Sunteți în secțiunea: Prima pagina > Relații publice > Comunicate și conferințe de presă > Versiunea pentru printare

primit de la președintele Subcomisiei pentru spațiu, domnul deputat Valerian Vreme (Grup UNPR)
Participarea la evenimentul „International Parlamentarian’s Day”
(1 iunie 2016, Berlin, Germania)

La invitația Grupului parlamentar pentru Aeronautică și Aerospațiu din Parlamentul German, domnul deputat Valerian Vreme, președintele Subcomisiei pentru Spațiu, a participat la evenimentul „International Parlamentarian’s Day”, ediția a 8-a. Evenimentul a fost inclus în agenda programului expozițional ILA 2016 din domeniul aeronautic și aerospațial. ILA 2016 reprezintă principalul târg expozițional din domeniul aeronautic și aerospațial organizat în 2016 în Europa, iar Agenția Spațială Europeană (ESA) participă ca partener și expozant.

Conferința a fost deschisă de către domnul deputat Klaus Peter Willsch, președintele Grupului pentru Aeronautică și Aerospațiu din Parlamentul German. Au fost prezentate delegațiile statelor membre EISC și invitații speciali printre care NASA, JAXA (Agenția Spațială Japoneză) și ESA (Agenția Spațială Europeană).
DLR (Agenția Spatială Germană) a prezentat programele proprii și cele în colaborare sau în coordonare cu ESA sau cu alte agenții spațiale. A fost subliniată importanța colaborării între membrii EISC pentru dezvoltarea domeniului și implementarea unui cadru legislativ adecvat care să permită utilizarea resurselor în mod eficient și pentru a evita apariția unor neîntelegeri privind aspecte legate de spațiul cosmic.
In continuare Volker Thul, director general BDLI (German Aerospace Industries Association) a prezentat realizările industriei germane în domeniul aerospațial și a făcut referire la planurile de viitor evidențiind și faptul că 1 euro investit în domeniu returnează 6 euro, ceea ce face să fie unul din domeniile cele mai profitabile în momentul actual.
Dr. Ing. Johann Dietrich Worner a făcut o prezentare a programelor ESA și a accentuat necesitatea sprijinirii programelor europene prin colaborări între statele membre și Comisia Europeană.
După prezentările proiectelor ESA (Agenției Spațiale Europene) și DLR (Agenției Spațiale Germane) de către prof. dr. Pascale Ehrenfreund (președintele consiliului DLR) și dr. Evert Dudok (vicepreședinte BDLI), s-a organizat un tur al expoziției ILA 2016.
In acest cadru, domnul deputat Valerian Vreme a purtat discuții cu domnul profesor dr. Kay Uwe Schrogl, director al Departamentului relatiilor cu statele membre din cadrul ESA, privind agenda conferinței din 3-4 octombrie ce se va desfășura la București. Principala temă a acestei conferințe va fi securitatea spațiului în noul context european și mondial.
Evenimentul a fost încheiat printr-o recepție oferită de BDLI – German Aerospace Industries Association, ocazie cu care au fost purtate discuții privind activitatea din domeniul aerospațial și aeronautic cu diferite delegații. Au fost prezentate oportunitățile oferite de capabilitățile românești din domeniul aeronautic și aerospațial și, nu în ultimul rând, de resursa umană și expertiza de care dispune România.
Domnul deputat Valerian Vreme a fost primit miercuri, 1 iunie, de Excelența Sa domnul Ambasador Emil Hurezeanu, unde a prezentat obiectivul vizitei și a avut un schimb de idei referitoare la potențialul industiei aerospațiale românești și oportunitățile unei colaborări cu întreprinderi similare din Germania.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București luni, 16 decembrie 2019, 6:55
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro