Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2007 > 04-06-2007

Ședința Senatului din 4 iunie 2007

 Fragmente relevante pentru următoarea interogare: 
Vorbitor: Doina Silistru

Declarații politice prezentate de senatori: Doina Silistru (PSD) - 1 iunie - o zi a responsabilizării;

Doamna Doina Silistru:

Vă mulțumesc, domnule președinte de ședință.

Mi-am intitulat declarația mea politică "1 iunie - o zi a responsabilizării".

Stimați colegi, săptămâna trecută, întreaga Românie a sărbătorit cu fast sau nu, 1 iunie-ziua internațională a copiilor. Am vorbit cu toții, pe cele mai diferite voci, despre responsabilitatea imensă pe care o avem față de copii. Am vizitat cămine și centre de plasament, unii dintre noi am împărțit cadouri, dulciuri și baloane, i-am mângâiat drăgăstos pe cei mici, stimați colegi, dar în realitate, ne face plăcere sau nu să o recunoaștem, 1 iunie este doar o zi din cele 365 ale anului calendaristic. O zi în care repet, unii au cheltuit mai mult. Doar atât. După baloanele și dulciurile împărțite cu dărnicie se zăresc chipurile multor copii, iar acestea sunt nespus de triste. Vă voi prezenta succint doar câteva date din județul pe care îl reprezint ca senator al României, județul Vaslui.

Aceste statistici sunt de fapt motorul acțiunilor pe care ar trebui să le întreprindem, dar nu pentru că este 1 iunie, ziua internațională a copiilor, ci pentru că aceasta este responsabilitatea noastră. Statisticile pe care le-am consultat spun că peste jumătate din copiii de până la 5 ani suferă de anemie. Evident, starea lor de sănătate este precară încă de la naștere, ceea ce face ca mortalitatea infantilă în România să fie de trei ori mai mare decât în țările occidentale. Starea proastă a sănătății celor mici îi face să fie din ce în ce mai sensibili. În ultimii ani, s-a înmulțit numărul boli ale aparatului digestiv, de boli infecțioase, tulburări mentale și probleme respiratorii. Rezultatul? Circa 5000 de copii mor într-un an, chiar și de 1 iunie, chiar de ziua lor. Iată câteva date din statisticile județului Vaslui. Sunt, bineînțeles, cifre statistice, însă, nu greșesc prea mult când spun asta, ele sunt reprezentative pentru întreaga Românie.

Înainte de 1989, județul Vaslui se remarca printr-o natalitate ridicată, particularitate păstrată și după revoluție. Acum, peste 30 000 de copii trăiesc în acest județ, dar nu această cifră este neapărat semnificativă. Ea devine importantă, dacă o raportăm la numărul copiilor aflați, în acest moment, în centrele de plasament. Este vorba de 200 de copii. Par puțini ? Atunci, la acești 200 de copii, să adăugăm încă în jur de 1100 micuți încredințați asistenților maternali profesioniști. Dacă nici această cifră nu are rezonanță, să mai adunăm încă în jur de 1000 de copii încredințați rudelor sau chiar altor familii. În sfârșit, o ultimă adunare necesară. În județul Vaslui, în fiecare an, la Comisia de expertizare complexă, se prezintă peste 1300 de copii pentru încadrarea într-un grad de handicap.

Vă reamintesc că toate aceste date statistice sunt de fapt copiii, copiii despre care vorbim cu emoție la fiecare 1 iunie. Copiii noștri cărora tocmai le-am dat bomboane și baloane, uitând părți esențiale ale unui discurs pe care, dacă l-am rosti cu sinceritate, l-am axa pe fenomene ca: abandonul școlar, munca la negru, exploatarea sexuală, exploatarea prin muncă a minorilor infracționalitatea tot mai ridicată, semnalată în rândurile acestei categorii.

Poate este mai simplu să ne prefacem că nimic din toate aceste nu există și că nu facem decât să exagerăm o problematică mult ameliorată. Până la urmă, cui îi face plăcere să intre în detaliile acestui tablou sumbru tocmai de 1 iunie, când este atât de simplu, să se fotografieze cu un copil frumos și sănătos în brațe?

Desigur, stimați colegi, dumneavoastră știți toate aceste lucruri. Eu nu am făcut decât să accentuez coordonatele pe care le-am perceput eu în această zi specială. Dacă vorbele mele v-au schimbat starea de spirit, este că, înainte de a fi colegi, sunt femeie și mai important, mamă. Din acest motiv, vă propun să vă gândiți la această zi, nu numai ca la o zi de sărbătoare, ci și ca la o zi a responsabilizării tuturor factorilor de decizie față de generația de mâine. Mulțumesc.

    ................................................
Întrebări și interpelări adresate Guvernului de către senatori: Doina Silistru

Doamna Doina Silistru:

Mulțumesc, domnule președinte de ședință.

Am două întrebări adresate domnului Decebal Traian Remeș, ministrul agriculturii și dezvoltării rurale.

Prima întrebare.

Domnule ministru, foarte mulți agricultori, îndeosebi din județele din Moldova, sunt foarte îngrijorați de posibilele invazii de dăunători, ca urmare a secetei prelungite din această perioadă.

Considerând că aceasta este o problemă de maxim interes în această perioadă, vă rog, domnule ministru, să-mi comunicați care este programul de măsuri pentru combaterea dăunătorilor pe acest an, ce măsuri ați dispus pentru transpunerea acestuia în practică, având în vedere că există un întreg sistem specializat în subordinea ministerului, pentru aceste acțiuni, ce sume sunt alocate, dacă acestea sunt suficiente sau nu, iar în cazul insuficienței sumelor alocate, ce fonduri suplimentare sunt necesare și de unde considerați că vor fi alocate?

Solicit răspuns scris.

A doua întrebare.

În bugetul de stat al României, aprobat prin Legea nr.486/2006, este prevăzută finanțarea din bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale a Programului de cercetare - dezvoltare în sectoarele prioritare ale agriculturii, în sumă de 27,9 milioane lei. Având în vedere situația dificilă în care se află cercetarea științifică din agricultură, vă întreb, domnule ministru, ce unități de cercetare - dezvoltare au primit, pe primele patru luni, fonduri pentru temele prioritare de cercetare și pentru investiții în modernizarea unităților de cercetare, în vederea creșterii competitivității lor din acest program prioritar?

Solicit răspuns scris și oral.

Mulțumesc.