Plen
Sittings of the Chamber of Deputies of October 29, 2018
Abstract of the sittings
Full-text of the sittings
Published in Monitorul Oficial no.156/06-11-2018

Parliamentary debates
Calendar
- Chamber of Deputies:
2022 2021 2020
2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003 2002
2001 2000 1999
1998 1997 1996
Query debates
for legislature: 2020-present
2016-2020
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996

Meetings broadcast

format Real Media
Last meetings
09-06-2021 (joint)
11-05-2021
Video archive:2022 2021 2020
2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003
You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 2018 > 29-10-2018 Printable version

Sittings of the Chamber of Deputies of October 29, 2018

22. Dezbaterea Propunerii legislative privind înființarea instituției pentru promovarea valorilor naționale "Regele MIHAI I" (Pl-x 315/2018). (rămasă pentru votul final)
 
see bill no. 315/2018

 

Domnul Florin Iordache:

  ................................................

28. Propunerea legislativă privind înființarea instituției pentru promovarea valorilor naționale "Regele MIHAI I"; Pl-x 315/2018.

Comisia juridică.

Vă rog, domnul Bălănescu, raportul Comisiei juridice, vă rog.

Domnul Alexandru Bălănescu:

Domnule președinte de ședință,

Stimați colegi,

Vă anunț de la început că este un proiect care iese din canoanele proiectelor obișnuite, adică nu este nici o lege socială, nici una economică, este un proiect care are în vedere valorile națiunii, valorile poporului român.

De aceea, eu salut această promovare.

Și vă informez, cu privire la această lege, ceea ce trebuie să facem.

În conformitate cu prevederile art. 95 din Regulamentul Camerei Deputaților, Comisia juridică, de disciplină și imunități a fost sesizată spre dezbatere în fond cu Propunerea legislativă privind înființarea instituției pentru promovarea valorilor naționale "Regele MIHAI I".

Potrivit prevederilor art. 75 din Constituție și ale art. 92 din Regulamentul Camerei Deputaților, republicat, cu modificările și completările ulterioare, Camera Deputaților este primă Cameră sesizată.

Consiliul Legislativ a avizat favorabil, cu observații și propuneri, inițiativa legislativă.

Guvernul României nu a transmis un punct de vedere până la momentul dezbaterii, ceea ce ridică un semn de întrebare, fiindcă o asemenea lege nu se face uzual, ci apare în anumite etape și pentru anumite considerente.

Propunerea legislativă are ca obiect de reglementare înființarea, organizarea și funcționarea instituției pentru promovarea valorilor naționale "Regele MIHAI I", ca autoritate administrativă autonomă, cu personalitate juridică, sub control parlamentar, finanțată de la bugetul de stat și din venituri proprii.

În conformitate cu prevederile art. 61 din Regulamentul Camerei Deputaților, membrii comisiei au examinat inițiativa legislativă.

În urma dezbaterilor, membrii Comisiei juridice, de disciplină și imunități au hotărât, cu majoritate de voturi, să supună plenului Camerei Deputaților adoptarea propunerii legislative.

În raport cu obiectul și conținutul reglementării, propunerea legislativă face parte din categoria legilor organice.

Și acum permiteți-mi să spun următoarele.

În ceea ce privește acest act normativ, el vine să creeze posibilitatea, sub controlul parlamentar, a unei instituții care să aducă în conținutul său valorificarea tuturor celor care contribuie efectiv la propășirea neamului românesc, ca autorități culturale, educative, științifice etc.

De aceea, consider că nu este cu conținut politic această propunere. Este una care interesează sau ar trebui să intereseze întregul conținut al Camerei Deputaților.

De aceea, eu felicit inițiatorii. Și cred că această lege va trece fără niciun fel de probleme în plenul Camerei Deputaților, fiind una din legile importante pe care în această sesiune noi le avem în vedere.

Vă mulțumesc.

Domnul Florin Iordache:

Da. Mulțumesc.

Dacă sunt intervenții? Nu mai sunt alte intervenții.

A, domnul Pașcan.

Domnul Pașcan, vă rog frumos.

Și domnul Daniel Gheorghe, Grupul PNL.

Da, domnule Pașcan, ia, spuneți dumneavoastră.

Domnul Emil-Marius Pașcan:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Distinși colegi,

Sigur, este un proiect interesant din punct de vedere simbolic, emoțional.

Nu înțelegem, în schimb, cu tot respectul pe care îl avem pentru monarhie, pentru memoria și ce a însemnat Regele Mihai I pentru România. Din păcate, astăzi avem parte doar de epigoni ai Casei Regale, care mai mult se sfâșie între ei, în loc măcar să păstreze, în temeiul absolut al verticalității necesare, memoria Regelui Mihai.

În schimb, nu înțelegem de unde s-a inventat această sumă -860.000 de euro pe an - alocată acestei instituții create din pix. La fel cum Parlamentul României a mai creat una, acel Institut de studiere a Culturii Levantului, despre care n-am mai auzit nimic de la înființarea sa. Cred că se impunea ca măcar pentru respectiva instituție fantastică pe care noi am votat-o și pentru care a pledat un fost președinte al României, Emil Constantinescu, se cuvenea să avem o dare de seamă a activității de până acum. Nu există. De altfel, a fost chemat, a fost invitat în fața unei comisii parlamentare, să prezinte respectivele roade ale muncii acelui institut. Nu s-a prezentat nimeni, evident.

Eu vă reamintesc, stimați colegi, cu toată bunăvoința, se cuvine să păstrăm o anume decență în raport cu nevoile acestei țări. Noi avem școli cu WC-urile încă în curte, vai de mama lor, avem tot felul de instituții de cultură, nu suntem în stare să cumpărăm niște case memoriale, se prăbușește Casa lui Brâncuși, și noi inventăm din pix o nouă instituție, în Palatul Elisabeta. Mie mi se pare absolut sfidător, revoltător.

Și, evident, Partidul Mișcarea Populară nu are cum să voteze un asemenea proiect. Cu atât mai mult cu cât, vedeți, pentru orice sumă derizorie alocată, să zicem, unei case memoriale, oricărei activități, se cere explicit un deviz, un studiu, ceva. Nimic, inventăm o sumă, aproape un milion de euro, să mai înființăm o instituție iluzorie. Pentru ce? Pentru existența unor epigoni care nu mai demonstrează nimic prin faptele lor, măcar față de memoria unui înaintaș de care noi am fost mândri și putem fi în continuare, dar nu și de urmașii săi.

Vă mulțumesc.

Domnul Florin Iordache:

Mulțumesc.

Domnul Andrei Daniel Gheorghe, Grupul PNL.

Domnul Andrei Daniel Gheorghe:

Mulțumesc, domnule președinte.

Acum suntem la 100 de ani de la Marea Unire, o realizare esențială a noastră, ca neam, sub Coroana Română, sub Regele Ferdinand și Regina Maria.

Cred că fix acest an al Centenarului, care ne-a găsit mai dezbinați, mai rupți și parcă ne-a învrăjbit mai mult ca niciodată, ar trebui să fie o lecție pentru noi toți. O lecție pentru ceea ce am făcut timp de 28 de ani, când am neglijat faptul că era alături de noi în viață suveranul legitim al României, Regele Mihai I. Și timp de 28 de ani noi am avut un rege, dar ne-am bătut între noi. N-am înțeles că deasupra politicului sunt lucruri care pot fi puse și lucruri care au o simbolistică mult mai înaltă.

