Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2019 > 10-04-2019

Ședința Camerei Deputaților din 10 aprilie 2019

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.36 Florica Cherecheș - declarație politică "«A fi sau a nu fi» - art. 253 din Legea educației naționale";

Intervenție consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedință

Doamna Florica Cherecheș:

"«A fi sau a nu fi» - art. 253 din Legea educației naționale"

Mă văd obligată să comentez din nou pe marginea activității doamnei ministru Ecaterina Andronescu. Probabil, ați aflat, de curând, din presa de specialitate, că art. 253 din Legea educației naționale, referitor la titularizarea unor categorii de cadre didactice suplinitoare, a fost declarat neconstituțional. Deși Decizia Curții Constituționale era emisă în iulie 2018, doamna ministru, împreună cu juriștii ministerului au constatat neconstituționalitatea doar înainte cu o zi de perioada prevăzută pentru depunerea dosarelor prin care se solicita titularizarea.

Iată un exemplu clar de... nu știu cum să îl numesc... Neglijență? Indiferență? Incompetență? Orice termen am alege, este extrem de grav că se întâmplă în sistemul educațional din România secolului XXI. Gândiți-vă că prin această neglijență, să îi spunem, peste 2.000 de cadre didactice care sperau la ceva și-au văzut visele năruite. Vom constata că există alte sute sau mii de directori ale căror politici de recrutare a personalului didactic de predare au fost date peste cap. Dacă vom merge cu raționamentul mai departe, vom vedea câteva zeci de mii de părinți îngrijorați, cu incertitudini privitoare la profesorul care îi va avea pe copiii lor, începând cu anul școlar următor. Iar în final, vom vedea preșcolari ori elevi, copii într-un cuvânt, cu alți profesori la clase, nevoiți să se adapteze unor alte stiluri de predare, legând până la urmă, de alți oameni, noi relații profesor-elev.

Strategiile Ministerului și inclusiv Legea educației naționale conțin prevederi referitoare la importanța respectării principiului, fundamental în educație, de asigurare a continuității activității didactice la elevi, prevederi legate de descentralizarea modalității de selecție a personalului didactic și implicit elaborarea în mod particularizat a politicilor de personal.

La atingerea acestor deziderate, care sunt texte de lege, doamnă ministru și stimați colegi din coaliția de guvernare, ați picat lamentabil! Doamnă ministru, observ că vă încăpățânați să ne arătați că pentru "incoerent", "impredictibil" și alte adjective de genul acesta, dumneavoastră găsiți ușor superlativul.

În numele profesorilor, directorilor, părinților și elevilor menționați mai sus, scutiți-ne de astfel de demonstrații! Nu fac bine nimănui!