Plen
Sittings of the Chamber of Deputies of February 10, 1997
Abstract of the sittings
Full-text of the sittings

Parliamentary debates
Calendar
- Chamber of Deputies:
2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003 2002
2001 2000 1999
1998 1997 1996
Query debates
for legislature: 2016-present
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996

Meetings broadcast

format Real Media
Video archive:2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003
You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 1997 > 10-02-1997 Printable version

Sittings of the Chamber of Deputies of February 10, 1997

  1. Adoptarea ordinii de zi și a programului de lucru pentru perioada 10-14 februarie 1997.

Ședința a început la ora 16,20.

Lucrările au fost conduse de domnul Andrei Ioan Chiliman, vicepreședinte al Camerei Deputaților, asistat de domnii Konya Hamar Alexandru și Miron Tudor Mitrea, secretari.

Domnul Andrei Ioan Chiliman:

Doamnelor și domnilor deputați, vă rog să luați loc în sală.

Declar deschisă ședința de astăzi a Camerei Deputaților, anunțându-vă că din totalul celor 343 de deputați și-au înregistrat prezența la lucrări un număr de 259. Participă la alte acțiuni parlamentare un număr de 6 deputați iar 84 sunt absenți. Un număr de 17 deputați sunt membri ai Guvernului.

Pentru început urmează să dezbatem proiectul ordinii de zi al programului de lucru ale Camerei Deputaților pentru această săptămână, două puncte care nu au putut să fie definitivate în sfârșitul ședinței de joi, din lipsa cvorumului.

Dacă la ordinea de zi sunt observații sau comentarii?

Vă rog. O să vă rog să vă spuneți numele.

Domnul deputat Iliescu.

Domnul Valentin Adrian Iliescu:

Domnule președinte,

Doamnelor și domnilor deputați,

Există un proiect de lege, o propunere legislativă venită de la Senat din septembrie 1994, trecută prin Comisiile de muncă și protecție socială și sănătate, despre care s-a mai discutat și săptămâna trecută și acum două săptămâni, proiectul Legii privind asigurările sociale de sănătate.

Doresc să vă informez că în cursul săptămânii trecute, domnul ministru Alexandru Athanasiu a fost prezent la lucrările comisiei și nu a formulat amendamente majore față de acest proiect de lege.

Având în vedere că este o lege care va reforma acest domeniu, că va produce o motivație superioară în domeniul sanitar, v-aș propune ca acest proiect de lege să fie trecut pe locul imediat următor, după Codul circulației rutiere.

Domnul Andrei Ioan Chiliman:

Vă rog, domnule deputat Munteanu.

Domnul Mircea Mihai Munteanu:

Mulțumesc, domnule președinte.

Domnule președinte,

Doamnelor și domnilor deputați,

Suntem nevoiți să reluăm argumentele pe care am încercat să le expunem joi.

Din nou recunosc că proiectul de lege la care s-a referit colegul nostru este un proiect de lege important, mai ales că pe el se bazează în bună parte reforma în domeniul sănătății, dar va fi și un proiect de lege care, stârnind interesul multora dintre noi, sunt convins că va suscita discuții ampl, în mod justificat. Contez că o să îi dedicăm destule zile pentru dezbaterea sa.

Pe de altă parte vreau să vă amintesc că, prin proiectul de lege pe care l-am aprobat și care a devenit lege, a fost promulgat, în mica sesiune parlamentară din toamna trecută, am hotărât ca să se dea prioritate dezbaterii ordonanțelor emise de Guvern în perioada vacanței noastre. Mi se pare că ordinea de zi pe care în această săptămână ne-a propus-o Biroul permanent este judicios întocmită și, în consecință, sugerez ca să păstrăm în această săptămână ordinea de zi așa cum o vedem și în care observați, au prioritate, după proiectul de Lege privind Codul circulației rutiere, care este început și trebuie finalizat, exact ordonanțele emise de Guvern.

Dar, dacă îmi permiteți, ținând cont de experiența bună pe care am avut-o în legislatura trecută, îmi permit sa sugerez Biroului permanent ca să ia măsura ca pentru viitoarele săptămâni să ne propună, de la bun început, ca ordonanțele, acordurile internaționale, în general proiectele de lege care, în principiu, sunt examinate cu mai multă rapiditate, prin natura actului legislativ respectiv, lor să le fie dedicată o anumită zi pe săptămână. Țin minte că în sesiunea trecută, de obicei lunea era dedicată acestor acte legislative.

Sugerez Biroului permanent să aibă în vedere că ne-a mers bine în legislatura trecută, să procedăm în același fel.

Vă mulțumesc.

Domnul Andrei Ioan Chiliman:

Vă mulțumesc.

Domnul deputat Zoner.

Domnul Constantin Șerban Rădulescu Zoner:

Domnule vicepreședinte,

Doamnelor și domnilor,

De fapt, în sfârșit, puteam să mă retrag, dar aceasta am vrut să spun: colegii din legislatura trecută, inclusiv domnul vicepreședinte al Camerei Deputaților, și care în legislatura trecută a condus Camera Deputaților își amintesc că se crease o cutumă ca în fiecare luni să dezbatem ordonanțele. Și eu cred că este bine să păstrăm acest obicei, pentru că dacă începem o asemenea discuție pe baza legii care s-a propus și care va fi de lungă durată, înseamnă că aceste ordonanțe nu le vom mai discuta decât peste vreo două, trei săptămâni, încât și eu susțin, ca și domnul deputat Munteanu, să rămânem la acest obicei și să păstrăm, în felul acesta, deci să aprobăm ordinea de zi așa cum a fost stabilită de Biroul permanent. Că dacă ar fi vorba să venim fiecare, pot să spun și eu ca să punem pe locul 3 Legea privind exercitarea profesiei de farmacist, că este deosebit de importantă, mai ales când știm în ce situație se află farmaciile. Și aș avea argumente. Nu vin!

Și eu vă propun, doamnelor și domnilor, să votăm ordinea de zi așa cum a fost stabilită de către Biroul permanent.

Domnul Andrei Ioan Chiliman:

Vă mulțumesc.

Domnul deputat Berciu.

Domnul Ion Berciu:

Domnule președinte,

Stimați deputați

Stimate doamne deputate,

În numele Comisiei pentru sănătate și familie, noi considerăm ordinea de zi foarte judicios întocmită, considerăm că Legea asigurărilor sociale de sănătate este, într-adevăr, o prioritate, dar neavând încă avizul Guvernului, neavând avizul celor două ministere, în scris și nu vorbit, așa cum spunea domnul președinte Iliescu, credem că peste două săptămâni, odată cu redactarea în comun cu Comisia de muncă și protecție socială, o să facem un raport comun suplimentar al acestei legi și atunci de abia vom putea, în mod normal, să discutăm această lege și să face o lege bună.

Deci, rămânem la ideea întocmirii judicioase a ordinii de zi. Vă mulțumesc.

Domnul Andrei Ioan Chiliman:

Vă mulțumesc.

Domnul Acsinte Gaspar:

Domnule președinte,

În legătură cu proiectul ordinii de zi, vreau să vă pun în discuție două probleme.

Pe ordinea de zi a sesiunii anterioare, încheiate la 20 decembrie, figura la poziția 30 proiectul de Lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 47 pe 1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale. Acest proiect de lege nu se mai regăsește în proiectul ordinii de zi care a fost difuzat pentru această săptămână. Consider că este o scăpare, probabil, la calculator, și, de aceea, v-aș ruga ca acest proiect de lege să fie trecut pe ordinea de zi la poziția la care m-am referit.

O a doua chestiune, de principiu, ca, într-adevăr, în ziua de luni, ordinea de zi să fie de așa manieră ordonată încât să fie dezbătute proiectele de legi pentru aprobarea ordonanțelor, precum și proiectele de legi pentru ratificarea unor acorduri și convenții internaționale, practică care a fost folosită cu rezultate bune în legislatura anterioară.

Ca atare, pentru ziua de astăzi vă rog să intervertiți ordinea de zi, în sensul că proiectul de Lege privind Codul circulației rutiere să fie discutat mâine iar astăzi să fie luate în dezbatere proiectele de legi pentru aprobarea ordonanțelor, care sunt prezentate în acest proiect.

Domnul Andrei Ioan Chiliman:

Domnule deputat Tabără, vă rog.

Domnul Valeriu Tabără:

Domnule președinte,

Domnilor colegi,

În primul rând, îmi exprim, de asemenea, nemulțumirea că sala aceasta, fiind cu o rază prea largă, ne vedem mai puțin cei de pe colțuri, dar probabil că așa este cel mai bine.

Eu am ascultat și acum și data trecută argumentele împotriva aducerii Legii asigurărilor de sănătate pe un loc de frunte. Părerea mea este că argumentele nu stau în picioare și ceea ce spun acum nu vine de la deputatul Tabără, vine din lumea medicală. Și vine, dacă vreți, dintr-o necesitate. Nu stă în picioare nici argumentul că Guvernul nu a dat încă avizul sau nu are dat încă avizul, pentru această lege, și a fost suficient timp ca ea să fie analizată, mai ales că ea a fost analizată și în legislatura trecută în comisie, așa cum a fost analizată, și să se vină cu acest raport.

Nu trebuie să așteptăm cu un proiect de lege de maximă importanță după Legea pensiilor. O spun din nou și cer ca acest proiect de lege să fie pus imediat după poziția a treia, deci după proiectul de Lege privind Codul circulației rutiere, măcar joi să putem face discuțiile generale. Nu știu dacă este o lege de dezbatere lungă, aceasta depinde numai de noi.

Vă mulțumesc.

Domnul Andrei Ioan Chiliman:

Vă mulțumesc.

Dacă mai este cineva? Da. Vă rog. Doamna deputat Dobrescu.

Doamna Smaranda Dobrescu:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Stimați colegi,

Permiteți-mi să nu vă mai reamintesc toate argumentele pe care le-am adus joi, pentru că această lege, în mod logic, să nu apară într-o manieră distorsionată, necorelată cu Legea pensiilor, deci să nu apară discutată în avans. Să nu ne pripim.

Aș vrea să mai aduc un singur argument. În acest moment, când știm că pentru prima oară după cinci ani de zile bugetul asigurărilor sociale la capitolul pensii de asigurări sociale are un deficit, trebuie să vă spun că această lege a asigurărilor de sănătate se bazează, ca sursă de finanțare, pe preluarea unei cote părți din fondul de pensii. Ne putem permite în acest moment să facem acest lucru sau îl vom face în momentul când corelăm noile contribuții pe care le punem asupra contribuabililor, adică patroni și salariați? O putem face altfel decât corelat? Vă mulțumesc.

Domnul Andrei Ioan Chiliman:

Vă mulțumesc.

Dacă mai e cineva care dorește să ia cuvântul? Da. Vă rog.

Domnul Ioan Gavra:

Domnule președinte,

Doamnelor și domnilor colegi,

Eu cred că discutăm prelungit și artificial o chestiune de ordine de zi.

Noi am stabilit în Biroul permanent, și sper că nu s-a modificat și sper că este o greșeală de la secretariat, că lunea discutăm ordonanțele, așa cum foarte bine spunea domnul deputat Munteanu. Deci, astăzi intră ordonanțele și ratificările și, începând de mâine, intră acele legi pe fond, respectiv Codul rutier, continuitate, și mai departe propunerile pe care le-au avansat colegii noștri astăzi.

Argumentele care s-au pus aici în discuție de către unii colegi, că este mai bine așa să facem astăzi, nici nu mai trebuiesc discutate. Astăzi discutăm ordonanțele. Iar ceea ce a propus domnul deputat Iliescu, cu acea lege, poate fi trecută nu pe locul 3 sau 4, pentru mâine la capitolul 2, după Codul rutier intră Legea privind aceste asigurări pentru sănătate.

Vreau să-i spun domnei deputat Dobrescu că nu are dreptate. Noi nu facem legi după alte legi ca să apară peste cinci luni de zile. Această lege, de doi ani a fost votată de către Senatul României. De doi ani de zile! Și Camera Deputaților încă nu a reușit să o pună în dezbatere. Probabil, când vor muri oamenii o vom pune în dezbatere!?

Deci, nu aveți deloc dreptate, să nu venim cu pachete de legi, că pachetele trebuiesc date altfel, nu sub formă de legi, populației României.

Vă mulțumesc.

Domnul Andrei Ioan Chiliman:

Vă mulțumesc, domnule deputat.

Domnul deputat Márton.

Domnul Márton Arpad Francisc:

Domnule vicepreședinte,

Doamnelor și domnilor,

Într-un interval de timp destul de scurt, de mai multe ori se cere cu insistență, de la acest microfon, de către membrii foștilor aliați la guvernare să se urgenteze votarea unei legi sau a altei legi.

Domnul Gavra chiar a afirmat că de doi ani această lege a stat bine mersi în această Cameră, aceasta Cameră care a avut majoritatea dumneavoastră, în mână ...

Domnul Ioan Gavra (din sală):

La comisie!

Domnul Márton Arpad Francisc:

Comisia care a avut iarăși majoritatea dumneavoastră în mână ... Întrebarea logică: de ce n-ați urgentat-o atunci?

Domnul Andrei Ioan Chiliman:

Vă mulțumesc.

Vă rog domnule ... Vă rog să spuneți și numele.

Domnul Aurel Miloș:

Domnule președinte,

Doamnelor și domnilor deputați,

Sunt deputat de Timiș, Miloș Aurel mă numesc.

Consider că domnul Gavra vine aici cu demagogie. (Rumoare în sală) Pur și simplu insistă asupra unor probleme care nici nu încap în discuție. Cum să pui o lege, un proiect de lege în dezbatere atâta timp cât nu s-au clarificat problemele în comisii? Cine v-a oprit atâția ani, câți ați fost la conducere, să faceți?

Domnul Ioan Gavra (din sală):

Era vot în comisie!

Domnul Aurel Miloș:

Nu este adevărat! Puteați să o puneți atunci, dacă este de doi ani aprobată de Senat. Așa că vă rugăm să ne lăsați să ne rezolvăm problemele în comisie. Dumneavoastră în comisia din care faceți parte vă rezolvați problemele. Și noi, în comisia noastră, ni le vom rezolva și o vom pune în cursul săptămânii viitoare, sau celeilalte, când se vor termina discuțiile în ședință.

Vă mulțumesc.

Domnul Ioan Gavra:

Pentru domnul deputat Márton. Într-adevăr, probabil că era nevoie să discutăm această lege în ultimii doi ani de zile. Vreau să vă spun, domnule Márton, că președintele comisiei a fost ministrul actual al muncii și protecției, domnul Athanasiu. Dânsul a blocat legea și nu altcineva. Prima chestiune.

A doua chestiune. Domnule deputat, raportul comisiei există, deci ministerul nu a avut obiecții. Dacă sunt obiecții, vreau să vă spun că, indiferent că avem sau nu avem aviz de la Guvern, noi, Camera Deputaților, putem pune în discuție orice proiect de lege și vine aici onor ministerul sau Guvernul și-și exprimă punctul de vedere prin amendament.

Dacă trimitem însă acest proiect înapoi la două comisii, vreau să vă spun că experiența ne arată că în patru ani de zile, cu două comisii nu am reușit să punem în dezbatere nici un proiect de lege. Să lăsăm acest raport la comisia de specialitate a Parlamentului României. Nu este nici un impediment, să știți!, nici procedural și nici sub aspectul punerii în discuție a acestui proiect de lege.

Domnul Andrei Ioan Chiliman:

Vă mulțumesc, domnule Gavra.

Domnul deputat Kerekes și pe urmă domnul deputat Berciu.

Domnul Kerekes Karoly:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Sunt nevoit să apăr demnitatea domnului ministru Athanasiu, care în legislatura trecută a fost președintele Comisiei pentru muncă și protecție socială. Nu domnia sa a blocat această lege. Vreau să vă reamintesc că de fapt, totdeauna comisia reprezintă structura parlamentară. Atât am vrut să vă spun. Deci, majoritatea a votat.

Vă mulțumesc.

Domnul Andrei Ioan Chiliman:

Vă mulțumesc.

Domnule deputat Berciu, vă rog.

Domnul Ion Berciu:

Domnule președinte,

Îmi pare foarte rău că am revenit, dar susținerea domnului Gavra mi se pare foarte departe de adevăr.

În primul rând, acest raport a fost mult mai vechi întocmit, era guvernarea din care făcea și dânsul parte, din puterea veche. La ora actuală, din opoziție este normal să vorbești pe undeva, mai ales făcând parte din cel mai mic partid parlamentar, în modul acesta, să faci zgomotul cel mai mare și, ca atare, găsesc cu cale că este absolut ... (Câteva aplauze) e absolut inutil a continua discuțiile acestea și vă rog, domnule președinte, să supuneți la vot ordinea de zi.

Vă mulțumesc.

Domnul Andrei Ioan Chiliman:

Vă mulțumesc.

Intenția mea era tocmai să supun la vot acest ...

Domnule Iliescu, vă rog. Bine, vă rog însă foarte scurtă intervenția, pentru că trebuie să supunem la vot chestiunea aceasta.

Domnul Valentin Adrian Iliescu:

Domnilor colegi,

Din păcate, am ajuns la concluzia că încercând să promovezi o lege de la care sistemul sanitar așteaptă soluții urgente, politicul s-a răsfrânt extrem de negativ și riscăm ca o problemă de care este nevoie acum să o amânăm pentru prea mult timp.

V-aș face propunerea concretă ca acest proiect de lege să rămână, totuși pe locul doi, după Codul circulației rutiere, urmând ca, în cursul acestei săptămâni, cele două comisii să revadă raportul și să întocmească un raport suplimentar.

În măsura în care cele două comisii ajung la concluzia că acest raport poate fi prezentat dezbaterii, joi să începem dezbaterea generală.

Domnul Andrei Ioan Chiliman:

Vă mulțumesc.

Vă rog, domnule deputat Lepșa.

Domnul Sorin Victor Lepșa:

Domnule președinte,

Și stimați colegi,

El poate să rămână pe locul pe care este acum propus în proiectul ordinii de zi, iar în momentul în care acest raport, să-i spun un raport suplimentar pe care comisia l-ar prezenta împreună cu reprezentanții ministerului, să se pună de acord, din momentul respectiv el poate fi adus pe primul loc chiar în ordinea de zi.

Deci, cred că nu are rost să mai discutăm ordinea de zi, supuneți-o la vot și propunerile respective, evident.

Domnul Andrei Ioan Chiliman:

Vă mulțumesc.

Sunt două propuneri în esență, prima este ca poziția 18 din ordinea de zi să fie trecută pe poziția 4. Această propunere este făcută de domnul deputat Iliescu și susținută de domnii deputați Tabără și Gaspar. Deci, aceasta este prima propunere.

A doua propunere este ca să menținem ordinea de zi așa cum este și să inversăm doar ordonanțele, să le discutăm astăzi, urmând ca Codul rutier să începem să-l discutăm de mâine.

Sunt obligat să supun la vot în ordinea în care au fost făcute propunerile.

Deci, prima dată vă supun la vot dacă sunteți de acord ca proiectul legii de pe poziția 18 să fie trecut pe poziția 4 a ordinii de zi.

Cine este pentru? Vă rog să numărați. Sunt 80 de voturi pentru. (Aplauze din partea stângă a sălii)

Cine este împotrivă? Vă rog să numărați. Sunt 108 voturi împotrivă.

Abțineri? 5 abțineri.

Cu 108 voturi împotrivă a fost respinsă această propunere.

Supun la vot ordinea de zi așa cum a fost ea propunsă ... (Nemulțumire în sală)

Domnule Gaspar, eu vă supun și cu introducerea acelui proiect care ...

Domnul Acsinte Gaspar:

Așa da!

Domnul Andrei Ioan Chiliman:

... nu mai apare, evident.

Este vorba de un proiect care dintr-o eroare, probabil, de dactilografie, nu a mai apărut.

Deci, supun la vot ordinea de zi, așa cum a fost ea propusă, cu completarea acelui proiect care dintr-o eroare văd că nu mai apare și cu mențiunea că luni, astăzi, se vor discuta ordonanțele și ratificările.

Cine este pentru? E o majoritate.

Cine este împotrivă?

Abțineri? 2 abțineri.

Vă mulțumesc.

A fost adoptată ordinea de zi.

Dacă la programul de lucru propus sunt observații sau comentarii?

Da, vă rog, domnule Gaspar.

Domnul Acsinte Gaspar:

Domnule președinte,

Vă propun ca pentru ziua de joi, programul să fie corelat în ceea ce privește începerea ședințelor cu celelalte zile, adică de la 8,30.

Domnul Andrei Ioan Chiliman:

Deci pentru ziua de joi? Să înceapă la ora 8,30. Da.

Dacă mai sunt alte comentarii? Vă mulțumesc.

Nemaifiind alte comentarii, supun la vot propunerea domnului deputat Gaspar ca joi, programul să înceapă la ora 8,30 în loc de ora 9,00.

Cine este pentru? Vă rog să numărați.

Vă rog frumos, repetăm încă o dată.

Cine este pentru? Țineți mâinile sus ca să fie clar, da? Este o majoritate clară.

Cine este împotrivă? 10 voturi împotrivă.

Cine se abține? 11 abțineri.

Vă mulțumesc.

A fost adoptată această propunere.

Supun la vot programul de lucru al Camerei Deputaților pentru perioada 10 - 14 februarie 1997, cu amendamentul propus de domnul deputat Gaspar.

Cine este pentru? Vă mulțumesc.

Cine este împotrivă? 4 voturi împotrivă.

Se abține cineva? 1 vot.

Cu majoritate de voturi a fost adoptat programul de lucru al Camerei Deputaților pentru perioada 10 - 14 februarie 1997.

Postal address: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucharest, Romania friday, 23 august 2019, 14:47
Telephone: +40213160300, +40214141111
E-mail: webmaster@cdep.ro