Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2019 > 29-05-2019

Ședința Camerei Deputaților din 29 mai 2019

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.7 Andi-Gabriel Grosaru - declarație politică având titlul "România-Italia, împreună în Europa, împreună pentru Europa!";

 

Domnul Eugen Nicolicea:

  ................................................

Dau cuvântul domnului Andi Grosaru.

Se pregătește doamna Cherecheș, din partea PNL.

Domnul Andi-Gabriel Grosaru:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Declarația politică se intitulează "România - Italia, împreună în Europa, împreună pentru Europa!".

Stimați colegi,

În acest an, în data de 2 iunie, Italia sărbătorește 73 de ani de la Proclamarea Republicii. Printr-o fericită coincidență, Ziua Națională a Italiei este aniversată acum, în perioada unui alt eveniment istoric, și anume vizita Sanctității Sale Papa Francisc în România.

Cu acest prilej ne reamintim faptul că Suveranul Pontif a declarat că "Italia oferă o contribuție prețioasă la menținerea păcii în lume". Politica externă a Italiei este astfel bazată, printre altele, pe principiile dialogului și coeziunii între națiuni.

De-a lungul istoriei, relația României cu Italia a fost o relație specială, comunitatea italiană din România și cea română din Italia servind drept liant al acestei relații. Cele două țări au identificat mereu puncte de interes comun, datorită conștiinței reciproce a legăturilor istorice și culturale.

Italia a fost și rămâne unul dintre principalii susținători ai țării noastre în exercitarea Președinției Consiliului Uniunii Europene. Mai mult de atât, în numeroase rânduri și-a afirmat sprijinul vizavi de aderarea României la spațiul Schengen. Acestea nu sunt doar declarații și poziții diplomatice de complezență. Drept dovadă stă intensificarea, în ultimul an, a contactelor bilaterale la cel mai înalt nivel, în spiritul Parteneriatului Strategic Consolidat existent între țările noastre.

Președintele Klaus Iohannis a întreprins o vizită de stat în Italia, în perioada 14-17 octombrie 2018, aceasta fiind prima vizită de stat din ultimii 45 de ani. Ulterior a fost urmată de vizita la București a vicepremierului italian, Matteo Salvini.

Dialogul politic remarcabil vorbește de la sine despre relația specială dintre cele două țări, despre importanța pe care Italia o acordă colaborării cu România. Încă o dată a fost reconfirmat caracterul special al relației bilaterale pe toate planurile. Italia și România au o viziune comună asupra Europei, și anume că Europa trebui să rămână unită, să rămână un spațiu al toleranței, ca vector de stabilitate.

Adevărata valoare însă a relațiilor bilaterale este dată de fundamentul uman al acestora. Asociația Italienilor din România desfășoară an de an proiecte prin care contribuie la consolidarea legăturilor dintre membrii minorității italiene și patria mamă. Iar prin acțiunile desfășurate zi de zi am sprijinit și vom sprijini menținerea acestor relații la un nivel de excelență și dezvoltarea lor pe noi paliere.

Minoritatea italiană din România și numeroasa comunitate de români din Italia au contribuția lor comună la menținerea relației privilegiate dintre aceste țări. Peste 1,5 milioane de români care trăiesc în Peninsulă vor reprezenta țara noastră la aniversarea Zilei Republicii Italiene. Sufletește, ne alăturăm și noi, românii cu origini italiene aflați la peste o mie de kilometri distanță și rostim tradiționala urare Viva l'Italia, Viva la România!

Vă mulțumesc.

Domnul Eugen Nicolicea:

Vă mulțumesc.