Sunteți în secțiunea: Prima pagina > Relații publice > Comunicate și conferințe de presă > Versiunea pentru printare

primit de la doamna deputat Camelia Margareta Bogdănici (Grup parlamentar progresist)
Iașiul are nevoie URGENT de un Spital Regional de Urgență

Cutremurul din noaptea de 24 septembrie ne-a ”trezit” la realitate (sau cel puțin așa sper). În situația unui cutremur sau a unui accident cu victime multiple, zona Moldovei nu are un spital regional de urgență care să trateze acești pacienți.

Iașiul și Moldova au nevoie cât mai curând posibil de un spital regional modern, racordat la standardele europene, echipat cu aparatură performantă, de ultimă generație. În acest moment, Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sfântul Spiridon“ din Iași are rolul de a asigura asistența medicală la nivel regional, uneori fiind depășit de numărul mare al pacienților care solicită servicii medicale.
Ca medic și fost director medical al acestui spital, cunosc îndeaproape problemele cu care acesta se confruntă. Iar în prezent, din păcate, acest spital a fost degradat, situație care se plătește în bani mai puțini și nu în ultimul rând în mai puține vieți salvate. Degradarea unui spital (care are în vecinătate alte două spitale separate doar de un gard) conduce la o finanțare mai mică, determină cumpărarea de medicamente și materiale sanitare mai puține, și, mai ales, nu mai permite transferul cazurilor grave din Botoșani, Vaslui etc.
Ideea înființării la Iași a unui spital regional de urgență s-a născut cu nouă ani în urmă. Din acel moment până astăzi, autoritățile au efectuat studii de fezabilitate, însă nu s-a reușit depășirea acest stadiu. Primăria Municipiului Iași a transmis inițial Ministerului Sănătății cinci posibile locații pentru amplasarea clădirii spitalului regional, iar recent Primăria a mai adăugat alte două locații.
Ieșenii nu mai cred că vom mai vedea un Spital de Urgență. De altfel, nu înțeleg de ce nici măcar Ministerul Sănătății, care a trimis un reprezentat și chiar un arhitect, nu ia o hotărâre finală. Tergiversarea alegerii locației poate duce la pierderea finanțării unui nou spital.
Dacă nici acum, în ceasul al douăsprezecelea, nu hotărâm locația viitorului Spital Regional de Urgență, s-ar putea, ca în curând, să trimitem pacienții gravi, cu elicopterul SMURD, la Cluj-Napoca, București sau chiar Craiova.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București sâmbătă, 14 decembrie 2019, 17:54
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro