Nicolae Popa
Nicolae Popa
Sittings of the Chamber of Deputies of April 8, 1997
Abstract of the sittings
Full-text of the sittings

Parliamentary debates
Calendar
- Chamber of Deputies:
2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003 2002
2001 2000 1999
1998 1997 1996
Query debates
for legislature: 2016-present
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996

Meetings broadcast

format Real Media
Video archive:2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003
You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 1997 > 08-04-1997 Printable version

Sittings of the Chamber of Deputies of April 8, 1997

  1. Intervenții ale domnilor deputați:
    1.1 Neculai Popa - constatarea că actuala putere "continuă în mod sfidător și cinic politizarea tuturor structurilor funcționale din economie și administrație";

Domnul Andrei Ioan Chiliman:

................................................

Domnul deputat Popa Nicolae. Vă rog.

Domnul Nicolae Popa:

Domnule președinte,

Doamnelor și domnilor colegi,

La 5 luni de la alegeri, P.D.S.R. constată cu maximă îngrijorare, alături de întreaga populație, că actuala putere, în loc să se ocupe de onorarea angajamentelor electorale, continuă în mod sfidător și cinic politizarea tuturor structurilor funcționale din economie și din administrație. În acest fel, C.D.R., U.S.D. și U.D.M.R. confirmă pe deplin că acapararea puterii politice și exercitarea ei în folos propriu au reprezentat singura și adevărata miză a alegerilor și nu soarta cetățenilor țării, așa cum în mod demagogic s-a promis.

Procedând în maniera unui regim tipic autotarist, interesați să controleze toate pârghiile și zonele vieții economico-sociale pentru a suprima orice voce critică față de actuala putere, față de actuala stare de lucruri din țară, coaliția guvernamentală a negociat și împărțit tot ceea ce a reprezentat centrul de decizie în administrația publică centrală și locală. Continuând pe aceeași linie antidemocratică, recent au fost repartizate între partidele coaliției majoritare și posturile de conducere din băncile comerciale, instituțiile financiare și regiile autonome ale statului.

Aceste categorii de instituții operează în domenii vitale, deosebit de sensibile, ale economiei, în care profesionalismul și obiectivitatea celor care le administrează, precum și autonomia lor față de puterea politică, sunt condiții esențiale ale bunei funcționări ale acestora și, în consecință, politizarea lor este inacceptabilă.

Prin încălcarea cu brutalitate a prevederilor legislației în domeniul bancar și al regiilor autonome, actuala putere aduce un atac violent asupra principiilor de funcționare a statului de drept, dorind impunerea unei clientele politice care să facă jocul de interese al celor care i-au numit în aceste funcții.

Nu putem să nu ne exprimăm îngrijorarea că acest târg politicianist are loc tocmai acum, când guvernanții s-au angajat față de instituțiile financiare internaționale să privatizeze în ritm accelerat, la prețuri și în condiții care nu răspund intereselor naționale, atât băncile, cât și societățile de asigurări și regiile autonome. Majoritatea acestora reprezintă activele cele mai valoroase ale țării din punct de vedere strategic, dar și al eficienței economice și profitabilității.

Tocmai de aceea, P.D.S.R. nu poate accepta actuala tendință de transfer al unor importante valori naționale, pe criterii pur subiective, în zona de influență a unor cercuri politizate de interese economice.

Putem spune că actuala putere are o anumită coerență în acțiuni, dar din nefericire pentru țară, coerența este utilizată ca liant într-o strategie de distrugere și înstrăinare cu orice preț a tot ceea ce este viabil, eficient și care asigură stabilitatea statului român.

Cum altfel pot fi catalogate intențiile Guvernului de a privatiza băncile, nu prin majorarea obligatorie a capitalului existent, ci prin vânzarea, pur și simplu, a capitalului actual? Aceasta, în condițiile când este unanim recunoscută subcapitalizarea economiei românești, inclusiv a băncilor, și când cursul leului a cunoscut în ultimile luni o depreciere dramatică, fără precedent.

La această măsură, total antieconomică, se adaugă demersurile aberante ale actualei puteri, de privatizare în orice condiții a patrimoniului regiilor autonome, fără delimitarea prealabilă, prin lege, a activelor de interes public și respectiv de interes privat ale statului.

Concomitent, se urmărește modificarea Legii contractului de management, în sensul creării premiselor pentru înlocuirea, fără motive temeinice, a conducerilor regiilor autonome și societăților comerciale cu capital de stat. Spre exemplificare, vă informăm, stimați colegi, că din cele 15 regii mari ale Ministerului Industriei, numai 2 erau conduse de membrii P.D.S.R., la celelalte 13 regii conducătorii fiind fără apartenență politică sau aparaținând altor partide. Dintre cele mai mari regii care erau conduse de specialiști fără apartenență politică erau RENEL, PETROM, ROMGAZ, Regia Autonomă a Huilei - Petroșani, Regia Autonomă a Lignitului - Gorj etc.

La aceste acțiuni antidemocratice și antieconomice semnalăm și demersul Executivului în scopul înăspririi și eliminării accesului capitalului autohton la proprietate, prin anularea unor prevederi ale legislației referitoare la privatizarea prin MEBO, PAS și vânzarea în rate către investitorii străini.

Iată de ce politizarea conducerii băncilor comerciale, societăților de asigurări și a regiilor autonome, declanșată de actuala putere apare în mod evident ca un instrument în realizarea unei strategii de transfer netransparent și nedemocratic al deciziei economice și profiturilor unor grupuri de interese private străine de interesul național.

Aceasta va conduce, în scurt timp, la agravarea accelerată a situației economiei, cu consecințe dramatice asupra creșterii masive a șomajului și scăderea drastică a puterii de cumpărare a populației. În aceste condiții, vom asista la polarizarea rapidă și accentuată a societății, cu consecințe sociale imprevizibile.

Ținând seama de considerentele exprimate, Partidul Democrației Sociale din România respinge, cu fermitate, acțiunile antidemocratice și autotariste ale actualei puteri privind politizarea conducerii băncilor, instituțiilor financiare și a regiilor autonome, precum și tendințele de schimbare a legislației, în contradicție cu principiile economice și aspirațiile justificate ale cetățenilor.

P.D.S.R. cere coaliției guvernamentale să-și reconsidere modul de acțiune în aceste domenii, în scopul respectării principiului statului de drept, constituției și apărării interesului național. În caz contrar, întreaga responsabilitate revine actualei puteri, care prin măsuri antieconomice și antisociale preconizate va genera degradarea accelerată a condițiilor de viață ale cetățenilor, cu consecințe grave asupra stabilității interne și credibilității externe.

Se poate afirma deci că, în condițiile împărțirii ciolanului puterii între partidele majorității parlamentare, actualul premier are ca singură soluție împărțirea, către tot mai mulți cetățeni, a "ciorbei săracului".

Vă mulțumesc.

Postal address: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucharest, Romania saturday, 24 august 2019, 23:37
Telephone: +40213160300, +40214141111
E-mail: webmaster@cdep.ro