Plen
Ședința Camerei Deputaților din 27 noiembrie 2019
Sumarul ședinței
Stenograma completă
publicată în Monitorul Oficial, Partea a II-a nr.130/05-12-2019

Dezbateri parlamentare
Calendarul ședințelor
- Camerei Deputaților:
2020 2019 2018
2017 2016 2015
2014 2013 2012
2011 2010 2009
2008 2007 2006
2005 2004 2003
2002 2001 2000
1999 1998 1997
1996
Interoghează dezbaterile
din legislatura: 2016-prezent
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996
Monitorul Oficial
Partea a II-a:2020 2019 2018
2017 2016 2015
2014 2013 2012
2011 2010 2009
2008 2007 2006
2005 2004 2003
2002

Transmisii video

format Real Media
Arhiva video:2020 2019 2018
2017 2016 2015
2014 2013 2012
2011 2010 2009
2008 2007 2006
2005 2004 2003
Pentru a vizualiza înregistrările video trebuie să instalați programul Real Player
Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2019 > 27-11-2019 Versiunea pentru printare

Ședința Camerei Deputaților din 27 noiembrie 2019

34. Supunerea la votul final:  
  34.28 Proiectul de Lege privind modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.59/2000 privind Statutul personalului silvic (PL-x 357/2019). (adoptat)
 
consultă fișa PL nr. 357/2019

 

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

  ................................................

Legi organice. Adoptări.

28. Proiectul de Lege privind modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 59/2000 privind Statutul personalului silvic; PL-x 357/2019; lege organică.

Comisia pentru agricultură propune adoptarea proiectului de lege.

Vot, vă rog.

232 de voturi pentru, două abțineri. Adoptat.

Domnul Tabugan Ion. Vă rog.

Domnul Ion Tabugan:

Stimați colegi deputați și deputate,

Astăzi este o zi mare pentru silvicultura românească. După doi ani de zile de frământări, în care personal am tot insistat, în fosta coaliție, să grăbim modificarea Statutului personalului silvic, pentru că nu mai era de actualitate, iată, a venit și ziua mare în care vă mulțumesc foarte mult, în numele întregului personal silvic, indiferent de natura proprietății pe care o apără și o administrează, cât și în nume personal, că fac parte din această categorie, pentru votul pe care l-ați dat astăzi, cu înțelepciune, majoritatea.

Noul statut aduce o întărire a pazei pădurilor și a instituțiilor care asigură paza fondului forestier, indiferent de natura de proprietate.

În același timp, actualul statut aduce în integritate, în interiorul lui, întregul personal silvic, indiferent de locul unde activează: la Regia Națională, la UAT-uri, la ocoalele private, la parcurile naționale, la administrație, în cercetare și în alte domenii.

Problema cea mai stringentă, care s-a rezolvat cu ocazia acestui vot și a aprobării statutului, este dotarea personalului silvic cu arme letale și neletale, astfel reușind ca personalul silvic cu atribuțiuni în paza și protecția pădurilor, indiferent de natura de proprietate - am specificat de la început - reușind să întărească autoritatea și, în același timp, să reducă tăierile ilegale și să-și apere viața lui și a familiei lui, de la pădurar la inginer.

S-a reușit a se reduce vârsta de pensionare. Vedeți și dumneavoastră, ați văzut din media, personalul silvic de teren este expus puternic în fața celor care vin să fure. Unii au plătit cu viața, alții sunt schilodiți pentru tot restul vieții.

S-a reușit, în acest sens, reducerea vârstei de pensionare, un lucru foarte benefic, având în vedere aceste condiții foarte dificile în care-și desfășoară activitatea.

S-a reușit, în același timp, stabilirea unui salariu cât de cât onorabil pentru personalul silvic, astfel încât să nu mai plece personalul silvic, cu atribuțiuni de pază în teren, în alte domenii de activitate. Știut fiind faptul că salariul era foarte mic.

Țin să mulțumesc foarte, foarte mult Comitetului liderilor... (Vociferări.)

Vă rog, e ultima!

Menționez: Comitetul liderilor... La propunerea liderului ALDE, domnul deputat Petcu, și trebuie consemnat și să se știe de către întregul personal silvic din România că de pe poziția 106 și cu acordul Comitetului liderilor, deci fără niciun fel de alte partide, s-a reușit în așa fel încât de pe 106 să se ajungă pe locul 6 (Vociferări. Aplauze.) să putem să aprobăm astăzi.

Mulțumesc foarte mult, în numele întregului personal silvic. (Vociferări.)

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Domnul deputat Popescu Nicolae-Daniel.

Domnul Nicolae-Daniel Popescu:

Mulțumesc, domnule președinte.

E interesant să vorbesc după un asemenea discurs.

Ajungerea la vârsta standard de pensionare nu reprezintă o garanție a derulării unei activități de excepție exemplare a unui pădurar.

Trebuie să știți că Grupul parlamentar USR a urmărit acest proiect de lege, l-a susținut, a susținut chiar și amendamente în comisia de specialitate și a votat acest proiect de lege, cunoscând dificultățile, în primul rând, cu care se confruntă cei de la baza piramidei în silvicultură, și anume pădurarii, tehnicienii silvici, personalul cu atribuții de pază și așa mai departe.

Stimați colegi și stimate colege,

Nici acest proiect de lege nu este perfect. Dimpotrivă, sperăm să-i aducem îmbunătățiri cât de curând.

Am reușit să dotăm pădurarii și personalul cu atribuții de pază cu arme letale sau neletale - atenție! Lăsăm la latitudinea acestora dacă doresc sau nu să primească arme letale! -, însă nu reușim să-i protejăm împotriva abuzurilor venite din partea superiorilor. Iar dintre dumneavoastră, colegi și colege, cei care aveți experiență și sunteți silvicultori, știți la ce mă refer. Din păcate, la acest capitol ați eșuat, stimate coleg și stimați colegi, și am eșuat, am ratat oportunitatea de a-i proteja pe pădurari, pe tinerii pădurari, pe cei care sunt mai în vârstă de abuzurile venite din partea superiorilor.

Am avut discuții cu dumnealor, atât în fața Palatului Parlamentului, cât și în teritoriu, în județ, și aceste chestiuni au fost transmise de nenumărate ori. Pădurarii nu au nevoie doar de protecție împotriva hoților de lemne, stimați colegi, au nevoie de protecție împotriva celor care în fiecare zi îi abuzează și în fiecare zi le trasează sarcini imposibile, corupându-i și ducându-i până la punctul în care comit diverse infracțiuni, împreună cu alți angajați.

În orice caz, noi am susținut acest proiect de lege, considerăm că este un pas înainte și le urăm mult, mult succes mai departe.

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Și eu vă mulțumesc, domnule deputat, dar să știți, conform legii, dacă cunoașteți niște detalii de abuzuri concrete, să informați autoritățile, să nu rămâneți cu ele nereglate.

Domnul deputat Terea Ioan. Vă rog.

Domnul Ioan Terea:

Mulțumesc, domnule președinte.

Stimați colegi,

Și eu vreau să vă mulțumesc pentru această inițiativă legislativă pe care ați aprobat-o. Este un statut al personalului silvic perfectibil. Am lucrat împreună cu sindicatele din silvicultură, care sunt aici, la acest statut al personalului silvic. Vreau să mă refer doar la dotarea personalului silvic cu armament.

S-a vorbit aici de arme letale și neletale. Noi trebuie să dotăm personalul silvic cu arme de autoapărare. Trebuie să fie foarte clar acest lucru. Pădurarul care a murit la Maramureș a mers pentru a prinde acei tăietori de lemne cu armă de vânătoare, armă proprietate personală, nu cu armă de serviciu. (Aplauze.)

Trebuie să fim foarte atenți! Trebuie să fim foarte atenți la dotarea personalului silvic. Aceste arme trebuie să fie arme de autoapărare. Nu trebuie să fie arme decât în cazuri excepționale, arme letale. Trebuie să fim foarte atenți, iar cei care dotează și semnează ordinul de serviciu pentru un pădurar, pentru a fi dotat cu armă de serviciu letală, trebuie să cântărească de foarte multe ori.

În rest, eu zic: este un statut al personalului silvic bun. Să nu uităm un lucru! Pădurarii au în gestiune o suprafață de pădure care nu este încuiată, nu este lacăt pe această gestiune, de la 500 de hectare la 1.500 de hectare, depinde în ce zonă se află acest canton silvic, depinde cât este de expus asupra furturilor și așa mai departe.

Am făcut un pas înainte. Eu zic că este un statut al personalului bun, și pentru aceasta vreau să vă mulțumesc.

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Și eu vă mulțumesc, și ca inițiator.

Doamna Doina Pană, explicarea votului. Scurt, vă rog!

Doamna Adriana-Doina Pană:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Am să fiu foarte, foarte scurtă.

V-am mai spus de la această tribună că un nou statut al personalului silvic este ultima verigă care întregește toate măsurile de coerciție pe care le luăm împotriva tăierilor ilegale: radar, cod silvic, preluarea în baza pădurilor, o nouă Lege a contravențiilor silvice, mai trebuia statutul.

La ora respectivă toți pădurarii erau hoți! La ora respectivă spuneam că sunt două categorii, că avem două bilanțuri, unul chiar foarte trist, care înseamnă și morți, și spitalizați din cauza luptei pe care au dus-o cu hoții din păduri.

Forma de azi a Statutului personalului silvic vine ca o recompensă binemeritată, dar nu suficientă, și lipsește partea de coerciție. Deci e o lege bună, dar care va trebui îmbunătățită de aici înainte.

Am să vă dau un exemplu concret. A-i dota cu armă de serviciu nu înseamnă a-i apăra. Chiar dacă a fost armă de vânătoare, omul a murit.

Din punctul meu de vedere, singura variantă, raportat la ce a ajuns mafia din păduri, este cea de a crea echipe pe zone, compuse din jandarm, polițist și pădurar, care să intervină, și nu pădurarul singur.

Putem începe cu zonele în care ne spun hărțile de risc că în ele se produc mai multe tăieri ilegale, și pe urmă să generalizăm la nivelul întregii țări. Este singura soluție de a le apăra viața acestor oameni.

Mulțumesc.

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Și eu vă mulțumesc.

Domnul Movilă Petru. Scuzați-mă că n-am fost atent! Am fost atât de impresionat... Nu cred că cineva o să mai facă silvicultură.

Domnul Petru Movilă:

Mulțumesc mult pentru aclamațiile colegilor.

E un proiect de lege foarte bun, care este rezultatul unei necesități. Și în județul Iași au fost omorâți pădurari. E un proiect de lege rezultat al dialogului între parlamentari, sindicatele silvicultorilor, pădurarilor. Important este să vedem că se aplică bine, se aplică corect și să nu mai avem situații tragice, ca cele din Iași, Maramureș și în alte județe, când pădurarii au murit la locul de muncă.

PMP a votat și va urmări cum se aplică această lege.

Mulțumesc. (Aplauze.)

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Și eu vă mulțumesc.

Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București vineri, 10 aprilie 2020, 6:16
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro