Andrei Daniel Gheorghe
Andrei Daniel Gheorghe
Sittings of the Chamber of Deputies of October 29, 2018
Abstract of the sittings
Full-text of the sittings
Published in Monitorul Oficial no.156/06-11-2018

Parliamentary debates
Calendar
- Chamber of Deputies:
2022 2021 2020
2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003 2002
2001 2000 1999
1998 1997 1996
Query debates
for legislature: 2020-present
2016-2020
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996

Meetings broadcast

format Real Media
Last meetings
09-06-2021 (joint)
11-05-2021
Video archive:2022 2021 2020
2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003
You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 2018 > 29-10-2018 Printable version

Sittings of the Chamber of Deputies of October 29, 2018

24. Primirea de răspunsuri la interpelările adresate membrilor Guvernului.  
    24.1 Andrei Daniel Gheorghe
 
see:

 

Domnul Florin Iordache:

  ................................................

Domnul Daniel Gheorghe are o interpelare adresată Ministerului Afacerilor Externe.

Doamna secretar de stat Maria Magdalena Grigore este prezentă. Nu este... Este?

Vă rog, prezentați pe scurt. Ați înaintat...

Ați primit?

Da, Ministerul Afacerilor Externe. (Vociferări.)

Da. Nu, este la Externe doamna.

Domnul Andrei Daniel Gheorghe:

Vă mulțumesc.

Da, am o interpelare la Ministerul Afacerilor Externe, cu privire la situația generată de agresarea cetățeanului român George Simion, la Chișinău.

Domnul Florin Iordache:

Știu, domnule deputat. Haideți, să ne prezinte răspunsul doamna. Și în funcție de răspuns... pe care vi l-a și distribuit...

Vă rog, doamnă deputat. Doamnă secretar de stat, viitoare deputat, vă rog.

Doamna Maria Magdalena Grigore (secretar de stat, Ministerul Afacerilor Externe):

Mulțumesc mult, domnule președinte.

Cu privire la incidentul în care a fost implicat cetățeanul român George Simion, pe teritoriul Republicii Moldova, în ziua de 1 octombrie 2018, Ambasada României la Chișinău s-a autosesizat cu privire la situația menționată și a întreprins în acest sens demersuri pe lângă instituțiile competente din Republica Moldova, cărora le-au fost solicitate informații suplimentare.

Totodată, facem precizarea că pe telefonul de urgență al ambasadei, disponibil 24 de ore, 7 zile din 7, nu a fost recepționată o cerere de asistență consulară cu privire la această situație, nici din partea cetățeanului român menționat și nici a altei persoane.

Subliniem că orice decizie administrativă privind îndepărtarea de pe teritoriul Republicii Moldova aparține exclusiv autorităților acestui stat, în virtutea exercitării suveranității naționale, misiunile diplomatice și oficiile consulare acreditate în Republica Moldova neavând un rol în cadrul acestei proceduri sau competența de a contesta aceste măsuri. Aceste decizii pot fi atacate pe cale judecătorească, în fața instanțelor din Republica Moldova, de către persoana în cauză.

Totodată, România acordă o importanță deosebită libertății de circulație a cetățenilor români, în spiritul dialogului și al cooperării ce caracterizează relația de parteneriat strategic între România și Republica Moldova.

Acest aspect a fost reiterat constant în ultima perioadă, inclusiv în dialogul bilateral recent dintre România și Republica Moldova.

Vă mulțumesc, domnule parlamentar.

Domnul Florin Iordache:

Da. Vreți să completați?

Da, vă rog, domnul deputat.

Domnul Daniel Gheorghe.

Domnul Andrei Daniel Gheorghe:

Vă mulțumesc pentru răspuns, doamnă secretar de stat.

Acum, situația de acolo este regretabilă și dintr-o perspectivă, să-i spunem așa, de demnitate. Demnitatea unui cetățean român, nu contează cum se numește și nu contează cine este el, până la urmă.

Mai important este faptul că România, o țară care este, să spunem, sora mai mare a Republicii Moldova - că, dincolo de orice, suntem cu toții români și trebuie să recunoaștem des lucrul acesta - nu reușește să aibă în Republica Moldova, în autoritățile de acolo de natură judiciară și în Ministerul de Externe de acolo, un partener prin care astfel de situații să nu mai apară. Pentru că, din câte am văzut în presă, la momentul respectiv, respectiva evacuare a cetățeanului mai sus menționat a îmbrăcat niște forme destul de agresive, care nu au nimic în comun cu ceea ce înseamnă o relație civilizată, nu mai spunem între doi parteneri strategici, ci între doi frați, pentru că vorbim de România și Republica Moldova.

Eu mi-aș dori ca Ministerul Afacerilor Externe să fie mult mai ferm, pentru că o să ne așteptăm mâine-poimâne, la fel cum s-a întâmplat cu ceva timp, inclusiv cu un coleg parlamentar, Constantin Codreanu, care a fost bruscat de forțele de ordine la Chișinău. O să ne așteptăm și noi, când mergem în delegație oficială acolo și eventual ne permitem să vorbim de tema Unirii, o temă legitimă și o temă firească pentru România și Republica Moldova, că poate o să fim luați pe sus, o să fim bruscați, o să fim alergați de jandarmi și așa mai departe.

Și spun acest lucru deoarece astfel de măsuri restrictive, măsuri dure, pe care organele judiciare și instituțiile respective din țara vecină, țara-soră, subliniez din nou acest aspect, le pot lua, intervin doar în cazuri speciale, cum ar fi acela de persoane urmărite pentru infracțiuni grave, persoane condamnate penal sau persoane care au comis un delict major la momentul respectiv - lucruri care nu sunt valabile în această situație.

Și cred că Ministerul Afacerilor Externe are în primul rând datoria să-i protejeze pe români, pentru că...

 

Domnul Florin Iordache:

Mulțumesc. Finalizați.

Domnul Andrei Daniel Gheorghe:

Vă mulțumesc și eu, domnule Iordache.

Domnul Florin Iordache:

Bine. Păi, ați depășit, două minute v-am... Păi... Bun. Păi, hai să ne încadrăm în regulament.

Următoarea interpelare, tot din partea domnului deputat Daniel Gheorghe, adresată Ministerului Afacerilor Externe și Ministerului Românilor de Pretutindeni.

Care doriți să vă răspundă? Sunt și cei doi reprezentanți.

Stați puțin, discutăm despre Casa Memorială "Aron Pumnul".

Domnul Andrei Daniel Gheorghe:

Da, interpelarea cu privire la Casa Memorială "Aron Pumnul". Și dacă mai este vreo altă interpelare, cu mare plăcere, dezbatem aici...

 

Domnul Florin Iordache:

Bun.

Domnul Andrei Daniel Gheorghe:

... în plen, că de aceea suntem aici.

Domnul Florin Iordache:

Nu. Deci, din respect pentru Parlament, sunt veniți și reprezentantul Ministerului Afacerilor Externe și reprezentantul Ministerului Românilor de Pretutindeni. O doamnă... O singură... Pe scurt, da, mulțumesc.

Domnul Andrei Daniel Gheorghe:

Da. Cine dorește, din partea Guvernului...

 

Domnul Florin Iordache:

Da.

Domnul Andrei Daniel Gheorghe:

... nu pot să le impun eu.

Domnul Florin Iordache:

Da, da, da. Bun.

Vă rog, doamnă secretar de stat.

Doamna Maria Magdalena Grigore:

Mulțumesc, domnule președinte.

În conformitate cu prevederile art. 2 alin. (29) al Hotărârii nr. 16 din 2017, Ministerul Afacerilor Externe contribuie la elaborarea politicii statului român în domeniul relațiilor cu comunitățile românești. Demersurile noastre de sprijinire a românilor de pretutindeni, complementare celor derulate de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, sunt întreprinse în spiritul dialogului constructiv și al promovării diversității culturale.

Proiectul renovării Casei "Aron Pumnul" din Cernăuți și înființării în incinta acesteia a unui muzeu dedicat lui Mihai Eminescu și lui Aron Pumnul reprezintă o prioritate a Guvernului României, explicit asumată în Programul de guvernare 2018-2020.

În acest sens, restaurarea și conservarea acestui obiectiv au constituit un subiect în atenție pe agenda întâlnirilor bilaterale româno-ucrainene, iar prin intermediul Ambasadei României la Kiev și a Oficiului Consular Român de la Cernăuți a fost acordat în permanență sprijin Ministerului Românilor de Pretutindeni, în demersurile sale de găsire a unor soluții optime pentru concretizarea acestui demers.

Concret, în acest moment, atât terenul cât și imobilul se află în proprietatea statului ucrainean. În urma demersurilor întreprinse de statul român, autoritățile ucrainene au acordat, în 2015, pentru o perioadă de 5 ani, până în 2020, dreptul de folosință asupra terenului și imobilului din str. Aron Pumnul nr. 19, în orașul Cernăuți, Fundației Culturale "Casa Limbii Române" din Cernăuți.

Restaurarea imobilului ar putea fi posibilă, într-adevăr, printr-o finanțare nerambursabilă acordată de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, dar demersul este, din păcate, blocat, având în vedere perioada scurtă rămasă până la expirarea celor 5 ani. Adică din momentul în care s-ar aloca aceste fonduri ar trebui să avem 5 ani de folosință. Practic, din 2018 până în 2020 mai avem 2 ani de zile, termen minim prevăzut de normele Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, care a rămas până la expirarea dreptului de folosință.

O prelungire a acestui drept nu a putut fi însă obținută până în prezent. Se află în continuare pe agenda bilaterală dintre România și Ucraina.

De asemenea, MAE putem spune că sprijină demersurile MRP pentru identificarea unor soluții privind regimul juridic al terenului și al imobilului, care să permită realizarea proiectului de renovare a clădirii și, desigur, amenajarea muzeului.

Vă mulțumesc pentru interesul acordat.

Pe scurt, sper că am reușit să...

Domnul Florin Iordache:

Și noi vă mulțumim, doamnă secretar de stat, pentru precizări.

Domnul deputat, vă rog.

Domnul Andrei Daniel Gheorghe:

Vă mulțumesc și eu pentru răspuns.

Cred că aici ar trebui Guvernul României să se mobilizeze rapid și să permită atât acea alocare bugetară care să ducă la restaurarea Casei lui Aron Pumnul și alcătuirea Muzeului "Mihai Eminescu" de la Cernăuți și e foarte important ca acel termen care e de 5 ani să nu fie depășit.

Și, de aceea, chiar vă rog să faceți toate eforturile posibile ca aceste lucruri să fie realizate rapid. Vine și bugetul pe anul următor, care se va dezbate în curând în Parlament, și cred că ați putea să aduceți câteva îmbunătățiri care să permită realizarea acestui obiectiv de importanță națională.

Și să nu-i uităm pe frații noștri din Bucovina de Nord, care, din păcate, au mare nevoie de noi și de tot sprijinul nostru.

Mulțumesc.

Domnul Florin Iordache:

Fără îndoială, Guvernul se mobilizează și va rezolva problemele ridicate.

  ................................................
 

Domnul Florin Iordache:

  ................................................

Mergem mai departe.

Mulțumesc, domnule secretar de stat.

De la Ministerul Educației, pentru domnul deputat Daniel Gheorghe, este prezent domnul deputat Petru Andea.

Foarte pe scurt, domnule secretar de stat.

Domnul Petru Andea (secretar de stat, Ministerul Educației Naționale):

Mulțumesc, domnule președinte.

Interpelarea se referă la o activitate desfășurată la Liceul de Arte "Doctor Palló Imre" din Odorheiu Secuiesc și aș vrea să spun că, urmare a celor sesizate, Corpul de control al ministerului a făcut deplasarea și a verificat, și a constatat că cele semnalate sunt reale.

În consecință, dat fiind faptul că s-au încălcat prevederile art. 7 alin. (1) din Legea educației naționale, care printre altele prevede că sunt interzise activitățile de natură politică, s-au stabilit o serie de măsuri, în sensul următor.

La evaluarea anuală a activității manageriale a doamnei director Porsche Eva și a domnului director adjunct Jakab Zoltan, Inspectoratul Școlar Județean Harghita a decis diminuarea calificativului anual al acestora.

De asemenea, Consiliul de administrație al Liceului de Artă din Odorheiu Secuiesc a efectuat cercetarea disciplinară a profesorilor implicați în respectiva activitate. E vorba de Tar Lorand, Biro Mihaly și Mathe Lorand-Pal care, de asemenea, au participat la activitățile menționate.

Subliniez că Ministerul Educației urmărește să responsabilizeze atât conducerile școlilor, cât și inspectoratele școlare județene în legătură cu modul în care trebuie respectat cu strictețe prevederile art. 7 alin. (1) din Legea educației naționale.

Vă mulțumesc.

Domnul Florin Iordache:

Și eu vă mulțumesc.

Vreți să interveniți?

Vă rog.

Pe scurt, domnule Daniel Gheorghe.

Vă rog.

Domnul Andrei Daniel Gheorghe:

Vă mulțumesc, domnule secretar de stat.

Mă bucur că Ministerul Educației Naționale s-a sesizat în privința acestui scandal. Mi se pare inadmisibil ca într-o școală de pe teritoriul României să aibă loc acțiuni de propagandă antiromânească și iredentistă. Sunt lucruri care nu pot fi tolerate și sper că și pe viitor astfel de comportamente nu vor scăpa atenției ministerului, iar școlile românești nu vor fi supuse niciunui fel de campanie de îndoctrinare de natură revizionistă, ideologică ori de alt tip, pe care anumiți profesori rătăciți și fără niciun fel de responsabilitate își permit să o aducă pe băncile elevilor și procedează la astfel de acțiuni de manipulare și de provocare.

Vă mulțumesc.

Domnul Florin Iordache:

Și eu vă mulțumesc.

Am finalizat.

Postal address: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucharest, Romania friday, 28 january 2022, 11:13
Telephone: +40213160300, +40214141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro