Sunteți în secțiunea: Prima pagina > Relații publice > Comunicate și conferințe de presă > Versiunea pentru printare

primit de la președintele Subcomisiei pentru spațiu, domnul deputat Valerian Vreme (Grup UNPR) și domnul deputat Daniel Oajdea, membru al Comisiei pentru tehnologia informației și comunicațiilor (neafiliat)
Participarea la evenimentul de lansare al satelitului Sentinel-1B din programul Copernicus (20-24 aprilie 2016, Kourou, Guyana Franceză)

La invitația Agenției Sapțiale Europene (ESA), domnii deputați Valerian Vreme, președintele Subcomisiei pentru Spațiu și Daniel Vasile Oajdea, membru al Comisiei pentru tehnologia informației și comunicațiilor, au participat la evenimentul de lansare al satelitului Sentinel-1B din programul Copernicus, ce a avut loc la Kourou (Guyana Franceză), în perioada 20-24 aprilie 2016, în contextul deținerii președinției Conferinței Europene Interparlamentare privind Spațiul (EISC) 2016 de către Parlamentul României.

Evenimentul de lansare al satelitului Sentinel-1B din programul Copernicus a reunit delegațiile parlamentare ale statelor membre ale ESA, delegația Agenției Spațiale Europene, delegația Comisiei Europene și reprezentanți ai agențiilor spațiale din statele membre ESA.
Copernicus este un program al Uniunii Europene, pe termen lung, de observare și de monitorizare a Pământului, denumit GMES (Monitorizare Globală pentru Mediu și Securitate) și este stabilit printr-un regulament care a intrat în vigoare în anul 2014.
Agenda de lucru a evenimentului a cuprins două etape principale: în prima etapă a avut loc conferința plenară, în care a fost dezbătută importanța programului Copernicus, au fost prezentate propunerile legate de facilitățile generate de implementarea programului Copernicus, precum și modul în care aceste facilități pot fi accesate de către statele membre, iar a doua etapă a presupus lansarea sateliților Sentinel-1B, Microscope și Fly Your Satelite!.
Grupul de sateliți Sentinel-1 de observare a Pământului (ce cuprinde Sentinel-1A și Sentinel-1B) reprezintă prima misiune a Programului european Copernicus de monitorizare a mediului. Satelitul poartă un radar avansat pentru a oferi imagini cu toate condițiile meteorologice, pe timp de zi și de noapte, de pe suprafața Pământului. Satelitul Sentinel-1A a fost lansat în aprile 2014, iar satelitul Sentinel-1B a fost programat să fie lansat pe data de 22 aprilie 2016, de pe o racheta Soyuz din Centrul Spațial din Guyana Franceză, însă condițiile meteorologice și unele probleme tehnice au întârziat lansarea satelitului. Prin urmare, satelitul Sentinel-1B a fost lansat pe data de 25 aprilie.
Sentinel-1B - a fost lansat pentru a oferi mai multă "viziune radar" pentru programul european de mediu Copernicus. Astfel, Sentinel-1B se alătură geamănului identic, Sentinel-1A, pe orbită pentru a furniza informații pentru numeroase servicii, de la monitorizarea gheții în mările polare până la urmărirea surpărilor de teren, precum și pentru a ajuta în caz de dezastre, cum ar fi inundațiile.
Împreună cu Sentinel -1B au mai fost lansați satelitul Microscope și încă trei sateliți didactici denumiți Fly Your Satelite!.
Satelitul Microscope (Micro-Satellite à traînée Compensée pour l’Observation du Principe d’Equivalence) va testa principiul de echivalență descris de Albert Einstein, cu o precizie de ordinul a 10-15.
Fly Your Satelite! (trei sateliți CubSats) reprezintă un program al ESA de educație și gestionare a cunoștințelor care a funcționat în strânsă colaborare cu universitățile europene și este axat pe completarea educației academice.
Prin Fly Your Satelite! și alte proiecte educaționale, ESA acționează pentru a inspira, angaja și a pregăti mai bine studenții în scopul de a întreprinde cariere științifice și tehnologice, în sectorul spațial, în special.
Evenimentul a fost deschis cu prezentarea filmului introductiv „The way into space”, realizat de către ESA, ARIANESPACE și CNES, urmat de urarea de bun venit adresată de către domnul Bernard Chemoul, directorul CNES.
În urma observațiilor introductive, domnul Chemoul a dat cuvântul reprezentanților Agenției Spațiale Europene, ARIANESPACE, și ai Comisiei Europene, pentru a prezenta beneficiile ce urmează a fi aduse în urma lansării sateliților Sentinel-1B, Microscope și Fly Your Satelite!.
La sfârșitul prezentării, participanții au fost invitați să viziteze facilitățile de lansare a sateliților, respectiv platformele de lansare Soyuz și Ariane.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București duminică, 15 decembrie 2019, 23:02
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro