Plen
Sittings of the Chamber of Deputies of October 29, 2018
Abstract of the sittings
Full-text of the sittings
Published in Monitorul Oficial no.156/06-11-2018

Parliamentary debates
Calendar
- Chamber of Deputies:
2022 2021 2020
2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003 2002
2001 2000 1999
1998 1997 1996
Query debates
for legislature: 2020-present
2016-2020
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996

Meetings broadcast

format Real Media
Last meetings
09-06-2021 (joint)
11-05-2021
Video archive:2022 2021 2020
2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003
You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 2018 > 29-10-2018 Printable version

Sittings of the Chamber of Deputies of October 29, 2018

24. Primirea de răspunsuri la interpelările adresate membrilor Guvernului.  

   

După o scurtă pauză

 
 

Domnul Florin Iordache:

Începem partea a doua, dedicată răspunsurilor la interpelările colegilor mei.

 
Andrei Daniel Gheorghe

Domnul Daniel Gheorghe are o interpelare adresată Ministerului Afacerilor Externe.

Doamna secretar de stat Maria Magdalena Grigore este prezentă. Nu este... Este?

Vă rog, prezentați pe scurt. Ați înaintat...

Ați primit?

Da, Ministerul Afacerilor Externe. (Vociferări.)

Da. Nu, este la Externe doamna.

 

Domnul Andrei Daniel Gheorghe:

Vă mulțumesc.

Da, am o interpelare la Ministerul Afacerilor Externe, cu privire la situația generată de agresarea cetățeanului român George Simion, la Chișinău.

 
 

Domnul Florin Iordache:

Știu, domnule deputat. Haideți, să ne prezinte răspunsul doamna. Și în funcție de răspuns... pe care vi l-a și distribuit...

Vă rog, doamnă deputat. Doamnă secretar de stat, viitoare deputat, vă rog.

 
 

Doamna Maria Magdalena Grigore (secretar de stat, Ministerul Afacerilor Externe):

Mulțumesc mult, domnule președinte.

Cu privire la incidentul în care a fost implicat cetățeanul român George Simion, pe teritoriul Republicii Moldova, în ziua de 1 octombrie 2018, Ambasada României la Chișinău s-a autosesizat cu privire la situația menționată și a întreprins în acest sens demersuri pe lângă instituțiile competente din Republica Moldova, cărora le-au fost solicitate informații suplimentare.

Totodată, facem precizarea că pe telefonul de urgență al ambasadei, disponibil 24 de ore, 7 zile din 7, nu a fost recepționată o cerere de asistență consulară cu privire la această situație, nici din partea cetățeanului român menționat și nici a altei persoane.

Subliniem că orice decizie administrativă privind îndepărtarea de pe teritoriul Republicii Moldova aparține exclusiv autorităților acestui stat, în virtutea exercitării suveranității naționale, misiunile diplomatice și oficiile consulare acreditate în Republica Moldova neavând un rol în cadrul acestei proceduri sau competența de a contesta aceste măsuri. Aceste decizii pot fi atacate pe cale judecătorească, în fața instanțelor din Republica Moldova, de către persoana în cauză.

Totodată, România acordă o importanță deosebită libertății de circulație a cetățenilor români, în spiritul dialogului și al cooperării ce caracterizează relația de parteneriat strategic între România și Republica Moldova.

Acest aspect a fost reiterat constant în ultima perioadă, inclusiv în dialogul bilateral recent dintre România și Republica Moldova.

Vă mulțumesc, domnule parlamentar.

 
 

Domnul Florin Iordache:

Da. Vreți să completați?

Da, vă rog, domnul deputat.

Domnul Daniel Gheorghe.

 
 

Domnul Andrei Daniel Gheorghe:

Vă mulțumesc pentru răspuns, doamnă secretar de stat.

Acum, situația de acolo este regretabilă și dintr-o perspectivă, să-i spunem așa, de demnitate. Demnitatea unui cetățean român, nu contează cum se numește și nu contează cine este el, până la urmă.

Mai important este faptul că România, o țară care este, să spunem, sora mai mare a Republicii Moldova - că, dincolo de orice, suntem cu toții români și trebuie să recunoaștem des lucrul acesta - nu reușește să aibă în Republica Moldova, în autoritățile de acolo de natură judiciară și în Ministerul de Externe de acolo, un partener prin care astfel de situații să nu mai apară. Pentru că, din câte am văzut în presă, la momentul respectiv, respectiva evacuare a cetățeanului mai sus menționat a îmbrăcat niște forme destul de agresive, care nu au nimic în comun cu ceea ce înseamnă o relație civilizată, nu mai spunem între doi parteneri strategici, ci între doi frați, pentru că vorbim de România și Republica Moldova.

Eu mi-aș dori ca Ministerul Afacerilor Externe să fie mult mai ferm, pentru că o să ne așteptăm mâine-poimâne, la fel cum s-a întâmplat cu ceva timp, inclusiv cu un coleg parlamentar, Constantin Codreanu, care a fost bruscat de forțele de ordine la Chișinău. O să ne așteptăm și noi, când mergem în delegație oficială acolo și eventual ne permitem să vorbim de tema Unirii, o temă legitimă și o temă firească pentru România și Republica Moldova, că poate o să fim luați pe sus, o să fim bruscați, o să fim alergați de jandarmi și așa mai departe.

Și spun acest lucru deoarece astfel de măsuri restrictive, măsuri dure, pe care organele judiciare și instituțiile respective din țara vecină, țara-soră, subliniez din nou acest aspect, le pot lua, intervin doar în cazuri speciale, cum ar fi acela de persoane urmărite pentru infracțiuni grave, persoane condamnate penal sau persoane care au comis un delict major la momentul respectiv - lucruri care nu sunt valabile în această situație.

Și cred că Ministerul Afacerilor Externe are în primul rând datoria să-i protejeze pe români, pentru că...

 
   

Domnul Florin Iordache:

Mulțumesc. Finalizați.

 
 

Domnul Andrei Daniel Gheorghe:

Vă mulțumesc și eu, domnule Iordache.

 
 

Domnul Florin Iordache:

Bine. Păi, ați depășit, două minute v-am... Păi... Bun. Păi, hai să ne încadrăm în regulament.

Următoarea interpelare, tot din partea domnului deputat Daniel Gheorghe, adresată Ministerului Afacerilor Externe și Ministerului Românilor de Pretutindeni.

Care doriți să vă răspundă? Sunt și cei doi reprezentanți.

Stați puțin, discutăm despre Casa Memorială "Aron Pumnul".

 
 

Domnul Andrei Daniel Gheorghe:

Da, interpelarea cu privire la Casa Memorială "Aron Pumnul". Și dacă mai este vreo altă interpelare, cu mare plăcere, dezbatem aici...

 
   

Domnul Florin Iordache:

Bun.

 
 

Domnul Andrei Daniel Gheorghe:

... în plen, că de aceea suntem aici.

 
 

Domnul Florin Iordache:

Nu. Deci, din respect pentru Parlament, sunt veniți și reprezentantul Ministerului Afacerilor Externe și reprezentantul Ministerului Românilor de Pretutindeni. O doamnă... O singură... Pe scurt, da, mulțumesc.

 
 

Domnul Andrei Daniel Gheorghe:

Da. Cine dorește, din partea Guvernului...

 
   

Domnul Florin Iordache:

Da.

 
 

Domnul Andrei Daniel Gheorghe:

... nu pot să le impun eu.

 
 

Domnul Florin Iordache:

Da, da, da. Bun.

Vă rog, doamnă secretar de stat.

 
 

Doamna Maria Magdalena Grigore:

Mulțumesc, domnule președinte.

În conformitate cu prevederile art. 2 alin. (29) al Hotărârii nr. 16 din 2017, Ministerul Afacerilor Externe contribuie la elaborarea politicii statului român în domeniul relațiilor cu comunitățile românești. Demersurile noastre de sprijinire a românilor de pretutindeni, complementare celor derulate de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, sunt întreprinse în spiritul dialogului constructiv și al promovării diversității culturale.

Proiectul renovării Casei "Aron Pumnul" din Cernăuți și înființării în incinta acesteia a unui muzeu dedicat lui Mihai Eminescu și lui Aron Pumnul reprezintă o prioritate a Guvernului României, explicit asumată în Programul de guvernare 2018-2020.

În acest sens, restaurarea și conservarea acestui obiectiv au constituit un subiect în atenție pe agenda întâlnirilor bilaterale româno-ucrainene, iar prin intermediul Ambasadei României la Kiev și a Oficiului Consular Român de la Cernăuți a fost acordat în permanență sprijin Ministerului Românilor de Pretutindeni, în demersurile sale de găsire a unor soluții optime pentru concretizarea acestui demers.

Concret, în acest moment, atât terenul cât și imobilul se află în proprietatea statului ucrainean. În urma demersurilor întreprinse de statul român, autoritățile ucrainene au acordat, în 2015, pentru o perioadă de 5 ani, până în 2020, dreptul de folosință asupra terenului și imobilului din str. Aron Pumnul nr. 19, în orașul Cernăuți, Fundației Culturale "Casa Limbii Române" din Cernăuți.

Restaurarea imobilului ar putea fi posibilă, într-adevăr, printr-o finanțare nerambursabilă acordată de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, dar demersul este, din păcate, blocat, având în vedere perioada scurtă rămasă până la expirarea celor 5 ani. Adică din momentul în care s-ar aloca aceste fonduri ar trebui să avem 5 ani de folosință. Practic, din 2018 până în 2020 mai avem 2 ani de zile, termen minim prevăzut de normele Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, care a rămas până la expirarea dreptului de folosință.

O prelungire a acestui drept nu a putut fi însă obținută până în prezent. Se află în continuare pe agenda bilaterală dintre România și Ucraina.

De asemenea, MAE putem spune că sprijină demersurile MRP pentru identificarea unor soluții privind regimul juridic al terenului și al imobilului, care să permită realizarea proiectului de renovare a clădirii și, desigur, amenajarea muzeului.

Vă mulțumesc pentru interesul acordat.

Pe scurt, sper că am reușit să...

 
 

Domnul Florin Iordache:

Și noi vă mulțumim, doamnă secretar de stat, pentru precizări.

Domnul deputat, vă rog.

 
 

Domnul Andrei Daniel Gheorghe:

Vă mulțumesc și eu pentru răspuns.

Cred că aici ar trebui Guvernul României să se mobilizeze rapid și să permită atât acea alocare bugetară care să ducă la restaurarea Casei lui Aron Pumnul și alcătuirea Muzeului "Mihai Eminescu" de la Cernăuți și e foarte important ca acel termen care e de 5 ani să nu fie depășit.

Și, de aceea, chiar vă rog să faceți toate eforturile posibile ca aceste lucruri să fie realizate rapid. Vine și bugetul pe anul următor, care se va dezbate în curând în Parlament, și cred că ați putea să aduceți câteva îmbunătățiri care să permită realizarea acestui obiectiv de importanță națională.

Și să nu-i uităm pe frații noștri din Bucovina de Nord, care, din păcate, au mare nevoie de noi și de tot sprijinul nostru.

Mulțumesc.

 
 

Domnul Florin Iordache:

Fără îndoială, Guvernul se mobilizează și va rezolva problemele ridicate.

 
Ilie Toma

Mergem mai departe.

Din partea domnului deputat Codreanu avem o interpelare adresată Ministerului Românilor de Pretutindeni. Domnul secretar de stat este prezent; din păcate, colegul meu - este ora înaintată și a plecat acasă.

Mergem mai departe.

La fel și în cazul interpelării adresate Ministerului Transporturilor de către domnul deputat Nistor Laurențiu. Domnul secretar de stat Biban este prezent, dar nu este colegul meu, așa că mergem mai departe.

La Ministerul Energiei, din partea domnului deputat Toma Ilie. Este domnul secretar de stat Tudorache.

Domnul Tudorache, vă rog, pe scurt. Sau...

Vă rog, prezentați, pentru ca domnul Toma Ilie să poată interveni.

 

Domnul Iulian Robert Tudorache (secretar de stat, Ministerul Energiei):

Mulțumesc, domnule președinte.

Referitor la interpelarea dumneavoastră având ca obiect "Furnizarea agentului termic Valea Jiului", vă comunic următoarele.

Sucursala Electrocentrale Paroșeni, din cadrul Complexului Energetic Hunedoara, deține capacități de producere de transport al energiei termice care pot asigura alimentarea cu agent termic în toate localitățile din Valea Jiului, iar conducerea societății și-a exprimat disponibilitatea pentru continuarea acestei activități prin livrarea agentului termic consumatorilor, la un tarif aprobat de ANRE, în conformitate cu prevederile legale în vigoare.

Pentru continuarea furnizării și menținerea în funcțiune a sistemului, magistrala de termoficare trebuie redimensionată și adaptată cerințelor actuale ale sistemului de termoficare și numărului de consumatori racordați.

Considerăm că, în contextul prezentat, repararea, redimensionarea și modernizarea întregului sistem de transport și distribuție a agentului termic trebuie organizată ca un tot unitar, pe baza unui program coordonat de Asociația de Dezvoltare Intracomunitară Termoficare Valea Jiului, existând astfel șanse reale de accesare a fondurilor nerambursabile, în vederea atingerii acestui deziderat.

Prin urmare, autoritățile locale ale municipiilor Petroșani și Vulcan au obligația să asigure un sistem eficient de termoficare, inclusiv prin alocări de la bugetul local și/

 
 

Domnul Florin Iordache:

Vă mulțumesc.

 
 

Domnul Iulian Robert Tudorache:

... sau alte surse.

 
   

Domnul Florin Iordache:

Domnul...

 
 

Domnul Iulian Robert Tudorache:

Cu deosebită considerație...

Mulțumesc.

 
 

Domnul Florin Iordache:

Da. Domnule Toma, vă rog, aveți o intervenție, două minute.

 
 

Domnul Ilie Toma:

Domnule președinte de ședință,

Stimați colegi,

Sunt în măsură să vă dau niște vești bune. Deși sâmbătă și duminică au fost zile nelucrătoare, în Valea Jiului s-au luat măsurile necesare pentru a se umple instalațiile și agentul termic a fi efectiv la ușa celor care așteaptă încălzirea, că vine o iarnă, se pare, destul de grea.

Mulțumesc foarte mult colaborării între... Ministerul Energiei, domnului Anton Anton și colegilor dânsului, domnii secretari de stat.

Sunt în măsură să vă dau veștile bune. Astăzi, prefectul județului Hunedoara s-a întâlnit cu lichidatorul judiciar, au pus la punct toate treburile. Mai rămâne ca Primăria municipiului Petroșani - care se pare că în ultima vreme a pus toate piedicile necesare, astfel încât locuitorii Văii Jiului să nu aibă căldură -, să facă toate demersurile necesare și, începând cu săptămâna viitoare, agentul termic să intre în casele celor care îl așteaptă.

Domnului ministru, Ministerului Energiei, mulțumesc foarte mult pentru colaborare. Și le mulțumesc în numele celor aproape 130.000 de locuitori ai Văii Jiului.

 
 

Domnul Florin Iordache:

Da. Mulțumesc.

 
Cristina-Mădălina Prună

Avem o interpelare din partea domnului Vlad Sergiu Cosmin, adresată Ministerului Transporturilor. Nu e prezent. Domnul secretar de stat Biban este prezent.

Mergem mai departe.

Tot la Ministerul Energiei, din partea domnului Vișan. Este prezent? Nu este colegul meu, domnul Vișan, prezent. Domnul secretar de stat Tudorache e prezent. Și vă rog să lăsați la secretariat răspunsul.

Tot... din partea doamnei deputat Prună, de la USR, este o interpelare adresată Ministerului Energiei, care vizează "Stadiul Programului de iarnă în domeniul energetic".

Domnul secretar de stat Tudorache, vă rog, pe scurt, prezentați răspunsul.

 

Domnul Iulian Robert Tudorache:

Mulțumesc, domnule președinte.

Stimată doamnă deputat Cristina-Mădălina Prună,

Referitor la interpelarea dumneavoastră având ca obiect "Stadiul Programului de iarnă în domeniul energetic", vă comunic punctual următoarele.

1. Ministerul Energiei, împreună cu Ministerul Economiei și Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, în calitate de coinițiatori, au finalizat deja Proiectul de Hotărâre a Guvernului pentru aprobarea măsurilor privind nivelul de siguranță și securitate în funcționarea sistemului electroenergetic național, precum și măsurile în legătură cu realizarea stocurilor de siguranță ale sistemului electroenergetic național, în ceea ce privește combustibilii și volumul de apă din lacurile de acumulare pentru perioada 1 noiembrie 2018 - 31 martie 2019.

Cu privire la sumele necesare constituirii stocurilor, precum și cele aferente lucrărilor de reparații, respectiv a programelor de mentenanță, vă informăm că acestea nu sunt estimări ale Ministerului Energiei, ci reprezintă valorile cuprinse în bugetele de venituri și cheltuieli ale fiecărui operator economic.

Modul în care s-a prevăzut efectuarea lucrărilor de mentenanță, precum și stabilirea sumelor necesare aferente este atributul conducerii executive a fiecărui operator economic.

Cu privire la punctele 3 și 4 din interpelarea dumneavoastră. Informațiile solicitate se regăsesc în mod explicit în Proiectul de HG, acesta aflându-se pe pagina de web a Ministerului Energiei, la secțiunea "Transparență decizională".

Pentru punctele 5 și 6. Pentru a evita problemele ce pot apărea în aprovizionarea cu combustibil a termocentralelor în perioada de iarnă, Complexul Energetic Oltenia, cel mai mare producător de lignit din țară, a demarat deja demersurile privind realizarea stocurilor de cărbune.

În funcție de particularitățile fiecărei termocentrale, privind alimentarea cu cărbune, care poate fi atât pe benzi transportoare, direct din carieră, cât și pe calea ferată, până la sfârșitul vârfului de iarnă, stocurile de cărbune vor suferi modificări minore, dar cărbunele necesar producerii energiei electrice și termice va fi asigurat din producția de cărbune a acestei companii.

Pentru realizarea și menținerea acestor stocuri de cărbune, compania a luat toate măsurile tehnice și organizatorice, respectiv, menținerea programului de producție pentru exploatarea cărbunelui, la 7 zile din 7 pe săptămână, creșterea fluxului de transport feroviar al cărbunelui către cele 3 termocentrale, precum și activarea depozitului de cărbune de la cariera Roșia.

Totodată, în vederea avansului excavatoarelor cu rotor în prima treaptă de lucru, compania va urgenta eliberarea terenurilor din fața fronturilor de lucru prin procedura de expropriere pentru cauză de utilitate publică.

În măsura în care vă sunt necesare informații suplimentare din sfera de competență a instituției noastre, vă asigurăm, stimată doamnă deputat, de întreaga noastră disponibilitate.

 
 

Domnul Florin Iordache:

Vă mulțumesc.

Vă rog, doamnă deputat.

 
 

Doamna Cristina-Mădălina Prună:

Vă mulțumesc, domnule președinte de ședință.

Vă mulțumesc frumos pentru răspuns, domnule secretar de stat.

Am citit răspunsul interpelării, pe care v-am adresat-o încă de la începutul lunii septembrie, și aș mai avea nevoie de câteva clarificări. Acesta este și motivul pentru care, astăzi, v-am cerut să fiți prezent în plenul Camerei Deputaților.

În primul rând, în anul 2017, în planul de iarnă, aveam stocurile de cărbune exprimate și în mii tone atât pentru lignit, cât și pentru huilă.

În anul 2018 avem o estimare globală de 2.639.365 de megawați oră, iar rugămintea mea, la dumneavoastră, este să ne precizați stocurile defalcate în mii tone pe fiecare tip de cărbune.

În ceea ce privește gazele naturale, în anul 2016 stocurile au fost estimate la 2,3 miliarde de metri cubi, în anul 2017 la 2,2 miliarde de metri cubi. În anul 2018, conform Deciziei ANRE, acestea au fost estimate la 2,013 miliarde de metri cubi.

După cum știți, stocurile descresc și ne aduc de multe ori într-o situație delicată, în primăvară, așa cum a fost și în cazul acestei primăveri, când depozitele s-au golit și au fost, practic, necesare importuri destul de importante, la un preț foarte mare.

Aș vrea să ne spuneți cum explicați scăderea stocului de gaze naturale pentru iarna 2018-2019, cu aproape 10%, în condițiile în care dispecerul energetic național a estimat o creștere a consumului de energie cu 2%.

Dacă puteți să precizați și care este prognoza meteo care a fost luată în calcul pentru iarna 2018-2019, cât gaz natural estimați, pe această cale, că vom importa în această iarnă și dacă considerați că o scădere a valorilor stocurilor minime obligatorii, așa cum am spus, cu 10%, coroborată cu o situație similară celei pe care am avut-o în primăvara aceasta, pot duce la o nouă scumpire a prețului gazelor naturale, așa cum s-a întâmplat în primăvara aceasta, datorată importului de gaze.

Anul acesta, vă reamintesc, am avut două scumpiri ale prețului gazelor naturale, prima dată în ianuarie, pe vârf de consum, cu 8%, și o altă scumpire, în luna iulie, cu 6%.

Vă rog, dacă puteți, să-mi transmiteți în scris aceste noi cereri de clarificări?

Vă mulțumesc.

 
 

Domnul Florin Iordache:

Fără îndoială, domnul secretar de stat vă va trimite toate clarificările de care aveți nevoie.

 
Andrei Daniel Gheorghe

Mergem mai departe.

Mulțumesc, domnule secretar de stat.

De la Ministerul Educației, pentru domnul deputat Daniel Gheorghe, este prezent domnul deputat Petru Andea.

Foarte pe scurt, domnule secretar de stat.

 

Domnul Petru Andea (secretar de stat, Ministerul Educației Naționale):

Mulțumesc, domnule președinte.

Interpelarea se referă la o activitate desfășurată la Liceul de Arte "Doctor Palló Imre" din Odorheiu Secuiesc și aș vrea să spun că, urmare a celor sesizate, Corpul de control al ministerului a făcut deplasarea și a verificat, și a constatat că cele semnalate sunt reale.

În consecință, dat fiind faptul că s-au încălcat prevederile art. 7 alin. (1) din Legea educației naționale, care printre altele prevede că sunt interzise activitățile de natură politică, s-au stabilit o serie de măsuri, în sensul următor.

La evaluarea anuală a activității manageriale a doamnei director Porsche Eva și a domnului director adjunct Jakab Zoltan, Inspectoratul Școlar Județean Harghita a decis diminuarea calificativului anual al acestora.

De asemenea, Consiliul de administrație al Liceului de Artă din Odorheiu Secuiesc a efectuat cercetarea disciplinară a profesorilor implicați în respectiva activitate. E vorba de Tar Lorand, Biro Mihaly și Mathe Lorand-Pal care, de asemenea, au participat la activitățile menționate.

Subliniez că Ministerul Educației urmărește să responsabilizeze atât conducerile școlilor, cât și inspectoratele școlare județene în legătură cu modul în care trebuie respectat cu strictețe prevederile art. 7 alin. (1) din Legea educației naționale.

Vă mulțumesc.

 
 

Domnul Florin Iordache:

Și eu vă mulțumesc.

Vreți să interveniți?

Vă rog.

Pe scurt, domnule Daniel Gheorghe.

Vă rog.

 
 

Domnul Andrei Daniel Gheorghe:

Vă mulțumesc, domnule secretar de stat.

Mă bucur că Ministerul Educației Naționale s-a sesizat în privința acestui scandal. Mi se pare inadmisibil ca într-o școală de pe teritoriul României să aibă loc acțiuni de propagandă antiromânească și iredentistă. Sunt lucruri care nu pot fi tolerate și sper că și pe viitor astfel de comportamente nu vor scăpa atenției ministerului, iar școlile românești nu vor fi supuse niciunui fel de campanie de îndoctrinare de natură revizionistă, ideologică ori de alt tip, pe care anumiți profesori rătăciți și fără niciun fel de responsabilitate își permit să o aducă pe băncile elevilor și procedează la astfel de acțiuni de manipulare și de provocare.

Vă mulțumesc.

 
 

Domnul Florin Iordache:

Și eu vă mulțumesc.

Am finalizat.

 
Dumitru Lovin

Trecem acum la interpelările depuse de domnul deputat Lovin.

Prima este adresată Ministerului Agriculturii. Este prezent domnul secretar de stat Mareș.

Vă rog, domnule secretar de stat.

Este vorba de situația stațiunii vitivinicole Drăgășani.

Vă rog.

 

Domnul Claudiu Sorin Roșu Mareș (secretar de stat, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale):

Mulțumesc, domnule președinte de ședință.

Domnule deputat,

Referitor la interpelarea dumneavoastră, având ca obiect "Situația stațiunii de cercetare-dezvoltare vitivinicole Drăgășani", vă comunicăm următoarele.

În conformitate cu prevederile Legii nr. 72/2011 pentru modificarea și completarea Legii nr. 45/2009, unitățile de cercetare dezvoltare din subordinea ASAS, inclusiv stațiunea Drăgășani, se reorganizează prin hotărâri ale Guvernului, la propunerea ASAS, în instituții de drept public organizate ca instituții publice cu personalitate juridică, finanțate din venituri proprii și subvenții acordate de la bugetul de stat.

Prin legile de adoptare a bugetului de stat, finanțarea unităților de cercetare-dezvoltare din domeniul agricol a fost condiționată de reorganizarea acestora, conform noilor prevederi legale.

În anul 2017, reorganizarea unităților de cercetare-dezvoltare din domeniul agricol a fost deblocată, astfel că au fost reorganizate până în prezent un număr de 39 de unități de cercetare-dezvoltare, dintr-un total de 53, rămânând a se reorganiza încă 14 unități, inclusiv stațiunea de la Drăgășani.

Motivele cele mai importante, care au dus la întârzierea promovării acestor acte normative, au fost: lipsa extraselor de carte funciară solicitate de către ministerele avizatoare a proiectelor de hotărâri ale Guvernului; nedispunerea de fonduri pentru activități de cadastru, urmând ca intabularea suprafețelor de teren administrate de unități să se facă prin Programul național de cadastru și Carte funciară 2015-2023.

Proiectul de hotărâre al Guvernului privind reorganizarea stațiunii de cercetare-dezvoltare vitivinicolă Drăgășani se află în stadiul de avizare externă, reorganizarea stațiunii având impact deosebit asupra implementării principalelor obiective ale cercetării desfășurate de această unitate de cercetare-dezvoltare cu domeniul specific al acestora.

Vă mulțumesc.

 
 

Domnul Florin Iordache:

Și eu vă mulțumesc.

Domnule Lovin, vă rog. Comentarii la răspunsul primit de. domnul secretar de stat?

 
 

Domnul Dumitru Lovin:

Domnule președinte,

Vă mulțumesc frumos pentru faptul că îmi dați dreptul să răspund.

Aș vrea să-l întreb pe domnul secretar care este termenul-limită când putem acționa, pentru că dacă întârziem foarte mult se alege praful de această stațiune. E într-un grad mare de degradare și cred că ar fi necesar să intervină Ministerul Agriculturii, pentru a face ceva pentru această stațiune.

Vă mulțumesc.

 
 

Domnul Florin Iordache:

Fără îndoială, vă răspunde domnul secretar de stat.

Mergem mai departe.

Tot dumneavoastră aveți pentru Ministerul Apelor două interpelări. Prima vizează renaturarea albiei răului Olănești. Este prezent domnul subsecretar de stat Deleanu.

Pe scurt, domnule subsecretar de stat.

Vă rog.

Pe scurt și îi înaintați răspunsul domnului deputat.

 
 

Domnul Constantin-Dan Deleanu (subsecretar de stat, Ministerul Apelor și Pădurilor):

Mulțumesc, domnule președinte.

Domnule deputat,

Având în vedere interpelarea dumneavoastră, având ca obiect "Renaturarea albiei râului Olănești", vă aducem la cunoștință următoarele.

Până în prezent, la Administrația Bazinală de Apă Olt nu a fost depusă o propunere de proiect privind renaturarea albiei râului Olănești, râu pe raza municipiului Râmnicu Vâlcea. Pe o lungime de circa 2,5 km. această albie este îndiguită pe ambele maluri.

Potrivit Legii apelor nr. 107/1996, cu completările și modificările ulterioare, la art. 49 se precizează:

Alineatul (1): "Se interzice amplasarea în zona inundabilă a albiei majore și în zonele de protecție precizate la art. 40 de noi obiective economice și sociale, inclusiv de noi locuințe sau anexe ale acestora".

Iar la alin. (2): "Se exceptează de la prevederile alin. (1) obiectivele care au prevăzute lucrări de apărare împotriva inundațiilor, precum și lucrările de supratraversare și subtraversare a cursurilor de apă, dimensionate corelat cu prevederile Strategiei naționale de management al riscului la inundații".

Lucrările de apărare împotriva inundațiilor se execută numai pe baza avizului de gospodărire a apelor.

 
 

Domnul Florin Iordache:

Mulțumesc.

Ați înaintat răspunsul domnului deputat.

Vreți să interveniți, domnule deputat? Nu.

Vă înaintează răspunsul.

Și următorul răspuns, domnule subsecretar de stat, vizează valorificarea râului Lotru.

Tot domnul deputat Lovin are o interpelare.

Vă rog.

 
 

Domnul Constantin-Dan Deleanu:

E un răspuns mai complex, domnule președinte.

 
 

Domnul Florin Iordache:

Păi, nu, vă rog să-l înaintați domnului deputat,...

 
   

Domnul Constantin-Dan Deleanu:

Îl înaintez.

 
 

Domnul Florin Iordache:

...astfel încât domnul deputat să...

 
 

Domnul Constantin-Dan Deleanu:

Dacă-mi permiteți?

 
 

Domnul Florin Iordache:

Da.

Mulțumesc.

Domnule Lovin, doriți să interveniți? Nu.

Mulțumesc.

Am înțeles. Bine.

Am încheiat aici ședința noastră, o declar închisă.

Ne vedem mâine după-amiază la ora 16,00, la dezbaterea moțiunii simple pe justiție.

O seară bună!

 
   

Ședința s-a încheiat la ora 18,32.

 
     

Postal address: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucharest, Romania saturday, 22 january 2022, 22:28
Telephone: +40213160300, +40214141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro