Plen
Sittings of the Chamber of Deputies of March 10, 1997
Abstract of the sittings
Full-text of the sittings

Parliamentary debates
Calendar
- Chamber of Deputies:
2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003 2002
2001 2000 1999
1998 1997 1996
Query debates
for legislature: 2016-present
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996

Meetings broadcast

format Real Media
Video archive:2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003
You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 1997 > 10-03-1997 Printable version

Sittings of the Chamber of Deputies of March 10, 1997

8. Răspunsuri ale membrilor Executivului la interpelări adresate de către deputați.

Domnul Andrei Ioan Chiliman:

................................................

În continuare, având în vedere că de la ora 18 avem ședința consacrată întrebărilor și interpelărilor, precum și răspunsurilor Executivului, vom lua o pauză și ne revedem pentru această ultimă parte a ședinței de astăzi.

După pauză

Domnul Andrei Ioan Chiliman:

Continuăm cu ședința consacrată întrebărilor și interpelărilor adresate Guvernului, precum și răspunsurilor Executivului.

Vom începe cu lista domnilor miniștri care vor răspunde la întrebările formulate de domnii deputați, în ședința Camerei Deputaților de astăzi.

Da, vă rog, domnule secretar Miron Mitrea. O chestiune de procedură, vă rog.

Domnul Miron Tudor Mitrea:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Sunt într-o situație oarecum ciudată. Săptămâna trecută trebuia să primesc răspuns la o interpelare făcută la Ministerul Muncii și Protecției Sociale. Domnul ministru Athanasiu mi-a trimis vorbă să înțeleg, nu știu dacă este corectă procedura care s-a folosit, faptul că domnia sa nu se poate prezenta atunci să-mi răspundă la interpelare și se va prezenta de astăzi într-o săptămână sau peste două săptămâni.

Săptămâna trecută am depus aceluiași minister, aceluiași ministru o altă întrebare, legată de altă temă, dar în același domeniu și constat că astăzi nu este pe ordinea pe care am primit-o de la Guvern pentru răspunsuri.

Vreau să protestez asupra modului în care acest minister Ministerul Muncii și Protecției Sociale, se ferește să răspundă interpelărilor și întrebărilor pe care le adresăm și în mod formal să vă rog să înaintați ministerului o notă prin care să-i aduceți aminte că este datoria dânsului, a domnului ministru, sau a secretarului de stat să se prezinte și să dea răspunsul la interpelări și întrebări.

Vă mulțumesc.

Domnul Andrei Ioan Chiliman:

Da. Vă mulțumesc.

Procedural, dacă nu mai sunt intervenții, domnul deputat PDSR Florian Serac a făcut o interpelare privind tarifele aplicate de Romtelecom, Ministerului Comunicațiilor, domnului ministru Sorin Pantiș, care i-a răspuns în scris, domnul deputat declarându-se satisfăcut de răspunsul respectiv.

În continuare, domnul deputat PDSR Ion Giurescu a făcut o interpelare pentru Ministerul Muncii și Protecției Sociale. Din partea ministerului este de față domnul secretar de stat Radu Păun Jura, care îi va da răspunsul. Domnul Ion Giurescu este în sală? Este sau nu în sală? Nu este. O să-l rog pe domnul secretar de stat să răspundă. (Discuții)

Bine, în cazul acesta îi dați răspunsul în scris domnului deputat Ion Giurescu. Eu vreau să știu, totuși, domnul Ion Giurescu a fost anunțat că astăzi este pe această listă sau nu? Da? Deci, s-a avizat, conform procedurii.

În continuare, domnul deputat PDSR domnul deputat Petre Naidin este în sală? Da. A adresat o întrebare domnului ministru al industriei și comerțului.

Poftim? Nu, era o chestiune cu cotingentul și modul de executare a unor licitații. Deci, la această întrebare vi s-a răspuns? Nu, cu Ministerul Muncii eu nu am nici o întrebare a dumneavoastră, eu am numai una pentru Ministerul Industriei și Comerțului, cu Hotărârea de Guvern 1564/1996.

Domnul Petre Naidin:

Mi s-a răspuns, domnule președinte, deci eu m-am pregătit pentru două întrebări, una Ministerului Muncii și una Ministerului Învățământului.

Domnul Andrei Ioan Chiliman:

Da, înseamnă că vor intra în ședința următoare întrebările respective.

Să vedem, în continuare, un număr de 3 deputați s-au adresat Ministerului Agriculturii și Alimentației. Și vom începe cu domnul deputat Adrian Tudor Moroianu, PNLCD. Este în sală? Dacă nu este în sală, vom continua cu următorul, domnul deputat Florian Udrea, PDSR. Este în sală? Nu este în sală. Domnul deputat Nicolae Groza, PDSR. Este în sală?

Da, vă rog, domnule deputat, să poftiți la microfon și să puneți întrebarea. Vă va răspunde din partea Ministerului Agriculturii și Alimentației, domnul secretar de stat Aurel Pană.

Domnul Nicolae Groza:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Întrebarea este mai veche, totuși o pun, pentru că mai ales Ministerul Agriculturii zic eu că trebuie să-mi răspundă: ce acte normative a elaborat în vederea susținerii campaniei agricole de primăvară. Aceasta este întrebarea.

Domnul Andrei Ioan Chiliman:

Domnule secretar de stat Aurel Pană de la Ministerul Agriculturii și Alimentației, vă rog. Și vă rog să potriviți microfoanele.

Domnul Aurel Pană:

Domnule președinte,

Doamnelor și domnilor deputați,

Pentru campania agricolă de primăvară, Guvernul României a emis o ordonanță de urgență privind constituirea, la dispoziția Ministerului Agriculturii și Alimentației, a fondului pentru finanțarea lucrărilor agricole.

Așa cum probabil ați mai fost informați, din bugetul Ministerului Agriculturii și Alimentației se constituie un fond de 550 de miliarde de lei, care urmează să fie derulat prin intermediul băncilor comerciale în niște condiții care, spunem noi, că sunt avantajoase atât pentru beneficiarul de credit, cât și pentru băncile care se vor angrena în derularea acestor credite. Este vorba de faptul că urmează ca beneficiarul de credit să plătească o dobândă anuală de 80%, rambursarea creditului și a dobânzii se face o singură dată, respectiv pentru culturile de grâu și orz la 150 de zile de la data primirii sale, ceea ce înseamnă că efortul efectiv este de numai 15%, față de masa creditului primit, iar pentru celelelte culturi, și anume pentru porumb, floarea-soarelui, sfeclă de zahăr, cartofi, vii și livezi, rambursarea creditului și a dobânzii se va face la 8 luni și, în aceste condiții, efortul real al beneficiarului de credit este de numai 39%. Acestea, pentru că se are în vedere că un bun gospodar este și un bun platnic și în momentul rambursării creditului și dobânzii la termenul scadent, beneficiarul de credit reține un sfert din nivelul creditului de care a beneficiat, acesta însemnând, așa cum am subliniat, un efort de numai 39% pentru înființarea culturilor de primăvară.

Suntem în momentul în care propunem Guvernului să aprobe normele metodologice privind derularea fondului; în cursul zilelor de sâmbătă și duminică au avut loc întâlniri la Ministerul Finanțelor împreună cu Banca Națională și cu conducerile băncilor comerciale și de asemenea, în cursul zilei de mâine, la Ministerul Agirculturii și Alimentației va avea loc întâlnire cu reprezentanții băncilor pentru a definitiva normele metodologice, precum și conținutul convențiilor pe baza cărora urmează să aibă loc derularea acestui credit.

De asemenea, în ceea ce urmează să vi se prezinte cât de curând - mâine urmând a se dezbate în ședința de Guvern proiectul de buget pe anul 1997 - mai sunt prevăzute sumele de 500 de miliarde de lei pentru cumpărarea recoltei de grâu din această vară precum și 1400 de miliarde de lei pentru campania agricolă din toamnă, a cărei metodologie urmează să o definitivăm în curând.

Vă mulțumesc.

Domnul Andrei Ioan Chiliman:

Vă mulțumesc.

Da, domnule deputat Groza Nicolae, aveți dreptul la o replică de maximum 3 minute.

Domnul Nicolae Groza:

Nu am renunțat la întrebare, deși este a patra săptămână de când am formulat-o, ea a fost formulată pe 4 februarie, dar nu concordă niște date. În cuvântul primului-ministru s-a zis 400 de miliarde, dar de fapt singurul act care a apărut este pentru 200 de miliarde îngrășăminte și 115 miliarde semințe de porumb, cânepă și in. Agricultura are nevoie de mult mai multe semințe, iar ca și credite cred că vreo 2000 de miliarde și nu cele 400 sau respectiv cele 300 pe care ni le-a promis domnul ministru.

Mulțumesc pentru metodologia care apare mâine și care, sigur, la județe sau la producător va ajunge peste alte săptămâni, când probabil voi veni cu o nouă întrebare.

Vă mulțumesc.

Domnul Andrei Ioan Chiliman:

Da. Vă mulțumesc.

Domnule ministru, vă rog.

Domnul Aurel Pană:

Am înțeles că este vorba de o nouă întrebare legată de cele 200 de miliarde aprobate prin Hotărârea de Guvern nr. 18 și alte 215 miliarde din Hotărârea de Guvern nr.19.

Aș vrea să vă reamintesc faptul că prin H.G. nr.18 cele 200 de miliarde au fost destinate pentru acoperirea a încă 45 de kg de substanță activă la hectar pentru culturile de grâu însămânțate în toamna trecută, care se adaugă la alte 60 de kg de substanță activă, care au fost deja distribuite în toamna anului 1996, ceea ce înseamnă că s-au acoperit circa 105 kg substanță activă pentru culturile de grâu.

Din păcate, așa cum v-am mai spus și cu alt prilej, toate aceste subvenții nu au fost în beneficiul gospodăriilor țărănești, ci, deoarece a trebuit să utilizăm legislația în vigoare, în proporție de 92% acestea au fost îndreptate tot către agricultura de stat.

În acea ce privește cele 215 miliarde la care v-ați referit pentru sămânță, cu regret trebuie din nou să subliniez faptul că peste 100 de miliarde au trebuit să fie plata unei datorii pe care am preluat-o din exercițiul bugetar pe anul 1996. Deci pentru 1997 nu am putut, datorită limitării resursei bugetare, decât să susținem producătorii agricoli cu 50% din valoarea semințelor pentru cele 3 culturi, așa cum ați amintit și dumneavoastră, porumb, in și cânepă.

Vă mulțumesc.

Domnul Andrei Ioan Chiliman:

Da. Vă mulțumesc, domnule ministru.

În continuare, sunt două interpelări adresate Ministerului Sănătății. Domnul deputat George Dragu, PDSR. Este în sală? Da.

Vă rog, poftiți la microfon.

Domnul George Dragu:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

În perioada în care am formulat întrebarea, deci acum o lună, mass-media a popularizat multe dintre măsurile luate de Ministerul Sănătății în privința medicamentelor. Cu toate eforturile pe care se pare că Ministerul Sănătății le-a făcut atunci, în continuare, distribuția medicamentelor este deficitară, atât în circuitul deschis, cât și în unitățile sanitare.

În acest context, îmi permit, domnule ministru, să vă adresez următoarea întrebare.

Credeți dumneavoastră că se poate realiza practic recalcularea prețului la medicamente de import săptămânal și aceasta este unica soluție, în loc de a reface efortul pentru a revigora producția internă de medicamente, ținând cont că medicamentele românești au fost apreciate atât pe piața internă, cât și pe cea externă? Și, bineânțeles, în aceste condiții, prețul lor este mult mai acceptabil populației.

Domnul Andrei Ioan Chiliman:

Da. Vă mulțumesc.

Din partea Ministerului Sănătății?

Domnul ministru conferențiar doctor Ioan Romoșan.

Vă rog.

Domnul Ioan Romoșan:

Domnule președinte,

Doamnelor și domnilor deputați,

În primul rând, țin să-i mulțumesc domnului deputat Dragu care a apreciat eforturile din ultima lună ale Ministerului Sănătății, a sesizat și dânsul, ca și dumneavoastră, și am adus la cunoștința consumatorilor că acordăm o atenție egală atât medicamentelor realizate în țară cât și medicamentelor de import, în scopul asigurării posibilităților de intervenție a specialiștilor, în mod specific, pentru fiecare pacient. Așa cum este bine cunoscut, producția internă nu reușește să satisfacă în integralitate întreaga patologie, întregul spectru al patologiei existente în sănătatea publică din România.

Deși industria românească de medicamente asigură o mare parte din produsele farmaceutice - pe ultima listă de gratuități și compensate, estimativ, în jur de 90% -, pentru anumite grupe terapeutice, medicația este asigurată numai din import. E vorba de aminoacizi, anestezice, miorelaxante și anumite antibiotice mai deosebite, cefalosporinele.

Greutățile de ordin economico-financiar - și aș remarca în primul rând colectarea insuficientă a fondului special pentru sănătate și fluctuația cursului dolarului - au determinat discontinuitate în sistemul de distribuție. Această recalculare săptămânală de care spunea domnul deputat a fost o măsură temporară și, în acest sens, trebuie să menționez că între timp, așa cum ați spus, s-a emis Ordinul ministrului sănătății nr. 237/28.02, prin care se oferă posibilitatea tuturor farmaciilor cu circuit deschis de stat și particulare, autorizate de Ministerul Sănătății, să elibereze medicamente compensate. Eliberarea este posibilă numai după încheierea unei convenții între farmacii cu unitățile sanitare din raza teritorială în care farmacia își desfășoară activitatea.

De asemenea, am menționa o măsură importantă luată între timp: creșterea plafonului rețetelor compensate de la 100 de mii la 250 de mii, măsură care rezolvă în cea mai mare parte situația.

O altă măsură imediată, în scopul revigorării producției interne, o poate constitui achitarea la timp de către beneficiari a sumelor datorate industriei românești, ceea ce nu se poate realiza decât cu contribuția agenților economici.

Vă mulțumesc.

Domnul Andrei Ioan Chiliman:

Domnule deputat George Dragu, aveți dreptul la replică, sunteți mulțumit de răspuns?

Domnul Gheorghe Dragu (din sală):

Da.

Domnul Andrei Ioan Chiliman:

Tot Ministerului Sănătății i s-a adresat domnul deputat Vasile Cândea - PDSR. Este în sală? Nefiind în sală, nu putem să continuăm cu întrebările pentru acest minister.

Mai este o întrebare, pusă de domnul deputat PUNR Petre Țurlea domnului secretar general al Guvernului, Remus Opriș. Domnul secretar general al Guvernului a spus că urmează să vină și eu vă propun, deoarece nu mai sunt alte întrebări la care să se răspundă, în afară de întrebarea dumneavoastră, până când vine domnul secretar general Opriș, să vă prezint lista domnilor deputați care au solicitat să facă interpelări și să începem cu această listă, iar în momentul în care apare domnul secretar general să vă răspundă dumneavoastră.

Postal address: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucharest, Romania sunday, 25 august 2019, 6:18
Telephone: +40213160300, +40214141111
E-mail: webmaster@cdep.ro