost udat cu sudoare și sânge, nu este loc care să nu fi cunoscut ce înseamnă sacrificiul suprem. Sunt momente care s-au întâmplat și cărora poporul român le-a fost părtaș. Poate tocmai acest curs al destinului, mai îndepărtat sau mai recent, ne-a făcut mai înțelepți. Și am înțeles că istoria se construiește prin fapte, dedicate memoriei celor care au crezut în idealurile de veacuri și lăsate moștenire generațiilor care vor veni.

Înțelegând însemnătatea faptelor, în urmă cu câțiva ani județul Dâmbovița a început frumoasa misiune de a contribui la transformarea Podului de flori de peste Prut, într-un "poc!" al lucrurilor reale, concrete. Înfrățirile pe care le-am realizat cu Raioanele Ialoveni și Ștefan Vodă au fost modelul depășirii acestui stadiu al cuvintelor frumoase și al întâmplării faptelor de care vorbeam la început.

Știm că educația tinerei generații constituie cel mai important reper al societății și o investiție în viitor. De aceea, am ales să oferim susținere tocmai în infrastructura educațională, și anume, construirea unei grădinițe în localitatea Ruseștii Noi din Ialoveni, respectiv reabilitarea unuia dintre cele mai valoroase licee din Raionul Ștefan Vodă.

Am înțeles, în felul acesta, să construim o legătură vizibilă, palpabilă, care să dea consistență relației dintre noi și românii de peste Prut. Ambele parteneriate investiționale au fost în acest sens gândite, inițiate și duse la îndeplinire, iar rezultatele au fost pe măsură.

Inutil va fi, dragi colegi, să vorbim și să tot vorbim despre legătura de frățietate cu Republica Moldova, dacă nu vom ști să oferim sprijin necesar politic, în relația cu partenerii occidentali, pe zona domeniilor cheie - educație, independență energetică.

Asta a înțeles să facă Guvernul României, asta a făcut județul Dâmbovița și acesta cred că trebuie să fie drumul spre care eforturile merită îndreptate: grădinițe, școli, transport școlar, burse educaționale etc.

Vă asigur, în același timp, că românii de acolo înțeleg aceste gesturi pe care țara noastră le face și prețuiesc eforturile noastre.

După acest demers comun, am înțeles și eu, o dată în plus, că uniți în dorința de a construi, mai ales pentru tânăra generație, putem face ca proiectul nostru comun să devină lealitate. Indiferent cum i-am spune, indiferent cum l-am numi, drumul este același. Vorbim aceeași limbă, fără traducător, drapelul are aceleași trei culori, iar imnurile noastre sunt complementare. Costumele populare au aceeași frumusețe aparte, care vorbește despre tradiții, iar cântecele populare vechi spun aceeași poveste.

Văzând toate acestea, înțelegem că eforturile noastre, ale tuturor, trebuie să continue, iar Republicii Moldova să i se recunoască locul pe care îl merită, în Comunitatea Europeană, în familia unită, pentru a-și continua drumul reformelor și al dezvoltării.

Nu va fi ușor, dar sunt convinsă că, parcurgându-l împreună și având sprijinul fiecărui român, vom reuși. Suntem datori față de noi, față de strămoși și față de generațiile care vor veni!