Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2006 > 02-10-2006

Ședința Senatului din 2 octombrie 2006

 Fragmente relevante pentru următoarea interogare: 
Vorbitor: Doina Silistru

2. Declarații politice prezentate de senatori:
  2.5 Doina Silistru - "Ziua internațională a persoanelor de vârsta a treia" și situația reală a bătrânilor din România.

Doamna Doina Silistru:

Mulțumesc, domnule președinte.

Doamnelor și domnilor colegi,

Măcar o dată pe an, cu prilejul "Zilei Internaționale a Persoanelor de Vârsta a Treia", ar trebui să ne rupem de rutină și, punctual, de obsesiile perioadei din urmă, pentru a vorbi despre bătrâni.

Orice discuție despre bătrânii României înseamnă, în plan concret, o discuție despre situația grea în care se află, un discurs despre perfecționarea umilinței și a unor tehnici de supraviețuire, al căror singur atribut este primitivismul.

Poate multora nu le place ca, pentru puțin timp, să lase în suspensie fructuoasa temă a dosarelor CNSAS-ului, certurile interminabile pe teme dintre cele mai diverse, dar toate de actualitate, care dau bine la televizor, pentru a vorbi despre pensionari.

Să recunoaștem, este mai ușor, mai tentant și mai folositor imaginii personale sau a partidului dacă ne vom consuma energiile încă un an, poate doi, în discuții de principiu, pe orice alte teme decât realitatea imediată, din care fac parte și bătrânii sau, mai aproape de adevăr, în primul rând, ei.

Nu voi valorifica un loc comun de genul "Cine nu are bătrâni să-și cumpere". Gândesc sincer că această spusă ar trebui reformulată: "Cine nu are bătrâni ar face bine să-i caute la coadă la farmacie".

Prin urmare, nu mă voi referi nici la virtuțile persoanelor de vârsta a treia, pentru că sunt știute și, din cauza unei false utilizări, aproape uzate. Prefer vorbelor frumoase o sinceritate dureroasă. Așadar, mă voi referi la ei ca la un izvor de durere și umilință.

Persoanele de vârsta a treia nu sunt doar un pansament electoral, folosit în campaniile de alegeri și deveniți nefolositori acum, când nivelul pensiilor refuză să-i îndreptățească pe pensionari să spună că trăiesc bine.

Pensionarii nu trăiesc bine. Acesta este tabloul României adevărate, despre care încă nu se scrie destul. Cum să trăiască bine, dacă o jumătate de lună se calcă în picioare la ușile farmaciilor, iar cealaltă jumătate - poate, pentru a nu-și pierde antrenamentul, ar spune vreun ironic - fac cozi în fața băncilor, pentru a intra în posesia pensiilor.

Am zis bine. Cine nu are pensionari să-i caute la cozi.Nu are cum să-i rateze.

Medicamentele sunt scumpe, banii puțini și veniți cu întârziere, așa că este de mirare cum, în loc să se împuțineze, singura virtute cu adevărat remarcabilă a persoanelor de vârsta a treia tinde să devină numărul, iar numărul poate fi - au demonstrat-o de multe ori alegerile - un factor decisiv pentru unii sau alții, aflați vremelnic la guvernare. Sunt ușor de impresionat, pentru că sunt modești și se mulțumesc cu foarte puțin.

Dacă la nivel mondial serviciile medicale complexe, acordate populației, au condus la o creștere firească a mediei de vârstă a populației, determinând și o creștere însemnată a populației de vârsta a treia, în România, bătrânii încă mor de foame, iar noi nu putem, în prezent, decât să gestionăm acest dezastru.

Riscăm, dacă acest ritm se va păstra, să intrăm în Uniunea Europeană cu o zestre pe care nimeni nu o va dori. Vom fi condamnați ca "ucigași" - luați-o cu ghilimele de rigoare - "ai unei întregi generații", pentru că în zadar pensii mărite, în zadar ajutoare sociale pentru cei fără venituri, facilități la plata energiei termice și electrice, medicamente în regim compensat, în zadar toate măsurile legislative adoptate, în zadar toate căminele de bătrâni și căminele-spital pentru bătrânii bolnavi, cu afecțiuni cronice, dacă eforturile nu sunt în acord cu realitatea pe care fiecare dintre noi o vedem în județele pe care le reprezentăm. Și cred că sunteți convinși că toate măsurile adoptate în sprijinul acestei categorii sociale sunt insuficiente.

Distanța dintre teoria frumoasă, care se practică la București, și viața adevărată este imensă și, parcă, imposibil de parcurs.

Persoanele de vârsta a treia reprezintă o categorie bolnavă, stresată, lipsită de orice opțiune. Bătrânii sunt alungați din familii, trimiși Dumnezeu știe unde. Proverbul "Cine nu are bătrâni să-și cumpere" tinde să devină o amintire a unor vremuri care, parcă, nici nu au existat. Noi avem bătrâni, dar încă nu știm ce să facem cu ei și mai sincer ar fi să recunoaștem că cine nu are bătrâni, în curând, nu va mai avea nimic.

Transmit generației de vârsta a treia, generație din care, mai devreme sau mai târziu, vom face cu toții parte, un sincer "La mulți ani!", multă sănătate și speranța că va veni timpul când, după ani de muncă, vor avea o bătrânețe liniștită și fără grija zilei de mâine.

Mulțumesc. (aplauze)