Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2005 > 31-10-2005

Ședința Senatului din 31 octombrie 2005

  1. Declarații politice prezentate de senatori:
  1.12 Doina Silistru - "Ziua Radioului";

Domnul Nicolae Văcăroiu:

................................................

O invit pe doamna senator Doina Silistru, din partea Grupului Social Democrat, și urmează domnul senator Puiu Hașotti.

Doamna Doina Silistru:

Am intitulat declarația mea politică "Ziua Radioului".

"Când jubileele unor instituții, ca și acelea ale unor mari oameni, încep să numere mai mult de o jumătate de veac, este un semn evident de forță, vitalitate și trăinicie a culturii unui popor" - spunea profesorul universitar doctor Gheorghe Platon, membru al Academiei Române.

La 1 noiembrie 2005, Societatea Română de Radiodifuziune va sărbători împlinirea a 77 de ani de la momentul realizării primei emisiuni oficiale. La 2 noiembrie 2005, Studioul teritorial de radio Iași, din cadrul Societății Române de Radiodifuziune, va împlini 64 de ani de la înființare. Așadar, ambele jubilee numără cu mult mai mult de o jumătate de veac. Recunoaștem, astfel, forța, vitalitatea, trăinicia construcției spirituale realizată de către radioul public românesc.

Purtând în suflete sentimente de gratitudine pentru ceea ce a însemnat radioul, prin programele sale, în formarea fiecăruia dintre noi, se cuvine, cred, să marcăm momentul aniversar ce se apropie, reamintindu-ne câteva date și evenimente legate de acest tărâm sonor în România.

În anul 1925, se înființează Asociația Prietenilor Radiofoniei, principalul animator fiind Dragomir Hurmuzescu. Apare, în același an, Legea pentru instalarea, folosința stațiunilor și a posturilor radio electrice, care prevede înființarea unei societăți de difuziune pe acțiuni, 60% participarea statului, 40% contribuția particularilor.

Pe 13 septembrie 1925, apare prima publicație de radio, publicație săptămânală pentru răspândirea telegrafiei și telefoniei fără fir în România.

La 2 decembrie 1925, are loc transmisia radiofonică pe 600 m lungime de undă, a unui program experimental.

La 1 mai 1926, la Iași, un cerc de intelectuali, printre care, pe atunci, tânărul Iorgu Iordan, audiază la un receptor emisiunea festivă transmisă de radio Moscova.

"Deci, spațiul este suprimat!" - a exclamat atunci Mihail Sadoveanu.

La 1 noiembrie 1928, la ora 17.00, are loc inaugurarea oficială a emisiunilor radio. "Aici, Radio București", formula atât de familiară, a răsunat în eter.

Primul președinte al Consiliului de administrație al Societății de Difuziune Radiotelefonică din România a fost Dragomir Hurmuzescu, considerat părintele radiofoniei românești.

La 2 noiembrie 1941, de la Iași, răsunau prima dată în eter cuvintele: "Aici, Radio Moldova".

În 1944, vocea radioului din Iași a amuțit. În 1956, la 1 mai, radioul public din Iași este reînființat, sub denumirea "Radio Iași". În ianuarie 1985, radiourile teritoriale din țară au fost desființate. Între acestea, desigur, și "Radio Iași".

Pe 22 decembrie 1989, ora 13.00, Studioul de radio Iași a început să emită din nou.

O istorie zbuciumată, așadar, o instituție al cărei mesaj, însă, mereu s-a identificat cu adevărul.

Fie ca radioul public să păstreze și să întărească rosturile sale de a informa corect, complet, clar și cu decență, de a crea punți între inimi și de a apropia oamenii, prin adevăr, cultură și credință.

"La mulți ani!" Societății Române de Radiodifuziune, "La mulți ani!" Studioului teritorial de radio Iași, "La mulți ani!" tuturor celor care reprezentați motorul viu al Societății Române de Radiodifuziune.

Mulțumesc. (aplauze)