Coroana României nu trebuie să fie nici a dreptei, nici a stângii, nici a puterii, nici a opoziției. Coroana României trebuie să fie așezată odată, nu știm peste câți ani și în ce context istoric, pe coroana unui rege. Pentru că toate, toate realizările mari ale acestei națiuni - independența de stat, modernizarea României, realizarea reformelor democratice de la sfârșitul secolului XIX - începutul secolului XX, Marea Unire de la 1918 - au fost reușite sub monarhie. Monarhia și regalitatea, două concepte care sunt complementare, dar care de multe ori pot să însemne lucruri diferite.

Așadar, dincolo de disputele pe această lege, pe care nu o să insist și în care nu o să intru, o lege poate fi perfectibilă, poate fi mai bună sau poate fi mai puțin eficientă, sunt chestiuni tehnice în acest context, cred că ar trebui să conștientizăm cu toții că suntem români. Iar apelul la unitate este foarte greu de făcut în asemenea vremuri de dezbinare istorică.

Regele Mihai I al României, timp de 28 de ani de la Revoluție a fost aici, alături de noi. Noi nu am avut abilitatea politică și caracterul de a-i pune coroana pe cap, așa cum ar fi fost firesc.

Eu, personal, dincolo de această instituție, eu militez pentru altceva. Militez pentru restaurație monarhică. Sunt monarhist și cred că România trebuie să revină pe drumul firesc, drum întrerupt barbar și abuziv de regimul sovietic, la 30 decembrie 1947.

Vă mulțumesc.

Domnul Florin Iordache:

Da. Mulțumesc.

Domnul Seidler, Grupul USR. Se pregătește domnul Bacalbașa.

La ora 18,00 oprim...

Vă rog.

Domnul Cristian-Gabriel Seidler:

Comuniștii au avut ideea "măreață" - între ghilimele, evident -, de a modifica istoria, de a o politiza, de a spune minciuni. Și și-au menținut aceste idei chiar și după 1989. Este regretabil ceea ce statul român a reușit, prin reprezentanții săi politici de atunci, să facă față de memoria, față de istoria României, față de memoria Regelui Mihai.

Ce facem noi astăzi prin această lege este, din păcate, o continuare în contemporaneitate a acelor demersuri. Să politizezi Coroana Română, subordonând-o unei instituții politice precum Senatul și punând-o alături, așa cum s-a spus aici, de Institutul pentru cercetarea Levantului, o rușine instituționalizată - și o spun aici, de la microfonul Camerei Deputaților, să mergi să aloci o sumă fixă de bani, în lege, în timp ce s-a alocat 6% pentru educație și nici în ziua de azi nu este respectat acest lucru, de ani de zile!

Păi, domnilor, dacă vreți să respectați memoria Regelui Mihai, faceți bine și alocați într-adevăr 6% pentru educație. Ar fi mult mai potrivit decât să punem o sumă de bani fixă într-un proiect de lege și să politizăm în mod nepermis istoria recentă a României.

Domnul Florin Iordache:

Da. Domnul Bacalbașa, vă rog.

Domnul Nicolae Dobrovici-Bacalbașa:

Ceea ce vreau să spun nu vreau să spun din punctul de vedere al unui deputat al PSD, ci din punct de vedere personal.

Domnul Gheorghe este istoric. Eu sunt doctor anestezist reanimator. Dar mai am o calitate, aceea de român. Și mi-a plăcut istoria acestui neam.

Vreau să spun, în ceea ce privește lunga expunere a domnului Gheorghe, că nu a existat în istoria României figură mai odioasă decât Regele Carol al II-lea.

Domnul Florin Iordache:

Da. Mulțumesc.

Am finalizat.

Avem 31 de amendamente admise.

De la 1 la 10. Intervenții? Nu.

11-20? Nu.

21-31? Nu.

Anexa?

Rămâne la votul final.

Și ultimul. Mai avem 3 minute. Avem un proiect de respingere.

Este vorba de...

Postal address: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucharest, Romania thursday, 27 january 2022, 4:53
Telephone: +40213160300, +40214141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro