Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2017 > 14-11-2017

Ședința Camerei Deputaților din 14 noiembrie 2017

14. Supunerea la votul final:  
  14.7 Legea pentru modificarea și completarea Legii nr.188/1999 privind Statutul funcționarilor publici, reexaminată la cererea Președintelui României (PL-x 556/2015/2017); (adoptată legea cu amendamente)
 
consultă fișa PL nr. 556/2015

 

Domnul Florin Iordache:

  ................................................

Legi organice. Adoptări.

7. Legea pentru modificarea și completarea Legii nr. 188/1999 privind Statutul funcționarilor publici, reexaminată la cererea Președintelui României.

Comisia pentru administrație și Comisia pentru muncă propun adoptarea.

Să înceapă votul.

170 de voturi pentru, 93 de voturi împotrivă, 7 abțineri, 2 colegi care nu votează. Adoptată.

Explicarea votului. Grupul USR, domnul deputat Cristian Seidler.

Domnul Cristian-Gabriel Seidler:

Stimați colegi,

Așa cum am prevăzut la dezbaterile generale, ați adoptat această lege. În schimb, USR a votat împotrivă, așa cum probabil vă și așteptați, pentru că noi suntem fideli principiului conform căruia persoane penale n-ar trebui să ocupe funcții publice.

Argumentul pe care l-am auzit împotriva principiului nostru este că s-ar îngrădi - vezi Doamne! - dreptul la muncă, de parcă statul și funcția de funcționar public ar fi singurele în care cineva își poate desfășura activități lucrative.

O fi așa pentru o anumită clientelă politică, pe care, cu siguranță, o reprezentați foarte bine în Parlament.

Un alt argument este că s-ar răsturna prezumția de nevinovăție, ceea ce e fals, pentru că știm că există o altă categorie, mai exact trei alte categorii - judecătorii constituționali, magistrații și practicienii în insolvență -, în cazul cărora operează această prevedere pe care tocmai ați respins-o, și anume de a li se suspenda raportul de serviciu în momentul în care sunt trimiși, pe bază de rechizitoriu, în judecată.

Dar chiar și a lua de bun argumentul dumneavoastră, există cel puțin două persoane în acest organism, în Camera Deputaților, care au deja condamnări penale definite. Este un bun moment să le cerem demisia.

Așadar, domnule Liviu Dragnea, chiar dacă nu sunteți momentan în Parlament, vă așteptăm demisia! (Aplauze.)

Domnul Florin Iordache:

Alte intervenții dacă sunt? Nu.