Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2019 > 11-03-2019

Ședința Camerei Deputaților din 11 martie 2019

3. Informare privind depunerea moțiunii simple intitulate "Lăcomia PSD-istă subminează economia națională", inițiate de membri ai Grupurilor parlamentare ale USR, PNL și PMP.  

 

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

  ................................................

În continuare, pe procedură, doamna Prună, vă rog.

Să invocați și articolul din Regulament!

Doamna Cristina-Mădălina Prună:

Vă mulțumesc frumos, doamnă președinte de ședință.

În temeiul prevederilor art. 112 din Constituția României și ale art. 186, 192 din Regulamentul Camerei Deputaților, Grupul parlamentar al USR împreună cu colegii din PNL și PMP inițiază astăzi moțiunea simplă "Lăcomia PSD-istă subminează economia națională" - împotriva ministrului finanțelor publice, Eugen Teodorovici.

Nu am uitat de O.U.G. nr. 114, O.U.G.-ul care a dat foc economiei României. Și este nevoie ca miniștrii responsabili să răspundă, aici, în Parlamentul României. Vrem să dăm un semnal angajaților și întreprinderilor românești, că Parlamentul României va încerca, cel puțin, să repare, dacă nu să abroge, această ordonanță toxică pentru economia României. Aceasta trebuie lăsată în pace. Trebuie lăsată în pace...

 

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

OK. Mulțumesc frumos.

Doamna Cristina-Mădălina Prună:

... să producă valoare în societate. Trebuie lăsată în pace să aducă investiții...

 

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Mulțumesc frumos.

Doamna Cristina-Mădălina Prună:

... și să creeze locuri de muncă.

 

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Colegul dumneavoastră...

Doamna Cristina-Mădălina Prună:

Termin în 10 secunde.

... nu să fie sugrumată de revelațiile unor oameni...

 

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Ați anunțat moțiunea...

 

Doamna Cristina-Mădălina Prună:

... revelațiile unor oameni...

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Vă mulțumesc frumos.

 

Doamna Cristina-Mădălina Prună:

... care visează noaptea...

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Vă rog să treceți la locul dumneavoastră.

 

Doamna Cristina-Mădălina Prună:

... și a doua zi spun că economia este inamicul nr. 1 al României.

Vă mulțumesc.

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Domnule Stanciu-Viziteu, doriți o intervenție pe procedură?

Domnul Lucian-Daniel Stanciu-Viziteu:

Mulțumesc.

Intervenție pe procedură - art. 99 alin. (3). În prima ședință a Camerei, fiecare grup poate să exprime o poziție față de ordinea de zi și programul de lucru.

Și voi întări aici spusele colegei mele din Comitetul liderilor, că este inacceptabil ca... Camera Deputaților să lucreze această săptămână doar 42 de minute, în condițiile în care avem deja o moțiune care a fost dezbătută, dar nu votată, săptămâna trecută, avem peste 100 de legi noi depuse, în procedură, la Camera Deputaților și alte câteva sute de legi în așteptare.

Astfel încât considerăm că este un abuz ceea ce faceți, cei din majoritatea parlamentară, să lucrăm doar 42 de minute, săptămâna aceasta, când puteam foarte bine, miercuri, să avem o nouă ședință, unde să dezbatem proiecte.

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Dau cuvântul doamnei deputat...

Continuăm dezbaterile, da?

... doamnei deputat Florica Cherecheș, pentru prezentarea temei dezbaterii noastre politice de astăzi.

Aveți 5 minute.

Doamna Florica Cherecheș:

Doamnă ministru,

De când ați preluat acest nou mandat, într-un Guvern pe care chiar dumneavoastră l-ați numit "cel mai slab din istorie", pe zi ce trece, se observă lipsa de predictibilitate și de consultare publică, referitoare la diverse măsuri pe care le anunțați aproape zilnic, iar dacă opinia publică reacționează, retrageți ceea ce susțineți.

Un exemplu ar fi Ordinul de modificare a Planului-cadru pentru învățământul primar, în care se prevedea eliminarea orei de educație fizică.

Puteți să ne spuneți care au fost specialiștii din domeniu cu care v-ați consultat?

În acest context, vă amintesc că Ministerul Educației Naționale are în subordine Institutul de Științe ale Educației, o instituție care ar trebui să furnizeze astfel de date și studii care să fundamenteze politici educaționale coerente.

Vi se pare normal ca această instituție, esențială pentru actul decizional, să nu aibă conducere de mai bine de un an?

În 7 ianuarie, într-o întâlnire cu reprezentanții Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți din Învățământul Preuniversitar, ați subliniat importanța orientării profesionale și necesitatea intensificării activității de consiliere a elevilor.

Dacă vă exprimați atât de patetic grija pentru acest aspect al educației, spuneți-mi în care dintre categoriile prevăzute de art. 88 din Legea educației este încadrat personalul didactic din Centrele Județene de Resurse și Asistență Educațională, având în vedere că aceștia au susținut un examen de titularizare și au grade didactice?

Partidul Național Liberal propune, de mai mulți ani, dublarea numărului de consilieri școlari, atât de necesari pentru a realiza orientarea școlară a elevilor, iar dumneavoastră vreți să le tăiați inclusiv din sporurile ce le au în plată.

Când ne-ați mințit, doamnă ministru? Atunci sau acum?

Azi vreți separarea copiilor cu dificultăți de învățare, stârnind furia întregii societăți, mâine o dregeți, spunând că a fost doar o propunere de organizare a personalului. Azi recunoașteți că avem un procent de 40% analfabetism funcțional în România, mâine spuneți că nu există o definiție, la nivel internațional, a acestei noțiuni.

În 2009 ați devenit "groparul" învățământului profesional, închizând școlile de meserii și întrerupând în mod brutal tradiția pe care o avea România în acest domeniu. Azi afirmați că susțineți învățământul profesional, dar ați decis micșorarea cu 4 săptămâni a structurii anului școlar pentru acest învățământ și mutarea unor clase de la orașe la sate. Abrambureală în toată regula!

Afirmația că susțineți învățământul profesional e o mare minciună, pentru că respingeți orice inițiativă pentru creșterea numărului și cuantumului burselor profesionale, acoperirea cheltuielilor de cazare și masă pentru elevii din profesional - măsuri care reduc abandonul școlar și fenomenul migrației.

În bugetul subdimensionat și prost distribuit susțineți investirea a 4 miliarde de lei pe table inteligente, tablete, rechizite și ghiozdane.

PNL a oferit ca alternativă pentru cheltuirea acestor bani generalizarea Programului "Masă la școală" și after-school, care răspund nevoilor copiilor și familiilor acestora.

Cheltuiți în mod iresponsabil bugetul pe educație și nu faceți investițiile necesare în infrastructura școlară, pentru a asigura cele mai bune condiții pentru educație de calitate, marea majoritate a resurselor fiind folosite pentru plata salariilor și cheltuieli materiale.

Unul dintre cei 4 copii ai mei este plecat din țară. Și, din această ipostază, simt cum mama noastră, România, plânge pentru că în fiecare zi își ia rămas bun de la 400-500 de fii, și pe mulți nu-i va mai vedea niciodată.

Dumneavoastră, doamnă ministru, puteți face ceva ca să încetiniți acest ritm amețitor, dar nu păreți interesată. Dimpotrivă, prin multe din măsurile pe care le propuneți, ne alungați copiii din țară.

Doamnă ministru,

Am realizat un sondaj online, prin care am rugat audiența să vă transmită un mesaj. Știți ce mi-au spus românii? Vă spun eu. Lumea vă vrea plecată de la minister.

Cetățenii mi-au transmis că sunt sătui de cât rău ați făcut învățământului, și oricâte promisiuni ați face, nu mai au încredere în dumneavoastră.

Ne-ați amenințat, din prima zi de mandat, că la sfârșitul lui martie veți veni cu o nouă Lege a educației. Dar vă amintesc că România are un plan de relansare prin educație, care se numește "România Educată", la care au lucrat, timp de 3 ani, mii de specialiști, pe care vă rog să nu-i desconsiderați, pentru că ei reprezintă... și le pasă de viitorul copiilor noștri, de calitatea cadrelor didactice din preuniversitar. Nu știu dacă vă pasă și dumneavoastră.

Pentru că avem un program, cred, un proiect prin care ar trebui să asigurăm pregătirea și specializarea profesorilor din învățământul preuniversitar, ce ne puteți spune despre stadiul acestui proiect, doamnă ministru?

Închei prin a vă semnala că, până la sfârșitul acestei ore, alți 16 tineri vor fi părăsit România, în căutarea unei vieți mai bune.

Vă rugăm frumos, ocupați-vă mai bine de probleme administrative și lăsați învățământul pe mâna specialiștilor! (Aplauze.)

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Mulțumesc frumos.

Înainte de a continua, o să-i rog să pe colegii de la USR să-și actualizeze cumva Regulamentul, pentru că art. 99, invocat de colegul nostru, alin. (3) nu există în noul Regulament, acolo unde a fost specificat.

Vă mulțumesc. (Vociferări.)

Ați spus 99.