Sunteți în secțiunea: Prima pagina > Relații publice > Comunicate și conferințe de presă > Versiunea pentru printare

primit de la președintele Subcomisiei pentru spațiu, domnul deputat Valerian Vreme (Grup UNPR)

La invitația Agenției Spațiale Europene (ESA), domnul deputat Valerian Vreme, președintele Subcomisiei pentru Spațiu, și președinte în exercițiu a Uniunii Interparlamentare pentru Spațiu (EISC) a participat, în perioada 14-15 septembrie, la Londra, la evenimentul „Space for Inspiration”.

Evenimentul a fost inclus în agenda programului de conferințe a ESA, împreună cu UE și Agenția Spațială din UK, și a aprofundat elemente de politică spațială legate de stația spațială internațională (ISS).
UE prin ESA a dezvoltat programe de experimente pe ISS ce sunt eșalonate până în 2020. În acest moment, ceilalți trei parteneri ai Stației Spațiale Internaționale (ISS), USA, Rusia și Japonia, au prelungit aceste activități până în 2025.
Conferința în tematica desfășurată a prezentat realizările pe care umanitatea le-a obținut ca urmare a acestor programe din domeniul farmaceutic, agricol, biologie, fizică, chimie, etc., folosindu-se de această entitate (ISS). De asemenea, studiile făcute pentru determinarea condițiilor necesare pentru ca umanitatea să aibă posibilitatea în viitorul apropiat să organizeze expediții în spațiu cu exemplificarea expedițiilor viitoare ce se preconizează a avea loc pe planeta Marte.
Două zile de discuții și prelegeri ținute de factorii de decizie din ESA sau din alte agenții (NASA, JAXA- (agenția japoneză)), din mediul academic și politic, au condus la concluzia că UE trebuie să continue activitatea pe ISS.
Domnul deputat Valerian Vreme, în sesiunea de concluzii, a evidențiat faptul că este absolut necesară continuarea activității pe ISS, menționând că subiectul va fi dezvoltat și la conferința plenară a EISC din 3-4 octombrie 2016, ce se va desfășura la București.
În continuare, domnul deputat Valerian Vreme a menționat faptul că statele europene au o decizie importantă de luat în cadrul Consiliului de miniștri care va avea loc la Luzern, și anume dacă Europa va rămâne partener în ISS. Concluzia după cele două zile de conferință trebuie să fie un răspuns afirmativ: „În scurt timp, România va găzdui conferința EISC unde intenționez să prezint un raport asupra discuțiilor de la Londra. Sunt convins de importanța unui angajament al statelor europene față de viitorul zborului în spațiu și a explorării spațiale. ESA trebuie să rămână un partener puternic la nivel global”.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București vineri, 6 decembrie 2019, 12:59
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro