Sunteți în secțiunea: Prima pagina > Relații publice > Comunicate și conferințe de presă > Versiunea pentru printare

primit de la doamna deputat Camelia Margareta Bogdănici (Grup UNPR)
ANPS = „aceeași Mărie, cu altă pălărie”

Ca medic, am susținut întotdeauna programele de prevenție în sănătate, precum și propunerile legislative care se referă la acest lucru, indiferent de apartenența politică a inițiatorului.

Consider că prevenția reprezintă viitorul pentru sistemul de sănătate românesc. Ca deputat, citesc cu mare atenție o inițiativă pentru că, uneori, sub haina unei bune intenții se poate ascunde un cu totul alt plan. Este ceea ce se întâmplă și cu noua inițiativă liberală privind activitatea de prevenție în sănătate.
Inițiativa este lăudabilă în ceea ce privește principiile activității de prevenție. Dorește alinierea prevenției la conceptele occidentale: de exemplu, dorește „constituirea unui sistem de bonificații pentru cetățenii care acordă un interes crescut față de măsurile de prevenție” (dar fără a preciza sursa de finanțare), promovează practicarea sportului pentru menținerea sănătății: „Persoanele care doresc să beneficieze de stimulente financiare…….să demonstreze practicarea activă a unui sport prin participarea la competițiile sportive” (să înteleg că bonificația o primește doar cel care practică un sport?!?).
Toate bune și frumoase. Dar, din păcate, scopul acestei legi nu este prevenția, ci înființarea Agenției Naționale de Prevenție în Sănătate (ANPS), care va prelua aceleași atribuții și prerogative de la Ministerul Sănătății, Institutul de Sănătate Publică, precum și de la Direcțiile de Sănătate Publică. De fapt, am subliniat acest lucru încă de anul trecut când inițiativa a fost prezentată la Direcția de Sănătate Publică Iași, unde au participat și reprezentanți ai spitalelor care, de asemenea, nu au văzut oportună înființarea ANPS.
Se știe că atunci când vrei noi directori se înființează noi structuri sau se schimbă denumirea aceleași instituții. Așa se dorește și acum - crearea de noi funcții publice. Așa cum este prevăzut la articolul 11 alin. (4) din această propunere legislativă, ANPS urmează să fie condusă de un președinte, cu rang de secretar de stat și un vicepreședinte, cu rang de subsecretar de stat. Pe de altă parte, am remarcat cu surprindere că această Agenție va fi condusă de un Consiliu format din mai mulți membri, printre care un membru propus de Camera Deputaților și unul propus de Senatul României, ceea ce denotă politizarea acestei instituții.
Dezaprob total politizarea oricărui organism din domeniul sănătății. Sănătatea nu trebuie să aibă culoare politică! Nu trebuie să desființăm unele structuri din Ministerul Sănătății, să le contopim pe altele și să dăm naștere Agenției Naționale de Prevenție în Sănătate, care de fapt, „este aceeași Mărie, cu altă pălărie”.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București sâmbătă, 14 decembrie 2019, 5:52
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro