Sunteți în secțiunea: Prima pagina > Relații publice > Comunicate și conferințe de presă > Versiunea pentru printare

primită de la doamna deputat Camelia Margareta Bogdănici (Grup UNPR)
Ziua Mondială a Vederii în România a fost legiferată!

Mă bucur foarte mult că plenul Camerei Deputaților, în calitate de for decizional, a adoptat, astăzi, 02 martie 2016, propunerea mea legislativă prin care se instituie Ziua Mondială a Vederii în România în cea de a doua zi de joi a lunii octombrie.

Ca inițiator al acestei propuneri legislative, dar și ca medic oftalmolog, le mulțumesc tuturor colegilor pentru că mi-au sprijinit demersul legislativ.
Potrivit inițiativei mele legislative, Ziua Mondială a Vederii în România poate fi marcată de către autoritățile administrației publice centrale și locale, organizațiile neguvernamentale din domeniul medical, reprezentante ale României în străinătate, entități medicale publice și private, prin organizarea de evenimente dedicate prevenirii afecțiunilor oculare și orbirii. Responsabil de coordonarea activităților dedicate Zilei Mondiale a Vederii în România este Ministerul Sănătății. Așa cum spuneam și în expunerea de motive a propunerii legislative, potrivit statisticilor mondiale, afecțiunile oculare au cunoscut o creștere semnificativă în ultimii ani.
În perioada 6 - 9 iunie 2015 a avut loc, la Viena, reuniunea tuturor reprezentanților Societăților Naționale de Oftalmologie din Europa, în cadrul căreia s-au dezbătut aspecte privind derularea Planului Global de Acțiune 2014-2019, la nivelul tuturor statelor, în legătură cu îmbunătățirea calității vederii în toate statele europene.
România este una dintre țările care nu marchează Ziua Mondială a Vederii la nivel național, ceea ce a și determinat inițierea acestui demers legislativ. Subliniez faptul că în acest demers am beneficiat de întreaga susținere a Societății Române de Oftalmologie.
La nivel global, cauzele orbirii sunt următoarele: cataracta (51%), bolile copilăriei (4%), viciile de refracție (3%), opacitatea corneei (4%), degenerescența maculară legată de vârstă (5%) și glaucom (8%).
Propunerea de lege a fost adoptată de plenul Senatului României cu un număr foarte mare de voturi, iar pe această cale doresc să le mulțumesc colegilor senatori pentru susținerea inițiativei mele.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București vineri, 6 decembrie 2019, 22:33
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro